Invallen bij Zwitserse banken wegens boycot Apple Pay

Door: Raymon Mens - 36 reacties

Hoewel Apple Pay officieel in Zwitserland beschikbaar is, doen de grootste banken niet mee. Heeft dat een technische reden? Dat werd tot nu toe wel gedacht, maar is niet het geval. Een aantal grote banken lijken het betaalsysteem voor de iPhone, Apple Watch en Mac bewust te blokkeren.

De Zwitserse mededingingscommissie Weko heeft invallen gedaan bij meerdere banken in het land. Het gaat onder andere om Credit Suisse en UBS, PostFinance en de creditcardmaatschappijen Swisscard en Aduno. Deze instellingen zouden Apple Pay bewust blokkeren en hun eigen systeem pushen.

Vermeende boycot Apple Pay in Zwitserland

Vlak voordat Apple Pay naar Zwitserland kwam, lanceerden een aantal banken in het land hun eigen mobiele betaalsysteem. Dit heet Twint en gebruikt een nogal exotische combinatie van Bluetooth en QR-codes. Het vereist een aparte app en koppeling met een rekening. Apple’s systeem wint het met gemak op het gebied van gebruiksgemak, maar de banken pushen liever hun eigen oplossing.

Twint Zwitserland Apple Pay concurrent
Klik/tap voor groter. Afbeelding: TWINT

De invallen door de mededingingscommissie vonden volgens het Zwitserse magazine 20 minuten op dinsdag plaats. Er zou de komende tijd een onderzoek naar het al dan niet bewust blokkeren van mobiele betaaldiensten starten. Momenteel werkt Apple’s systeem in het land alleen met credit cards, niet met rekeningen bij de grote banken.

Banken ontkennen boycot

Credit Suisse, een van de grootste banken, zegt in een reactie ervan overtuigd te zijn dat de beschuldigingen ongegrond zijn. “Via onze 50% -dochteronderneming Swisscard bieden we consumenten in Zwitserland al toegang tot Apple Pay en Samsung Pay”, aldus de bank. PostFinance zegt samen met de mededingingsautoriteit te werken om “de feiten te verduidelijken”. Het bedrijf meent geheel binnen de Zwitserse antitrustwetgeving te opereren.

Er wordt ook wel eens gedacht dat Nederlandse banken Apple Pay bewust blokkeren. Tot nu toe zijn bij ons geen invallen door de mededingingsautoriteit gedaan. (Zie ook → De volgende stap voor Apple Pay: toegangskaarten)

Reacties

36 reacties
 • Profielfoto
  no_poo

  Bij ING breekt het zweet uit, komt morgen met Apple Pay. Of nou ja, dat zou leuk zijn.

 • Profielfoto
  VxP

  De bankenkartel van Nederland zou ook eens onder handen genomen moeten worden voor het blokkeren van Apple pay (en andere betaalopties). Evenals de telefoniekartel voor het tegenhouden van eSim.

  “Klantenservice” noemt men dat 🤣

 • Profielfoto
  NLspy

  Het is de PSD2 wetgeving die nog niet is aangenomen door de eerste kamer, nu blijven nog alle rechten en plichten van PSD1 staan, https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/34813_implementatiewet_herziene

  Banken hoeven nog niks te doen als de wetgeving nog niet vaststaat.

  Dit onderwerp over Apple pay in Nederland heb ik al tig keer voorbij zien komen en er word alleen maar geklaagd over dat banken niet mee werken, terwijl als je een beetje verdiept, het overduidelijk is waarom het nog niet in Nederland is toegepast

 • Profielfoto
  Milt

  Het lijkt natuurlijk oneerlijk dat een bank Apple Pay blokkeert, maar aan de andere kant blokkeert Apple nog steeds uitgebreide toegang tot de NFC reader op iPhones waardoor banken of andere partijen nooit dezelfde eenvoudige betaalervaring kunnen bieden als Apple Pay. Als Apple graag toegang wil tot alle markten moet het ook hun API’s beschikbaar maken voor 3rd parties zodat er eerlijke concurrentie is. Zo kan iedereen het voor hem beste, eenvoudigste en/of goedkoopste systeem kiezen.

 • Profielfoto
  neuerburg

  Eena met Milt. Apple zou ook wat meer openheid van systemen mogen geven

 • Profielfoto
  NLspy

  Er word 1 ding vergeten Apple hoeft zijn NFC API niet open te stellen, want in het artikel waar naar gelinkt word, word Samsung Pay ook tegen gehouden, in Android telefoons is de NFC toch helemaal open? Of heb ik dat mis?

 • Profielfoto
  Kees123

  Als Apple net als Android de NFC API’s beschikbaar stelt voor ontwikkelaars, dan hadden alle iPhone gebruikers sinds de iPhone 6 al een heel fijne betaalervaring gehad.

  Er ging een wereld voor me open toen ik de overstap maakte naar OnePlus. ABN AMRO, ING, Rabobank en meer hebben allemaal een betaalapp waarmee je je bankpas koppelt aan je NFC reader van je toestel. Kwestie van een minuut..

  Vervolgens kan je overal waar NFC geaccepteerd wordt betalingen doen. Enige wat je moet doen is je toestel unlocken voor betaling en vervolgens de NFC reader van je toestel tegen die van de betaalautomaat houden. Met de huidige vliegensvlugge vingerafdrukscanners en gezichtsscanners kwestie van nog geen seconde.

  Met alle respect hoor, maar de ervaring die onze Nederlandse banken bieden voor ons Android gebruikers is geen haar minder als dat van Apple.

 • Profielfoto
  la1974

  PSD2 heeft niets te maken met Apple Pay. Apple wil geld vangen voor iedere transactie en de banken willen dat niet betalen.

  Zo simpel is het. Waarom zouden ze ook. Het betalingsverkeer werkt prima. Waarom zou je meer willen betalen.

 • Profielfoto
  NLspy

  PSD2 heeft er wel mee te maken, ja de technische mogelijkheden zijn er al, maar de banken moeten van De Nederlandsche Bank vergunningen krijgen om het door te zetten, dat kan de DNB nog niet doen, omdat de wet nog niet in werking is, dus alles omtrent rekeninggegevens delen met derden, mag nog niet uitgevoerd worden. Vertel mij waarom in Austrailie bijvoorbeeld ING Apple pay wel aanbied, als het om geld gaat, valt dit argument erg snel om naar mijn mening

 • Profielfoto
  la1974

  Vertel mij waarom je via je Rabobank app een Bunq rekening kan ‘besturen’.

  Waarom voor sommigen die er op tijd bij waren Apple Pay hebben voor hun Bunq rekening.

  PSD2 is niet de reden dat we nog geen Apple Pay hebben.

  Als dat wel de reden zou zijn, dan kunnen de banken dat toch toegeven?

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Elk land is anders. Als je ziet wat de producten in Duitsland, Polen of zijn …

  ING Polen – Mobiele betalingen:

  https://www.ing.pl/indywidualni/karty/platnosci-telefonem

  ING Belgie – Betaalmethoden:

  https://www.ing.be/nl/retail/daily-banking?WT.ac=HP_products_dailybanking#cards-and-payments

  ING Australie – Apple Pay en Google Pay ondersteuning

  https://www.ing.com.au/everyday-banking.htm

  Om maar een paar te noemen. Het heeft ook zeker te maken met de interne markt. Er zijn landen waar mobiel betalen veel verder ontwikkeld is dan Nederland. Waar betalen via Apps (zoals voor de Taxi, voor de boodschappen, voor je buskaart, voor je treinkaart, voor parkeren, voor de WC) als ook via methoden als QR Codes, NFC of via SMS, veel verder ontwikkeld is.

  Neem nu de bankautomaten die we binnenkort in Nederland krijgen. In diverse landen kun je al een jaar of 10 je SIM Bunel opladen, je OV kaart opladen, je Energierekening direct betalen via … de Bankautomaat …

  Aangaande dit onderwerp zijn we – subtiel gesteld – in Nederland nogal conservatief. Natuurlijk, onze oosterburen lopen nog verder op ons achter. Maar voor mij is reeds enige tijd duidelijk dat er een gigantisch verschil is ontstaan in adaptatie in Europa. Waar het Oosten (noodgedwongen?) van Europa dergelijke technieken razendsnel heeft omarmt, hebben we nu last van de wet op de remmende voorsprong in het Westen en …

  … een grotere vergrijzing. Dit gezegd hebbende is de “urge” danwel “drive” om dergelijke nieuwe technologie uit te rollen er niet echt.

  In een veelvoud geldt dit voor Azie en – of je het geloofd of niet – the next big one is Afrika. In vele streken dood en verderf, geen eten op de plank laat staan water, maar een mobiele telefoon is er vaak wel en de infrastructuur voor diensten daarmee is makkelijker op te zetten dan kabels in de grond.

  En dan hebben we nog het verhaal van “samenwerkingen op niveau” danwel “oude mannen afspraken” onderling. Bij sommigen beter bekend als cartel vorming …

  Soms heeft het er alle schijn van, maar niet vergeten dat de bancaire wereld zwaar leunt op de politiek … Men zoekt soms de grens op, gaat er ook soms overheen, maar over het algemeen blijft het bij de grens. En als men een situatie creeert die voor “alle partijen” (waaronder overheid) een gezonde “balans” creeert, dan is er weinig innovatie meer te verwachten. Immers omdat de markt redelijk veiliggesteld is voor de gevestigde orde (lees: “op slot”).

  Maar Appel (en Google) begeven zich inmiddels ook in het vaarwater van “Mobile Payment provider”, legt ze ook geen wind eieren. Maar eerlijk is eerlijk:

  Provisie op provisie op provisie (bank -> credit card maatschappij -> apple) maakt het geheel wel prijzig. Is het niet voor de consument, dan wel voor de bank of anders de merchant … Immers, consumenten worden wel nukkig als ze meer moeten betalen voor een transactie als ze mobiel afrekenen. Dat Apple (of Google) bovenop de bancaire transacties op verdienen is niet voor iedereen duidelijk …

  Kortom, er is nog het nodige te winnen, zowel bancair gezien als wetstechnisch en technologisch.

   

 • Profielfoto
  arno1975

  la1974 op 15 november 2018 14:50
  PSD2 heeft niets te maken met Apple Pay. Apple wil geld vangen voor iedere transactie en de banken willen dat niet betalen.

  Zo simpel is het. Waarom zouden ze ook. Het betalingsverkeer werkt prima. Waarom zou je meer willen betalen.

  De traditionele banken krijgen ook geld voor elke transactie

 • Profielfoto
  Ewout

  In Noorwegen is Apple Pay ook al maanden beschikbaar, maar ook hier doen de grote banken niet mee. Hier pushen ze ‘Vipps’ wat echt wel fijn werkt. Toch vind ik dat Apple Pay gewoon een keuze van de consument zou moeten zijn.

   

  Banken vergeten vaak dat ze, van oorsprong, een dienstverlenende instelling zijn. Nu dicteren ze zelf wat zij voor de klanten willen.

 • Profielfoto
  MrJvG

  Inmiddels een meer dan tevreden bunq gebruiker. De simpelheid van de app, vooral wat er allemaal in de app zelf te regelen is, een verademing! En dan vooral… Apple Pay:)

 • Profielfoto
  NLspy

  Bij Bunq ging het toch via Italie, dus Italiaanse regelgeving,

  hier nog een lijst van EU landen die PSD2 in werking hebben

  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/NIM/?uri=CELEX:32015L2366

  Bunq via Rabobank app, blijkbaar een samenwerking en juridisch mogelijk met PSD1 vergeet niet, Bunq heeft een vergunning van DNB om rekeningen te beheren.

  Noorwegen hoort niet bij de EU die kan zijn eigen gang gaan.

  Dat banken de NFC chip kan gebruiken in een android telefoon is omdat ze zelf de data behouden er zit geen derden tussen.

  En ze hoeven niks toe te geven, er kunnen ook nog onderhandelingen plaats vinden tussen de partijen.

  Australie heeft niks met de EU te maken ze kunnen dus hun eigen gang gaan, dat was dus mijn punt, ze schromen niet om transactiekosten te betalen, tuurlijk zou fijn zijn om geen transactiekosten te maken, maar voor bepaalde producten betaal je transactiekosten, als je in het buitenland pint met je eigen pas betaal je toch ook transactiekosten, je eigenbank zou het liever niet willen, maar toch.

  Mocht je de OV erbij willen halen, Translink heeft gekozen voor een andere techniek een poging gewaagd met Android telefoons maar het mislukte, in de VK hebben ze blijkbaar beter naar de toekomst gekeken waardoor via je mobiel je ook met de OV kan. Dat je dus je OV kan opladen bij bankautomaten heeft dus met regelgeving te maken, die landen hebben dat al veel eerder toegepast, zie mijn link.

   

 • Profielfoto
  NLspy

  https://www.rabobank.com/nl/press/search/2018/20180718-rabobank-breidt-functionaliteit-bunq-verder-uit-in-rabo-app.html

  Met bunq in de betaalapp van Rabobank speelt de bank in op de mogelijkheden van de toekomstige wetgeving Payment Services Directive 2 (PSD2)

 • Profielfoto
  MrJvG

  Nee hoor @NLSpy je sluit gewoon een bunq rekening af in Nederland. Dus je hebt een Nederland IBAN-nummer.

  Wel pas je even, lees nog geen 5 minuten, je postcode aan in een Italiaanse postcode om Apple Pay werkend te krijgen.

   

 • Profielfoto
  NLspy

  Ik kan met de Boon app apple pay gebruiken, maar let op via Frankrijk, wat moest ik doen een copy van mij ID kaart sturen en een kopie van een betaalafschrift dat was het, en nu kan ik de Boon.app gebruiken

 • Profielfoto
  NLspy

  MrJvG op 15 november 2018 20:32
  Nee hoor @NLSpy je sluit gewoon een bunq rekening af in Nederland. Dus je hebt een Nederland IBAN-nummer.

  Wel pas je even, lees nog geen 5 minuten, je postcode aan in een Italiaanse postcode om Apple Pay werkend te krijgen.

   

  En je zegt het zelf Apple Pay via een italiaanse postcode

 • Profielfoto
  la1974

  @NLSPy

  Als DNB goedkeuring moet geven voor Apple Pay (volgens jou). Hoe zit dit dan met Garmin?

  Garmin Pay is sinds deze maand beschikbaar in Nederland op een vergelijkbare manier als Apple Pay.

  https://www.rabobank.com/nl/press/search/2018/20181030-garmin.html

 • Profielfoto
  MrJvG

  En je zegt het zelf Apple Pay via een italiaanse postcode

  Volgens mij heb je de workaround niet gelezen van Apple Pay met een bunq rekening. Het gaat niet om het aanmelden of registreren van een bunq account. Maar puur om het toezenden van een betaalpas. Daar kies je voor een Italiaanse postcode, waarna je Apple Pay kan toevoegen aan Wallet. Aantal minuten later wijzig je de verzending van de betaalpas weer naar je eigen postcode, en de pas verschijnt enkele dagen later op je deurmat.

 • Profielfoto
  NLspy

  MrJvG op 15 november 2018 22:00

  En je zegt het zelf Apple Pay via een italiaanse postcode

  Volgens mij heb je de workaround niet gelezen van Apple Pay met een bunq rekening. Het gaat niet om het aanmelden of registreren van een bunq account. Maar puur om het toezenden van een betaalpas. Daar kies je voor een Italiaanse postcode, waarna je Apple Pay kan toevoegen aan Wallet. Aantal minuten later wijzig je de verzending van de betaalpas weer naar je eigen postcode, en de pas verschijnt enkele dagen later op je deurmat.

  Lees even je eigen antwoord, je hebt een acceptatie gevraagd voor Apple pay met een italiaanse postcode, ja de verzending kan je natuurlijk veranderen, die heeft niks te maken met het activeren van apple pay.

  la1974 op 15 november 2018 21:53
  @NLSPy

  Als DNB goedkeuring moet geven voor Apple Pay (volgens jou). Hoe zit dit dan met Garmin?

  Garmin Pay is sinds deze maand beschikbaar in Nederland op een vergelijkbare manier als Apple Pay.

  https://www.rabobank.com/nl/press/search/2018/20181030-garmin.html

  Goeie vraag, je hebt me weer even informatie laten zoeken, Garmin heeft een tak in Nederland, met zijn eigen manager, zie link, zij hebben een directe samenwerking gemaakt met Meastro, ICS, Rabobank en ABN Amro, Garmin is alleen het bedrijf wat er voor zorgt dat je met NFC op horloges kan betalen, zij zorgen dus niet voor het betalingsverkeer dat doet dus Meastro en zie hier Meastro is gevestigd in Nederland.

  https://www.telegraaf.nl/financieel/2739170/rabobank-en-abn-amro-lanceren-garmin-pay

  Ik gebruik dus Boon met apple pay, Boon word ontwikkeld en beheert door Wirecard, Wirecard heeft een samenwerking met Mastercard om prepaid creditkaarten ter beschikking te zetten, maar dit kan alleen via het buitenland. Ik weet dat ik een Nederlandse nummer kan bellen maar dat is anders dan een officiële tak te hebben in Nederland.

  Probeer maar van ICS een mastercard prepaid via de nederlandse site op Apple Pay te krijgen, gaat niet.

  Enigste conclusie die ik kan maken is dat de regelgeving bedrijven tegenhoud.

   

 • Profielfoto
  la1974

  NLspy op 15 november 2018 22:21
   Garmin is alleen het bedrijf wat er voor zorgt dat je met NFC op horloges kan betalen, zij zorgen dus niet voor het betalingsverkeer dat doet dus Meastro en zie hier Meastro is gevestigd in Nederland.

  Precies! Zo werkt het ook met Apple. Apple verzorgt alleen de veilige afhandeling via de NFC chip van de telefoon. Zij doet niets met het betalingsverkeer (Google trouwens ook niet). Dat doen Equens (van de banken) en MasterCard in Nederland.

   

 • Profielfoto
  NLspy

  Dat is een hele goeie, hier word ik even van stil. Maar om alleen maar aan te halen dat het de kosten zijn, ik denk dan dat beide het probleem zijn, PSD2 en kosten, Google en Apple zijn natuurlijk grote partijen, die kunnen meer uit de kast trekken voor onderhandelingen. Maar ik moet zeggen daar heb je me.

 • Profielfoto
  la1974

  Even los van de reden😀. Van mij mag het morgen ook komen.

  Gebruik het nu via N26. Maar het zou handiger zijn als het gewoon via een Nederlandse bank zou kunnen.

 • Profielfoto
  FFH

  Het verbaast mij dat onder deze post geen SAMSUNG reclame wordt weergeven, iets met een NFC-chip…..

 • Profielfoto
  doctor_apple

  @FFH: Samsung heeft een hele aparte aanpak. Die heeft namelijk ook nog Samsung Pay. In 2015 heeft het LoopPay opgekocht en opgenomen in Samsung Pay. Wat is hier bijzonder aan?

  Elke moderne Samsung telefoon heeft naast een NFC antenne ook een MST antenne, waarmee een magnetische betaling kan worden geemuleerd. Alsof je een magneetstrip door de kaartlezer haalt.

  Wel, de technologie is in staat om een MST (Magnetic Stripe) te emuleren en werkt daarmee op bestaande (lees: “oudere”) bankautomaten. Als je Samsung Pay en Google Pay op je telefoon hebt dan heb je het voordeel dat je met zowel de nieuwe generatie betaalautomaten je betaling kunt voltrekken middels NFC en op de oudere (EMV) betaalautomaten eveneens …

  Natuurlijk zijn er beperkingen, maar ik heb het zelf geprobeerd toen ik een tijd in Rusland verbleef en … het werkt.

  @la1974: precies! En dat vinden de banken niet fijn. Als je een zogenoemde “Debit Card” hebt (Master Card of VISA kaart zonder krediet), dan rekent Google niets voor het gebruik voor Google Pay, gebruik je een “klassieke Credit Card”, dan rekent Google 2,9% ..

  Apple rekent eveneens 0% voor het gebruik van “Debit Cards” en 3,0% voor “klassieke Credit Card” …

  Samsung rekent niets voor het gebruik van Samsung Pay, ongeacht of je een Debit of Credit card. Wel worden de gebruikelijke kosten van je Credit Card gerekend.

  En nu aan de bankzijde:

  Google Pay rekent geen kosten aan banken voor het beschikbaar stellen van zijn platform.

  Apple Pay rekent dat wel. De bank moet namelijk 0.15% per transactie betalen aan Apple voor de transactie. En weet je nog? Geen kosten voor de consument voor het gebruik van Debit Card? Niet bij Google Pay, Apple Pay of Samsung Pay?

  Wel, Apple rekent hier een (fixed price) standaardbedrag van 0,005 cent per transactie bij Debit Card transacties. Dat lijkt niet veel, maar ga eens na hoeveel Apple Pay nu al gebruikt wordt …

  Dus dat verklaart waarom Banken niet staan te springen om Apple Pay aan te bieden.

  Google en Samsung rekenen dus geen kosten aan Banken, Apple wel …

  Overigens wilde Google ook een deal zoals Apple. Maar VISA en Mastercard hebben een nieuw credit card beveiligingssysteem geintroduceerd, waarbij geen kosten in rekening kunnen brengen boven op wat de providers rekenen. Daarnaast is ook de kaartbeveiliging verbeterd (“tokenization”).

  Apple rekende – afhankelijk van het land – transactiekosten tussen de 0.003% en 0.15%.

  De overeenkomst was getekend voor 3 jaar met de creditcard maatschappijen en zou min of meer nu verlengd moeten worden. Wat de (nieuwe) voorwaarden zijn weet ik niet.

  Wel weet ik dat Apple niet achterlijk is en waar het geld kan verdienen, het geld zal verdienen. Maar het verdient aan elke kant … Onder de noemer van “bemiddelaar”.

   

 • Profielfoto
  NLspy

  la1974 op 16 november 2018 00:20
  Even los van de reden😀. Van mij mag het morgen ook komen.

  Gebruik het nu via N26. Maar het zou handiger zijn als het gewoon via een Nederlandse bank zou kunnen.

  Ik heb even een rustige nacht gehad en even nog nagedacht over mijn argument over waarom Garmin Pay al werkt met Rabobank.

  Zoals ik met een andere link aangaf over Bunq en Rabobank, wat al werkt voordat PSD2 in de wet staat.

  https://www.rabobank.com/nl/press/search/2018/20180718-rabobank-breidt-functionaliteit-bunq-verder-uit-in-rabo-app.html

  daarin staat dit:

  “Met bunq in de betaalapp van Rabobank speelt de bank in op de mogelijkheden van de toekomstige wetgeving Payment Services Directive 2 (PSD2), die banken verplicht om derden toegang te geven tot de betaalgegevens als de klant daartoe toestemming geeft.”

  Rabobank wilt dus vooruit lopen voordat de wet in gaat.

  als je op de site kijkt van Garmin Pay met de lijst van ondersteunende banken.

  https://www.garmin.com/nl-NL/garminpay/banks/

  Daarstaat dat Rabobank al werkt en binnenkort ABN Amro en ICS. Dus in de trend van Rabobank, hebben zij het beleid om met bepaalde producten voor te lopen dan de PSD2 wet die nog aangenomen moet worden, is ook uiteindelijk goeie marketing.

  Op de website van de eerste kamer staat helaas nog niet wanneer de wet word aangenomen, maar er staat wel dat 20 november een vergadering ervoor is ingepland, om de stemming voor te bereiden. Zie ook een eerdere link.

  https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/34813_implementatiewet_herziene

  Je had me even laten wankelen, maar ik blijf nog bij mijn overtuiging dat het de PSD2 wet is. We zullen zien.

  Maar beide kunnen we het eens zijn Apple Pay had al beschikbaar mogen zijn.

 • Profielfoto
  NLspy

  @la1974 wat ik nog even wilde weten, hoe heb je Apple Pay geactiveerd gekregen met N26? Zij bieden het niet eens aan in Nederland als je kijkt op hun site. Over Apple Pay heb ik het dus, ik weet dat je een rekening kan nemen bij N26.

  @doctor_apple, het ligt niet aan de kosten, daar heb ik mijn hele betoog over gehouden, Samsung Pay heeft ook nog geen ondersteuning bij Nederlandse banken en kaartuitgevers als Mastercard, of mis ik nu wat.

 • Profielfoto
  RhB-Mikey

  Er is niks mis met mijn bankpas dus Apple Pay is onzin voor mij

 • Profielfoto
  la1974

  @NLSpy

  Haha, ik waardeer je vasthoudendheid. Maar toch klopt je redenering niet. Je vergeet een cruciaal punt.

  PSD2 regelt inderdaad de toegang van derden tot de betaalrekening. Daarin zit echter niet het probleem.

  Het probleem is andersom.

  Apple blokkeert in Nederland de toegang tot de NFC chip (van de iPhone of Apple Watch) icm. Nederlandse betaalpassen/credit cards. Apple wil namelijk een bedrag per transactie van de banken en die willen daar niet aan meewerken.

  De toegang tot de NFC chip wordt echter niet geregeld door PSD2 omdat Apple geen financiële instelling is. Zij zijn dus de baas over de toegang en daarmee bepaalt Apple of Apple Pay beschikbaar is of niet.

  Om het via N26 werkend te krijgen moet je een nieuwe kaart bestellen. In dat bestelproces geef je je adres op. Hierin zit hem de truc. Stel je voor je woont op Kalverstraat 1 in Amsterdam. Je postcode is 1000AA.

  In de app van N26 voer je dan het volgende in.

  Naam: je naam

  Postcode: NL-1000AA

  Adres: Kalverstraat 1 – The Netherlands

  Land: Frankrijk (of France volgens mij).

  Je kaart wordt dan gewoon naar je huisadres gestuurd maar technisch staat deze kaart in Frankrijk geregistreerd. Als je dan je kaart ontvangen hebt dan zet je de regio van je telefoon op Frankrijk. Je voegt dan via de N26 app je kaart toe aan je Wallet van Apple Pay. En dan zou het moeten werken (althans, zo werkte het bij mij). Na het toevoegen kan je je telefoon gewoon weer terugzetten op Nederland.

  Het grootste nadeel van N26 vind ik dat Apple Pay werkt via de Mastercard Debit card. In Nederland is de Maestro kaart normaal, deze wordt echt overal geaccepteerd. De Debit card helaas niet.

  Dit trucje kost je volgens mij wel 6 euro voor een nieuwe kaart. Ik heb geen idee of deze omweg nog steeds werkt dus op eigen risico. Succes!

 • Profielfoto
  NLspy

  @la1974 Je zegt het zelf al:

  “Je kaart wordt dan gewoon naar je huisadres gestuurd maar technisch staat deze kaart in Frankrijk geregistreerd. Als je dan je kaart ontvangen hebt dan zet je de regio van je telefoon op Frankrijk.”

  “Na het toevoegen kan je je telefoon gewoon weer terugzetten op Nederland.”

  Dus via Frankrijk waar PSD2 al in de wet staat kan het, dit deed ik ook met mijn Boonaccount. Daar is je kaart geregistreerd niet in Nederland. Tuurlijk je telefoon kan terug in de instellingen naar Nederland. Maar je kan geen kaart toevoegen.

  Ik benadruk even lees even je eigen reactie terug. En bedenk waar je kaart is geregistreerd, dat je het kan gebruiken staat er los van.

  Waarom hebben Nederlandse webshops nog geen Apple Pay ondersteuning zodat je ook via Safari op MacOS en iOS kan betalen? Een vraag aan jou.

 • Profielfoto
  NLspy

  Nog even iets dan stop ik, ik vond het frappantdat Apple Pay beschikbaar is in Spanje via N26, want in de link van de EU die laat zien welke landen PSD2 hebben toegepast, heeft Spanje niks opgegeven(nog niet) net als Nederland, maar nu kom ik bij deze link

  https://www.out-law.com/en/articles/2018/april/spain-lags-behind-on-psd2-implementation/

  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/NIM/?uri=CELEX:32015L2366

 • Profielfoto
  neuerburg

  la1974 op 15 november 2018 14:50
  PSD2 heeft niets te maken met Apple Pay. Apple wil geld vangen voor iedere transactie en de banken willen dat niet betalen.

  Zo simpel is het. Waarom zouden ze ook. Het betalingsverkeer werkt prima. Waarom zou je meer willen betalen.

  Dat hoorde ik ook. Apple wil geld van de banken om ApplePay mogelijk te maken en de banken willen geld van Apple om ApplePay mogelijk te maken. Door de slechte mogelijkheden in Amerika werkt het model daar voor Apple. In NL hebben we al een super betaal systeem. Dus waarom zou je betalen als bank.

   

   

   

   

 • Profielfoto
  neuerburg

  neuerburg op 16 november 2018 18:08

  la1974 op 15 november 2018 14:50
  PSD2 heeft niets te maken met Apple Pay. Apple wil geld vangen voor iedere transactie en de banken willen dat niet betalen.

  Zo simpel is het. Waarom zouden ze ook. Het betalingsverkeer werkt prima. Waarom zou je meer willen betalen.

  Dat hoorde ik ook. Apple wil geld van de banken om ApplePay mogelijk te maken en de banken willen geld van Apple om ApplePay mogelijk te maken. Door de slechte mogelijkheden in Amerika werkt het model daar voor Apple. In NL hebben we al een super betaal systeem. Dus waarom zou je betalen als bank.

   

   

   

   

  Daarom zal de psd2 niks uitmaken. Dat Apple Gratis de transactie kan doen bij de bank helpt niet. Apple wil geld krijgen van de bank.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Kunnen ze dit in NL ook niet doen? Beetje druk op de ketel would be nice!