Tim Cook: “In de kast blijven was egoïstisch”

Door: Raymon Mens - 11 reacties
Tim Cook Smile

Meer dan vier jaar geleden was Tim Cook de eerste CEO van een groot bedrijf die uit de kast kwam. In een uitgebreid artikel in Bloomberg Business Week vertelde Cook toen dat hij met zijn coming out een bijdrage wilde leveren aan de acceptatie van homoseksuelen in de samenleving. Vandaag blikt hij in een interview met CNN terug.

Wat Tim Cook bewoog om uit de kast te komen

Dat Cook op mannen valt, was bij zijn vrienden en bekenden al lang bekend. Toch koos hij er pas in 2014 voor om publiekelijk voor zijn geaardheid uit te komen. De Apple-CEO vertelt: “Ik ontving steeds meer berichten van jongens die ergens hadden gelezen dat ik homo ben. Ze vertelden me dat ze het erg moeilijk hadden. Ze werden gepest, hun familie mocht ze niet meer en konden op weinig steun van hun ouders rekenen. Soms stonden ze zelfs op het punt om zelfmoord te plegen.”

Door die e-mails ging het bij Cook knagen: “Ik heb mijn privéleven altijd voor mezelf en mijn naasten gehouden. Door al die berichten ging ik echter inzien dat dit toch egoïstisch was. Ik voelde dat ik iets moest doen voor die kinderen en wilde ze laten zien dat je gay en alsnog succesvol en geliefd kunt zijn. Het was beslist niet de bedoeling om een signaal aan andere CEO’s te geven, daar dacht ik niet eens aan. Toevallig was ik de eerste. Het is eigenlijk best gek dat ik de eerste was, maar ik ben er nog steeds trots op.”

Apple Pride
Apple pakt ieder jaar uit tijdens de Pride in San Francisco – Klik/tap voor groter.

Hoe homo zijn Cook bij zijn werk helpt

Bij zijn coming out zei Tim Cook: “I’m proud to be gay, and I consider being gay among the greatest gifts God has given me” en dat meent hij nog steeds. De Apple-CEO licht die woorden nu verder toe: “Ik leerde al vroeg hoe het is om onderdeel van een minderheid te zijn. Dat geeft je een boel empathie voor andere minderheden. Je begint het leven een beetje anders te zien”, aldus Cook.

Voor Tim Cook helpt nog iets anders bij zijn werk: “Mijn familie had geen problemen met mijn geaardheid, maar ik ben er wel mee gepest en geplaagd. Dat overkomt iedereen die onderdeel is van een minderheid wel. Voor mij is het overigens wel goed om een olifantenhuid te hebben. Als je homo bent, ontwikkelt die zich vanzelf. Als CEO van Apple krijg ik nogal wat kritiek en daar komt dit goed bij van pas.”

De opdracht voor iedere generatie

De Apple-CEO is van mening dat iedere generatie de opdracht heeft om iets voor mensenrechten te betekenen. Dat de regering Trump de erkenning van transgenders terug wil draaien, stoot hem dan ook tegen de borst. Tim Cook zegt: “Het is weinig verbazend. Ik ben in het zuiden opgegroeid en heb discriminatie van dichtbij meegemaakt. Vrouwen mochten 100 jaar geleden nog niet stemmen. Dat kun je je nu toch niet meer voorstellen? Ik vind dat iedere generatie de verantwoordelijkheid heeft iets voor de mensenrechten te doen.”

Het gaat Cook echter niet alleen om transgenders. “Die verplichting voel ik enorm rondom het transgender-debat. Ik wil echter niet alleen dingen voor de gay- en transgender-community doen, ik wil ook vrouwen en etnische or religieuze minderheden helpen. Het zou enorm schelen als iedereen met waardigheid en respect werd behandeld”, vertelt de Apple-CEO.

trans toilet 16x9
Klik/tap voor groter.

Het nalatenschap van Tim Cook

Het nalatenschap van Steve Jobs was enorm. Hoe ziet Tim Cook dat? De Apple-CEO geeft een verrassend bescheiden antwoord: “Ik hou me daar niet zo mee bezig. Volgens mij ben je veel te veel met jezelf bezig als je daarop gaat focussen. Ik ben daar niet goed in en wil me liever op andere mensen en producten focussen. Ik doe gewoon dingen en hopelijk helpen die andere mensen. Als mensen op mijn begrafenis staan en concluderen dat ik een goede en fatsoenlijk man was, heb ik een goed leven gehad.”

CNN

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  https://youtu.be/fl5xurWyV2o
  Zo te zien vond het interview plaats in de Apple Store te Brussel.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Daar twijfelde ik een beetje over. Alle Apple stores met het nieuwe ontwerp lijken op elkaar. Dit is idd het “Brussel” ontwerp, maar het is niet echt logisch dat het Amerikaanse CNN een interview in Brussel doet. Cook was voor zover bekend ook niet met een EU Tour bezig ofzo.

 • Profielfoto
  Di May

  Nee Raymond, hij was niet met een EU Tour bezig.

  Hij heeft wel in Brussel het Europees Parlement toegesproken.

  Een toespraak echter, die alleen de manier al waarop, respect afdwingt. Een heel andere Timothy Cook dan diegene die we gewend zijn van de product presentaties.

  Ergens op het net, maar ik weet op dit ogenblik niet meer precies waar, is er wel een opname van die toespraak te vinden.

 • Profielfoto
  maconly

  Geen belasting afdragen en onderbetalen van fabrieksarbeiders ook.

   

   

 • Profielfoto
  Faber Van Driessche

  Barika Cala Saidah op 22 november 2018 14:19
  https://youtu.be/fl5xurWyV2o
  Zo te zien vond het interview plaats in de Apple Store te Brussel.

  Het is inderdaad in de Apple Store te Brussel. Je moet maar eens de achtergrond bekijken op streetview. Het is daar gefilmd.

 • Profielfoto
  Danny van Bakel

  VerbaasT

 • Profielfoto
  arno1975

  maconly op 22 november 2018 17:40
  Geen belasting afdragen en onderbetalen van fabrieksarbeiders ook.

   

   

  Je bent nou in de war met die Hotemetoot van Renault/ Nissan😇

 • Profielfoto
  Wyodor

  Wyoming Territory was the first to give women the vote in 1869, quickly followed by Utah Territory (1870) and Washington Territory (1883).

  150 jaar geleden.

  https://www.history.com/this-day-in-history/wyoming-legislators-write-the-first-state-constitution-to-grant-women-the-vote

 • Profielfoto
  iMaf

  Eigenlijk heeft hij zich niet zelf geout maar is het voor hem gedaan, zou hij het zelf hebben gedaan, als dit niet was gebeurt, in alle waarschijnlijkheid niet

 • Profielfoto
  Ruwepit

  arno1975 op 23 november 2018 09:07

  maconly op 22 november 2018 17:40
  Geen belasting afdragen en onderbetalen van fabrieksarbeiders ook.

   

   

  Je bent nou in de war met die Hotemetoot van Renault/ Nissan😇

  Arno, nee….dit is oneliner die repeterende duracell/maconly konijntje nu al jaren standaard bij veel topic de ruimte in slingert. Niet op letten..heeft een rpbleem wat wij toch niet kunnen oplossen;-)

 • Profielfoto
  maconly

  Ruwepit op 24 november 2018 11:09

  arno1975 op 23 november 2018 09:07

  maconly op 22 november 2018 17:40
  Geen belasting afdragen en onderbetalen van fabrieksarbeiders ook.

   

   

  Je bent nou in de war met die Hotemetoot van Renault/ Nissan😇

  Arno, nee….dit is oneliner die repeterende duracell/maconly konijntje nu al jaren standaard bij veel topic de ruimte in slingert. Niet op letten..heeft een rpbleem wat wij toch niet kunnen oplossen;-)

  https://www.volkskrant.nl/economie/apple-ontdook-voor-tientallen-miljarden-aan-belasting-blijkt-uit-paradise-papers~b16b7e37/

   

  Ik ben een fan van het product Apple maar aan de non tax paying multinational heb ik net als aan die andere multinationals een graf  hekel.

  pure maffia die de wereld regeren.

   

  die cook is een hypocriet.