YouTube Originals vanaf 2020 volledig gratis (inclusief advertenties)

Door: Mark Hofman - 6 reacties
YouTube

Net als Spotify, Netflix en Videoland heeft ook YouTube een betaalde dienst. Google’s videoplatform biedt unieke content aan voor betalende kijkers in de vorm van YouTube Originals. Maar deze unieke content zal niet heel lang uniek meer blijven. YouTube bereidt zich voor om haar Originals achter de betaalmuur vandaan te halen. Maar daar krijgen we wel iets voor terug.

YouTube Originals gratis

YouTube bereidt zich voor om haar Originals om te zetten naar gratis content. Volgens berichten van The Hollywood Reporter en Variety, welke zijn bevestigd door Google, gaat het platform de plannen vanaf 2019 aanpassen.  De Original content is vanaf 2020 niet alleen meer te zien voor mensen met een betaald abonnement, maar voor iedereen. Volledig gratis, maar wel met advertenties in de content. Net zoals de meeste content op YouTube vandaag de dag.

YouTube gaat de plannen in 2019 al doorvoeren, maar krijgt het niet voor elkaar om direct alle content achter de betaalmuur vandaan te halen. Zo zijn series als Cobra Kai, welke gebaseerd is op de Karate Kid films, nog wel alleen beschikbaar voor betalende leden. Maar in 2020 moet alle Original content volledig gratis te bekijken zijn voor alle gebruikers. En alle gebruikers: dat zijn er nogal wat. Inmiddels heeft het platform zo’n 2 miljard actieve gebruikers per maand.

Betalende gebruikers

Heeft het eigenlijk nog wel zin om in 2020 een betaald abonnement te nemen op YouTube Premium? De grootste reden waarom mensen er lid van zijn geworden, is vanwege de originele content die het te bieden had. Maar volgens Google zelf is het, natuurlijk, de moeite meer dan waard. Betalende gebruikers krijgen geen exclusieve content meer in 2020, maar de overige features blijven nog wel van toepassing. Dat houdt advertentie-vrij kijken, gratis muziek luisteren en offline toegang tot content in. Het advertentie-vrij kijken wordt dan uiteraard ook toegepast op de Original content.

YouTube heeft veel tijd, energie en geld in haar Original content gestopt, maar uitpakken naar verwachting deed het niet. Uiteraard heeft dit alles te maken met het grote succes van Netflix, maar ook met de aankomende diensten van Disney en Apple. Disney is druk bezig met haar eigen Disney+, waarvoor al een aantal grote producties zijn aangetrokken. Apple komt met een gratis streamingdienst, welke in ieder geval gevuld gaat met nieuwe films van studio A24. De concurrentie is moordend voor Netflix, laat staan voor de Originals van YouTube.

TechCrunch

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  Zijn er echte you tube originals die je ‘moet’ gezien hebben… genre black mirror, bojack horseman, house of cards, strange things…

 • Profielfoto
  Maikelw

  YouTube wat?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Nooit een seconde naar die Originals omgekeken. Het moeten b.t.w. wel gouden tijden voor de productiemaatschappijen zijn. Want er is nog nooit zoveel materiaal geproduceerd als de afgelopen vijf jaar of zo.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Toegegeven dat commercials ook niet leuk zijn, maar de huidige situatie waarbij je leegloopt op abonnementsgelden of auteursrechten gaat schenden is eveneens niet wenselijk.

  Als alternatief op zo’n 7 betaal accounts bij de “versplinterde streaming maffia” is dit toch een keuze mogelijkheid waar iets voor te zeggen is.

  Wel opmerkelijk dat we allemaal niet weten wat ze aanbieden :).

 • Profielfoto
  8-1 ja

  Het leuke van YouTube was er minder op geworden onderhand. Maar nu is het helemaal min aan het worden. Met  irritanter worden de reclame boodschappen en continue de vraag of ik wel of niet lid van Juul worden voor een tientje per maand. Nee natuurlijk niet!

 • Profielfoto
  csteelooper

  @macro.nl: probleempje met AutoCorrect? Verder eens met je betoog… Ik kán en wil niet voor elke site betalen, laat staan voor content die zich niet of onvoldoende onderscheidt. Al die vijfjes of tientjes per maand lopen al snel op tot honderden euro’s, en die heb ik helaas niet. Tegelijkertijd vertrouw ik advertenties en de manier waarop die worden geserveerd voor geen cent, dus die block ik grotendeels. Sites die zich in mijn optiek onderscheiden krijgen een whitelisting, mits de getoonde advertenties niet te agressief zijn…