‘Apple sleutelt aan AirPods met betere pasvorm en biomedische sensoren’

Door: Barry Kraakman - 3 reacties
AirPods 2

Zoals gewoonlijk horen we vanuit Cupertino niets over wanneer we de volgende versie van AirPods kunnen verwachten. De aanzwengelende geruchtenmolen is meestal een redelijke indicatie van de progressie achter de schermen. En een nieuw patent van Apple wijst op een flinke verandering in het design.

Identieke AirPods

In het patent, dat 9to5Mac heeft opgedoken, worden oordoppen met een symmetrische pasvorm beschreven. Dankzij een identieke vorm moet het niet meer uitmaken in welk oor (links of rechts) je de AirPods stopt. Iets wat zeker ten goede van de gebruikerservaring moet komen.

Maar dat is niet het enige probleem. De huidige AirPods hebben een algemene pasvorm. Toch blijven ze niet bij iedereen goed in het oor zitten. En dat is een probleem bij draadloze earbuds als deze. Wanneer een AirPod tijdens een activiteit uitvalt, heb je een portie geluk nodig om het dopje terug te vinden.

Verschillende sensoren

Er is alleen één probleem bij het dragen van uitwisselbare oordoppen; muziek wordt al heel lang geproduceerd voor stereo. Het verwisselen van ‘links’ en ‘rechts’ heeft dus invloed op het geluid. Het patent wijst echter ook op een slimme sensor, die kan meten in welk oor de AirPod zit. Daardoor kunnen de oordoppen onderling met elkaar communiceren en zo bepalen welke earbud welk kanaal moet laten horen.

Apple AirPods Patent
Afbeelding uit het patent – Klik/tap voor groter.

Verder wordt er gesproken over ‘minstens één biomedische sensor’. Wanneer de verwisselbare oordoppen tegen de ‘tragus’ (medische benaming voor een stuk kraakbeen van het oor) worden gedrukt, zouden de nieuwe AirPods informatie over de hartslag en lichaamstemperatuur kunnen meten.

Toekomstmuziek

Natuurlijk gaat het om een patent, en kan het nog jaren duren voor we hier iets van terugzien in een product dat in de verkoop gaat. Als het zelfs zover komt. Maar dat er een tweede versie van de AirPods aan zit te komen, is bijna zeker. Zo verwacht de doorgaans goed geïnformeerde analist Ming-Chi Kuo een geüpdatete variant van de draadloze koptelefoon in het eerste kwartaal van 2019. Ook zou Apple volgens Kuo aan een nieuw design werken, welke pas in 2020 op de markt komt. Wellicht zien we iets van dit patent terug in het 2020-model.

Ben jij meer van een draadloze on ear koptelefoon? Er doken al eerder geruchten op dat Apple ook werkt aan een draadloze koptelefoon. (Zie ook → ‘Apple’s draadloze koptelefoon krijgt twee slimme trucjes’)

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  Zolang het geen in-ears zijn met een keer goede bas, pass

 • Profielfoto
  Uluru1964

  Ook hier: zolang de pasvorm ruk is geen EarPods voor mij

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Met deze goedkope hack kun je ervoor zorgen dat je AirPods beter in je oren blijven zitten. Bijkomend voordeel: ze worden minder snel vies, en als de kussentjes vies worden, vervang je ze gewoon.

  De kussentjes heb ik voor een prikkie hier gekocht.