eSIM: WhatsApp met dual-sim op iPhone onmogelijk

Door: Raymon Mens - 9 reacties
WhatsApp logo ruis 16x9

De iPhone XS en iPhone XR zijn de eerste iPhones ooit met ondersteuning voor dual-sim via een eSIM. Dat wil zeggen dat je op twee telefoonnummers tegelijk bereikbaar kunt zijn. Maar hoe zit het met WhatsApp? Slecht nieuws. Dat is vooralsnog onmogelijk.

Op Android ondersteunt WhatsApp al langer twee accounts op dezelfde telefoon. Dat komt omdat apps op Google’s besturingssysteem makkelijk gedupliceerd kunnen worden. Het besturingssysteem van de iPhone kent echter geen vergelijkbare functies. De app- en sandboxing-structuur laat meerdere kopieën van dezelfde app niet toe.

WhatsApp op iPhone: geen dual sim

Het principe achter de chat-app is nog altijd één nummer per apparaat. In een FAQ op de website van WhatsApp lezen we het volgende: “Je account kan alleen worden geverifieerd met één nummer op één apparaat. Mocht je een dual sim-telefoon hebben moet je kiezen welk telefoonnummer je verifieert bij WhatsApp. Er is geen mogelijkheid om voor beide nummers een account te hebben.”

Of ondersteuning voor dual-sim er ooit komt, is nog maar de vraag. Apple moet hier nogal wat voorwerk voor doen. Er moet namelijk een API beschikbaar worden gesteld die ontwikkelaars kunnen gebruiken om met twee telefoonnummers op één iPhone te interacteren. Momenteel is die mogelijkheid er geheel niet.

eSim iPhone kiezen
Klik/tap voor groter.

Account geblokkeerd bij te vaak wisselen

Op iOS kijkt WhatsApp in principe naar het telefoonnummer dat als primair nummer is ingesteld. Dit kan zowel de fysieke simkaart als eSIM zijn. Heel vaak wisselen is niet aan te raden, want dan kan je account geblokkeerd worden. Uit de FAQ van de chat-app: “Als je je WhatsApp-account vaak wisselt tussen verschillende apparaten, kun je mogelijk op een bepaald ogenblik de verificatie niet meer uitvoeren. Wissel daarom niet herhaaldelijk tussen verschillende apparaten en telefoonnummers.” (Zie ook → Zo werkt dual-sim met eSIM in de iPhone XS en iPhone XR)

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Die prutsers bij whatsapp hebben nog steeds geen ipad app uitgebracht. Hoe ingewikkeld kan dat zijn?

 • Profielfoto
  computer space

  Sinds Whatsapp is overgenomen door Facebook (niet de aankoop, maar de dagelijkse leiding) hoef ik er niks meer mee te maken te hebben. Zat goede alternatieven, en bovendien een stuk rustiger. En leerlingen mogen weer lekker ouderwets SMS’en, kost ze soms namelijk nog geld en is net een prettige drempel. Bovendien mag Whatsapp in kader van AVG ook voor heel veel dingen niet meer (voor zakelijk, onderwijs en sportclubs is WA tegenwoordig ongeschikt).

 • Profielfoto
  T-sec

  En dual Sim v.s. Berichten/Message? 🤔

 • Profielfoto
  Athens56

  @lordofftheflatbush…maar de app wat wellicht interessant is is WzPad! Probleem opgelost en je whatsapp berichten op je iPad!

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Apple hoeft helemaal niets te doen. Whatsapp stuurt een SMSje naar het nummer wat je zelf opgeeft en dat moet je dan met de hand overtikken. Dat werkt precies hetzelfde of je nu één, twee of tien nummers tegelijk gebruikt.

 • Profielfoto
  Rick

  Bij mijn weten mag je WA gewoon zakelijk gebruiken mits er toestemming is.

 • Profielfoto
  BlueSky

  Waar ik al versies lang op wacht zijn gebruikers profielen in iOS!

 • Profielfoto
  wensink

  Wat is dat voor dom gelul? Hoezo zou je heel Whatsapp moeten kopieren voor een extra account? Twitter, Instagram, Youtube en Facebook hebben al heel lang de mogelijkheid om met meerdere accounts in te loggen. Het is nota bene niet eens zo dat je simkaart in de telefoon die je voor Whatsapp gebruikt moet zitten, om Whatsapp te kunnen gebruiken. Als je de verificatiecode naar een andere telefoon stuurt kun je ook gewoon inloggen. Apple heeft hier dus niks mee te maken.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  computer space op 14 november 2018 19:26
  Sinds Whatsapp is overgenomen door Facebook (niet de aankoop, maar de dagelijkse leiding) hoef ik er niks meer mee te maken te hebben. Zat goede alternatieven, en bovendien een stuk rustiger. En leerlingen mogen weer lekker ouderwets SMS’en, kost ze soms namelijk nog geld en is net een prettige drempel. Bovendien mag Whatsapp in kader van AVG ook voor heel veel dingen niet meer (voor zakelijk, onderwijs en sportclubs is WA tegenwoordig ongeschikt).

  Tuurlijk: zat alternatieven en een stuk rustiger. Je weet ook wel waarom het dan een stuk rustiger is he? Iedereen gebruikt Watsapp;-)