Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 november 2018
Leestijd: 3 minuten

USB-C moet simpeler worden: “Mogelijkheden schrappen”

Apple-apparaten met USB-C zijn nu bijna vier jaar op de markt, maar de nieuwe aansluiting zorgt nog vaak voor verwarring. Dat de connector in een apparaat past, wil namelijk niet zeggen dat het ook werkt. Het moet simpeler en er gaan steeds meer stemmen op die dat op een drastische manier willen bereiken.

Een USB-C-poort kan niet alleen ‘gewoon’ USB-signaal dragen, maar ook HDMI, Ethernet, DisplayPort, Thunderbolt 3 en meer. Fabrikanten kunnen er bovendien ook een eigen protocol aan toevoegen. Binnen de groep fabrikanten die over USB-C gaat, wordt geopperd om protocollen te schappen en geen nieuwe meer toe te laten. Het is immers al verwarrend genoeg, is de gedachte.

“USB-C is een veelzijdig monster”

Dat zegt Steven Yang, de CEO van accessoiremaker Anker, die lid is van het USB Implementers Forum. Dat is de organisatie die gaat over de ontwikkeling van USB-C. “Er gaan steeds meer stemmen op om protocollen te schrappen. Het voelt een beetje alsof we een veelzijdig monster hebben gelanceerd dat nu terug begint te bijten. De vele mogelijkheden kunnen voor verwarring zorgen.”

De eerste stap is al genomen. Fabrikanten kunnen USB-C binnenkort niet meer gebruiken om hun eigen protocol te implementeren. Dat moet dan over een eigen plug, zodat er niet nog meer verwarring bij consumenten kan ontstaan.

MacBook Pro Thunderbolt 3
Klik/tap voor groter.

Momenteel is er al veel verwarring over USB-C, vooral door Thunderbolt 3. Een USB-C-poort kan namelijk geen Thunderbolt 3-apparaten aansturen. Een USB-kabel in een Thunderbolt 3-poort stoppen, werkt ook niet, want de kabels zijn niet uitwisselbaar. Dat kun je echter aan de buitenkant niet zien. Leg dat maar eens uit aan Henk en Ingrid.

Nieuw probleem op smartphone

Nu smartphones ook USB-C krijgen, ontstaat opnieuw veel kans op verwarring. Bij analoge koptelefoons (met 3,5-inch mini-jack) hebben fabrikanten namelijk twee mogelijkheden. Ze kunnen allereerst analoge audio over de USB-poort sturen en een simpele adapter met mini-jack maken. Dit is de makkelijkste manier en Apple past dit toe.

Er zijn echter ook fabrikanten (zoals Google) die vinden dat USB uitsluitend digitale audio moet versturen. Daardoor moeten ze een adapter maken met daarin een kleine geluidskaart die het digitale signaal om kan zetten naar analoog signaal voor een koptelefoon. Een mini-jack-adapter voor de iPhone zal dus niet in een Google Pixel smartphone werken.

USB-C audio
Klik/tap voor groter.

Voorlopig wel handig voor opladen

USB-C lijkt buiten het Apple-ecosysteem vooral handig voor opladen. Dat werkt redelijk moeiteloos en je kunt met dezelfde adapter allerlei apparaten opladen. Ook bij Anker ziet men een duidelijke voorkeur voor USB-C. “We vragen onze klanten regelmatig hoe ze onze accessoires zoals speakers en koptelefoons op willen laden. Twee jaar geleden was USB-C de voorkeur van 30 procent van onze klanten, nu is dat 70 procent,” aldus de CEO van het bedrijf.

Bij Apple is USB-C inmiddels niet alleen meer iets voor de Mac, maar ook voor de iPad. De iPad Pro heeft de nieuwste USB-poort sinds kort aan boord en dat biedt nieuwe mogelijkheden, maar maakt de tablet nog lang niet zo flexibel als een MacBook. (Zie ook → iPad Pro 2018: wat je wel en niet kunt aansluiten)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
USB-C moet simpeler worden: “Mogelijkheden schrappen”
Sluiten