Apple en Netflix streden om ‘Friends’ voor astronomisch bedrag

Door: Barry Kraakman - 11 reacties
Apple Video

Dat Apple met een eigen videodienst bezig is, mag duidelijk zijn. Hoe het bedrijf deze dienst precies wilt invullen, blijft nog even gissen. Maar dat het van Apple Video (zoals het moet gaan heten) serieus werk maakt, is een publiek geheim.

Apple strijdt met Netflix en Hulu om Friends

Het team dat hier verantwoordelijk voor is, heeft een flink budget gekregen om de dienst succesvol te maken. En dat mag ook wel. Met concurrenten als Netflix, Hulu, HBO en straks ook Disney+ zal Apple flink moeten uitpakken om mensen naar hun videodienst te lokken. Zo zou het onlangs een poging hebben gedaan om de streaming-rechten voor de klassieke serie ‘Friends’ te bemachtigen. Liefhebbers van deze serie zullen zich waarschijnlijk afvragen hoe, want de serie is al een aantal jaar op Netflix te zien. Eigenaar AT&T heeft de rechten voor 2019 echter opnieuw in de verkoop gegooid. Welke uiteindelijk voor zo’n 100 miljoen dollar zijn verkocht aan… Netflix. En zo verandert er, voor ons kijkers, dus weinig aan de huidige situatie.

Apple TV Apple Video Netflix
Klik/tab voor groter

Apple Originals én klassieke series

Want hoewel Apple de serie nog zo graag aan haar eigen bibliotheek zou willen toevoegen, heeft het haar bod teruggetrokken. De reden hiervan is onbekend. Wel is duidelijk dat het bedrijf meestrijdt om de rechten van meer klassieke series. Hiermee hoopt het vanaf de lancering van de dienst een breed aanbod aan kijkvoer te kunnen bieden.

Zelf produceert het bedrijf uit Cupertino momenteel 24 series en tv-programma’s. En niet alleen binnen de eigen landsgrenzen. Zo zou het aan een remake van de Franse serie ‘Calls’ werken. Ook zouden grote namen als Steven Spielberg en Oprah Winfrey zich met video-content voor de dienst bezighouden.

Begin 2019 ‘live’, wereldwijde lancering

Alle energie die hierin wordt gestoken, lijkt niet voor niets. Apple Video moet namelijk een wereldwijde dienst worden. Zo zou de lancering, die begin 2019 wordt verwacht, in 100 landen tegelijk plaatsvinden. Iets wat niet alleen qua rechten, maar ook qua ondertiteling een hele klus is. Het bedrijf heeft echter flink wat ervaring in huis gehaald. Zo zouden bijvoorbeeld BBC-topmannen zijn aangenomen om zich bezig te houden met de Europese markt. Benieuwd naar wat de dienst moet gaan kosten? (Zie ook → Apple Video: ‘Netflix concurrent Apple wordt deels gratis’)

friends netflix
Klik/tap voor groter.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  proXify

  Ik sta echt niet te wachten voor nog een video streamingplatform.
  De éne content vind je al niet op de ander, en moet je daarvoor bij iedere streamingplatform een abonnement aanschaffen… Uiteindelijk betaalt men voor 1, en gaat men voor de rest in de illegale circuit…

 • Profielfoto
  iMaf

  Inderdaad gaan terug gouden tijden worden voor torrents 🏴‍☠️

 • Profielfoto
  arno1975

  @proXify, of je koopt een DVD of BluRay👊🏻🥳

 • Profielfoto
  defores

  Zo beloofde Apple ooit voor de Apple TV films en tv series, de tv series zijn hier nog nooit gekomen. Ze adverteren er zelfs nog steeds mee “Met Apple TV 4K kun je films en series in geweldige 4K HDR‑kwaliteit bekijken”

   

   

 • Profielfoto
  pannekoek

  100 miljoen voor…Friends… Ik ga toch ook niet naar de bakker voor een oud brood abonnement en €27,50 euro betalen.

   

  Streaming is dood. Friends killed it!

 • Profielfoto
  koen

  Zei Steve Jobs niet ‘I’ve cracked it’ over Apple TV? Wat zien we daar nu al van?

 • Profielfoto
  Tee Loo

  Hoe meer diensten hoe beter. Of willen we allemaal terug naar 1 dienst met 3 zenders? Oh dat was de publieke omroep met kijk en luister geld!

  Laat maar komen al die diensten  De keuze is  reuze.

   

   

 • Profielfoto
  Mr_Freeze

  Zolang Apple dan ook de mogelijkheid biedt om op Android TV er gebruik van te kunnen maken, is het mij allemaal best. Verschillende abonnementen is nog niet zo’n een ramp, maar wel als elk abo z’n eigen apparaatje vereist.

  Apple Music is ook beschikbaar voor Android, dus er is hoop dat dit ook voor de tv dienst zal gebeuren.

 • Profielfoto
  MacRay

  Apple is te laat.. het is een zootje aan streaming mogelijkheden geworden.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Tee Loo op 8 december 2018 09:21
  Hoe meer diensten hoe beter. Of willen we allemaal terug naar 1 dienst met 3 zenders? Oh dat was de publieke omroep met kijk en luister geld!

  Laat maar komen al die diensten  De keuze is  reuze.

   

   

  :) Vervang jij het woord Abbonement eens met Kijkbelasting. Je betaalt het nu doodleuk 5x, en niet aan log en duur ambtenaren apparaat, maar indirect aan heen handje vol Quote 500 graaiers.

  Per saldo wordt er een select clubje Bobo’s rijk van, en de rest (makers en consumenten) gaan daar hard voor bloeden.

  Ik zie nergens in dit verhaal een 2e win in “win-win”, jij wel?

   

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Ik heb Netflix onderhand al uit, dus een nieuwe dienst met een amder aambod klinkt wel interessant…