‘Apple werkt aan eigen chip voor mobiel netwerk’

Door: Barry Kraakman - 5 reacties

Dat Apple meer en meer interne onderdelen van de iPhone en iPad zelf ontwikkeld, wordt langzamerhand wel duidelijk. Zo komt een deel van de processoren uit de iPhone, iPad, Apple Watch, HomePod en AirPods van Apple’s eigen ontwerptafel. Ook de coprocessors in de nieuwste Macs vallen hieronder. Nu lijkt het bedrijf uit Cupertino ook te werken aan een eigen mobiel netwerk-chip.

Apple steeds onafhankelijker

De geruchten gingen al langer dat Apple zich verdiept in de wereld van deze type chips. Sinds het bedrijf in de clinch ligt met Qualcomm, de hoofdleverancier van 4G-chips voor de iPhone en iPads, is het volledig afhankelijk van Intel. Het verleden wijst uit dat Apple niet graag afhankelijk is van één partij die dergelijke, cruciale onderdelen moet leveren. Deze afhankelijke positie heeft Apple in het verleden al meerdere malen in verlegenheid gebracht. Dat het bedrijf hier vanaf wil, is dan ook geen verrassing. Zo maakt het een groot deel van de chips uit iOS-apparaten al zelf. Maar de chip voor de mobiele verbinding, naar verluidt één van de moeilijkste onderdelen, heeft men tot nu toe ongemoeid gelaten. Tot nu toe.

Klik/tap voor groter

Qualcomm-medewerkers gestrikt

Afgelopen maand kwam het eerste bericht naar buiten dat Apple bezig was met het strikken van Qualcomm-medewerkers. Een reportage van The Information meldt dat mensen met meer kennis van zaken kunnen bevestigen dat Apple zich in deze technologie verdiept. Ook verscheen er onlangs een vacature online, die wees op activiteiten op dit gebied.

Het kan echter nog wel even duren voordat deze chips in de iOS-apparaten kunnen worden gebruikt. Alles wijst erop dat de beslissing nog niet zo lang geleden is genomen. Mensen dichterbij de bron weten dan ook te vertellen dat het nog wel 3 jaar kan duren voor deze chips in massaproductie kunnen worden genomen.

Apple versus Qualcomm

Apple ligt al maanden in de clinch met één van de belangrijkste spelers op de markt van chips voor mobiel netwerk. Zo zou Qualcomm een percentage van de iPhone-omzet eisen, omdat deze gebruik maken van hun chips. Verder zou Qualcomm geen eerlijke prijzen hanteren naar elke speler op de markt.

Of de rechtszaak tussen Apple en Qualcomm de reden is voor deze beslissing, is onduidelijk. Al is de timing natuurlijk verdacht. (Zie ook ➝ China verbiedt import én verkoop iPhones)

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  bassbug

  Als je ‘excellence in performance’ wilt dan is een eigen ontwerp veel efficiënter & beter dan een standard onderdeel van een toeleverancier. Volstrekt logisch.

  Kijk maar naar de prestaties van de A-cpu’s. Daar bijten de Snapdragons en Intels zich helemaal stuk

 • Profielfoto
  steveb

  klinkt als een logische stap richting iSim (de opvolger van sim). https://www.onemorething.nl/2018/02/isim-direct-in-smartphone-chip/

  maar toch hopen dat de eerste 5g chip toch in 2019 in de iPhone komt. maar niet van apple eigen makelij zal zijn. maar maakt het toestel wel future proof.
  https://www.onemorething.nl/2018/11/5g-chip-iphone-eerder-klaar/

  maar de eigen apple chip 5g mss wel 2020. https://www.onemorething.nl/2018/12/eerste-iphone-met-5g-verbinding-op-zn-vroegst-2020/

 • Profielfoto
  defores

  bassbug op 12 december 2018 19:13
  Als je ‘excellence in performance’ wilt dan is een eigen ontwerp veel efficiënter & beter dan een standard onderdeel van een toeleverancier. Volstrekt logisch.

  Kijk maar naar de prestaties van de A-cpu’s. Daar bijten de Snapdragons en Intels zich helemaal stuk

  Dat is alleen volstrekt logisch als je het ook beter kan.

  “Daar bijten de Snapdragons en Intels zich helemaal stuk” , werkelijk? benchmark?

 • Profielfoto
  bassbug

  Gewoon even opzoeken op internet. Zijn tal van artikelen met allerlei cijfers

 • Profielfoto
  PowerMac

  5G? wasdah? we zitten hier nog met 3G of gewoon Edge te klooien, of het valt helemaal weg.

  Dus 5G klinkt leuk, maar als ze niet eens 3G of 4G kunnen fiksen, tja, dan kan je wel blijven dromen, maar heeft weinig zin.

  Ik begrijp ook niet zo goed wat de logica is van “als je het zelf maakt is het beter“. Dat kan eventueel opgaan voor een appeltaart, maar is geen logisch gegeven voor van alles en nog wat.