Zuckerberg neemt wraak: iPhone (deels) bij Facebook verboden

Door: Raymon Mens - 32 reacties
Mark Zuckerberg face 16x9

Apple-CEO Tim Cook praat gaat over privacy. Hij schroomt daarbij niet om Facebook expliciet of minder expliciet te noemen als bedrijf dat de privacy van gebruikers veelvuldig schendt. Mark Zuckerberg was er volgens insiders woedend om en verbood managers bij Facebook de iPhone te gebruiken.

Volgens The New York Times was een interview dat Tim Cook in maart gaf de druppel. De Apple-CEO reageerde toen op het schandaal rondom Cambridge Analytica en Facebook. Hij sprak zich fel uit tegen de praktijken van Facebook. Mark Zuckerberg zou toen kokend van woede alle managers met een iPhone hebben bevolen over te stappen naar Android.

Facebook wilde lastercampagne tegen Apple en iPhone

Hoewel Facebook na het Cambridge Analytica-schandaal publiekelijk sorry zei en in krantenadvertenties beloofde dat dit nooit meer zou gebeuren, was het interne sentiment anders. Bronnen binnen het sociale netwerk vertellen tegen The New York Times dat het sociale netwerk niet alleen de iPhone verbood, maar ook een lastercampagne tegen Apple bekokstoofde.

Zuckerberg schakelde PR-bureau Definers Public Affairs in om Tim Cook in diverse nieuwsberichten als hypocriet neer te zetten. Een andere tactiek was journalisten oproepen om Google’s praktijken onder de loep te nemen. De artikelen (1,2,3,4) werden ook doorgeplaatst op de rechts-conversatieve site Breitbart.

Tim Cook
Klik/tap voor groter.

Tim Cook gaat gewoon door

Facebook COO Sheryl Sandberg zegt in een reactie dat de samenwerking met het PR-bureau inmiddels verbroken is. Het hoger management van het sociale netwerk zou niet op de hoogte zijn geweest van de lastercampagne.

Apple en Tim Cook laten zich overigens niet afremmen. Tim Cook blijft achter zijn standpunt over privacy staan. Onlangs waarschuwde hij nog dat verzamelde data op termijn tegen burgers gebruikt kan worden. Hij haalde uit naar de lakse houding van de Amerikaanse regering op dit punt. Cook noemde geen bedrijven bij naam, maar had het wel over de praktijken van giganten uit Silicon Valley. Het was duidelijk dat hij het over onder andere Google en Facebook had. (Zie ook → Privacy: Tim Cook waarschuwt in Brussel voor big data)

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  Loyd

  Was allang helemaal klaar met FB alien Markie👽

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Jaren geleden omwille van privacy redenen uit Faceboook gestapt en dat zal altijd zo blijven. ☹️

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Jaren geleden omwille van privacy redenen uit Facebook gestapt en dat zal altijd zo blijven. ☹️

 • Profielfoto
  MacDennis

  Privacy is niet aanwezig, kijk maar eens naar hunted… als er een verdenking is op een persoon en jij zou daar mee gelinkt kunnen zijn, is zo’n beetje alles geoorloofd

 • Profielfoto
  MacDennis

  Ben wel blij dat Apple privacy hoog in t vaandel heeft staan!

 • Profielfoto
  Balsjer

  Dat Tim Cook vooral zo door gaat.

 • Profielfoto
  Fons

  Ik hoop dat Tim Cook de privacy bij Apple kan waar maken.

 • Profielfoto
  wensink

  Zuckerberg is niet goed bij z’n hoofd. Nep nieuws verspreiden terwijl je net een campange was gestart tegen nep nieuws.
  Het lijkt Trump wel.

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Facebook is de kanker van deze wereld

 • Profielfoto
  Cenobyte

  MacDennis op 15 november 2018 13:16
  Ben wel blij dat Apple privacy hoog in t vaandel heeft staan!

  Ben wel blij dat er nog mensen met humor zijn!

  Hoe weet je dat Apple privacy hoog in het vaandel heeft staan? Omdat onze Tiny Tim dat roept? Lekker naïef om dat meteen te geloven. Volgens mij heeft Apple ook al aardig wat privacy gerelateerde schandalen op zijn conto staan hoor. Lekkende iCloud accounts iemand?

 • Profielfoto
  iNicky

  Pepsi Cola?

 • Profielfoto
  monty python

  Betere reclame dan dit kan je niet hebben, FB is stilaan het meest verguisde bedrijf ter wereld aan het worden. Altijd goed dat ze zelf de moeite nemen om die tegenstelling in de verf te zetten.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Redactioneel is de eerste foto jammer, net even te slachtoffer. Die van Cook is wel een goeie foto: Dat belerend vingertje met dat smoelwerk “!!privacy!!”…. voor nu, als je het al geloofd. Apple zit ook op een berg big data. Je kunt er op wachten, ’t wordt vanzelf een schandaal.

  Ik haat faceboek, en heb helemaal niets met die knurft Suckerberg. Maarrrrr ik vind Tim Cook net zo’n naar figuur. Belerend, betuttelend, betweterig en stoïcijns en altijd om de hete brei heendraaien als ie al in de buurt komt van hete brij. Ik hoop dat Cook nog eerder vertrekt dan Suckerberg.

 • Profielfoto
  Edwin

  Als ik die foto van Zuckerberg zo zie lijkt hij wel zwaar aan de drugs te zitten. Met z’n glazige oogjes… Ik heb nog wel Facebook maar ben er niet meer actief mee bezig… Ik ben Faceboek eigenlijk meer dan beu met al die reclames en fake news…

 • Profielfoto
  arno1975

  “Apple-CEO Tim Cook praat gaat over privacy.”

  “Praat graag” 😇

  Verder is de heer Zuckerberg de weg kwijt

 • Profielfoto
  MacMiep

  Vroeger (pré oktober 1989) had iedereen een bek over de DDR en haar Stasi, nu is hetzelfde vrijwillig en heet het Facebook…

 • Profielfoto
  Elduderino

  Cenobyte op 15 november 2018 17:36

  MacDennis op 15 november 2018 13:16
  Ben wel blij dat Apple privacy hoog in t vaandel heeft staan!

  Ben wel blij dat er nog mensen met humor zijn!

  Hoe weet je dat Apple privacy hoog in het vaandel heeft staan? Omdat onze Tiny Tim dat roept? Lekker naïef om dat meteen te geloven. Volgens mij heeft Apple ook al aardig wat privacy gerelateerde schandalen op zijn conto staan hoor. Lekkende iCloud accounts iemand?

  Als je een beetje de moeite neemt om naar hun diensten en software te kijken en welke maatregelen men neemt, dan is het duidelijk dat ze privacy hoger in het vaandel hebben dan veel anderen.

  Een fout in software betekent nog niet dat het bedrijf privacy niet hoog in he5 vaandel heeft. Maar ik ben wel benieuwd naar die lekkende iCloud accounts, leg eens uit?

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Er ‘lekte’ niks bezitters van die iCloud accounts waren slachtoffer van social engineering. Maar het is altijd makkelijker wat te roepen, dan er echt kennis van te hebben, Cenobyte.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Wil je het echte gezicht zien van FB, dan lees je dit artikel in The NY Times.

  O.a. hoe FB probeerde Tim Cook/Apple en ook Google, zwart te maken.

 • Profielfoto
  defores

  Maar wat denk je wat al die thirdparty advertenties met je gegevens doen op websites? die verkopen dat ook gewoon door. Het vervelende is dat je altijd maar akkoord moet gaan met privacy schending of je kan er niks mee.

  Het probleem is dat privacy gegevens booming business is waar miljarden aan wordt verdient.

   

 • Profielfoto
  midas

  Dat ze elkaar kapot maken, top

 • Profielfoto
  ArMac

  Cenobyte op 15 november 2018 17:36

  MacDennis op 15 november 2018 13:16
  Ben wel blij dat Apple privacy hoog in t vaandel heeft staan!

  Ben wel blij dat er nog mensen met humor zijn!

  Hoe weet je dat Apple privacy hoog in het vaandel heeft staan? Omdat onze Tiny Tim dat roept? Lekker naïef om dat meteen te geloven. Volgens mij heeft Apple ook al aardig wat privacy gerelateerde schandalen op zijn conto staan hoor. Lekkende iCloud accounts iemand?

  Er wel 1 heel groot verschil dat in het voordeel van Apple leeft. Het business model van Facebook (en ook Google) is gebaseerd op het gebruik van gebruikers data. Dus Facebook en Google hebben data nodig om geld te kunnen verdienen aan bijvoorbeeld adverteerders.

  Het businessmodel van Apple is gebaseerd op het verkopen van producten en software. Dus Apple kan ook veel makkelijker privacy waarborgen en heeft deze (In veel mindere mate) niet nodig om te gebruiken om diensten te verkopen.

 • Profielfoto
  Loyd

  Cenobyte op 15 november 2018 17:36

  MacDennis op 15 november 2018 13:16
  Ben wel blij dat Apple privacy hoog in t vaandel heeft staan!

  Ben wel blij dat er nog mensen met humor zijn!

  Hoe weet je dat Apple privacy hoog in het vaandel heeft staan? Omdat onze Tiny Tim dat roept? Lekker naïef om dat meteen te geloven. Volgens mij heeft Apple ook al aardig wat privacy gerelateerde schandalen op zijn conto staan hoor. Lekkende iCloud accounts iemand?

  Ga lekker met je Android prulletje  spelen en get a life; blaaskaak😩

 • Profielfoto
  donut

  ArMac op 16 november 2018 09:35
   

  Het businessmodel van Apple is gebaseerd op het verkopen van producten en software. Dus Apple kan ook veel makkelijker privacy waarborgen en heeft deze (In veel mindere mate) niet nodig om te gebruiken om diensten te verkopen.

  Wie controleert Apple? Welke onafhankelijke instantie?

  Tim Cook?

  Apple wordt gerund door aandeelhouders: als die willen dat er meer geld uit de data moet komen dan gebeurt dat. Want winst moet altijd omhoog.

   

   

 • Profielfoto
  Christiaan

  Zo zie je maar hoe kinderachtig Facebook is.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Wie controleert Apple?

  Dat doen wij, in de vorm van o.a. de pers.

  Want Apple hoeft maar een beetje een scheve schaats te rijden, en jan en alleman duiken erop.

  Duidelijk zo?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Loyd op 16 november 2018 10:34Ga lekker met je Android prulletje  spelen en get a life; blaaskaak😩

  :-D heb ik op een gevoelig pikje getrapt?:-D

 • Profielfoto
  Aiko.

  Loyd op 16 november 2018 10:34

   

  Ga lekker met je Android prulletje  spelen en get a life; blaaskaak😩

  Wat een beschamend niveau qua reageren. Waarom schelden op iemand die gezond kritisch is? Het woord blaaskaak lijkt inderdaad op iemand van toepassing, dat wel…

 • Profielfoto
  monty python

  Het is wel duidelijk dat de Apple strategie er een voor privacy is, en ik vind dat goed. Het is voor mij naast gebruiksgemak en lange levensduur producten een van de belangrijkste redenen om voor Apple te kiezen. Of die privacy perfect te realiseren is, nee. Dat kan niet meer. Maar je kan er wel naar streven, dat is voor mij al voldoende. En als ze die strategie kiezen is het omdat ze denken dat er dan meer rendement uit te halen is, dat is logisch. Anders blijven ze niet bestaan. En ze profileren zich nu zo, dan moet je die inspanningen wel doen.

  De rendementen van de monopolistische reclamebureau’s google en FB zijn trouwens al onder discussie : als die rendementen er waren verdienden webshops bergen geld en dat is allerminst zo. Ze zuigen dus veel teveel geld uit die klanten en dat is geen lange termijn. Veel grote bedrijven zijn al kritischer geworden daarrond (oa P&G). De misbruiken beginnen ook nog maar net boven te komen (Brexit, Trump, anti-campagnes, fake news, monopolies, …) en gaan nog veel groter worden.

  Wacht maar eens tot je geen verzekering meer krijgt omdat je “profiel” niet zo goed is. Of geen lening, of geen job, of geen huurcontract. Of elke maand belastingcontrole. Dat gaan we dan ook “liken” ?

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  donut op 16 november 2018 11:47

  ArMac op 16 november 2018 09:35
  Het businessmodel van Apple is gebaseerd op het verkopen van producten en software. Dus Apple kan ook veel makkelijker privacy waarborgen en heeft deze (In veel mindere mate) niet nodig om te gebruiken om diensten te verkopen.

  Wie controleert Apple? Welke onafhankelijke instantie?

  Tim Cook?

  Apple wordt gerund door aandeelhouders: als die willen dat er meer geld uit de data moet komen dan gebeurt dat. Want winst moet altijd omhoog.

  Slordigheid met privacy gaat Apple veel meer schade opleveren dan het verkopen van data ooit aan winst zal opbrengen. Dus is het ook in het belang van de aandeelhouders om gedane beloftes gestand te doen.

 • Profielfoto
  polansky

  Mark Zuckerberg begrijpt niets van de wereld.
  Dat hij met zijn FB graag geheime dienstje wil spelen is allemaal best.

  Hoogmoed komt voor de val en Facebook is nu precies zo’n bedrijf dat heel hard kan vallen.