Noah Korevaar
Noah Korevaar Apps 30 november 2018

Microsoft introduceert redesign Office-icoontjes

Je kijkt waarschijnlijk dagelijks tegen de icoontjes van Microsoft’s Office apps aan. Sinds Word voor Windows 2.0 uit 1991 gebruikt de softwaregigant herkenbare icoontjes. Je ziet ze waarschijnlijk meteen voor je: de eerste letter van het programma plus een grafische suggestie van het werk wat je ermee doet.

Nieuwe icoontjes voor Microsoft Office

Duidelijk toch? Na bijna twintig jaar gooit Microsoft het roer voorzichtig om. Het bedrijf heeft een nieuwe set aan icoontjes onthuld voor Word, Excel, Powerpoint, OneNote, Teams en andere applicaties uit de Office suite.

Het is de eerste grote revisie in vijf jaar. De klassieke elementen keren terug, maar toch zijn de verschillen vrij drastisch. Op je smartphone en op het internet zullen de nieuwe iconen uitgerold worden, om later ook naar hun desktop-equivalenten te komen.

Klik/tap voor groter

Wat meteen opvalt, is dat de letters een stuk kleiner zijn geworden. De “W” voor Word, de “X” voor Excel etc. In plaats daarvan is de rest van het icoontje een stuk aanweziger gemaakt. Die graphics zijn echter minder letterlijke afbeeldingen geworden van wat je met de programma’s doet. Een Word-document, een Excel-sheet.

Ze bestaan nu uit simpelere vormen, met pure kleuren. Daardoor is het geheel een stuk strakker, al is de link daarmee ook minder duidelijk. Toch zijn de details nog steeds aanwezig, van de lijntjes in een Word-document tot de lijnen in een PowerPoint-diagram.

Klik/tap voor groter
Klik/tap voor groter

 

De Microsoft-branding wordt daarmee ook een stuk subtieler, maar de overkoepelende resulterende simpliciteit is een verademing. Het zal aan het begin even wennen worden als je gewend bent om de oude icoontjes elke dag weer aan te klikken, maar de transitie is hoe dan ook onvermijdelijk. Wat vind jij van het eindresultaat?

Reageer op artikel:
Microsoft introduceert redesign Office-icoontjes
Sluiten