Raymon Mens
Raymon Mens iOS 4 december 2018

3D Touch: 10 toepassingen die ook echt nuttig zijn

Heb je een iPhone 6s (Plus), iPhone 7 (Plus), iPhone 8 (Plus), iPhone X of XS (Max)? Dan heeft je toestel ondersteuning voor 3D Touch. Het scherm van je iPhone kan onderscheid maken tussen een gewone tap en een stevige druk. Met die stevige druk kun je bovendien allerlei handige acties uitvoeren. Dit zijn wat ons betreft de 10 nuttigste.

Toepassingen 3D Touch

Deze 10 toepassingen lichten we in dit artikel uit.

  1. Trackpad modus op toetsenbord
  2. Notificaties apps in mappen
  3. Zaklamp subtiel of fel aan
  4. Alle notificaties wissen
  5. Belangrijkste apps eerst downloaden
  6. Belangrijke plaatsen onthouden
  7. Direct antwoorden op berichten
  8. Snelle selfies en portretfoto’s
  9. Peak en Pop
  10. Contactgegevens uit e-mail

Trackpad modus op toetsenbord

Dit is een geheime functie die bosjes mensen zo nu en dan ontdekken en het dan aan al hun vrienden (die het misschien al wisten) vertellen. Heb je een groot stuk tekst en wil je snel naar een bepaalde regel? Dan tover je door stevig op het toetsenbord te drukken cursor laten op je scherm. Je toetsenbord zal nu als trackpad werken en je kunt snel door de tekst gaan.

3d touch haptic touch toetsenbord
Klik/tap voor groter.

Notificaties apps in mappen

Ben je zo’n type dat zijn apps in mapjes bewaart? Dan is het soms lastig om te zien van welke app je een notificatie hebt. Door stevig op de map te drukken, kun je echter meteen zien welke apps aandacht nodig hebben. Houd de map ingedrukt en verplaats je vinger naar de app met notificaties en je kunt ‘m meteen openen.

3d touch meldingen
Klik/tap voor groter.

Zaklamp subtiel of fel aan

Liever niet iemand direct verblinden met de zaklamp van je iPhone? Dan kun je met behulp van 3D Touch je zaklamp ook wat minder fel inschakelen. Dat doe je vanaf het bedieningspaneel. Je drukt stevig op het zaklamp-icoon en kunt vervolgens naar boven of onder vegen om de intensiteit van de zaklamp aan te passen. Er zijn nog veel meer regelaars op het bedieningspaneel die handige 3D Touch-functies hebben, ontdek ze door stevig op de verschillende regelaars te drukken. (Zie ook → Zo pas je het bedieningspaneel (control center) van iOS aan)

3d touch zaklamp
Klik/tap voor groter.

Alle notificaties wissen

Heb je notificaties van enkele dagen oud op je notificatiescherm staan? Dan kun je ze met 3D Touch allemaal tegelijk wissen. Dit doe je door op in het notificatiecentrum de knop ‘Wis’ stevig ingedrukt te houden. Je krijgt dan de optie om alle notificaties sinds ooit te wissen. Standaard wist de knop alleen notificaties van dezelfde dag.

3D Touch alle meldingen wissen
Klik/tap voor groter.

Belangrijkste apps eerst downloaden

Dit is er een om te onthouden voor als je een nieuwe iPhone neemt om een keer een back-up terugzet. iOS gaat dan namelijk alle apps die je had opnieuw downloaden. Ze zitten niet meer standaard in je iPhone-backup. Heb je een app die je meteen wil gebruiken, maar die nog niet download is? Druk het icoon dan stevig in en kies voor ‘Prioriteer download’. De app zal dan als eerste downloaden.

Belangrijke plaatsen onthouden

Een leuk restaurantje gespot of gewoon onthouden waar je auto geparkeerd is? Het is met 3D Touch heel makkelijk om een speld op de kaart met je huidige locatie te plaatsen. Zoek het icoon van de Kaarten-app op en na een stevige druk kies je voor ‘Markeer mijn locatie’. Als je Apple Maps de volgende keer open, zie je een speld op de gemarkeerde locatie staan.

3D Touch locatie markeren
Klik/tap voor groter.

Direct antwoorden op berichten

Heb je een bericht? Dan kun je stevig op de notificatie drukken om te antwoorden. Het is per app een beetje verschillend wat je kunt doen, maar bij WhatsApp en Apple’s eigen Berichten-app voor iMessage en SMS kun je meteen antwoorden. Bijkomend voordeel: Bij WhatsApp verschijnt het hele bericht, maar ziet de ontvanger niet dat je het gelezen hebt (blauwe vinkjes). Zo is 3D Touch ook nuttig om stiekem berichten te bekijken

Haptic Touch iPhone XR notificatie
Klik/tap voor groter.

Snelle selfies en portretfoto’s

Een snelle selfie? Je hoeft niet eerst de camera-app te openen en de camera om te draaien. Met 3D Touch druk je gewoon stevig op het camera-icoon en kies je voor “Maak selfie”. Op deze manier kun je ook snel video opnemen, een QR-code scannen of een portretfoto maken.

3d touch iPhone camera
Klik/tap voor groter.

Peak en Pop

Met Peak en Pop kun je door stevig op content in een app te drukken een voorvertoning krijgen. Dat kan een voorvertoning van een linkje zijn, maar ook van een e-mail of Tweet. Zolang je stevig blijft drukken, blijft de voorvertoning actief. Laat je het scherm weer los? Dan verdwijnt de preview weer. Je kunt tijdens het stevig drukken ook naar boven vegen om een link in een nieuw tabblad te openen of een e-mail door te sturen, te beantwoorden etc.

3d touch peak en pop
Klik/tap voor groter.

Contactgegevens uit e-mail

Soms is het handiger om een e-mail meteen met een telefoongesprek of SMS op te volgen. Dat kan door middel van 3D Touch. Druk bij het bekijken van een e-mail stevig in de rechter bovenhoek van het scherm op de foto of initalen van degene die je een e-mail stuurde. Je kunt -als het een contactpersoon is- direct bellen of een bericht sturen.

3d touch contact
Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
3D Touch: 10 toepassingen die ook echt nuttig zijn
Sluiten