Raymon Mens
Raymon Mens Review 7 november 2018
Leestijd: 6 minuten

Eerste reviews MacBook Air 2018: verbeterd, maar niet indrukwekkend

De eerste reviews van de MacBook Air 2018 zijn een feit. Na jaren van stilstand heeft Apple eindelijk een nieuw model gelanceerd. Niet alleen het scherm, de aansluitingen en het toetsenbord zijn vernieuwd. De Air heeft ook een compleet nieuw ontwerp gekregen dat meer lijkt op dat van de MacBook Pro.

In dit artikel lichten we de belangrijkste punten uit de reviews van The VergeTechCrunchDaring Fireball en Six Colors uit. Dit zijn wat ons betreft de blogs met de meeste autoriteit op het gebied van de Mac. Het algehele sentiment is positief, maar niet super enthousiast.

Kruising tussen 12-inch MacBook en Air

De MacBook Air 2018 is alleen met 13-inch scherm verkrijgbaar. Het is een soort kruising tussen de 12-inch MacBook en oude MacBook Air, legt Dieter Bohn van The Verge uit. Er is geen MagSafe-aansluiting meer en ook geen USB-A-poorten, die zijn vervangen door evenveel USB-C Thunderbolt 3-poorten. Er is ook geen SD-kaartlezer meer, maar de mini-jack audio-ingang is er nog steeds. Inmiddels wordt USB-C met Thunderbolt 3 vooral als voordeel beschreven. “Je kunt met één kabel op je bureau alles aansluiten. Iets dat we van een moderne laptop verwachten”, aldus Bohn.

John Gruber (Daring Fireball) is zit nog steeds met het verdwijnen van MagSafe, net als de lichtgevende indicator die aangeeft of de MacBook opgeladen wordt. Hij treurt ook over het verdwijnen van het lichtgevende Apple-logo op de achterkant.

MacBook Air 2015 13-inch (onder), MacBook Air 13-inch 2018 (midden) en MacBook Air 11-inch (boven) – Foto: Six Colors – Klik/tap voor groter.

Beter scherm

Eindelijk heeft de MacBook Air ook een kwalitatief hoogstaand scherm, met een Retina-resolutie van 2560 x 1600 pixels. De randen “zijn niet zo dun als op sommige Windows-laptops, maar het is nog steeds een enorme verbetering ten opzichte van de oude Air”, schrijft TechCrunch.

John Gruber van Daring Fireball is ook te spreken over het scherm: “Het scherm is uitstekend, ook al is het niet de beste van Apple […] Iedereen die op een Retina MacBook Air heeft gewacht, zou blij moeten zijn met dit scherm. Het is scherp, de kleuren zijn goed uitgebalanceerd en de helderheid is meer dan genoeg”. Ook Jason Snell van Six Colors is positief over het scherm. “Het is een enorme verbetering en het scherm alleen zou genoeg kunnen zijn om te upgraden als je nog een oude MacBook Air hebt”, concludeert de journalist die lang hoofdredacteur van het Amerikaanse blad MacWorld was.

MacBook Air 2018 scherm
Foto: TechCrunch – Klik/tap voor groter.

Toetsenbord, Touch ID en speakers

De MacBook Air 2018 is op veel punten in lijn met de MacBook Pro 2018, zo is de nieuwe Air voorzien van een derde generatie “butterfly” toetsenbord. Dat heeft een nieuw membraan onder de toetsen dat stof en kleine kruimels die de toetsen kunnen blokkeren tegen moet houden. The Verge heeft inmiddels geen kritiek meer op dit toetsenbord. Jason Snell noteert ook dat het geluid van dit toetsenbord een stuk minder irritant is dan bij de MacBook Pro zonder Touch Bar. Gruber is nog steeds niet blij met de lay-out van de pijltjestoetsen.

De integratie van Touch ID wordt zeer op prijs gesteld, vooral omdat er geen Touch Bar bij zit. Het nut van de OLED-strip op de plaats van de pijltjestoetsen wordt door de meeste reviewers nog altijd betwist. De mogelijkheid om jezelf met een vingerafdruk te identificeren op een Mac is een onbetwistbare vooruitgang. “Het is niet zo praktisch als de gezichtsherkenning van Windows Hello, maar nog steeds prima”, schrijft The Verge.

De ontkoppeling van Touch ID en Touch Bar is de beste beslissing die Apple heeft gemaakt, denk Brian Heater van TechCrunch. “Het geeft de MacBook Air 2018 de handigste functie zonder onnodige ballast van de Touch Bar”. John Gruber geeft Apple een subtiel trapje na en meldt dat de Esc-toets “perfect werkt”. Hij waardeert ook de komst van een Force Touch-trackpad. Daarmee is de MacBook Air nu in lijn met andere Apple-laptops. Het trackpad is groot, maar iets minder groot dan dat van de MacBook Pro.

Tot slot zeggen alle reviewers hetzelfde over de luidsprekers van deze machine: ze zijn krachtiger in vergelijking met de oudere generatie. Jason Snell ziet een duidelijke verbetering bij het kijken van films. Je hebt nu Retina én goed geluid.

MacBook Air 2018 Touch ID 16x9
Foto: TrechCrunch – Klik/tap voor groter.

Prestaties zijn voldoende

De prestaties zijn een onderdeel waar veel mensen nieuwsgierig naar waren. De MacBook Air 2018 heeft een dual-core Intel Core i5 van de 8ste generatie. De processor is echter van het Y-type, dat bekend staat als zuinig. De i5 is ook de enige keuze, je kunt niet langer voor een Core i7 kiezen.

Verwacht niet dat dit een MacBook Pro is, waarschuwt The Verge. “Deze nieuwe MacBook Air is sneller dan de oude Air, maar minder snel dan je na drie jaar mag verwachten”, zegt Dieter Bohn. John Gruber heeft de prestaties met Geekbench gemeten. Het is natuurlijk een beetje appels met peren vergelijken, maar de iPhone XS en iPad Pro 2018 zijn met hun Apple A12-chip sneller dan deze MacBook Air 2018.


De MacBook Air zal vanzelfsprekend verschillende applicaties tegelijkertijd kunnen draaien en is voor de meeste mensen krachtig genoeg. “De Air kan alles wat ik nodig heb in mijn dagelijkse workflow aan”, zegt Dieter Bohn. Hij benadrukt echter ook: “Ik wil heel duidelijk zijn dat mijn workflow de processor niet tot het uiterste drijft. Ik adviseer een MacBook Pro voor zwaar grafisch werk of videobewerking”.

TechCrunch zegt niets anders. De nieuwe MacBook Air is een machine die voldoende is voor de gewone gebruiker. Meer veeleisende gebruikers, die veel tijd doorbrengen in videotoepassingen of zelfs games, zullen de Pro-modellen moeten aanschaffen. Gruber was zeer tevreden met de prestaties van zijn Air. De laptop heeft slechts 8 GB RAM, maar door de snelle SSD merk je eigenlijk niets van swappen (hardeschijfruimte gebruiken als werkgeheugen als het RAM op is). Hij twijfelt daarom om een upgrade naar 16 GB RAM aan te bevelen.

MacBook Air 2018 zijkant
Foto: CNET – Klik/tap voor groter.

Accuduur

Wat accuduur betreft, zegt Apple dat surfen op het web maximaal 12 uur kan, terwijl de Air het bij video op iTunes kijken 13 uur uit moet houden. Bij gemengd gebruik, met af en toe bewerken van foto’s en video’s, hield de Air het bij The Verge 7 uur vol. Met slechts 48 uur om de laptop te testen, was het echter moeilijk om een ​​goede meting te doen.

TechCrunch heeft de accuduur met videostreaming gemeten en dat ging zonder problemen 12 uur lang. Gruber zegt dat de accuduur “ongelofelijk goed” is, maar gaat niet in op de details. Hij zegt in ieder geval te geloven dat de batterij van deze Air langer mee zal gaan dan die van de 12-inch MacBook en MacBook Pro.

MacBook Air 2018 Mac
Foto: CNET – Klik/tap voor groter.

Conclusie: eindelijk…

De conclusie van The Verge is dat de MacBook Air 2018 eindelijk waardige vooruitgang biedt. De laptop is nu weer in lijn met de rest van Apple’s apparaten. Het is een prima update voor iemand die al een MacBook Air heeft en een goed instapmodel voor iedereen die macOS nodig heeft, of wil overstappen.

Voor TechCrunch is er geen reden om te twijfelen tussen de MacBook Air 2018 en de 12-inch MacBook: “Tenzij Apple de 12-inch MacBook een enorme upgrade gaat geven, is de nieuwe Air duidelijk een betere investering”. Volgens Six Colors is deze MacBook Air 2018 de nieuwe beste keuze onder de Apple-laptops. Een plek die de Air had verloren door veroudering. “Dit is niet de goedkoopste, snelste of lichtste laptop, maar het is de minst dure Retina Mac die krachtig en flexibel genoeg is om aan vrijwel ieders behoeften te voldoen”.

Daring Fireball sluit zich daarbij aan: “Dit is de MacBook die de meeste mensen zouden moeten kopen, en het is precies de MacBook die Apple al jaren geleden had moeten maken.”

MacBook Air 2015 vs 2018
Foto: Mashable -Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Eerste reviews MacBook Air 2018: verbeterd, maar niet indrukwekkend
Sluiten