Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 16 november 2018
Leestijd: 1 minuut

Handig! Squoosh optimaliseert afbeeldingen rechtstreeks in de browser

Squoosh is een nieuwe tool om afbeeldingen te optimaliseren. Dat wil zeggen: de bestandsgrootte te verminderen zonder aanzienlijk verlies van kwaliteit. Het is niet de eerste tool in dit segment, er zijn er zelfs tientallen, wij zijn fan van ImageOptim voor de Mac. Nieuwkomer Squoosh heeft echter een heel andere aanpak.

Squoosh is een website, maar doet al het werk lokaal in je browser. Het is eigenlijk een web-app die zelfs zonder internetverbinding kan werken.

Afbeeldingen optimaliseren

De web-app is ontworpen door Google-medewerkers als een demonstratie van wat mogelijk is in een moderne webbrowser. Alles wat nodig is wordt in de lokale opslag van je browser geplaatst en vervolgens kun je afbeeldingen optimaliseren, zelfs zonder internetverbinding. Het voordeel van deze aanpak is dat de afbeeldingen niet worden geüpload naar een externe server.

Hoewel alles in de browser wordt gedaan, biedt Squoosh veel opties. Standaard wordt MozJPEG gebruikt voor het kleiner maken van JPEG-afbeeldingen, OptiPNG wordt gebruikt voor PNG. De service is ook compatibel met SVG en kan WebP-versies van afbeeldingen maken. Een visuele vergelijking maakt het mogelijk om te controleren of de optimalisatie niet te agressief is en er zijn enkele opties beschikbaar om de compressie te verhogen of te verlagen. Je kunt een afbeelding ook meteen verkleinen.

Squoosh
Van 3,63 MB naar 503 KB – Klik/tap voor groter.

Squoosh werkt in iedere moderne browser

Dit alles is compatibel met Safari, Chrome en Firefox op macOS, maar ook met mobiele browsers. We hebben Squoosh getest op Safari met iOS 12 en de site werkte perfect. Op Android voelt het als een traditionele app en werkt het zelfs in de vliegtuigmodus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Handig! Squoosh optimaliseert afbeeldingen rechtstreeks in de browser
Sluiten