Raymon Mens
Raymon Mens Mac en macOS 14 november 2018

MacBook Pro nu met krachtige Radeon Pro Vega graphics verkrijgbaar

Naast een nieuwe MacBook Air, kondigde Apple tijdens zijn event in oktober ook een kleine vernieuwing voor de MacBook Pro aan. Deze werd in juni al voorzien van nieuwe Intel-chips en nu is de grafische chip aan de beurt. De 15-inch MacBook Pro is nu ook te koop met krachtigere Radeon Pro Vega graphics.

Standaard heeft de MacBook Pro nog steeds Radeon Pro 555X of 560X graphics. Volgens Apple zijn de nieuwe Pro Vega GPU’s echter 60 procent krachtiger dan de 560X GPU die voorheen als beste optie te bestellen was. Klinkt de naam Radeon Pro Vega je bekend in de oren? Dat kan kloppen, want Apple gebruikt dit type chips ook in de iMac Pro.

MacBook Pro met iMac Pro-waardige GPU

Uiteraard gaat het niet om precies dezelfde GPU als in de iMac Pro, maar wel een grafische chip met dezelfde architectuur. Apple zegt dat de nieuwe Pro Vega-chips geheugen met hoge bandbreedte (HBM2) gebruiken. HBM2 verdubbelt de geheugenbandbreedte naar de GPU, zodat er meer en sneller data doorgegeven kan worden. Daardoor is de GPU eerder klaar met berekeningen en dat is weer goed voor de accuduur en zorgt ervoor dat de MacBook niet te warm wordt.

De nieuwe Radeon Pro Vega graphics zijn alleen in de 15-inch MacBook Pro met 2,6‑GHz 6‑core­processor verkrijgbaar. Je kunt nu kiezen uit de Radeon Pro Vega 20 (+ € 420,00) of Radeon Pro Vega 16 (+ € 300,00). Beide opties hebben 4GB RAM.

MacBook Pro 2018
Klik/tap voor groter.

Toewijding aan de professional

Natuurlijk zijn de specs interessant, maar de GPU-upgrade voor de MacBook Pro zegt veel meer. Het toont aan dat Apple zich weer wil toewijden aan de professional die een Mac gebruikt. Intel-chips worden niet erg vaak vernieuwd en Apple heeft blijkbaar besloten niet langer op Intel te wachten om de MacBook Pro te vernieuwen. Voorheen moest iedereen die meer grafische kracht wilde, wachten op een compleet nieuwe generatie. Nu kiest Apple ervoor om de GPU actief te vernieuwen. Wat ons betreft een erg goede ontwikkeling. (Zie ook → Review: twee maanden met de MacBook Pro 2018)

Reageer op artikel:
MacBook Pro nu met krachtige Radeon Pro Vega graphics verkrijgbaar
Sluiten