Barry Kraakman
Barry Kraakman App Store 4 december 2018

De beste apps van 2018 voor iPhone, iPad, Mac en Apple TV

Zoals elk jaar in december heeft Apple de ‘best of‘ lijstjes van het afgelopen jaar bekendgemaakt. Het bedrijf heeft voor de iPhone, iPad, Apple TV én Mac een selectie van de beste app én het beste spel gemaakt.

iPhone

Voor iPhone is Procreate Pocket verkozen tot ‘beste iPhone-app van 2018’. Creatieve iPad-gebruikers kunnen deze app herkennen. De winnaar van dit jaar is een ‘pocket’-editie van de populaire teken-app op iPad. In deze kleine versie kunnen gebruikers makkelijker onderweg schetsen maken.

In de categorie ‘spellen’ gaat de applicatie Donut County er met de eerste prijs vandoor. Dit puzzelspel, waarin een verhaal de gebruiker door de story begeleidt, draait volledig rondom fysica. Op een speelse manier.

iPad

Natuurlijk mag de categorie ‘AR’ niet ontbreken in het lijstje van Apple. De ‘beste iPad-app van 2018’ is Froggipedia. Misschien dat je deze nog herkent van de Keynote waarin Apple de iPad 6 onthulde. In deze app is het mogelijk om een kikker volledig digitaal te ontleden.

Gorogoa heeft het op de iPad tot beste spel van het jaar geschopt. In dit puzzelspel wordt de gebruiker tot nadenken gezet aan de hand van prachtige handgetekende illustraties. Eerder dit jaar heeft deze app ook al een Bafta Game Award in ontvangst mogen nemen.

Froggipedia iPad 16x9
Klik/tap voor groter.

Apple TV

De beste ‘Apple TV-app van het jaar 2018’ is naar Sweat gegaan. Zoals de titel al doet vermoeden is deze applicatie gericht op fitness en bewegen. De app, gericht op vrouwen, neemt de gebruiker in verschillende video’s bij de hand om te bewegen. Het doel is om vrouwen in 28 minuten per dag fit te krijgen met zowel cardio- als krachttrainingen die thuis uit te voeren zijn.

Alto’s Odyssey heeft het op de Apple TV tot het spel van 2018 geschopt. Dit prachtige spel, dat ook op iOS een hit is, komt op het grote TV-scherm nóg beter uit de verf.

Mac

In macOS Mojave heeft Apple de Mac App Store een grote facelift gegeven. Het ecosysteem met apps voor de Mac is dan ook weer levendiger dan ooit. Apple heeft Pixelmator Pro tot Mac- app van het jaar uitgeroepen. Pixelmator bestaat al jaren, maar kwam in 2018 met een vernieuwde Pro-versie die minder een kloon van Photoshop is en een interface heeft die niet langer uit losse panelen bestaat. Gardens Between gaat er op de Mac met de titel ‘spel van het jaar’ vandoor.

pixelmator pro
Klik/tap voor groter.

Apple Watch? Een moeilijk jaar voor apps

Voor de Apple Watch heeft Apple geen aparte apps genomineerd. Wat, gezien het ontbreken van een eigen App Store, niet zo raar is. Wél heeft het bedrijf uit Cupertino een paar eigen favorieten in het zonnetje gezet. Bekende apps als Carrot Weather, Overcast en Lifesum maken onderdeel uit van deze lijst.

Het was verder geen goed jaar voor Apple Watch-apps. Begin 2018 besloten veel grote diensten namelijk dat Apple’s wearable niet interessant meer was. Taxidienst Lyft trok zich terug en eerder verdween de zakelijke chat-app Slack ook al van de Watch. Daar staat echter weer tegenover dat dit jaar een van de meest populaire iOS-apps serieuze ondersteuning voor de Apple Watch kreeg. Spotify is nu officieel beschikbaar voor de Apple Watch. (Zie ook → Spotify heeft nu ook een app voor de Apple Watch)

Reageer op artikel:
De beste apps van 2018 voor iPhone, iPad, Mac en Apple TV
Sluiten