T-Mobile haalt 2G-netwerk op 15 november 2020 uit de lucht

Door: Raymon Mens - 10 reacties

T-Mobile is de eerste Nederlandse provider die gaat stoppen met 2G. Het bedrijf kondigde vandaag op een speciale pagina aan dat op 15 november 2020 de stekker uit het 2G-netwerk wordt getrokken. Het is dan alleen nog mogelijk om via 3G of 4G verbinding te maken met het netwerk van de provider.

De keuze is opmerkelijk, omdat andere providers zoals KPN en Vodafone in 2020 juist 3G uit de lucht gaan halen. Bij hen zal 2G dienen als ‘fallback’ voor 4G, maar T-Mobile bekijkt het anders.

Bellen en internetten via 3G en 4G

De provider schrijft: “2G is een techniek die ervoor zorgt dat je kunt bellen, sms’en en (langzaam) internetten. De afgelopen jaren hebben we ons netwerk steeds verder verbeterd: eerst naar 3G en momenteel naar een supersnel 4G-netwerk. Bellen, sms’en en internetten gaat nu automatisch over 3G/4G, daarom zetten we ons oude 2G netwerk uit”. Klanten die een toestel hebben dat alleen met 2G werkt, dienen uiterlijk in 2020 een nieuwe mobiele telefoon aan te schaffen.

T-Mobile 2G
Klik/tap voor groter. Afbeelding: DTAG

Anno 2020 zullen er nog maar weinig toestellen zijn die alleen met 2G werken. Alleen de allereerste iPhone ondersteunde geen 3G, maar die was nooit officieel in Nederland te koop. Enkele klassiekers zoals de Nokia 3310 ondersteunen ook alleen 2G. Als je zo’n toestel hebt bewaard, kun je er als klant van T-Mobile eind 2020 dus niet meer mee bellen of sms’en.

T-Mobile zegt niet wat het wil doen met de frequentieruimte die vrijkomt door het uitschakelen van 2G. Het light echter voor de hand om 5G op die frequenties aan te gaan bieden. De provider heeft eerder dit jaar de ambitie uitgesproken om de eerste Nederlandse provider met een landelijk 5G-netwerk te zijn. Dat moet ook in 2020 gebeuren.

KPN en Vodafone doen het anders

KPN en Vodafone faseren ook langzaam oude netwerktechnologieën uit, maar laten 3G verdwijnen. Zo zal KPN in 2022 zijn 3G-netwerk uitschakelen en Vodafone doet dat al in 2020. Deze providers kiezen ervoor om 2G als basislaag te houden, aangevuld met 4G en straks 5G. Tele2 heeft alleen een eigen 4G-netwerk en gebruikt voor 2G en 3G het netwerk van T-Mobile. Logischerwijs zal ook bij die provider 2G op 15 november 2020 uit de lucht gaan.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  hans dorsman

  Je wilt niet weten hoe vaak KPN terug schakelt naar 3G. Als ze dit uit de licht gaan halen, zullen ze dit toch moeten compenseren met 4g of 5g.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  eventjes nog aanpassen ” Het light echter voor de hand”

   

  Wel opmerkelijk om 2G uit te zetten. Niet alleen gsm’s gebruiken 2G , maar ook in huisbeveiliging en geautomatiseerde sms’en (bvb in de industrie).

  En wat bij een ramp ? Is 3G daar wel geschikt voor ?

 • Profielfoto
  iPhonefans

  2G is spraak, 3G is spraak en -heel beperkte bandbreedte – data (en 4G is combinatie -zgn VoIP voice over IP)

  3G is het toen genoemde UMTS wat KPN (telco’s) bijna de kop heeft gekost dankzij de hebberigheid van de overheden (begon in UK).

  Het is dus heel logisch om 2G als back-up te houden omdat daar veel basis diensten over lopen

 • Profielfoto
  VxP

  Ze durven wel met zo’n belabbert bereik in gelderland, twente, de achterhoek en vast ook elders in noord/zuidoost nederland.

  Wat KPN betreft in vorige opmerking: heeeeeel herkenbaar. Verbazingwekkend hoe slecht de 4G dekking én kwaliteit is. En ook op verrassend druk bevolkte gebieden zoals Amsterdam IJburg en Java eiland maar ook de hele treinverbinding almelo-amersfoort.

  Als zij gaan stoppen met 3G ben ik benieuwd wat dit met de dekking gaat doen.
  Hopelijk pakken ze eerst de huidige kwaliteit aan …

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik kan weinig zeggen over 2G

  ik ben te lang weg bij PTT Telecom / KPN

  3G zal nog wel een aantal jaren blijven bestaan. Reden 3G  UMTS wordt o.a gebruikt voor het aansturen van gemalen op afstand.

  Het kopen van deze umts licenties heeft miljarden gekost, ik dacht 16 miljard voor KPN

  Een dergelijk netwerk afschrijven kost bakken vol geld.  Op dit moment wordt wereldwijd 5G getest

  Een nieuwe veiling door onze overheid, brengt telecom providers bijna op de afgrond van een faillissement

  gr

 • Profielfoto
  Marius1976

  Ik heb voor noodgevallen altijd een klein Nokia telefoontje in mijn broekzak. Accu gaat 30 dagen mee. Altijd bereik en perfect voor het doel waar ik hem  voor heb.

  Alleen thuisfront en mijn ouders hebben dat nummer. Ideale noodvoorziening omdat mijn smartphone lang niet altijd genoeg in de accu heeft om echt als betrouwbare noodvoorziening door te gaan….

  Zou toch wel erg jammer zijn als 2G uit de lucht gaat. Dit telefoontje is KPN connected (HEMA) dus voorlopig geen probleem hoop ik.

   

   

 • Profielfoto
  whaha

  In plaats van die telefoon kun je toch ook een powerbank meenemen? Nou ja, ik zal het voordeel niet echt zien.

 • Profielfoto
  KR1275

  Voor de kpn’ers: maak je geen illusies over groener gras elders. Ik had voor kpn t-mobile en Vodafone. Kpn voldoet duidelijk beter. Ik reis veel tussen Den Haag en Zoetermeer en Den Haag Amstelveen (alles met ov)

 • Profielfoto
  hans dorsman

  Mijn vrouw had Vodafone, dat wilde ze niet meer vanwege het bereik. Nu Tmobile bevalt beter. KPN heeft dus ook vaak geen 4g, maar lijkt nog wel beter dan Vodafone.

  3g net houden vanwege de investering lijkt me onzin, ze kunnen dit toch ook voor 4g gebruiken? Voor 5g weet ik niet.

 • Profielfoto
  ajschot

  Ik wou dat T-mobile nu eindelijk eens die problemen met mijn iPhone 8 plus oplost… met mijn werk telefoon kan ik niets eens bellen… bijnons kantoor hebben ze een mast extra geplaatst leuk maar daar buiten werkt het voor geen meter