Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 12 november 2018
Leestijd: 2 minuten

T-Mobile haalt 2G-netwerk op 15 november 2020 uit de lucht

T-Mobile is de eerste Nederlandse provider die gaat stoppen met 2G. Het bedrijf kondigde vandaag op een speciale pagina aan dat op 15 november 2020 de stekker uit het 2G-netwerk wordt getrokken. Het is dan alleen nog mogelijk om via 3G of 4G verbinding te maken met het netwerk van de provider.

De keuze is opmerkelijk, omdat andere providers zoals KPN en Vodafone in 2020 juist 3G uit de lucht gaan halen. Bij hen zal 2G dienen als ‘fallback’ voor 4G, maar T-Mobile bekijkt het anders.

Bellen en internetten via 3G en 4G

De provider schrijft: “2G is een techniek die ervoor zorgt dat je kunt bellen, sms’en en (langzaam) internetten. De afgelopen jaren hebben we ons netwerk steeds verder verbeterd: eerst naar 3G en momenteel naar een supersnel 4G-netwerk. Bellen, sms’en en internetten gaat nu automatisch over 3G/4G, daarom zetten we ons oude 2G netwerk uit”. Klanten die een toestel hebben dat alleen met 2G werkt, dienen uiterlijk in 2020 een nieuwe mobiele telefoon aan te schaffen.

t-moible glasvezel 16x9
Klik/tap voor groter.

Anno 2020 zullen er nog maar weinig toestellen zijn die alleen met 2G werken. Alleen de allereerste iPhone ondersteunde geen 3G, maar die was nooit officieel in Nederland te koop. Enkele klassiekers zoals de Nokia 3310 ondersteunen ook alleen 2G. Als je zo’n toestel hebt bewaard, kun je er als klant van T-Mobile eind 2020 dus niet meer mee bellen of sms’en.

T-Mobile zegt niet wat het wil doen met de frequentieruimte die vrijkomt door het uitschakelen van 2G. Het light echter voor de hand om 5G op die frequenties aan te gaan bieden. De provider heeft eerder dit jaar de ambitie uitgesproken om de eerste Nederlandse provider met een landelijk 5G-netwerk te zijn. Dat moet ook in 2020 gebeuren.

KPN en Vodafone doen het anders

KPN en Vodafone faseren ook langzaam oude netwerktechnologieën uit, maar laten 3G verdwijnen. Zo zal KPN in 2022 zijn 3G-netwerk uitschakelen en Vodafone doet dat al in 2020. Deze providers kiezen ervoor om 2G als basislaag te houden, aangevuld met 4G en straks 5G. Tele2 heeft alleen een eigen 4G-netwerk en gebruikt voor 2G en 3G het netwerk van T-Mobile. Logischerwijs zal ook bij die provider 2G op 15 november 2020 uit de lucht gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
T-Mobile haalt 2G-netwerk op 15 november 2020 uit de lucht
Sluiten