Verborgen mogelijkheden voor de Apple Pencil 2?

Door: Raymon Mens - 5 reacties

Naast de iPad Pro 2018, heeft iFixit vandaag ook de Apple Pencil 2 uit elkaar gehaald. De iPad Pro bevat een viertal interessante vernieuwingen, maar bij het digitale potlood lijkt het erop dat er meer mogelijk is dan Apple in eerste instantie vertelde.

De teardown van de Apple Pencil 2 onthult dat de onderste helft van de pencil helemaal aanraakgevoelig is. Apple heeft er een groot capacitief grid in verwerkt dat de precieze positie van iedere vinger kan detecteren. Dat maakt geavanceerde functies mogelijk.

Meer functies Apple Pencil 2 mogelijk

Het lijkt er daarom op dat het mogelijk is om complexere functies te implementeren dan de dubbele tik. Denk aan meerdere keren tikken of je vinger over de Pencil bewegen om de dikte van een brush te wijzigen. Technisch gezien is het digitale potlood ertoe in staat.

Apple Pencil 2 grid
Klik/tap voor groter.

Dat de mogelijkheden er technisch zijn is één ding. Natuurlijk is ook software nodig om eventuele nieuwe functies op een praktische en intuïtieve manier te integreren. Het is goed mogelijk dat toekomstige updates van iOS nieuwe functies zullen bieden aan deze tweede generatie Apple Pencil, maar niets is zeker en het zal tot juni 2019 duren met de presentatie van iOS 13 om te weten of Apple van plan is verder te gaan met het digitale potlood. (Zie ook → iPad Pro 2018 van binnen: 8 speakers, 90 magneten en meer…)

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Drs. P. Freubel

  Ik zie potentie met betrekking tot aanpassen van de lijn dikte of lijnkleur door met je vinger te tappen en dan te schuiven over het touch gedeelte.

 • Profielfoto
  xaddict

  Ik heb vandaag een heel mooi artikel over Apple en discoverability. Voor een gebruiksgemak merk zit er behoorlijk veel in Apple producten en software waar een leek (of zelfs een “pro”) nooit achter zal komen. Dit lijkt me ook weer zoiets.

  “Om de hoek van de gradient in deze vorm te draaien, schuif je vinger, dan snel naar achter en maak masserende ronde bewegingen in het midden van de pencil. Oh. En succes met je RSI”

 • Profielfoto
  Toko

  xaddict op 12 november 2018 22:06
  Ik heb vandaag een heel mooi artikel over Apple en discoverability. Voor een gebruiksgemak merk zit er behoorlijk veel in Apple producten en software waar een leek (of zelfs een “pro”) nooit achter zal komen. Dit lijkt me ook weer zoiets.

  “Om de hoek van de gradient in deze vorm te draaien, schuif je vinger, dan snel naar achter en maak masserende ronde bewegingen in het midden van de pencil. Oh. En succes met je RSI”

  Denk dat dit inherent is aan het feit als je steeds meer functies toevoegt waarop de originele interface niet bedacht is. Een deel daarvan is natuurlijk een leer curve, niemand kijkt meer op van de manier van scrollen op een mobiel of dat een Hamburgerteken een menu knop is. Maar dit ga je nooit helemaal tackelen, je moet gewoon vaak bij je zelf nagaan, kan dit niet handiger? Google het: en voor je het weet blijkt het te bestaan.

  90% van de Word functies wordt nooit gebruikt, wat zijn de meeste feature requests? Functies die er al lang inzitten.

 • Profielfoto
  Drs. P. Freubel

  Apple heeft het wiel geprobeerd opnieuw uit te vinden met de pencil.

  Maar ik ben bang dat in iedere illustrators 2e natuur is ingesleten om de Wacom stylus of Apple pencil of je analoge potlood om te draaien als er een fout is gemaakt. Dan kan je gummen naar hartenlust.

  [cmd] [z] kan alleen als er een keyboard is gekoppeld.
  Twee keer tappen voor de gum zou ik zelf om willen programmeren naar twee keer tappen voor undo. Dan zijn fouten sneller hetsteld dan alles uitgummen. En voor het precisie gum werk zou je de pencil om moeten kunnen draaien en gummen wat weg moet.

 • Profielfoto
  Shyos

  Drs. P. Freubel op 13 november 2018 12:03
  Apple heeft het wiel geprobeerd opnieuw uit te vinden met de pencil.

  Maar ik ben bang dat in iedere illustrators 2e natuur is ingesleten om de Wacom stylus of Apple pencil of je analoge potlood om te draaien als er een fout is gemaakt. Dan kan je gummen naar hartenlust.

  [cmd] [z] kan alleen als er een keyboard is gekoppeld.
  Twee keer tappen voor de gum zou ik zelf om willen programmeren naar twee keer tappen voor undo. Dan zijn fouten sneller hetsteld dan alles uitgummen. En voor het precisie gum werk zou je de pencil om moeten kunnen draaien en gummen wat weg moet.

  Denk eerder dat er een los gummetje gebruikt wordt. Behalve op wacom dan. Zie dit eerder als een luxe probleem dan een productiviteits issue…