Rechtszaak: “Apple liegt over iPhone Xs scherm en verbergt Notch”

Door: Night - 27 reacties
iPhone XS

Als advocaat voor Apple zit je nooit zonder werk. Ben je nog niet klaar met de ene rechtszaak, dient de volgende zich alweer aan. Een Amerikaanse dame klaagt Apple namelijk aan wegens misleiding. Zo verwachtte ze na het zien van de foto’s op de website geen Notch en zou de iPhone maker liegen over de maten en het aantal pixels van het scherm van de iPhone Xs.

Als je nu naar de website van Apple zou gaan om een ​​iPhone XS te kopen, zou je het hele proces kunnen voltooien zonder een enkele foto te zien van de Notch. Volgens een nieuwe rechtszaak lijkt het of Apple de Notch doelbewust wil verbergen met een zwarte bureaublad-afbeelding. Dat is misleiding en dus illegaal. Andere vermeende leugens zijn de schermgrootte en resolutie van de iPhone X-serie. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de Notch of gebogen hoeken.

iPhone Xs iPhone Xs Max
De slim gekozen bureaublad-afbeelding verbergt de aanwezigheid van de Notch (klik/tap voor groter) Afbeelding: Apple Inc.

Misleiding en leugens

De rechtszaak, die vrijdag werd ingediend in het Northern District of California, probeert te voorkomen dat Apple deze praktijk voortzet. Daarnaast wil men dat iedereen die een iPhone X, Xs of Xs Max heeft gekocht, een vergoeding ontvangt.

Afbeeldingen die de ontbrekende pixels op de schermen van producten maskeren, zijn prominent aanwezig op de website van de verdachte. Hetzelfde geldt voor advertenties van verkopers die deze producten verkopen.

De afbeeldingen die door de Amerikaanse werden getoond, kwamen rechtstreeks van de website van Apple. Hierdoor geloofde ze niet dat de iPhone XS en XS Max een Notch in het beeldscherm zouden hebben. Die inkeping, hoe klein ook, speelt een grote rol in de rechtszaak. Daarnaast is volgens de eiseres het scherm van de iPhone X “slechts ongeveer 5.6865 inch” vanwege de afgeronde hoeken. Dat is iets kleiner dan de 5,8 inch van Apple. Vanwege de afgeronde hoeken en de Notch zou de echte resolutie van het apparaat op 2195 x 1125 pixels uitkomen. Dat is ongeveer 10% minder is dan wat Apple zegt.

Fake pixels

“De iPhone X heeft volgens Apple een schermresolutie van 2436 × 1125 pixels. Dat zouden echter geen echte pixels zijn, met rode, groene en blauwe subpixels per pixel. In plaats daarvan heeft het product alleen ‘valse’ schermpixels, met slechts twee subpixels per valse pixel.”, zo wordt in de klacht omschreven. Hierdoor zou zelfs een iPhone 8, die officieel ‘slechts’ een HD scherm heeft, al een hogere resolutie hebben.

De feiten volgens Apple

Apple doet inderdaad alles wat in de klachten naar voren wordt gebracht. In de specificaties op de website staat echter een aanvulling op de advertentieteksten. Zo is daar bij de Xs het volgende in kleine lettertjes te lezen:

Het display van iPhone XS heeft ronde hoeken die de vorm van het stijlvolle design volgen. Deze hoeken vallen binnen een normale rechthoek. Als rechthoek meet het scherm 14,86 cm diagonaal (het daadwerkelijke display is kleiner).

Ook tonen de afbeeldingen bij de specs wel degelijk de Notch, zoals hieronder te zien is.

iPhone Xs specs
De specificaties van de iPhone Xs laten de Notch wel degelijk zien (klik/tap voor groter)

Dus hoewel gesteld kan worden dat Apple zijn iPhones misleidend zou presenteren, is dit toch juridische betwistbaar. Dat lijkt echter geen reden om het proces niet door te zetten. Daarbij komt, dat de rechtszaak gericht is op een class-action status. Dat houdt in dat de uitslag ervan voor elke iPhone X koper van toepassing is. Een gevolg hiervan is, dat zo’n rechtszaak heel erg lang kan gaan duren. Apple heeft over de claim verder geen enkel commentaar gegeven.

 

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Ze hoeft maar een hobby te hebben. 😉

   

 • Profielfoto
  UtregCity

  Zucht. Only in the States. 🙄

 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  Vreemd. Op een of andere manier roept dit bij mij hetzelfde gevoel op als een patent troll…. Als er maar ergens een slaatje uit te slaan valt.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Ze heeft natuurlijk gelijk. Pure misleiding om in alle presentaties die achtergrond te gebruiken. En det terwijl ze er bij de X juist nadruk op wisten te leggen. Iedereen op deze site is dermate goed geïnformeerd dat ze er met hun hoofd niet bijkunnen dat iemand niet snapt/weet dat er toch echt wel een notch is. Geloof me, die mensen bestaan, dus deze hele rechtszaak is zo gek nog niet.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Ga maar eens in Safari naar Apple.com met privé modus aan. Dit is de standaard landingspagina in alle Apple stores. Je zult zien dat er geen notch meer is op je scherm.

 • Profielfoto
  wensink

  Elke idioot die één klink verder gaat dan het toegangsscherm van Apple’s webside, ziet een rijtje zwarte iPhone icoontjes (iPhone Xs, Xr, 8 & 7). In die icoontjes is duidelijk een notch te zien. Verder staan er genoeg plaatjes van de iPhone Xs op de Apple site waarop de notch heel duidelijk zichtbaar is.
  Dan moet je ook maar verder kijken dan je neus lang is. Je kunt wel meer niet zien op die eerste afbeelding.
  Wist je bijvoorbeeld dat er geen headphone jack in zit? Of dat er geen home button op zit?

 • Profielfoto
  DBIW

  En een hoop mensen wel moord en brand schreeuwen toen Samsung vermeend een DSLR gebruikte om diepte effect te presenteren in een reclame voor de A8s in China, terwijl daar ook gewoon een disclaimer bij stond. Dit is nou eenmaal hoe marketing werkt. Alles is op het randje van het toelaatbare om meer te verkopen. Voor mij niks nieuws maar een hoop mensen komen blijkbaar uit een ei.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  DBIW op 16 december 2018 07:24
  En een hoop mensen wel moord en brand schreeuwen toen Samsung vermeend een DSLR gebruikte om diepte effect te presenteren in een reclame voor de A8s in China, terwijl daar ook gewoon een disclaimer bij stond. Dit is nou eenmaal hoe marketing werkt. Alles is op het randje van het toelaatbare om meer te verkopen. Voor mij niks nieuws maar een hoop mensen komen blijkbaar uit een ei.

  Dus omdat het zo werkt, accepteren we het maar? Wij hebben niet voor niks de reclame code commissie. En in Amerika hebben ze dit soort rechtzaken.

   

   

   

 • Profielfoto
  Di May

  Geen wonder dat de wereld aarzelt in zijn vooruitgang.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Als ik de XR zou willen bestellen kom ik toch langs deze pagina(?)

  Daar is toch redelijk duidelijk een superbrede notch te zien.

 • Profielfoto
  monty python

  De dame ruikt geld, dat is alles, dat is overduidelijk, niemand koopt iets van 1000 euro zonder dat te weten. En zou dus ook een downside moeten hebben in geval van een uitspraak in haar nadeel, nl een zware boete.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Je moet toch iets met je leven.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Het wordt tijd dat er gevolgen zijn als je zo’n zaak verliest, zodat niet iedere geldbeluste idioot en dito advocaat hieraan beginnen.

 • Profielfoto
  Loyd

  Geef haar een kunstpiemel ofzo😂

 • Profielfoto
  Joost de Vries

  Jezus wat een gezeik, als het je niet bevalt stuur je hem toch terug. Dat kan daar vaak nog langer dan hier in Nederland.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Het gaat hier om de XS KarelWillem

 • Profielfoto
  MacBooky

  “Amerikaanse vrouw liegt over niet zien van notch op iPhone website … of is stekeblind”

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik vind dat altijd leuk om te lezen hoe fanatiek bepaalde mensen zijn wanneer iemand een rechtszaak begint tegen Apple. Zo schattig gewoon.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Shmoo op 16 december 2018 19:38
  Ik vind dat altijd leuk om te lezen hoe fanatiek bepaalde mensen zijn wanneer iemand een rechtszaak begint tegen Apple. Zo schattig gewoon.

  We zijn nou eenmaal niet zo slim als Shmoo en kunnen niet met zoveel wijsheid reageren. elke reactie van Shmoo is namelijk er één alsof Einstein zelf achter het toetsenbord heeft gezeten.

  Gelukkig geven anderen hem ook een gelukzalig en schattig gevoel.

 • Profielfoto
  ro_me

  Huh, verrek nu zie ik het ook! Er is een stuk uit het scherm van die iPhone! Kan Apple dan gewoon niet het scherm wat korter maken bij de volgende iPhone? Wat dikkere randen onder en boven het scherm, en hoppa, je hebt dit probleem niet meer! Kunnen ze daar ook een camera of/en vingerafdrukscanner in verwerken! Zijn we ook af van dat achterlijke face ID, want als een aap boven je scherm moeten hangen voor dat je Phone aangaat is ook niets!

 • Profielfoto
  monty python

  Heb de iPhone XS gekocht voor dat bolle scherm op die foto. Nu blijkt na 2 maanden dat ik ineens zie dat het scherm vlak is ? Zou ik me nog kunnen aansluiten bij de dame voor die jackpot ?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Spinozo op 16 december 2018 12:14
  Het gaat hier om de XS KarelWillem

  Oh ja, natuurlijk. Ik vind het ook wel een beetje boerenbedrog, zoals ze specifiek deze achtergrond-foto overal gebruiken. Dat schreeuwt ook echt ‘we willen die notch zo min mogelijk laten zien.’

 • Profielfoto
  Edwin

  Ze kijkt in de winkel toch eerst wat ze koopt?! Altijd eerst even met het showmodel spelen voordat je hem meeneemt of bestelt! Wat een dom mens… (dat is mijn mening).

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Bovendien kun je zowel in de USA als hier bij bestellingen via het Internet goederen terugsturen als ze niet bevallen.

 • Profielfoto
  pruus

  Ik kan mij voorstellen dat zij kunstnagels heeft die zeer lang zijn, en probeer dan maar eens met een notch te werken…..

 • Profielfoto
  Petje

  Ik vindt niet dat de notch een stuk uit het scherm is, ik vindt dat er extra scherm zit links en rechts van de notch 😉

 • Profielfoto
  mrbaantjer

  Ze heeft gewoon een punt. Maar kritiek is lastig voor Apple fans. Apple wordt alleen maar beter als we kritisch naar ze blijven.