Aandelenkoers Apple raakt het zogenaamde ‘doodskruis’

Door: Barry Kraakman - 13 reacties

Berichten over de iPhone zijn de afgelopen weken niet heel positief. Hoewel veel geruchten over de ‘verminderde bestellingen aan iPhone-onderdelen’ jaarlijks rond deze periode de kop opsteken, hebben de geruchten wel degelijk invloed op Apple. Het bedrijf uit Cupertino laat zelf alleen maar positieve berichten kwijt over de verkoop. Met ondersteunende cijfers komt het echter niet. Aandeelhouders willen echter waar voor hun geld, en deze negatieve geruchtenstroom lijkt daar niet aan mee te helpen. Wat in de aandelenkoers is terug te zien.

Verkoopcijfers en rechtszaken

Geruchten over de mindere verkoopcijfers zijn niet de enige reden voor het ontbrekende vertrouwen van aandeelhouders. Ook de rechtszaken tussen Apple en Qualcomm en vice versa lijken hun tol te eisen. Zo heeft de rechter in China Qualcomm in het gelijk gesteld, waardoor een verbod op import én verkoop van iPhones tot en met de 8 Plus werkelijkheid lijkt te worden. Een Duitse rechter besloot gisteren tevens dat iPhones met een Intel-chip ook onterecht gebruik maken van een techniek waar Qualcomm een patent op heeft. De iPhone-maker vecht dit besluit in beide landen aan, maar heeft de verkoop van iPhone 7 en 8 via de officiële Apple Stores in Duitsland wel (tijdelijk) stilgelegd.

Aandelen van Apple gaan neerwaarts

Deze stroom aan negatieve berichten is in de aandelen terug te zien. Sterker nog, de aandelenkoers van Apple heeft de zogenaamde ‘death cross’ voor het eerst in drie jaar bereikt. Dit is het punt waarop de trendlijn van de korte termijn neerwaarts gaat en zich door de trendlijn van de lange termijn boort. Het is dus vooral een technische term uit de financiële wereld. Deze trend is meestal het begin van een dip in de waarde van het bedrijf.

Apple aandelen death cross
Afbeelding: MarketWatch – Klik/tab voor groter

Het zal dus vooral aandeelhouders en hooggeplaatste Apple-managers aangaan, die hun bonussen meestal in aandelen krijgen uitbetaald. Maar hoe heftig de term ook klinkt; Apple heeft in het verleden wel vaker met dergelijke schommelingen te maken gehad. Het bedrijf lijkt het vandaag de dag dan ook niet slecht te doen. (Zie ook → Waarom het alles behalve slecht gaat met Apple)

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  mmww

  Tja Apple was altijd al duur, maar vanaf 2018 zijn ze gewoon te duur. Dat is zeer slecht nieuws voor de ‘diensten’ waar Apple op in wil zetten. Te duur betekend immers minder gebruikers (die diezelfde ‘diensten’ afnemen)

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  mmww op 21 december 2018 14:06
  Tja Apple was altijd al duur, maar vanaf 2018 zijn ze gewoon te duur. Dat is zeer slecht nieuws voor de ‘diensten’ waar Apple op in wil zetten. Te duur betekend immers minder gebruikers (die diezelfde ‘diensten’ afnemen)

  De prijs van Apple-producten is een probleem, maar het is wel een *ander* probleem dan dit artikel bespreekt. Het eindeloos herhalen van je stokpaard maakt het niet relevanter.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Hoe lager de koers, hoe beter het is in te stappen. Indien de kans groot is dat de koers weer zal stijgen dan. Hoe groot is die kans?

  Is er echt wat met die patenten aan hand? Welke patenten, Hoe komt het dat andere telefoonmakers hier geen probleem mee hebben? Hoel komt het dan Intel geen probleem heeft. Kan deze gewoon de chips blijven maken waar Qualcomm dan weer een probleem mee heeft.? Graag wat achtergrond info van ons journaille.

 • Profielfoto
  Di May

  Mensen die zinnes waren een handvol
  aandelen van hun favoriete merk te kopen,
  moeten nu vooral niet gaan weglopen.

  Deze ‘hachelijke’ toestand is eerder een instapmoment.

  Trouwens, de koers van een aandeel is niet
  hetzelfde als de waarde van het bedrijf gedeeld
  door het aantal uitstaande aandelen.

  Elke bedrijf kent op een bepaald moment
  zijn moeilijke momenten. Maar een gedegen
  bedrijft leert daaruit en recht zijn rug.

  Apple is zo’n bedrijf.

  Wie momenteel alert is,
  kan dus zijn voordeel doen.

   

 • Profielfoto
  abbenhui

  Hydrarchos op 21 december 2018 14:26

  mmww op 21 december 2018 14:06
  Tja Apple was altijd al duur, maar vanaf 2018 zijn ze gewoon te duur. Dat is zeer slecht nieuws voor de ‘diensten’ waar Apple op in wil zetten. Te duur betekend immers minder gebruikers (die diezelfde ‘diensten’ afnemen)

  De prijs van Apple-producten is een probleem, maar het is wel een *ander* probleem dan dit artikel bespreekt. Het eindeloos herhalen van je stokpaard maakt het niet relevanter.

  Hear, hear!

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  “Aandeelhouders…” En toen ging het mis.

 • Profielfoto
  demandiebakt

  Een aandeel kan niet alleen maar stijgen dus verrassend is het niet, en zolang de daling niet zo lang aanhoud als bij Enron komt t wel goed. Overigens vind ik de prijs van Apple producten de laatste 10 jaar flink gedaald…  Mn eerste iPod was 700 euro, echt niemand is nu zo gek meer. 😄

 • Profielfoto
  wensink

  @demandiebakt de laatste 10 jaar gedaald? Wil je zeggen dat een iPhone van 600 euro duurder is dan een iPhone van 860 euro? Dan hebben we het nog maar over de basis modellen..

  Dat de iPod in prijs is gedaald kijkt niemand van op. Dat is gewoon een achterhaald product inmiddels en dus geen graadmeter voor de prijsverandering.

 • Profielfoto
  monty python

  Alle toch aandelen hebben bijna dezelfde identieke terugval. Amazon, Google, Netflix, Facebook, alle kortingverkopers als Zalando, … Dit is vooral een -heel terechte- terugval van de opgeblazen tech hype gecombineerd met de komende

 • Profielfoto
  monty python

  Handelsoorlog en volgende financiële crisis.

 • Profielfoto
  MaciMacKees

  ach soms verdien je wat, soms verlies je wat het lot van een aandeelhouder zullen we maar denken.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  demandiebakt op 21 december 2018 20:56
  Een aandeel kan niet alleen maar stijgen dus verrassend is het niet, en zolang de daling niet zo lang aanhoud als bij Enron komt t wel goed. Overigens vind ik de prijs van Apple producten de laatste 10 jaar flink gedaald…  Mn eerste iPod was 700 euro, echt niemand is nu zo gek meer. 😄

  Nee, 1250 Euro voor een smartphone…

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Inderdaad: waarom heeft Apple last van een patentproblerm in een Intel chip? Hebben meer partijen daar last van? Intel zelf bijvoorbeeld?

  wereldwijd gaan momenteel beurzen omlaag. Trump met zijn handelsoorlog lijkt het voornaamste. Als het Amerikaanse Apple dan ook eens buiten de Chinese deur gezet kan worden, dan kun je mooi zeggen dat het allemaal aan Qualcomm/Apple zelf lag.

  Tegelijk is Duitsland natuurlijk ‘different cook’: als Apple daar definitief wordt veroordeeld dan wil ik nu eindelijk eens echt weten wat het probleem is.