Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 8 november 2018

Nieuwe iMac? We moeten waarschijnlijk wachten tot 2019

Het jaar is nog niet voorbij, maar feit is dat Apple tijdens de feestdagen meestal geen nieuwe producten meer presenteert. Nu in oktober een nieuwe Mac mini en MacBook Air aangekondigd zijn, moeten we waarschijnlijk tot 2019 wachten op Mac-nieuws. Waaronder een nieuwe iMac.

iMac: een onregelmatig ritme

De huidige iMac dateert van juni 2017. Het huidige 21- en 27-inch model staat dus al ruim 17 maanden in Apple’s catalogus. Een kleine nuance is dat iMac Pro in december 2017, elf maanden geleden, werd onthuld. Er was een tijd dat de iMac ieder jaar werd vernieuwd, net als de iPhone en iPad. Apple heeft tegenwoordig de neiging om wat meer tijd te nemen. Het moet gezegd worden dat desktopcomputers niet erg veel aan de omzet uit de Mac bijdragen, die wordt gedomineerd door laptops.

De Mac mini en Mac Pro laten echter zien dat de desktop wel degelijk op Apple’s netvlies staat. Terwijl de Mac Pro volgend jaar wordt vernieuwd, is er onlangs na vier jaar stilstand weer een nieuwe Mac mini 2018 uitgebracht. Dat de volgende iMac waarschijnlijk pas in 2019 uitkomt, is als je naar de andere desktops kijkt dus niet heel verrassend.

Klik/tap voor groter.

Welke vernieuwing voor de iMac?

Hoewel de huidige iMac is uitgerust met een zevende generatie Intel Core-processor, is de achtste generatie (bekend als Coffee Lake) al meer dan een jaar beschikbaar. Deze generatie zorgt voor een serieuze boost omdat het aantal cores verdubbeld (21,5-inch iMac van 2 naar 4 cores) of verhoogd (27-inch iMac van 4 naar 6 cores) wordt. Als Apple tot volgend jaar wacht, kan het de negende generatie Intel-chips (Coffee Lake Refresh) inzetten. Deze nieuwe processors hebben maar liefst maximaal 8 cores.

De rest van de update is afhankelijk van de richting die Apple met iMac voor ogen heeft. Als het bedrijf zich laat inspireren door de nieuwe Mac mini, kunnen we op het verdwijnen van de harde schijf rekenen. In dat geval kan een iMac met slechts 128 GB of 256 GB opslag op het instapniveau worden verwacht. En het schrappen van de grote harde schijf zou ook een nieuw, dunner ontwerp mogelijk kunnen maken.

Maar natuurlijk hangt alles af van de strategie van Apple. Een minimale update met nieuwe Intel-chips en grafische kaarten is ook mogelijk. We hopen in ieder geval dat het huidige instapmodel van 21-inch, zonder Retina-scherm, verdwijnt. Kan een instapmodel met Retina-scherm en SSD tegen dezelfde prijs van € 1.299 worden verkocht? Dit is mogelijk, maar het recente voorbeeld van de Mac mini die flink in prijs is gestegen, laat ons anders denken.

Reageer op artikel:
Nieuwe iMac? We moeten waarschijnlijk wachten tot 2019
Sluiten