Nieuwe iMac? We moeten waarschijnlijk wachten tot 2019

Door: Raymon Mens - 18 reacties

Het jaar is nog niet voorbij, maar feit is dat Apple tijdens de feestdagen meestal geen nieuwe producten meer presenteert. Nu in oktober een nieuwe Mac mini en MacBook Air aangekondigd zijn, moeten we waarschijnlijk tot 2019 wachten op Mac-nieuws. Waaronder een nieuwe iMac.

iMac: een onregelmatig ritme

De huidige iMac dateert van juni 2017. Het huidige 21- en 27-inch model staat dus al ruim 17 maanden in Apple’s catalogus. Een kleine nuance is dat iMac Pro in december 2017, elf maanden geleden, werd onthuld. Er was een tijd dat de iMac ieder jaar werd vernieuwd, net als de iPhone en iPad. Apple heeft tegenwoordig de neiging om wat meer tijd te nemen. Het moet gezegd worden dat desktopcomputers niet erg veel aan de omzet uit de Mac bijdragen, die wordt gedomineerd door laptops.

De Mac mini en Mac Pro laten echter zien dat de desktop wel degelijk op Apple’s netvlies staat. Terwijl de Mac Pro volgend jaar wordt vernieuwd, is er onlangs na vier jaar stilstand weer een nieuwe Mac mini 2018 uitgebracht. Dat de volgende iMac waarschijnlijk pas in 2019 uitkomt, is als je naar de andere desktops kijkt dus niet heel verrassend.

iMac 2017
Klik/tap voor groter.

Welke vernieuwing voor de iMac?

Hoewel de huidige iMac is uitgerust met een zevende generatie Intel Core-processor, is de achtste generatie (bekend als Coffee Lake) al meer dan een jaar beschikbaar. Deze generatie zorgt voor een serieuze boost omdat het aantal cores verdubbeld (21,5-inch iMac van 2 naar 4 cores) of verhoogd (27-inch iMac van 4 naar 6 cores) wordt. Als Apple tot volgend jaar wacht, kan het de negende generatie Intel-chips (Coffee Lake Refresh) inzetten. Deze nieuwe processors hebben maar liefst maximaal 8 cores.

De rest van de update is afhankelijk van de richting die Apple met iMac voor ogen heeft. Als het bedrijf zich laat inspireren door de nieuwe Mac mini, kunnen we op het verdwijnen van de harde schijf rekenen. In dat geval kan een iMac met slechts 128 GB of 256 GB opslag op het instapniveau worden verwacht. En het schrappen van de grote harde schijf zou ook een nieuw, dunner ontwerp mogelijk kunnen maken.

Maar natuurlijk hangt alles af van de strategie van Apple. Een minimale update met nieuwe Intel-chips en grafische kaarten is ook mogelijk. We hopen in ieder geval dat het huidige instapmodel van 21-inch, zonder Retina-scherm, verdwijnt. Kan een instapmodel met Retina-scherm en SSD tegen dezelfde prijs van € 1.299 worden verkocht? Dit is mogelijk, maar het recente voorbeeld van de Mac mini die flink in prijs is gestegen, laat ons anders denken.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  arno1975

  Ik wacht af 🤓

 • Profielfoto
  Athens56

  Een prachtig apparaat en past mij uitstekend voor 2019. Dan kan mijn iMac Mid 2010 met verlof! Nimmer een misslag, alleen teruggeroepen voor vervangen harddisk.

 • Profielfoto
  jebman

  Mijn kristallen bol laat zien: Zullen nog wel even wachten vrees ik en niet de verkoop van de nu competitieve mac mini frustreren. Eerst komt er een MacPro update, misschien gelijktijdig ook nog een monitor en als dat allemaal in de markt is gezet en lekker loopt komt in najaar 2019 een iMac update.

 • Profielfoto
  DirkDiggler69

  De smalle(re) schermrand trend die bij de MacBooks, iPads, iPhones en zelfs Apple Watch gaande is  mag van mij ook meteen doorgezet worden naar de iMac. Kleiner of liefst helemaal weg. Niet meer echt van deze tijd. Een paar inch meer scherm in de zelfde behuizing zou mooi meegenomen zijn.;-)

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Hopelijk wordt de trend van een steeds dunnere iMac niet doorgezet. Zelf kunnen uitbreiden mag wel weer terug van mij. 🤓

 • Profielfoto
  Bart119

  Mag van mij nog even duren, op die manier blijft mijn 2017 iMac nog steeds het recentste model:D

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dat ze op z’n minst nu een stille aanpassingen doen in de configuratie zodat SSD standaard wordt tijdens het afrekenen. Deze machine zijn op hun standaard opslag keuze na gewoon nog extreem goeie machines. Een processor uit de 7e generatie is echt niet iets om je voor de schamen.

   

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Dick de Roos op 8 november 2018 15:44
  Hopelijk wordt de trend van een steeds dunnere iMac niet doorgezet. Zelf kunnen uitbreiden mag wel weer terug van mij. 🤓

  Ook mijn stem heb je hierin. Dit vind ik echt jammer bij Apple, dat alles tegenwoordig met een plamuurmes moet worden opengebroken;-)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Maar jullie zijn ook geen computeraars! Jullie zijn klusjesmannen die bang zijn voor vieze handen.

   

  Apple soldeert al sinds 2011 in alle computers het RAM vast op het moederbord. In al die tijd is nog nooit iemand geweest die zijn/haar computer heeft moeten wegdoen vanwege RAM gebrek! Er zijn wel sinds 2011 zo’n  96 van 100 mensen geweest die geprofiteerd hebben van het feit dat je een Mac kunt openmaken en er een type opslag inleggen dat nog niet bestond toen hun computer werd gemaakt, hierdoor hebben deze mensen zeker 4 jaar langer met hun ‘oude’ computer (waar dat gesoldeerde RAM inzat) kunnen werken.

   

  Daar hoor ik nooit iemand over!? Stel je zou in een iMac van 2011 een HDD 54000 rpm vervangen voor een HDD 72000 rpm. Zouden we die computer dan nu nog steeds gebruiken met 32GB RAM erin? Natuurlijk niet!

   

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Dick de Roos op 8 november 2018 15:44
  Hopelijk wordt de trend van een steeds dunnere iMac niet doorgezet. Zelf kunnen uitbreiden mag wel weer terug van mij. 🤓

  Je bent niet de enige.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  @Shmoo

  Het zal wel aan mij liggen maar ik denk nu aan een tang en een varken.

  Het enige wat duidelijk is, is dat je kennelijk de lucht in wil met je 54000 rpm want het is 5400 / 7200…

 • Profielfoto
  Dorkooken

  Ik ga wel niet eeuwig blijven wachten…

  Ga de nieuwe Surface Studio 2 ook eens goed bekijken…

 • Profielfoto
  whaha

  Shmoo op 8 november 2018 18:07
  Maar jullie zijn ook geen computeraars! Jullie zijn klusjesmannen die bang zijn voor vieze handen.

   

  Apple soldeert al sinds 2011 in alle computers het RAM vast op het moederbord. In al die tijd is nog nooit iemand geweest die zijn/haar computer heeft moeten wegdoen vanwege RAM gebrek! Er zijn wel sinds 2011 zo’n  96 van 100 mensen geweest die geprofiteerd hebben van het feit dat je een Mac kunt openmaken en er een type opslag inleggen dat nog niet bestond toen hun computer werd gemaakt, hierdoor hebben deze mensen zeker 4 jaar langer met hun ‘oude’ computer (waar dat gesoldeerde RAM inzat) kunnen werken.

   

  Daar hoor ik nooit iemand over!? Stel je zou in een iMac van 2011 een HDD 54000 rpm vervangen voor een HDD 72000 rpm. Zouden we die computer dan nu nog steeds gebruiken met 32GB RAM erin? Natuurlijk niet!

   

  Ja, die upgrade van HDD naar SSD is aanzienlijk, Shmoo. Net zoals zo veel mensen kan ik dat weten, want dat heb ik laten doen. De monteur zei er nog bij dat geheugen upgraden veel meer gedoe was.

  Daarom heb ik nog steeds mijn iMac 13,1, model eind 2012. Daarom kan ik nu wachten totdat er een iMac komt met standaard SSD. Voor minder doe ik echt geen upgrade, want dan zou het deels een achteruitgang zijn.

 • Profielfoto
  RW076

  Apple wil gewoon niet hun iMac Pro uit de markt drukken.
  Wat zou anders het bestaansrecht nog zijn van de Pro?

  Als we in de nieuwe iMac standaard SSD, een huidige VGA en Processor en misschien wel sneller geheugen zouden zetten, niets meer iig. Zelfs het Xeon heeft geen meerdwaarde tegenover de 9e generatie Intel.

  Daarom, niet te hard juichen als Apple iets nieuws (iMac Pro) voor ons maakt, Het zal altijd uit de lengte of de breedte moeten komen, en Apple wil zelfs keer op keer de winnaar zijn.

  Ik sta hier een partijtje te trappelen om een nieuwe iMac dat wil je niet weten, maar ik zie het somber in (ook in 2019) juist door de iMac Pro.

 • Profielfoto
  Steo

  Hier nog steeds mij iMac 14.1 (late 2013), maar dan met 265GB SSD en 16GB geheugen. Alleen de fotobibliotheek staat op een externe HDD. Draait vooralsnog als een zonnetje. Nieuwe iMac moet echt ook weer een stukje mooier worden.

 • Profielfoto
  AT024

  Wanneer in 2019? Op zijn vroegst in maart toch? Of denken jullie wat anders?

 • Profielfoto
  whaha

  Eerder iets van april, mei, juni…

 • Profielfoto
  RW076

  Alshet maar voor de release van WOW Classic is. Die draait niet meer op een 27″ iMac uit 2012. Schult Apple zegt Blizzard want geen ondersteuning DirectX