Tim Cook over Apple’s lastige deal met Google, privacy en meer

Door: Raymon Mens - 14 reacties
Tim Cook

Dat Apple-CEO Tim Cook een felle voorstander van privacy is, zal inmiddels duidelijk zijn. Hij haalt vaak uit naar Google en Facebook omdat deze bedrijven naar zijn mening veel te veel data verzamelen. Toch blijft Apple ook met Google samenwerken, want het is de standaard zoekmachine op iOS. Vreemd, toch?

In een interview met het Amerikaanse betaalkanaal HBO geeft Cook uitleg over waarom Apple toch met Google samenwerkt. Ook vertelt hij hoe internet­gebruikers meer privacy kunnen krijgen en erkent hij het genderprobleem in Silicon Valley.

Samenwerking Apple en Google

Apple en Google werken al erg lang samen. Tot 2012 werd Google Maps standaard als Kaarten-app op iedere iPhone en iPad geïnstalleerd. Apple verlengde die deal echter niet omdat Google meer data van gebruikers wilde en de iPhone-maker dat niet bereid was te geven. Daarom werd Apple Maps geboren. Google is echter nog steeds de standaard zoekmachine op iOS en Apple verlengde de deal met Google onlangs opnieuw. We kunnen dus niet rekenen op een privacyvriendelijke zoekmachine van Apple. Tim Cook legt uit waarom:

“Ik denk dat hun zoekmachine nog steeds de beste is. We hebben allerlei tools ingebouwd die tracking moeten minimaliseren. Denk aan privé-tabbladen en bescherming tegen volgen. Dit moet onze gebruikers doorlopend beschermen. De deal met Google is niet perfect, dat zeg ik ook niet, maar het is het beste dat we konden doen.” (Zie ook → Zo pas je de zoekmachine op je iPhone of iPad aan)

Apple iPhone Safari zoekmachine instellen Google
Je kunt de zoekmachine in Safari zelf aanpassen – Klik/tap voor groter.

Privacy: overheid moet ingrijpen

De Apple-CEO waarschuwde in eerdere interviews al voor de gevaren van grootschalige dataverzameling. Hij is bang dat data die bedrijven als Facebook en Google verzamelen op termijn tegen burgers gebruikt kan worden. Daarom moet de overheid ingrijpen, betoogt Tim Cook.

“Over het algemeen ben ik geen grote fan van strenge regelgeving”, zei Cook in het interview. “Ik ben een groot voorstander van de vrije markt, maar we moeten ook erkennen dat de vrije markt niet altijd werkt. Op het gebied van dataverzameling heeft zelfregulering niet gewerkt. Ik denk dat het onvermijdelijk is dat er een zekere mate van regulering komt”, voegde Cook eraan toe. “Ik denk dat de regering op een gegeven moment met iets zal moeten komen.”

Het genderprobleem in Silicon Valley

In Silicon Valley zijn vrouwelijke medewerkers enorm ondervertegenwoordigd. Tim Cook is het daarmee eens en denkt dat bedrijven daar de plank volledig mis hebben geslagen. Hij benadrukt echter ook dat Apple dit probleem probeert op te lossen en ziet dat het steeds meer aan agendapunt bij meer technologiebedrijven wordt.

“Niet alleen in Silicon Valley heeft men de plank misgeslagen, maar voor alle technologiebedrijven is dit een blinde vlek. Wij steken heel veel energie in het oplossen van het genderprobleem. We proberen naar medewerkers te luisteren en hun ideeën op te pakken. Ik ben hoopvol dat andere bedrijven dit doen en verwacht op termijn zeker verbetering”, aldus de Apple-CEO.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Polonium-210

  Bedoelt cook dat Apple geen betere zoekmachine kán bouwen dan Google?

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Goed bezig die Tim.

 • Profielfoto
  Polonium-210

  Overheidsingrijpen moet misschien idd werk van gemaakt worden. Niet alleen ivm privacy. Ook in verband met intelligenter wordende ‘selflearning’ algoritmes. Hoeveel macht willen we uit handen geven aan machines. Of het manipuleren van beeldmateriaal tbv nepniews….

 • Profielfoto
  Polonium-210

  Moet de verhouding man/vrouw werkend in ICT niet gelijk zijn aan de verhouding man/vrouw in de sollicitaties?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Polonium-210 op 19 november 2018 13:24
  Moet de verhouding man/vrouw werkend in ICT niet gelijk zijn aan de verhouding man/vrouw in de sollicitaties?

  Er moet natuurlijk helemaal niets. Een slimme manager neemt gekwalificeerd personeel aan en als dat toevallig vaker mannelijk dan vrouwelijk is (of juist omgekeerd) dan is de uitkomst idem. Ik word altijd een beetje onpasselijk van die organisaties die geforceerd slecht gekwalificeerd personeel gaan aannemen omdat het dan beter uitkomt in de plaatjes van onze polderextremisten…

   

 • Profielfoto
  MichaelDeBoey

  Is het volledige interview ergens te herbekijken?

 • Profielfoto
  Edwin

  Is het niet diezelfde overheid voor wie die verzamelde data zo reuze interressant is?! Kunnen ze fijn doorspelen aan hun geheime diensten. Regulering door de overheid lijkt mij zoiets als de kat op het spek binden…

 • Profielfoto
  sjap

  Het blijft toch ook een beetje blabla voor de bühne als je je bedenkt dat Apple Google Cloud gebruikt voor het bewaren van iCloud data. Weliswaar encrypted natuurlijk maar toch.

  En het is appels met peren vergelijken maar ik vraag me af hoeveel mensen uiteindelijk zouden willen betalen voor meer privacy. Want Google biedt gratis diensten en in ruil daarvoor willen ze jouw data. Dat is hun businessmodel. En er zijn hordes mensen die dat prima vinden.

 • Profielfoto
  tuuur

  Gewoon duckduckgo instellen (instellingen/safari/zoekmachine) behalve dat je dan anoniem blijft krijg je ook dingen waar JIJ naar zoekt en niet waar Google van vindt wat relevant is.

  https://youtu.be/SrsCEbi5N7Y

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ik gebruik DuckDuckGo sinds het mogelijk is. Werkt uitstekelbaars. Als ik iets echt niet kan vinden, probeer ik het in Google en vind het dan meestal wel. Bij zoeken in Google vraag ik me altijd af of ik daar later last van heb. Als dat mogelijk het geval is (zoeken op ziektes bijvoorbeeld) dan zoek ik zelfs nog met Tor. In Google ga ik eens in de zoveel tijd door de privacy settings en wis alle eventueel opgebouwde historie.

 • Profielfoto
  monty python

  Edwin op 19 november 2018 15:32
  Is het niet diezelfde overheid voor wie die verzamelde data zo reuze interressant is?! Kunnen ze fijn doorspelen aan hun geheime diensten. Regulering door de overheid lijkt mij zoiets als de kat op het spek binden…

  Vind ik ook, als er misbruiken komen (via de fiscus, politieke meningen, invloed op sollicitaties) zal het nog eerst via de overheid komen. De fiscus mag trouwens al informatie van Facebook gebruiken om indicaire belastingen op te leggen. En dan gaat dat gebrek aan privacy je wel degelijk geld gaan kosten.

 • Profielfoto
  Koezel

  Polonium-210 op 19 november 2018 13:09
  Bedoelt cook dat Apple geen betere zoekmachine kán bouwen dan Google?

  Dat kan niemand.

 • Profielfoto
  Koezel

  tuuur op 19 november 2018 17:23
  Gewoon duckduckgo instellen (instellingen/safari/zoekmachine) behalve dat je dan anoniem blijft krijg je ook dingen waar JIJ naar zoekt en niet waar Google van vindt wat relevant is.

  https://youtu.be/SrsCEbi5N7Y

  In Duckduckgo vind ik amper iets wat ik zoek. Het gaat om specifieke zaken. In Google slaag ik bijna altijd.

 • Profielfoto
  monty python

  Zie nochtans amper verschil google en duckduckgo voor mijn zoekopdrachten. Vraag is wel of duckduckgo zich met beperkte inkomsten gaat blijven kunnen financieren.

  Maar de inkomsten van google via de zoekmachine gaan ook onvermijdelijk verminderen. Hun klanten betalen per definitie teveel (want ze hebben geen rendement, dat blijft niet duren) en de internetverkoop gaat meer rechtstreeks lopen via Amazon of grote bekende e-tailers. Daar heb je geen zoekmachine meer voor nodig. Je gaat immers rechtstreeks naar die sites.