Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 19 november 2018

Tim Cook over Apple’s lastige deal met Google, privacy en meer

Dat Apple-CEO Tim Cook een felle voorstander van privacy is, zal inmiddels duidelijk zijn. Hij haalt vaak uit naar Google en Facebook omdat deze bedrijven naar zijn mening veel te veel data verzamelen. Toch blijft Apple ook met Google samenwerken, want het is de standaard zoekmachine op iOS. Vreemd, toch?

In een interview met het Amerikaanse betaalkanaal HBO geeft Cook uitleg over waarom Apple toch met Google samenwerkt. Ook vertelt hij hoe internet­gebruikers meer privacy kunnen krijgen en erkent hij het genderprobleem in Silicon Valley.

Samenwerking Apple en Google

Apple en Google werken al erg lang samen. Tot 2012 werd Google Maps standaard als Kaarten-app op iedere iPhone en iPad geïnstalleerd. Apple verlengde die deal echter niet omdat Google meer data van gebruikers wilde en de iPhone-maker dat niet bereid was te geven. Daarom werd Apple Maps geboren. Google is echter nog steeds de standaard zoekmachine op iOS en Apple verlengde de deal met Google onlangs opnieuw. We kunnen dus niet rekenen op een privacyvriendelijke zoekmachine van Apple. Tim Cook legt uit waarom:

“Ik denk dat hun zoekmachine nog steeds de beste is. We hebben allerlei tools ingebouwd die tracking moeten minimaliseren. Denk aan privé-tabbladen en bescherming tegen volgen. Dit moet onze gebruikers doorlopend beschermen. De deal met Google is niet perfect, dat zeg ik ook niet, maar het is het beste dat we konden doen.” (Zie ook → Zo pas je de zoekmachine op je iPhone of iPad aan)

Safari zoekmachine instellen
Je kunt de zoekmachine in Safari zelf aanpassen – Klik/tap voor groter.

Privacy: overheid moet ingrijpen

De Apple-CEO waarschuwde in eerdere interviews al voor de gevaren van grootschalige dataverzameling. Hij is bang dat data die bedrijven als Facebook en Google verzamelen op termijn tegen burgers gebruikt kan worden. Daarom moet de overheid ingrijpen, betoogt Tim Cook.

“Over het algemeen ben ik geen grote fan van strenge regelgeving”, zei Cook in het interview. “Ik ben een groot voorstander van de vrije markt, maar we moeten ook erkennen dat de vrije markt niet altijd werkt. Op het gebied van dataverzameling heeft zelfregulering niet gewerkt. Ik denk dat het onvermijdelijk is dat er een zekere mate van regulering komt”, voegde Cook eraan toe. “Ik denk dat de regering op een gegeven moment met iets zal moeten komen.”

Het genderprobleem in Silicon Valley

In Silicon Valley zijn vrouwelijke medewerkers enorm ondervertegenwoordigd. Tim Cook is het daarmee eens en denkt dat bedrijven daar de plank volledig mis hebben geslagen. Hij benadrukt echter ook dat Apple dit probleem probeert op te lossen en ziet dat het steeds meer aan agendapunt bij meer technologiebedrijven wordt.

“Niet alleen in Silicon Valley heeft men de plank misgeslagen, maar voor alle technologiebedrijven is dit een blinde vlek. Wij steken heel veel energie in het oplossen van het genderprobleem. We proberen naar medewerkers te luisteren en hun ideeën op te pakken. Ik ben hoopvol dat andere bedrijven dit doen en verwacht op termijn zeker verbetering”, aldus de Apple-CEO.

Reageer op artikel:
Tim Cook over Apple’s lastige deal met Google, privacy en meer
Sluiten