Nieuwe zet: ‘Apple gaat productie premium iPhones naar India brengen’

Door: Noah Korevaar - 4 reacties
tim-cook-india-campus

Apple gaat begin 2019 zijn high-end premium iPhones in India in elkaar zetten, zo schrijft CNBC op basis van betrouwbare bronnen. De techgigant gaat daarvoor samenwerken met een lokale tak van Foxconn, de fabrikant die grotendeels de huidige iPhone-productie al voor zijn rekening neemt.

Apple brengt productie naar India

Apple zet al sinds 2017 iPhones in elkaar in India. Vooralsnog ging het echter enkel om de iPhone SE en sinds begin dit jaar de iPhone 6S. Goedkopere modellen die daar meer in trek zijn. De nieuwe samenwerking met Foxconn zou duurdere modellen als de iPhone X echter ook daar van de band af doen rollen.

Voorlopig gaat het nog om een vermeend plan dus neem dit nieuws, tot we meer weten, met een korrel zout. De bronnen zijn echter doorgaans wel betrouwbaar. Het zou overigens een hele logische beslissing zijn in de huidige context waarin de techgigant zich bevindt.

De Indiase overheid heeft in de afgelopen jaren hoge importheffingen geïntroduceerd voor smartphones. De import van onderdelen is echter goedkoper geworden. Zo wil de lokale overheid ervoor zorgen dat meer fabrikanten hun toestellen in India gaan produceren.

Goedkopere iPhones

India is al een land waar de gemiddelde consument voor goedkopere toestellen gaat, wat je ook terug ziet in de verkoopcijfers. Apple’s positie en daarmee marktaandeel is er ten opzichte van grote concurrenten als Huawei en Xiaomi zeer zwak. De iPhone SE en iPhone 6S zijn er wel in trek. Daarom produceert Apple die modellen ook in India zelf, om de hogere belasting te vermijden.

De productie van duurdere modellen zoals de iPhone X naar India brengen is de volgende stap die het bedrijf dus naar verluidt zet. Het is echter maar de vraag of het de belabberde positie van Apple in de Indiase markt gaat verbeteren. De concurrentie biedt namelijk ondertussen op steeds lagere prijspunten steeds meer features en innovatie. Het gat in prijs is groter.

In een markt als Nederland of de Verenigde Staten is dat gat nog te overbruggen door Apple’s reputatie, marketing en de kracht van iOS. Met de gemiddelde koopkracht van de Indiase consument is het echter een brug te ver.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  maconly

  Kinderarbeid, slavenarbeid het maakt  regenboogje tim niet uit.

  het wordt tijd dat ze apple en al die andere non tax paying multinational maffia bedrijven keihard aan gaan pakken.

 • Profielfoto
  ¿`„

  That’smaconly op 28 december 2018 16:44
  Kinderarbeid, slavenarbeid het maakt  regenboogje tim niet uit.

  het wordt tijd dat ze apple en al die andere non tax paying multinational maffia bedrijven keihard aan gaan pakken.

  That!  My friend ain’t gonna happen;)   Tenzij daar wereld wijd afspraken over gemaakt worden en gehandhaafd worden.  En ook daarvoor geldt:  it ain’t gonna happen

 • Profielfoto
  puccini

  Vertelmarco.nl op 28 december 2018 19:32

  That’smaconly op 28 december 2018 16:44
  Kinderarbeid, slavenarbeid het maakt  regenboogje tim niet uit.

  het wordt tijd dat ze apple en al die andere non tax paying multinational maffia bedrijven keihard aan gaan pakken.

  That!  My friend ain’t gonna happen;)   Tenzij daar wereld wijd afspraken over gemaakt worden en gehandhaafd worden.  En ook daarvoor geldt:  it ain’t gonna happen

   

 • Profielfoto
  donut

  Invloed van China minder maken lijkt me meer het doel.

  Een terugkeer naar het westen lijkt me mogelijk; maar dan met een zeer gerobotiseerde fabriek.