Apple Music op Android krijgt na 3 jaar ondersteuning voor tablets

Door: Barry Kraakman - 9 reacties

In de laatste bèta-release van Apple Music op Android heeft Apple ondersteuning voor meerdere Android-apparaten toegevoegd. Daarmee ondersteunt het nu, drie jaar na de lancering van de muziekdienst, ook Android-tablets.

Bèta-functie

Hoewel Android-gebruikers die Apple Music gebruiken nog even moeten wachten op de officiële lancering, is het hamburger-menu in de laatste bèta-versie vervangen voor een menubalk die onderin het scherm staat. Zo blijven de menu-items altijd binnen handbereik. Ook is de applicatie hierdoor beter te schalen naar een groter scherm.

Omdat op dit moment alleen bèta-testers met een Android-tablet van het nieuwe design gebruik kunnen maken, is er weinig beeldmateriaal van de vernieuwing te vinden. Onderstaande afbeelding is op het moment van schrijven het enige visuele bewijs voor de ondersteuning van tablets.

Apple Music Android Tablet

De update voor bèta-gebruikers brengt meer dan alleen ondersteuning voor grotere schermen. Ook algemene prestatieverbeteringen zijn doorgevoerd.

Android-gebruikers niet vergeten

Het is niet bekend hoeveel Android-gebruikers daadwerkelijk van Apple’s streamingdienst gebruikmaken. Wel is het goed om te zien dat deze groep niet wordt vergeten. Afgelopen september kreeg de Android-app nog een grote update. Deze update bracht onder andere ondersteuning voor Android Auto. Ook het zoeken naar muziek op basis van songteksten werd toegevoegd. Zowel qua functionaliteit als uiterlijk begint de applicatie op Android steeds meer op de iOS-app te lijken.

Nieuwe strategie?

Enkele dagen geleden maakte het bedrijf bekend dat Apple Music vanaf 17 december ook op de Amazon Echo is te beluisteren. Hiermee lijkt Apple op een groei van de streamingdienst buiten het eigen ecosysteem om in te zetten.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Spongebob

  hopelijk wordt nu ook heel gauw ‘streamen naar chromecast’ vrijgeschakeld ?

 • Profielfoto
  Yosemite

  Android tablets, bestaan die nog?

 • Profielfoto
  Q-collective

  Yosemite op 3 december 2018 23:54
  Android tablets, bestaan die nog?

  Dat vroeg ik me gelijk ook af. Buiten Samsung zijn er volgens mij geen Android tablet makers meer. De iPad is heer en meester.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het is niet bepaald booming business in die categorie.

  Maar ze zijn nog te koop. Veelal in de goedkopere soorten, zoals van Alcatel of Archos. Maar als je geen Apple of Samsung wilt, zijn er van bijvoorbeeld Huawei, Acer en Lenovo best nog wat aardige modellen te vinden.

 • Profielfoto
  bartvdv

  De iPad is heer en meester

  In 2018 ruim een kwart van de markt. Het was in 2011 ooit meer dan 60%. Dus ‘heer en meester’ !? In een stagnerende markt lijkt het mij verstandiger dat Apple ook inzet op Android.

 • Profielfoto
  Q-collective

  bartvdv op 4 december 2018 08:14

  De iPad is heer en meester

  In 2018 ruim een kwart van de markt. Het was in 2011 ooit meer dan 60%. Dus ‘heer en meester’ !? In een stagnerende markt lijkt het mij verstandiger dat Apple ook inzet op Android.

  Dat verhaal klopt maar voor de helft. Ik gok dat je refereert naar deze pagina van Statista en daar staat toch echt dat Apple verreweg dominant is. Ja, maar 26,6% van de markt in totaal, maar wél het grootste merk. Samsung hobbelt er ver achteraan met ongeveer de helft. De iPad is heer en meester. En dat heeft een reden, zoals KarelWillem al benoemd: buiten Apple maakt niemand echt winst op de tablet markt.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Wat natuurlijk niet wegneemt dat hun monopolie-positie behoorlijk is afgekalfd.

  De tablet-markt is echter op alle fronten niet meer wat men er ooit van verwachtte.

  Extra groot (want ja, je moet wel als de telefoons al richting de 7″ gaan) betekent dan ook weer extra duur. En daarmee bedien je dan weer een niche-markt, waar het niet echt om de mega-aantallen gaat.

  Ik gebruik zo’n ding ook alleen nog maar om af en toe eens een blaadje te lezen in bed.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Het lijkt me goed dat Apple het goede voorbeeld geeft op andere platforms zoals Microsoft dat met Office en vele andere producten ook doet. In de jaren dat Apple zo groot niet was, waren we maar wat blij met de tweederangs versies van Office. Tegenwoordig zijn de Mac-versies nauwelijks minder dan de Windows-versies. Apple is echter nog lang niet zo ver. iTunes/iCloud is redelijk matig geregeld onder Windows/Android. Ik heb er persoonlijk helemaal niets aan, maar het zou Apple sieren als ze volwaardige producten levert op andere platforms, daar waar dat zin heeft.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Tsja, de iPad. Inderdaad bijna een monopolie. Concurrentie-technisch gezien heeft Apple ook bijna geen reden om het ding te upgraden. Hij is al goed. Maar ja, als ze de iPad niet upgraden, kunnen ze eigenlijk NIETS meer laten zien op hun ooit zo befaamde keynotes.

  Hun aanbod is al bijna net zo ondoorzichtig en onlogisch als voor het moment dat Steve Jobs het roer weer overnam in de jaren 90.