Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 15 november 2018
Leestijd: 2 minuten

Invallen bij Zwitserse banken wegens boycot Apple Pay

Hoewel Apple Pay officieel in Zwitserland beschikbaar is, doen de grootste banken niet mee. Heeft dat een technische reden? Dat werd tot nu toe wel gedacht, maar is niet het geval. Een aantal grote banken lijken het betaalsysteem voor de iPhone, Apple Watch en Mac bewust te blokkeren.

De Zwitserse mededingingscommissie Weko heeft invallen gedaan bij meerdere banken in het land. Het gaat onder andere om Credit Suisse en UBS, PostFinance en de creditcardmaatschappijen Swisscard en Aduno. Deze instellingen zouden Apple Pay bewust blokkeren en hun eigen systeem pushen.

Vermeende boycot Apple Pay in Zwitserland

Vlak voordat Apple Pay naar Zwitserland kwam, lanceerden een aantal banken in het land hun eigen mobiele betaalsysteem. Dit heet Twint en gebruikt een nogal exotische combinatie van Bluetooth en QR-codes. Het vereist een aparte app en koppeling met een rekening. Apple’s systeem wint het met gemak op het gebied van gebruiksgemak, maar de banken pushen liever hun eigen oplossing.

Twint Zwitserland Apple Pay concurrent NFC
Klik/tap voor groter.

De invallen door de mededingingscommissie vonden volgens het Zwitserse magazine 20 minuten op dinsdag plaats. Er zou de komende tijd een onderzoek naar het al dan niet bewust blokkeren van mobiele betaaldiensten starten. Momenteel werkt Apple’s systeem in het land alleen met credit cards, niet met rekeningen bij de grote banken.

Banken ontkennen boycot

Credit Suisse, een van de grootste banken, zegt in een reactie ervan overtuigd te zijn dat de beschuldigingen ongegrond zijn. “Via onze 50% -dochteronderneming Swisscard bieden we consumenten in Zwitserland al toegang tot Apple Pay en Samsung Pay”, aldus de bank. PostFinance zegt samen met de mededingingsautoriteit te werken om “de feiten te verduidelijken”. Het bedrijf meent geheel binnen de Zwitserse antitrustwetgeving te opereren.

Er wordt ook wel eens gedacht dat Nederlandse banken Apple Pay bewust blokkeren. Tot nu toe zijn bij ons geen invallen door de mededingingsautoriteit gedaan. (Zie ook → De volgende stap voor Apple Pay: toegangskaarten)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Invallen bij Zwitserse banken wegens boycot Apple Pay
Sluiten