Apple bevestigt: T2-chip maakt reparatie Mac door derden moeilijker

Door: Raymon Mens - 8 reacties

De iMac Pro en nieuwe MacBooks zijn allemaal voorzien van een T2-chip en dat is over het algemeen positief. Met een eigen chip die werk naast de Intel-processor doet, zorgt Apple voor meer snelheid en veiligheid. Er is echter ook een nadeel. Reparatie van een Mac door derden wordt moeilijker.

Om veiligheidsredenen checkt de T2-chip van de Mac ook of onderdelen die in een iMac Pro of MacBook zijn geplaatst van een geautoriseerde leverancier zijn. Is dat het niet geval? Dan kan de chip het starten van het systeem blokkeren.

Reparatie Mac niet onmogelijk

Dit geldt echter niet voor alle onderdelen. Apple zegt tegen The Verge dat dit alleen voor het moederbord en de sensor voor Touch ID geldt. Als die vervangen worden, moet een Mac opnieuw in een intern systeem, waar alleen Apple en erkende servicepunten toegang toe hebben, worden gevalideerd. Anders zal het systeem weigeren te starten. Apple doet dit om te zorgen dat er niet met de vingerafdrukscanner geknoeid kan worden. We zagen dit ook al eerder bij de iPhone met Touch ID en Face ID.

Mac reparatie
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Apple

Andere onderdelen zoals de accu, poorten en het toetsenbord zijn zonder problemen te vervangen. Het gaat alleen om ingrijpende wijzigingen diep in de computers. Apple heeft het in de nieuwe MacBook Air zelfs makkelijker gemaakt om de accu te vervangen. Er wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen onderdelen die snel kapot kunnen en de interne chips die belangrijk zijn voor de veiligheid en integriteit.

Werking T2-chip

Apple’s T2-chip zit in steeds meer Macs. Het begon met de iMac Pro en MacBook Pro 2018, maar inmiddels zit de chip ook in de MacBook Air 2018 en Mac mini 2018. De T2-chip is een ARM-chip, vergelijkbaar met de A-chips in de iPhone en iPad. De chip zorgt onder andere voor het veilig opstarten van de Mac (secure boot), maar regelt ook de versleuteling van de harde schijf. Sinds kort wordt ook het afspelen en encoden van H.265 video door de chip gedaan. Apple wil op deze manier de Intel-chip ontlasten.

T2 chip Mac
Klik/tap voor groter.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  pannekoek

  Als professional zul je je achter de oren krabben en afvragen hoe betrouwbaar Apple nog is als leverancier.

  Als een apparaat defect is moet het gerepareerd kunnen worden. Ook als Apple falliet is, het product eol verklaart, geen onderdelen meer heeft of een reparatie traject dat te lang duurt.

  Daarnaast ook, omdat Apple het inschat op uren en materialen en het letterlijk vertikt om iets dat in hun optiek total-loss is te repareren. Dit terwijl we allemaal weten dat Apple’s visie op reparaties en gebreken heel anders is dan die van de rest van de wereld.

  Cost of ownerhip gaat met sprongen omhoog op deze manier, zeker met de recente problemen omtrent de kwaliteit van materiaal.

  En echt waar mensen, H265 hoeft niet op op een ARM chipje. Dat kan ook prima op een deftige gpu met cuda…. oh wacht…

  Maak voor de lovers die T2 chip lekker optioneel in een BTO, net als een keuze voor discrete GPU.

 • Profielfoto
  Moriarty

  Het overzetten van de SSD modules in de iMac Pro gaat ook niet, die worden ook geblokkeerd door de T2 (wellicht logisch i.v.m. FileVault wat door T2 opgepakt is)

 • Profielfoto
  GrannySmith

  “Apple zegt tegen The Verge dat dit alleen voor het moederbord en de sensor voor Touch ID geldt.”

  En beide onderdelen zijn helemaal niet op de vrije markt te koop. Daar zorgt Apple al jaren voor. Zelfs in extreme mate; zelfs refurbished onderdelen worden nu door de USA douane op verzoek van Apple tegengehouden en vernietigd (diverse independent repair bedrijven zijn dan ook in de USA rechtzaken aan het voeren).

  Dus wat is hier nou het issue?

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Dat wordt nog lollig als de eerste “right to repair”-wetgeving actief wordt.

 • Profielfoto
  MacMiep

  Na zeven jaar kon mijn 2011 iMac niet meer gerepareerd worden door een AASP. “Anders zouden ze hun licentie verliezen.”

  Nu kan ik nog naar een third party boer gaan, of het zelf doen, maar als er zo’n chip in zit… niet dus….:-(

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Als dat bijdraagt aan een veilig, (bijna) niet te hacken systeem dan ben ik daar wel blij mee.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  MacMiep op 14 november 2018 02:13
  Na zeven jaar kon mijn 2011 iMac niet meer gerepareerd worden door een AASP. “Anders zouden ze hun licentie verliezen.”

  Nu kan ik nog naar een third party boer gaan, of het zelf doen, maar als er zo’n chip in zit… niet dus….:-(

  Apple zou er voor kunnen kiezen om na 7 jaren die beveiliging te laten vallen. (Maar ja, ik ben Apple niet…)

 • Profielfoto
  Frank78

  Het punt is dat de repartiewereld te rendabel is voor Apple om deze loss te laten. De waard van Mac en  iPhone reparaties markt in Nederland alleen is ongerveer 3 miljoenen, dus het is wel de moeite waard om minder toegangelijk chips te maken en een groter stuk van te taart te pakken.