Barry Kraakman
Barry Kraakman Diensten 7 december 2018

Apple en Netflix streden om ‘Friends’ voor astronomisch bedrag

Dat Apple met een eigen videodienst bezig is, mag duidelijk zijn. Hoe het bedrijf deze dienst precies wilt invullen, blijft nog even gissen. Maar dat het van Apple Video (zoals het moet gaan heten) serieus werk maakt, is een publiek geheim.

Apple strijdt met Netflix en Hulu om Friends

Het team dat hier verantwoordelijk voor is, heeft een flink budget gekregen om de dienst succesvol te maken. En dat mag ook wel. Met concurrenten als Netflix, Hulu, HBO en straks ook Disney+ zal Apple flink moeten uitpakken om mensen naar hun videodienst te lokken. Zo zou het onlangs een poging hebben gedaan om de streaming-rechten voor de klassieke serie ‘Friends’ te bemachtigen. Liefhebbers van deze serie zullen zich waarschijnlijk afvragen hoe, want de serie is al een aantal jaar op Netflix te zien. Eigenaar AT&T heeft de rechten voor 2019 echter opnieuw in de verkoop gegooid. Welke uiteindelijk voor zo’n 100 miljoen dollar zijn verkocht aan… Netflix. En zo verandert er, voor ons kijkers, dus weinig aan de huidige situatie.

Klik/tab voor groter

Apple Originals én klassieke series

Want hoewel Apple de serie nog zo graag aan haar eigen bibliotheek zou willen toevoegen, heeft het haar bod teruggetrokken. De reden hiervan is onbekend. Wel is duidelijk dat het bedrijf meestrijdt om de rechten van meer klassieke series. Hiermee hoopt het vanaf de lancering van de dienst een breed aanbod aan kijkvoer te kunnen bieden.

Zelf produceert het bedrijf uit Cupertino momenteel 24 series en tv-programma’s. En niet alleen binnen de eigen landsgrenzen. Zo zou het aan een remake van de Franse serie ‘Calls’ werken. Ook zouden grote namen als Steven Spielberg en Oprah Winfrey zich met video-content voor de dienst bezighouden.

Begin 2019 ‘live’, wereldwijde lancering

Alle energie die hierin wordt gestoken, lijkt niet voor niets. Apple Video moet namelijk een wereldwijde dienst worden. Zo zou de lancering, die begin 2019 wordt verwacht, in 100 landen tegelijk plaatsvinden. Iets wat niet alleen qua rechten, maar ook qua ondertiteling een hele klus is. Het bedrijf heeft echter flink wat ervaring in huis gehaald. Zo zouden bijvoorbeeld BBC-topmannen zijn aangenomen om zich bezig te houden met de Europese markt. Benieuwd naar wat de dienst moet gaan kosten? (Zie ook → Apple Video: ‘Netflix concurrent Apple wordt deels gratis’)

friends netflix
Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Apple en Netflix streden om ‘Friends’ voor astronomisch bedrag
Sluiten