Apple trekt stekker uit Apple Music Connect

Door: Barry Kraakman - 16 reacties

Apple heeft een zwak voor de muziekwereld. Hoewel het bedrijf voornamelijk om de oogstrelende hardware bekendstaat, heeft muziek altijd een speciale plek in de kern van het bedrijf. Het heeft dan ook meerdere pogingen gedaan om een sociaal netwerk rondom deze industrie te bouwen. Maar ook het laatste product, Apple Music Connect, lijkt niet aan te slaan.

Langzame afbouw

En daarmee lijkt Apple Music Connect langzaam hetzelfde lot te begaan als Ping, een eerdere poging om een sociaal platform voor de muziekwereld te bouwen. Het bedrijf berichtte muzikanten gisteren dat de functie om nieuwe posts op Apple Music te plaatsen niet meer bruikbaar zal zijn. Bovendien verwijdert het eerder geplaatste posts van de muzikanten die wél gebruik maakten van Apple Music Connect. Deze content zal dus niet meer zichtbaar zijn onder de ‘Voor jou’-tab in Apple Music, evenals op de artiestenpagina. Tot 24 mei 2019 is de content nog wel via de zoekfunctie te vinden. Hierna zal de content op geen enkele manier meer zichtbaar zijn in Apple’s muziekdienst.

Apple Media
Klik/tab voor groter

Artiesten kunnen nog wel gebruik maken van functies als het aanmaken van een eigen afspeellijst. Of ook deze functie gaat verdwijnen, is nog niet duidelijk.

Apple Music Connect

De tweede poging van Apple om een sociaal platform voor de muziekwereld te creëeren, werd tegelijkertijd met Apple Music gelanceerd. Apple Music Connect, zoals dit platform heet, zit diep in Apple Music geweven. Hiermee wilde Apple artiesten een plek geven om direct met haar fans te kunnen communiceren. Hoewel hier in het begin veel gebruik van werd gemaakt, beperkte het aantal posts zich al snel. Van de artiesten die er wél gebruik van maakten, werden er voornamelijk posts gepubliceerd die ook op Facebook, Twitter en Instagram waren te vinden.

Één jaar na de lancering van de dienst kreeg het platform al een minder prominente plek binnen Apple Music. Waar het eerst een eigen pagina had, kwam nu alles onder de artiestenpagina en onderaan ‘Voor jou’ te staan. Een stap die voor gebruikers van Ping, een eerdere poging van Apple op dit gebied, herkenbaar was. Deze functie werd ook eerst in iTunes verstopt, voor het twee jaar later volledig werd gecanceld.

Hoewel dit een aderlating is voor minder bekende artiesten die via dit platform veel nieuwe luisteraars konden bereiken, lijkt Apple meer plannen te hebben met Apple Music. (Zie ook → Nieuw talent in Apple Music: Apple koopt start-up Platoon)

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  Hopelijk hebben ze het nu geleerd dat ze dit soort zaken niet kunnen. Apple heeft zoveel marge en geld dat dit soort zaken in principe niets uitmaken, maar anderzijds kon al die energie en focus wel gegaan zijn naar vb. Hun Mac afdeling en door dit soort fratsen hebben we vandaag heel veel net niet producten bij Apple.

 • Profielfoto
  ArMac

  @Melle, je doet nu net alsof het of-of is bij Apple. Ik durf te wedden dat van de tijd die in Apple connectie is gestoken geen seconde is afgegaan van welke andere dienst en product dan ook. Zijn allemaal specifieke teams die aan elke onderdeel werken.

 • Profielfoto
  Tee Loo

  @Melle

  voordat je deze onzin schrijft, denk even na over wat je kennis is van bedrijfsvoering.

  Als bedrijfskundig leek kan ik zelf verzinnen dat jou opmerking kant nog wal raakt.

 • Profielfoto
  Tee Loo

  @Melle

  voordat je deze onzin schrijft, denk even na over wat je kennis is van bedrijfsvoering.

  Als bedrijfskundig leek kan ik zelf verzinnen dat jouw opmerking kant nog wal raakt.

 • Profielfoto
  Tee Loo

  Het zegt natuurlijk genoeg, dat ik hier niet eens fatsoenlijk kan posten:-D

 • Profielfoto
  midas

  T komt en gaat, daarom draai ik vinyl

 • Profielfoto
  wensink

  @ArMac natuurlijk wel, hoe meer teams er los van elkaar werken aan producten die in een ander product(music app/iTunes) moeten komen, hoe complexer en inefficienter een product wordt. Dat kost tijd en maakt programma’s meestal net wat minder goed in de kern taken. Dan kun je er nog zoveel geld en mankracht tegenaan smijten, het wil gewoon net wat minder.

 • Profielfoto
  Djinns

  Helemaal eens met @wensink. Met dit soort onzin hoeven ze zich gewoon niet bezig te houden.

 • Profielfoto
  Melle

  @artmac – iedereen zijn mening – maar ik ben het fundamenteel met jouw oneens. Dat is gelukkig geen probleem. Maar ik zou niet in een bedrijf willen werken geleid door iemand met jou visie) Als je interesse zou hebben, kan je boek “good to great” eens lezen.

  Het verhaal van Jobs en zijn white board dat hij in vier deelde en daarin vier zaken noteerde (of waren het er drie?) en vertelde: dit gaan we nog doen – al de rest doen we vanaf nu NIET meer. 5 jaar later was Apple terug een winstgevend bedrijf.

  Alles heeft te maken met keuze en focus. Wel grappig dat je als leek denkt te weten of het nu wel of niet of-of is.

  Anyway – ik ben geen leek in bedrijfsvoering en er zijn altijd verschillende visies en dat is goed – maar laat ik zeggen dat ik blij ben dat ik weet wat ik weet. ?

 • Profielfoto
  macquarius

  @Melle: Prima dat je vindt dat je genoeg kennis hebt om het interne beleid van Apple te kunnen beoordelen puur op dit soort berichten en je persoonlijke mening over de producten die ze maken maar vergeet niet dat dat jouw werkelijkheid is en niét per definitie dé werkelijkheid.

  Ze proberen dingen, soms slagen ze en soms falen ze…. niks mis mee.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Melle op 14 december 2018 13:42
  …Jobs en zijn white board dat hij in vier deelde en daarin vier zaken noteerde (of waren het er drie?) en vertelde: dit gaan we nog doen – al de rest doen we vanaf nu NIET meer…

  Ofwel: het zou best goed zijn als er weer eens iemand zou opstaan, twee strepen over dat bord zou trekken en zou zeggen; ‘dit, en meer niet’.

  Want het waaiert steeds vaker alle kanten op, met als gevolg mislukkingen als hierboven, bijzonder onduidelijke productlijnen, of producten die men überhaupt nauwelijks de winkel in kan krijgen.

   

 • Profielfoto
  Yosemite

  Ja want onder Steve Jobs was alles succesvol kuch G4 Cube kuch iPod HiFi speaker kuch mobile me kuch ?

 • Profielfoto
  Melle

  Ja, jobs deed een en ander goed, maar deed alvast een ding heel slecht – voor goede opvolging zorgen en werken aan de toekomst van je bedrijf na je interventie. Iets wat de meeste charismatische leiders niet ik zich hebben om te doen.

  (En uiteraard waren er mislukkingen, dat is ook geen probleem, zolang ze maar passen in het DNA van het bedrijf)

  Bij Apple is dat denk ik de kwaliteit om hardware en software in consumententechnologie op het juiste moment op de juiste manier samen te brengen.

  Wat ze in mijn ogen al enkele jaren amper nog doen.

 • Profielfoto
  Bonkers

  Ik heb vorige week zelf de stekker uit het hele Apple Music getrokken en overgestapt naar Spotify. Jeez, wat een opluchting en een verschil.
  Zo lang zitten wachten op verbeteringen in Apple Music … vind het wel goed zo.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ben ook weg bij Apple Music en over gestapt naar Soundcloud. Veel leuke muziek en mixes daar.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Gewoon blijven proberen! En misschien geloof je bij de 6e keer dat het niet gaat werken! Het is ook nooit iets geweest!