Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 13 november 2018

Apple bevestigt: T2-chip maakt reparatie Mac door derden moeilijker

De iMac Pro en nieuwe MacBooks zijn allemaal voorzien van een T2-chip en dat is over het algemeen positief. Met een eigen chip die werk naast de Intel-processor doet, zorgt Apple voor meer snelheid en veiligheid. Er is echter ook een nadeel. Reparatie van een Mac door derden wordt moeilijker.

Om veiligheidsredenen checkt de T2-chip van de Mac ook of onderdelen die in een iMac Pro of MacBook zijn geplaatst van een geautoriseerde leverancier zijn. Is dat het niet geval? Dan kan de chip het starten van het systeem blokkeren.

Reparatie Mac niet onmogelijk

Dit geldt echter niet voor alle onderdelen. Apple zegt tegen The Verge dat dit alleen voor het moederbord en de sensor voor Touch ID geldt. Als die vervangen worden, moet een Mac opnieuw in een intern systeem, waar alleen Apple en erkende servicepunten toegang toe hebben, worden gevalideerd. Anders zal het systeem weigeren te starten. Apple doet dit om te zorgen dat er niet met de vingerafdrukscanner geknoeid kan worden. We zagen dit ook al eerder bij de iPhone met Touch ID en Face ID.

Klik/tap voor groter.

Andere onderdelen zoals de accu, poorten en het toetsenbord zijn zonder problemen te vervangen. Het gaat alleen om ingrijpende wijzigingen diep in de computers. Apple heeft het in de nieuwe MacBook Air zelfs makkelijker gemaakt om de accu te vervangen. Er wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen onderdelen die snel kapot kunnen en de interne chips die belangrijk zijn voor de veiligheid en integriteit.

Werking T2-chip

Apple’s T2-chip zit in steeds meer Macs. Het begon met de iMac Pro en MacBook Pro 2018, maar inmiddels zit de chip ook in de MacBook Air 2018 en Mac mini 2018. De T2-chip is een ARM-chip, vergelijkbaar met de A-chips in de iPhone en iPad. De chip zorgt onder andere voor het veilig opstarten van de Mac (secure boot), maar regelt ook de versleuteling van de harde schijf. Sinds kort wordt ook het afspelen en encoden van H.265 video door de chip gedaan. Apple wil op deze manier de Intel-chip ontlasten.

T2 chip Mac
Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Apple bevestigt: T2-chip maakt reparatie Mac door derden moeilijker
Sluiten