Apple sleutelt aan slimme offline modus voor Siri

Door: Raymon Mens - 6 reacties
Siri

Apple’s digitale assistent Siri heeft een boel beperkingen, maar de meest irritante is ongetwijfeld dat alles ‘via de cloud’ moet. Ieder verzoek aan Siri moet door Apple’s servers worden geïnterpreteerd en dat zorgt voor vertraging. Als de internetverbinding slecht is, kan de assistent bovendien helemaal niet meer antwoorden.

Dat is best raar, want veel commando’s zouden prima offline kunnen werken. Voor het zetten van een wekker of afspraak in je agenda plannen, heb je geen internetverbinding nodig. Apple lijkt dat nu ook in te zien en sleutelt aan een offine-versie van Siri.

Offline Siri: zo kan het werken

De ontwikkeling van een offline Siri wordt in een nieuw door Apple verkregen en openbaar gemaakt patent omschreven. In feite worden er twee versies van Siri gemaakt. Een variant ‘in de cloud’ en een variant ‘on device’. Bij ieder verzoek wordt getracht alle twee de varianten uit te voeren en deze een ‘bruikbaarheid’ score toe te kennen. Vervolgens wordt de score vergeleken en het meest nuttige uitgevoerd.

Als er geen internetverbinding is, zal natuurlijk altijd de variant die on device is worden uitgevoerd. Die kan echter ook voor simpele taken zoals het wijzigen van het volume, afspelen van een nummer, zetten van een wekker of maken van een afspraak in je agenda gebruikt worden. De iPhone zal per verzoek kijken wat de beste strategie is. Zo helpt het niet alleen wanneer je geen internetverbinding hebt, maar ook bij simpele verzoeken.

Siri offline 001
Klik/tap voor groter.

Dat Apple de techniek gepatenteerd heeft, is overigens geen garantie voor een snelle uitrol. Het toont wel aan dat er goed na is gedacht over deze functionaliteit. Wij hopen dan ook dat dit in iOS 13 zit.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Jeffrey

  Ze mogen van mij de online Siri eerst wel eens wat slimmer maken. Wat van een van de beste voice assistent ooit was, is nu een lachertje. Als echte Apple fan schaam ik me altijd voor Siri. Tientallen keren per dag, triggered hey Siri op willekeurige momenten, door gesprekken of zelfs audio die uit m’n iPhone komt.

 • Profielfoto
  Arjan110

  Siri, één groot drama. Goed verwoord Jeffrey.

 • Profielfoto
  Jor1

  Whut?? Echt waar? Ik gebruik siri de hele dag! Vind het echt fantastisch!

 • Profielfoto
  tuuur

  Ik ben het volledig eens met Jor.
  Mijn verlichting bedien ik 9 van de 10 keer met Siri, verder begin ik ook een telefoongesprek dmv Siri en niet te vergeten de bekende timer hey.
  Een Workout starten gaat trouwens ook tien keer sneller/makkelijker zonder al dat gepriegel op je Apple watch.
  Zoals met veel dingen is het een kwestie van gewenning en ja dat is gaat in het begin misschien niet gelijk goed maar vergeleken met een paar jaar geleden is Siri al stukken beter geworden.

 • Profielfoto
  gipsman

  Ik vind datahonger van Alexa en co. een groter drama dan de (eventuele) domheid van Siri.

 • Profielfoto
  meesje

  gipsman op 16 november 2018 10:00
  Ik vind datahonger van Alexa en co. een groter drama dan de (eventuele) domheid van Siri.

  Ook al mag Siri achterlopen op Alexa en Google, maar inderdaad de data honger en privacy vind ik een groot goed. Bij Apple heb ik het gevoel dat ze het minst met je data aan de haal gaan.