Barry Kraakman
Barry Kraakman Diensten 14 december 2018

Apple trekt stekker uit Apple Music Connect

Apple heeft een zwak voor de muziekwereld. Hoewel het bedrijf voornamelijk om de oogstrelende hardware bekendstaat, heeft muziek altijd een speciale plek in de kern van het bedrijf. Het heeft dan ook meerdere pogingen gedaan om een sociaal netwerk rondom deze industrie te bouwen. Maar ook het laatste product, Apple Music Connect, lijkt niet aan te slaan.

Langzame afbouw

En daarmee lijkt Apple Music Connect langzaam hetzelfde lot te begaan als Ping, een eerdere poging om een sociaal platform voor de muziekwereld te bouwen. Het bedrijf berichtte muzikanten gisteren dat de functie om nieuwe posts op Apple Music te plaatsen niet meer bruikbaar zal zijn. Bovendien verwijdert het eerder geplaatste posts van de muzikanten die wél gebruik maakten van Apple Music Connect. Deze content zal dus niet meer zichtbaar zijn onder de ‘Voor jou’-tab in Apple Music, evenals op de artiestenpagina. Tot 24 mei 2019 is de content nog wel via de zoekfunctie te vinden. Hierna zal de content op geen enkele manier meer zichtbaar zijn in Apple’s muziekdienst.

Apple Media
Klik/tab voor groter

Artiesten kunnen nog wel gebruik maken van functies als het aanmaken van een eigen afspeellijst. Of ook deze functie gaat verdwijnen, is nog niet duidelijk.

Apple Music Connect

De tweede poging van Apple om een sociaal platform voor de muziekwereld te creëeren, werd tegelijkertijd met Apple Music gelanceerd. Apple Music Connect, zoals dit platform heet, zit diep in Apple Music geweven. Hiermee wilde Apple artiesten een plek geven om direct met haar fans te kunnen communiceren. Hoewel hier in het begin veel gebruik van werd gemaakt, beperkte het aantal posts zich al snel. Van de artiesten die er wél gebruik van maakten, werden er voornamelijk posts gepubliceerd die ook op Facebook, Twitter en Instagram waren te vinden.

Één jaar na de lancering van de dienst kreeg het platform al een minder prominente plek binnen Apple Music. Waar het eerst een eigen pagina had, kwam nu alles onder de artiestenpagina en onderaan ‘Voor jou’ te staan. Een stap die voor gebruikers van Ping, een eerdere poging van Apple op dit gebied, herkenbaar was. Deze functie werd ook eerst in iTunes verstopt, voor het twee jaar later volledig werd gecanceld.

Hoewel dit een aderlating is voor minder bekende artiesten die via dit platform veel nieuwe luisteraars konden bereiken, lijkt Apple meer plannen te hebben met Apple Music. (Zie ook → Nieuw talent in Apple Music: Apple koopt start-up Platoon)

Reageer op artikel:
Apple trekt stekker uit Apple Music Connect
Sluiten