Barry Kraakman
Barry Kraakman Nieuws 12 december 2018

‘Apple werkt aan eigen chip voor mobiel netwerk’

Dat Apple meer en meer interne onderdelen van de iPhone en iPad zelf ontwikkeld, wordt langzamerhand wel duidelijk. Zo komt een deel van de processoren uit de iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod en AirPods van Apple’s eigen ontwerptafel. Ook de coprocessors in de nieuwste Macs vallen hieronder. Nu lijkt het bedrijf uit Cupertino ook te werken aan een eigen mobiel netwerk-chip.

Apple steeds onafhankelijker

De geruchten gingen al langer dat Apple zich verdiept in de wereld van deze type chips. Sinds het bedrijf in de clinch ligt met Qualcomm, de hoofdleverancier van 4G-chips voor de iPhone en iPads, is het volledig afhankelijk van Intel. Het verleden wijst uit dat Apple niet graag afhankelijk is van één partij die dergelijke, cruciale onderdelen moet leveren. Deze afhankelijke positie heeft Apple in het verleden al meerdere malen in verlegenheid gebracht. Dat het bedrijf hier vanaf wil, is dan ook geen verrassing. Zo maakt het een groot deel van de chips uit iOS-apparaten al zelf. Maar de chip voor de mobiele verbinding, naar verluidt één van de moeilijkste onderdelen, heeft men tot nu toe ongemoeid gelaten. Tot nu toe.

Klik/tap voor groter

Qualcomm-medewerkers gestrikt

Afgelopen maand kwam het eerste bericht naar buiten dat Apple bezig was met het strikken van Qualcomm-medewerkers. Een reportage van The Information meldt dat mensen met meer kennis van zaken kunnen bevestigen dat Apple zich in deze technologie verdiept. Ook verscheen er onlangs een vacature online, die wees op activiteiten op dit gebied.

Het kan echter nog wel even duren voordat deze chips in de iOS-apparaten kunnen worden gebruikt. Alles wijst erop dat de beslissing nog niet zo lang geleden is genomen. Mensen dichterbij de bron weten dan ook te vertellen dat het nog wel 3 jaar kan duren voor deze chips in massaproductie kunnen worden genomen.

Apple versus Qualcomm

Apple ligt al maanden in de clinch met één van de belangrijkste spelers op de markt van chips voor mobiel netwerk. Zo zou Qualcomm een percentage van de iPhone-omzet eisen, omdat deze gebruik maken van hun chips. Verder zou Qualcomm geen eerlijke prijzen hanteren naar elke speler op de markt.

Of de rechtszaak tussen Apple en Qualcomm de reden is voor deze beslissing, is onduidelijk. Al is de timing natuurlijk verdacht. (Zie ook ➝ China verbiedt import én verkoop iPhones)

Reageer op artikel:
‘Apple werkt aan eigen chip voor mobiel netwerk’
Sluiten