Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 15 december 2018

Rechtszaak: “Apple liegt over iPhone Xs scherm en verbergt Notch”

Als advocaat voor Apple zit je nooit zonder werk. Ben je nog niet klaar met de ene rechtszaak, dient de volgende zich alweer aan. Een Amerikaanse dame klaagt Apple namelijk aan wegens misleiding. Zo verwachtte ze na het zien van de foto’s op de website geen Notch en zou de iPhone maker liegen over de maten en het aantal pixels van het scherm van de iPhone Xs.

Als je nu naar de website van Apple zou gaan om een ​​iPhone XS te kopen, zou je het hele proces kunnen voltooien zonder een enkele foto te zien van de Notch. Volgens een nieuwe rechtszaak lijkt het of Apple de Notch doelbewust wil verbergen met een zwarte bureaublad-afbeelding. Dat is misleiding en dus illegaal. Andere vermeende leugens zijn de schermgrootte en resolutie van de iPhone X-serie. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de Notch of gebogen hoeken.

iPhone Xr en XS Processor Throttling
De slim gekozen bureaublad-afbeelding verbergt de aanwezigheid van de Notch (klik/tap voor groter)

Misleiding en leugens

De rechtszaak, die vrijdag werd ingediend in het Northern District of California, probeert te voorkomen dat Apple deze praktijk voortzet. Daarnaast wil men dat iedereen die een iPhone X, Xs of Xs Max heeft gekocht, een vergoeding ontvangt.

Afbeeldingen die de ontbrekende pixels op de schermen van producten maskeren, zijn prominent aanwezig op de website van de verdachte. Hetzelfde geldt voor advertenties van verkopers die deze producten verkopen.

De afbeeldingen die door de Amerikaanse werden getoond, kwamen rechtstreeks van de website van Apple. Hierdoor geloofde ze niet dat de iPhone XS en XS Max een Notch in het beeldscherm zouden hebben. Die inkeping, hoe klein ook, speelt een grote rol in de rechtszaak. Daarnaast is volgens de eiseres het scherm van de iPhone X “slechts ongeveer 5.6865 inch” vanwege de afgeronde hoeken. Dat is iets kleiner dan de 5,8 inch van Apple. Vanwege de afgeronde hoeken en de Notch zou de echte resolutie van het apparaat op 2195 x 1125 pixels uitkomen. Dat is ongeveer 10% minder is dan wat Apple zegt.

Fake pixels

“De iPhone X heeft volgens Apple een schermresolutie van 2436 × 1125 pixels. Dat zouden echter geen echte pixels zijn, met rode, groene en blauwe subpixels per pixel. In plaats daarvan heeft het product alleen ‘valse’ schermpixels, met slechts twee subpixels per valse pixel.”, zo wordt in de klacht omschreven. Hierdoor zou zelfs een iPhone 8, die officieel ‘slechts’ een HD scherm heeft, al een hogere resolutie hebben.

De feiten volgens Apple

Apple doet inderdaad alles wat in de klachten naar voren wordt gebracht. In de specificaties op de website staat echter een aanvulling op de advertentieteksten. Zo is daar bij de Xs het volgende in kleine lettertjes te lezen:

Het display van iPhone XS heeft ronde hoeken die de vorm van het stijlvolle design volgen. Deze hoeken vallen binnen een normale rechthoek. Als rechthoek meet het scherm 14,86 cm diagonaal (het daadwerkelijke display is kleiner).

Ook tonen de afbeeldingen bij de specs wel degelijk de Notch, zoals hieronder te zien is.

iPhone Xs specs
De specificaties van de iPhone Xs laten de Notch wel degelijk zien (klik/tap voor groter)

Dus hoewel gesteld kan worden dat Apple zijn iPhones misleidend zou presenteren, is dit toch juridische betwistbaar. Dat lijkt echter geen reden om het proces niet door te zetten. Daarbij komt, dat de rechtszaak gericht is op een class-action status. Dat houdt in dat de uitslag ervan voor elke iPhone X koper van toepassing is. Een gevolg hiervan is, dat zo’n rechtszaak heel erg lang kan gaan duren. Apple heeft over de claim verder geen enkel commentaar gegeven.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rechtszaak: “Apple liegt over iPhone Xs scherm en verbergt Notch”
Sluiten