Apple overtreedt eigen regels met sturen van pushberichten

Door: Barry Kraakman - 2 reacties

Als iOS-ontwikkelaar zit je aan een hoop regels gebonden om je app in de App Store te krijgen. Regels over content, visuals, maar ook over hoe je met je gebruikers omgaat. En over hoe je gebruikers niet mag spammen of met ongewenste berichten mag lastigvallen. Een regel waar het bedrijf het zelf iets minder nauw mee neemt.

Radicale omslag in promotie

Het bedrijf uit Cupertino lijkt de laatste maanden een radicale omslag te hebben gemaakt op het gebied van marketing. Zo geeft het gebruikers in Amerika korting op de iPhone XR, wat niet wordt weggestopt. Het verdient zelfs een plek op de voorpagina van apple.com. Maar niet alleen de hardware krijgt extra aandacht. Ook Apple’s eigen diensten, een steeds belangrijker wordende bron van inkomsten, wordt bij gebruikers letterlijk onder de aandacht gepusht.

Apple Music en Apple Video

Het bedrijf is in Amerika namelijk begonnen met het sturen van pushberichten naar gebruikers van Apple Video. Het lijkt daarmee een nieuwe golf van aandacht te willen creëren voor haar eigen unieke videocontent. Het wrange aan deze berichten is echter dat gebruikers zich nooit hebben aangemeld om deze berichten te ontvangen. En als we de reacties op Twitter mogen geloven, worden de notificaties niet alleen verstuurd naar zogenaamde fans van de show.

Al is dit niet het enige. Ook het nieuw dat Apple Music nu officieel door Amazon Alexa wordt ondersteund, vond het bedrijf een pushbericht waardig. Hoewel we voornamelijk tweets voorbij zien komen van mensen die het niet met de nieuwe strategie eens zijn, lijkt deze niet heel positief te worden ontvangen.

Gebruikers kunnen notificaties voor de app handmatig uitzetten, maar dit vereist wel een extra handeling. De vraag is dus hoeveel Apple hier daadwerkelijk mee wint.

Nostalgische herinneringen

Apple haalt met deze actie ook nostalgische herinneringen op. Veel mensen hebben de link al gelegd met de promotie van het U2-album ‘Songs of Innoncence’. Na een Apple-event in 2014 maakte Tim Cook bekend dat iedereen een gratis digitaal exemplaar van het album in z’n iTunes zou ontvangen. Het album verscheen automatisch in de iTunes bibliotheek van al haar gebruikers, wat niet door velen niet werd gewaardeerd. Wat als ‘gift’ was. bedoeld, leidde tot een hoop geklaag. Zo moest het bedrijf zelfs een speciale app ontwikkelen waarmee gebruikers het album definitief konden verwijderen.

Het lijkt erop dat Nederlandse gebruikers nog van Apple’s eigen pushberichten worden ontzien. Al is het de vraag hoe lang dit nog gaat duren. (Zie ook → Apple Video: ‘Netflix-concurrent begin 2019 live in 100 landen’)

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  Niels

  Wat een gezeur om niets weer, één notificatie tussen de duizenden op een dag en de pleuris breekt uit. Netflix geeft toch ook notificaties over content die wordt aangeraden? Die mensen hebben toch echt totaal niets meer met hun leven te doen!?

 • Profielfoto
  xaddict

  Wát heeft die gebruiker op Twitter als achtergrond van zijn lockscreen?? Een screenshot van zijn agenda op een Android device? 😳 Daar erger ik me meer aan dan aan die notificatie.

  Maar fair is fair: Apple hoort je geen notificaties te sturen waar je je niet voor hebt aangemeld. Slippery slope