USB-C moet simpeler worden: “Mogelijkheden schrappen”

Door: Raymon Mens - 15 reacties
USB 3.2

Apple-apparaten met USB-C zijn nu bijna vier jaar op de markt, maar de nieuwe aansluiting zorgt nog vaak voor verwarring. Dat de connector in een apparaat past, wil namelijk niet zeggen dat het ook werkt. Het moet simpeler en er gaan steeds meer stemmen op die dat op een drastische manier willen bereiken.

Een USB-C-poort kan niet alleen ‘gewoon’ USB-signaal dragen, maar ook HDMI, Ethernet, DisplayPort, Thunderbolt 3 en meer. Fabrikanten kunnen er bovendien ook een eigen protocol aan toevoegen. Binnen de groep fabrikanten die over USB-C gaat, wordt geopperd om protocollen te schappen en geen nieuwe meer toe te laten. Het is immers al verwarrend genoeg, is de gedachte.

“USB-C is een veelzijdig monster”

Dat zegt Steven Yang, de CEO van accessoiremaker Anker, die lid is van het USB Implementers Forum. Dat is de organisatie die gaat over de ontwikkeling van USB-C. “Er gaan steeds meer stemmen op om protocollen te schrappen. Het voelt een beetje alsof we een veelzijdig monster hebben gelanceerd dat nu terug begint te bijten. De vele mogelijkheden kunnen voor verwarring zorgen.”

De eerste stap is al genomen. Fabrikanten kunnen USB-C binnenkort niet meer gebruiken om hun eigen protocol te implementeren. Dat moet dan over een eigen plug, zodat er niet nog meer verwarring bij consumenten kan ontstaan.

USB-C MacBook Pro
Klik/tap voor groter.

Momenteel is er al veel verwarring over USB-C, vooral door Thunderbolt 3. Een USB-C-poort kan namelijk geen Thunderbolt 3-apparaten aansturen. Een USB-kabel in een Thunderbolt 3-poort stoppen, werkt ook niet, want de kabels zijn niet uitwisselbaar. Dat kun je echter aan de buitenkant niet zien. Leg dat maar eens uit aan Henk en Ingrid.

Nieuw probleem op smartphone

Nu smartphones ook USB-C krijgen, ontstaat opnieuw veel kans op verwarring. Bij analoge koptelefoons (met 3,5-inch mini-jack) hebben fabrikanten namelijk twee mogelijkheden. Ze kunnen allereerst analoge audio over de USB-poort sturen en een simpele adapter met mini-jack maken. Dit is de makkelijkste manier en Apple past dit toe.

Er zijn echter ook fabrikanten (zoals Google) die vinden dat USB uitsluitend digitale audio moet versturen. Daardoor moeten ze een adapter maken met daarin een kleine geluidskaart die het digitale signaal om kan zetten naar analoog signaal voor een koptelefoon. Een mini-jack-adapter voor de iPhone zal dus niet in een Google Pixel smartphone werken.

USB-C audio
Klik/tap voor groter.

Voorlopig wel handig voor opladen

USB-C lijkt buiten het Apple-ecosysteem vooral handig voor opladen. Dat werkt redelijk moeiteloos en je kunt met dezelfde adapter allerlei apparaten opladen. Ook bij Anker ziet men een duidelijke voorkeur voor USB-C. “We vragen onze klanten regelmatig hoe ze onze accessoires zoals speakers en koptelefoons op willen laden. Twee jaar geleden was USB-C de voorkeur van 30 procent van onze klanten, nu is dat 70 procent,” aldus de CEO van het bedrijf.

Bij Apple is USB-C inmiddels niet alleen meer iets voor de Mac, maar ook voor de iPad. De iPad Pro heeft de nieuwste USB-poort sinds kort aan boord en dat biedt nieuwe mogelijkheden, maar maakt de tablet nog lang niet zo flexibel als een MacBook. (Zie ook → iPad Pro 2018: wat je wel en niet kunt aansluiten)

 

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Zou wel bijzonder zijn als ze nu Thunderbold 3 over USB-C gaan schrappen.

 • Profielfoto
  xaddict

  Gewoon de groep laten bepalen dat USB-c video, audio, data en stroom op de afgesproken manieren MOET aankunnen. Dat zou bijna alle andere kabels overbodig maken. Ik snap dat het daar wat laat voor is, maar ze zitten nu toch al met het probleem. Embrace the monster

 • Profielfoto
  no_poo

  Een typeaanduiding op de connector scheelt Henk en Ingrid al aardig wat moeite. Dan verder trial & error toepassen tot je bij de goede kabel komt. Ik zie het probleem niet 🤪

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Ik ben niet verward, bij mij werkt alles normaal ;-).

 • Profielfoto
  Jorik

  “Een mini-jack-adapter voor de iPhone zal dus niet in een Google Pixel smartphone werken.”

  ?

  Een iPhone heeft geen USB-C, maar Lightning. Ik snap dus niet waar dit over gaat. Natuurlijk past een Lightning adapter niet in een Pixel!

  De Lightning naar 3.5mm stereo adapter heeft volgens mij wel een DAC aan boord, dus is vergelijkbaar met Google’s uitgangspunt: een digitale poort moet geen analoge signalen voeren.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  WTF? Eigen protocollen schrappen snap ik, maar verder moet “the one port that rules them all” lekker zo blijven. Anders kun je alsnog al bestaande randapparatuur wegknikkeren.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Nou, daar komt de aap eindelijk uit de mouw. Wij blèren het al sinds de afdeling marketing lyrisch en bezopen naar een avondje brainstorm uit de touchbar kwam rollen: “Universeel is niet hetzelfde als cosmetisch identiek!”

  Afschaffen dat Thunderbolt of gewoon 16lanes breedmaken die bus. Nu is het kansloos in het midden tussen USB en PCIe Extenders.

   

  En stoppen met chips in kabels proppen. Met een thunderbolt kabel kan ik geen displaypoort aansluiten, met een usb kabel kan ik geen thunderbolt device aansluiten en met een thunderbolt kabel geen usb-c device.

  Je hebt deftige kabels en nock-off kabels, dat weten we allemaal. Zet gewoon de bandbreedte op de kabel of connector, klaar.

 • Profielfoto
  Carrion

  no_poo op 19 november 2018 17:53
  Een typeaanduiding op de connector scheelt Henk en Ingrid al aardig wat moeite. Dan verder trial & error toepassen tot je bij de goede kabel komt. Ik zie het probleem niet 🤪

  Ja, niets zo gebruiksvriendelijk als 10 verschillende kabels insteken tot je eindelijk de juiste hebt…

 • Profielfoto
  McMeller

  USB. Universeel. Meest verwarrende term ooit.

  Universeel betekent voor veel mensen namelijk hetzelfde als altijd compatibel. Meestal, zoals bij USB, is het tegendeel waar.

  Omdat de techniek zo universeel is, oftewel breed inzetbaar, zijn er duizend-en-één varianten en vormen, die lang niet altijd met elkaar samenwerken.

 • Profielfoto
  Remko

  Triest
  Triest
  Je zou denken dat ‘we’ van alle kabel en aansluitverschilllen in het verleden hadden geleerd.
  Maar nee.
  Dit was het moment.
  Ongelijk

 • Profielfoto
  Metten

  Ik denk dat dit over 2-3 jaar echt een non-issue zal zijn. Vooral omdat er inderdaad een ‘strakkere’ implementatie zal zijn van de USB-C poort, waardoor er minder afwijkingen zullen zijn en betere standaardisering.

  Ik vind de consternatie wel heel frappant overigens – ik kan me nog heel aardig de begindagen van USB 1.0 herinneren. Vooral in de pre-iMac dagen kwam het echt niet van de grond. Ook daarna heeft het nog jaren geduurd voordat je er vanuit kon gaan dat bijvoorbeeld een USB drive zonder extra drivers zou gaan werken op een andere computer.

 • Profielfoto
  Niels

  Een USB-kabel in een Thunderbolt 3-poort stoppen, werkt ook niet, want de kabels zijn niet uitwisselbaar.

  Ik vraag me echt af waar jij je research tegenwoordig doet Raymon. Je kunt natuurlijk wel gewoon een USB-C kabel aansluiten op een Thunderbolt 3 poort. Bij de MacBook Pro zijn alle poorten Thunderbolt 3 en daarna kun je ook gewoon USB-C apparatuur op aansluiten.

 • Profielfoto
  Niels

  Ze kunnen allereerst analoge audio over de USB-poort sturen en een simpele adapter met mini-jack maken. Dit is de makkelijkste manier en Apple past dit toe.

  Er zijn echter ook fabrikanten (zoals Google) die vinden dat USB uitsluitend digitale audio moet versturen. Daardoor moeten ze een adapter maken met daarin een kleine geluidskaart die het digitale signaal om kan zetten naar analoog signaal voor een koptelefoon. Een mini-jack-adapter voor de iPhone zal dus niet in een Google Pixel smartphone werken

  Daar gaan we weer. Natuurlijk werkt de mini-jack adapter voor de iPhone niet in een Google Pixel, aangezien de aansluiting bij Apple een Lightning connector heeft. Echter, de adapter van Apple werkt ook digitaal en heeft daarvoor een DAC (‘kleine geluidskaart’). Voor de nieuwe iPad Pro is er echter nu ook een USB-C versie, ook met DAC en die werkt dus wel gewoon met een Google Pixel.

  De grootste verwarring mbt lijkt me hier toch eerder bij de schrijver van het artikel te liggen…

 • Profielfoto
  yellow

  Lijkt de Nations League wel. Laat Zondag met Lubach het uitleggen. Wordt alles meteen veel duidelijker.

 • Profielfoto
  imar

  Meh, de overgang van serieel naar USB heeft wel ook iets langer dan 4 jaar geduurd. Ik hoop heel erg dat we niet terug hoeven naar acht verschillende gaten in je laptop. Overigens ben ik een zeer tevreden Anker-gebruiker.