Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 15 november 2018

Zuckerberg neemt wraak: iPhone (deels) bij Facebook verboden

Apple-CEO Tim Cook praat gaat over privacy. Hij schroomt daarbij niet om Facebook expliciet of minder expliciet te noemen als bedrijf dat de privacy van gebruikers veelvuldig schendt. Mark Zuckerberg was er volgens insiders woedend om en verbood managers bij Facebook de iPhone te gebruiken.

Volgens The New York Times was een interview dat Tim Cook in maart gaf de druppel. De Apple-CEO reageerde toen op het schandaal rondom Cambridge Analytica en Facebook. Hij sprak zich fel uit tegen de praktijken van Facebook. Mark Zuckerberg zou toen kokend van woede alle managers met een iPhone hebben bevolen over te stappen naar Android.

Facebook wilde lastercampagne tegen Apple en iPhone

Hoewel Facebook na het Cambridge Analytica-schandaal publiekelijk sorry zei en in krantenadvertenties beloofde dat dit nooit meer zou gebeuren, was het interne sentiment anders. Bronnen binnen het sociale netwerk vertellen tegen The New York Times dat het sociale netwerk niet alleen de iPhone verbood, maar ook een lastercampagne tegen Apple bekokstoofde.

Zuckerberg schakelde PR-bureau Definers Public Affairs in om Tim Cook in diverse nieuwsberichten als hypocriet neer te zetten. Een andere tactiek was journalisten oproepen om Google’s praktijken onder de loep te nemen. De artikelen (1,2,3,4) werden ook doorgeplaatst op de rechts-conversatieve site Breitbart.

Tim Cook
Klik/tap voor groter.

Tim Cook gaat gewoon door

Facebook COO Sheryl Sandberg zegt in een reactie dat de samenwerking met het PR-bureau inmiddels verbroken is. Het hoger management van het sociale netwerk zou niet op de hoogte zijn geweest van de lastercampagne.

Apple en Tim Cook laten zich overigens niet afremmen. Tim Cook blijft achter zijn standpunt over privacy staan. Onlangs waarschuwde hij nog dat verzamelde data op termijn tegen burgers gebruikt kan worden. Hij haalde uit naar de lakse houding van de Amerikaanse regering op dit punt. Cook noemde geen bedrijven bij naam, maar had het wel over de praktijken van giganten uit Silicon Valley. Het was duidelijk dat hij het over onder andere Google en Facebook had. (Zie ook → Privacy: Tim Cook waarschuwt in Brussel voor big data)

Reageer op artikel:
Zuckerberg neemt wraak: iPhone (deels) bij Facebook verboden
Sluiten