MacBook Pro nu met krachtige Radeon Pro Vega graphics verkrijgbaar

Door: Raymon Mens - 16 reacties
MacBook Pro 2018 Touch Bar

Naast een nieuwe MacBook Air, kondigde Apple tijdens zijn event in oktober ook een kleine vernieuwing voor de MacBook Pro aan. Deze werd in juni al voorzien van nieuwe Intel-chips en nu is de grafische chip aan de beurt. De 15-inch MacBook Pro is nu ook te koop met krachtigere Radeon Pro Vega graphics.

Standaard heeft de MacBook Pro nog steeds Radeon Pro 555X of 560X graphics. Volgens Apple zijn de nieuwe Pro Vega GPU’s echter 60 procent krachtiger dan de 560X GPU die voorheen als beste optie te bestellen was. Klinkt de naam Radeon Pro Vega je bekend in de oren? Dat kan kloppen, want Apple gebruikt dit type chips ook in de iMac Pro.

MacBook Pro met iMac Pro-waardige GPU

Uiteraard gaat het niet om precies dezelfde GPU als in de iMac Pro, maar wel een grafische chip met dezelfde architectuur. Apple zegt dat de nieuwe Pro Vega-chips geheugen met hoge bandbreedte (HBM2) gebruiken. HBM2 verdubbelt de geheugenbandbreedte naar de GPU, zodat er meer en sneller data doorgegeven kan worden. Daardoor is de GPU eerder klaar met berekeningen en dat is weer goed voor de accuduur en zorgt ervoor dat de MacBook niet te warm wordt.

De nieuwe Radeon Pro Vega graphics zijn alleen in de 15-inch MacBook Pro met 2,6‑GHz 6‑core­processor verkrijgbaar. Je kunt nu kiezen uit de Radeon Pro Vega 20 (+ € 420,00) of Radeon Pro Vega 16 (+ € 300,00). Beide opties hebben 4GB RAM.

MacBook Pro 2018
Klik/tap voor groter.

Toewijding aan de professional

Natuurlijk zijn de specs interessant, maar de GPU-upgrade voor de MacBook Pro zegt veel meer. Het toont aan dat Apple zich weer wil toewijden aan de professional die een Mac gebruikt. Intel-chips worden niet erg vaak vernieuwd en Apple heeft blijkbaar besloten niet langer op Intel te wachten om de MacBook Pro te vernieuwen. Voorheen moest iedereen die meer grafische kracht wilde, wachten op een compleet nieuwe generatie. Nu kiest Apple ervoor om de GPU actief te vernieuwen. Wat ons betreft een erg goede ontwikkeling. (Zie ook → Review: twee maanden met de MacBook Pro 2018)

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Spinozo

  Mooi strak prijsje voor de MacBook Pro 15” Maxed Out versie: € 8379,- Kijk nu begint het ergens op te lijken Apple! Met zo’n apparaat is het lekker zitten in de trein.

 • Profielfoto
  McPherson

  Leuk die header foto van een 13″…me blij gemaakt met een dooie mus. Helaas natuurlijk alleen voor de 15″ beschikbaar. Zet er dan ook een foto van een 15″ neer!;)

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  McPherson op 14 november 2018 21:31

  Leuk die header foto van een 13″…me blij gemaakt met een dooie mus. Helaas natuurlijk alleen voor de 15″ beschikbaar. Zet er dan ook een foto van een 15″ neer!;)

  Oh fuck. Ik probeer altijd op dit soort details te letten. Ga dit morgen first thing aanpassen.

 • Profielfoto
  .Robin

  Spinozo op 14 november 2018 21:22
  Mooi strak prijsje voor de MacBook Pro 15” Maxed Out versie: € 8379,- Kijk nu begint het ergens op te lijken Apple! Met zo’n apparaat is het lekker zitten in de trein.

  Als je 8K voor een laptop neerlegt mag ik toch ook wel hopen dat je een beetje geld opzij hebt gezet voor een eigen auto, toch?

   

  Dat gezegd hebbende, gelukkig ziet men aan de buitenkant niet het prijskaartje van je MacBook en acht ik de kans kleiner dat je op een station in elkaar getimmerd wordt om je MacBook van je af te pakken dan dat je je iPhone van 1700 euro verliest in de kroeg… Iets met sociale controle en zo.;)

 • Profielfoto
  RJG

  Ik denk dat de prijzen in de Apple store verkeerd staan, het lijken wel Guldens te zijn in plaats van Euro’s! 🤨
  Zoveel geld kan je toch niet vragen boor een laptop?Nee…… dat moeten Guldens zijn! 😉

 • Profielfoto
  Q-collective

  Dat eeuwige gezeur over de prijs… Deze MacBooks zijn er voor de professional. Een niche, hoewel een forse, die hun geld verdient met korte rendertijden. Voor de meute is er de MacBook (Air).

 • Profielfoto
  defores

  Q-collective op 15 november 2018 00:29
  Dat eeuwige gezeur over de prijs… Deze MacBooks zijn er voor de professional. Een niche, hoewel een forse, die hun geld verdient met korte rendertijden. Voor de meute is er de MacBook (Air).

  Wat heeft de prijs nu met professional te maken? Er zijn wel goedkopere laptops die net zo krachtig zijn. Bij professional gaat het om wat je als product aflevert wat voor laptop je gebruikt is helemaal niet relevant.

 • Profielfoto
  RJG

  @Q-collective dat bij jouw prijs geen rol speelt dat wil niet zeggen dat dit voor iedereen geld en dat we het er niet over mogen hebben. Prijs speelt ALTIJD een rol op een enkeling na. Het echte probleem wat ik met Apple is dat prijs, kwaliteit en service te ver uit elkaar liggen. De laatste series MacBook pro’s hebben te veel problemen gehad, een van de meest bizarre is het toetsenbord. Anno 2018 zou dat toch geen issue mogen zijn. En laten we het dan nog niet hebben over de poorten die verdwenen zijn omdat de pro gebruiker niet nodig zouden hebben met als gevolg stapels dure dongels. Maar goed, Apple zoekt de grenzen betreft de prijs op, bij genoeg trouwe klanten waar prijs geen rol speelt kunnen ze nog lekker door gaan. Dat doet Apple goed 👍

 • Profielfoto
  scd

  defores op 15 november 2018 05:49

  Q-collective op 15 november 2018 00:29
  Dat eeuwige gezeur over de prijs… Deze MacBooks zijn er voor de professional. Een niche, hoewel een forse, die hun geld verdient met korte rendertijden. Voor de meute is er de MacBook (Air).

  Wat heeft de prijs nu met professional te maken? Er zijn wel goedkopere laptops die net zo krachtig zijn. Bij professional gaat het om wat je als product aflevert wat voor laptop je gebruikt is helemaal niet relevant.

  +1

 • Profielfoto
  gsmaster

  RJG op 15 november 2018 06:50
  @Q-collective dat bij jouw prijs geen rol speelt dat wil niet zeggen dat dit voor iedereen geld en dat we het er niet over mogen hebben. Prijs speelt ALTIJD een rol op een enkeling na. Het echte probleem wat ik met Apple is dat prijs, kwaliteit en service te ver uit elkaar liggen. De laatste series MacBook pro’s hebben te veel problemen gehad, een van de meest bizarre is het toetsenbord. Anno 2018 zou dat toch geen issue mogen zijn. En laten we het dan nog niet hebben over de poorten die verdwenen zijn omdat de pro gebruiker niet nodig zouden hebben met als gevolg stapels dure dongels. Maar goed, Apple zoekt de grenzen betreft de prijs op, bij genoeg trouwe klanten waar prijs geen rol speelt kunnen ze nog lekker door gaan. Dat doet Apple goed 👍

  Volledig mee eens!

 • Profielfoto
  bmeerdink

  defores op 15 november 2018 05:49

  Q-collective op 15 november 2018 00:29
  Dat eeuwige gezeur over de prijs… Deze MacBooks zijn er voor de professional. Een niche, hoewel een forse, die hun geld verdient met korte rendertijden. Voor de meute is er de MacBook (Air).

  Wat heeft de prijs nu met professional te maken? Er zijn wel goedkopere laptops die net zo krachtig zijn. Bij professional gaat het om wat je als product aflevert wat voor laptop je gebruikt is helemaal niet relevant.

  Welke goedkopere laptops die net zo krachtig zijn? Goedkoper is makkelijk, net zo krachtig dat zijn er niet zoveel. Overigens, “wat voor laptop je gebruikt is helemaal niet relevant”, wat bedoel je nou eigenlijk? Maakt niet uit hoe snel en goed je kunt werken of welke software-setup je nodig hebt voor je werk?

  Ik zou nooit een dure 15 inch macbook pro kopen, maar er zijn zat mensen die het gemakkelijk kunnen en willen betalen (tja, die toenemende ongelijkheid met name in de VS). Op zich, als je het deelt door het totaal aantal uren dat je hem gebruikt valt het volledig weg tegen wat je per uur verdient. Ook al betaal je €3000.

 • Profielfoto
  poloboy

  Wij kochten vorige week een nieuwe macbook pro 2018 ter vervanging van het 2016 ook al met tochbar model. We stellen nu wel vast dat onze imac flipt bij gebruik als scherm op deze nieuwe versie van de macbook pro 2018. Iemand hier al ervaring mee. De imac is een versie die nog als scherm kan gebruikt worden, maar blijkbaar is de recente versie van de macbook pro toch nog iets anders, of te krachtig om de imac als scherm in te schakelen. Tips welkom.

 • Profielfoto
  hummel003

  Leg eens uit wat je bedoelt met flippen? Voor hetzelfde geld is gewoon je dongle of HDMI kabel kapot

 • Profielfoto
  poloboy

  Hij neemt beeld wel over van op de macbook pro, maar het scherm van de imac gaat aan/uit en er komen lijnen…en na tijd is er niks meer te zien. Het is zeker niet de kabel want als ik macbook pro editie 2016 met touchbar aansluit werkt alles wel perfect. Er moet toch iets zijn in de macbook pro 2018 versie die problemen geeft met imac als doelscherm gebruiken. Alle tips, info welkom. Het gaat om macbook pro 15 inch 6 cores 2,6 GHZ 512 GB standaard grafische kaart 560

 • Profielfoto
  bmeerdink

  @poloboy, lijkt me echt iets om te vragen aan Apple support. Ook logisch als je net iets gekocht hebt en het functioneert niet zoals je verwachtte.

 • Profielfoto
  SuperAn

  Geen enkele rationele homo-economicus haalt het toch in zn hoofd zoiets te kopen. Voor dat geld zijn er toch wel betere oplossingen te verzinnen….