Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 12 november 2018
Leestijd: 2 minuten

Single’s Day ook goed voor Apple

Afgelopen zondag was het Single’s Day. De dag dat singles zichzelf mogen verwennen en vertroetelen met luxe cadeaus. Dat deze dag steeds populairder is geworden, bleek wel uit de omzet van de nummer een online store in Azië, Alibaba. Zij genereerden in één dag een record-omzet van maar liefst 31 miljard dollar. De nadruk bleek dit jaar te liggen op de topmerken, waaronder Apple.

Met dit record laten de verkopen van Single’s Day die van Black Friday en Cyber Monday verbleken. De laatste twee zijn voor de tech-industrie normaal het verkoop-hoogtepunt vóór de feestdagen.

Single’s Day

Dit jaar was de tiende editie van deze nieuwe shopping traditie. Deze dag valt ieder jaar op de elfde van de elfde, ook wel double eleven genoemd. De vrijgezellendag vindt zijn oorsprong op de universiteit van Nanking. De dag werd oorspronkelijk gevierd in verschillende universiteiten van de staat in de jaren ’90. De dag kreeg de naam Vrijgezellendag dankzij de vier enen in de datum. Toen de studenten afstudeerden zetten ze de traditie verder in het maatschappelijke leven. Sindsdien heeft de feestdag veel online populariteit gekregen en wordt zelfs gevierd door jongeren buiten China.

11 November 2011 (11-11-2011) werd tot ‘Vrijgezellendag van de Eeuw’ gedoopt, door de zes enen in de datum in plaats van vier. Deze speciale dag werd dan ook uitbundiger gevierd. China werd overweldigd door speciale winkelacties en promoties. Sindsdien heeft de commercie deze dag aangegrepen als tegenhanger van de Amerikaanse Black Friday en Cyber Monday.

Alibaba Single's Day
Alibaba boekte een recordomzet tijdens Single’s Day dit jaar (klik/tap voor groter)

Ook buiten Azië steeds populairder

Sindsdien heeft de dag alleen maar aan populariteit gewonnen en werd in het Aziatische deel van de wereld dé dag om duurdere cadeaus voor zichzelf te kopen tegen aantrekkelijke kortingen. De laatste jaren heeft deze populariteit zich uitgebreid naar Europa en Amerika. In Nederland is er dit jaar ook uitvoerig aandacht aan besteed. Online winkelketens als Bol.com en MediaMarkt grijpen Single’s Day aan om hun verkopen al voor de feestdagen te stimuleren. Ook hier wordt gestunt met speciale Single’s Day kortingen. En ook hier zijn duurdere cadeaus zoals electronica de populairdere items.

Vrijgezellendag goed voor electronica-giganten

Single’s Day blijkt dus uitermate gunstig uit te pakken voor electronica-giganten, zoals Apple. Normaal waren de speciale feestdagen voor consumenten, zoals Black Friday (de vrijdag voor Thanksgiving) en Cyber Monday. de verkoop-topdagen voor de feestdagen. Nu is er dus een extra dag bijgekomen. Zoals het er nu uitziet tevens een dag, die bedrijven als Apple zeker geen windeieren heeft gelegd dit jaar.

De elfde van de elfde is in Nederland daarom ook niet langer meer alleen de start van het Carnavalsseizoen of Sint Maarten. Het is ook de dag geworden om groots in te slaan met flinke kortingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Single’s Day ook goed voor Apple
Sluiten