Raymon Mens
Raymon Mens Mac en macOS 8 november 2018

MacBook Air 2018 van binnen: 5 verrassingen onthuld

De MacBook Air 2018 is bij Apple verkrijgbaar, de eerste reviews zijn een feit en nu hebben we ook de teardown. Natuurlijk heeft reparatiewebsite iFixit de nieuwe Air als eerste onder het mes gelegd. Dit bevestigt een aantal geruchten en vermoedens. Hier zijn de verrassendste punten uit de teardown.

Vlindertoetsenbord met membraan blijft

Apple rustte de MacBook Pro 2018 voor het eerst uit met een nieuwe generatie vlindertoetsenbord. Dit onderscheidt zich op twee manieren van de vorige generatie. Allereerst zijn de toetsen stiller gemaakt en daarnaast heeft Apple een membraan over de toetsen gelegd dat ervoor moet zorgen dat stofjes en kruimeltjes het toetsenbord niet meer kunnen beschadigen of blokkeren.

De vraag was of Apple voor de MacBook Air 2018 een nieuwe generatie toetsenbord zou maken. Het lijkt er echter op dat het vlindertoetsenbord met membraan here to stay is.

MacBook Air 2018 teardown 001
Klik/tap voor groter.

Accu makkelijker te vervangen

Een zeer positieve verandering is dat de accu van de MacBook Air 2018 makkelijker te vervangen is. Dat bleek eerder al uit een gerucht, maar nu heeft iFixit het bevestigd. De accu zit niet langer vastgelijmd, maar gebruikt klevende strips. Voorheen zat de accu van de MacBooks aan de behuizing gelijmd, maar dat is nu verleden tijd. De plakstrips werden al langer in de iPhone gebruikt en nu ook in de Mac.

MacBook Air 2018 accu
Klik/tap voor groter.

Poorten modulair opgebouwd

Apple heeft bij deze MacBook Air duidelijk voor een meer modulaire opbouw gekozen. Dat moet reparaties makkelijker maken. Zo zijn poorten niet langer op het moederbord gesoldeerd, maar zitten los in de behuizing geschroefd. iFixit hoopt dat dit een positieve trend is die Apple doorzet bij de volgende generatie MacBook en MacBook Pro. Daar zitten de poorten namelijk nog op de behuizing gesoldeerd.

MacBook Air 2018 poorten tear
Klik/tap voor groter.

Slechts één ventilator

De MacBook Air 2018 bevat van binnen slechts één ventilator, terwijl de MacBook Pro er twee heeft. Dat de MacBook Air een koelertje heeft, is eigenlijk al vrij bijzonder. Apple gebruikt namelijk een chip in dezelfde klasse als die van de 12-inch Retina MacBook. Die vereist formeel geen actieve koeling, maar omdat Apple wel een ventilator heeft ingebouwd, kan de chip harder werken. Daardoor is de MacBook Air 2018 sneller dan de 12-inch MacBook.

MacBook Air 2018 fan
Klik/tap voor groter.

Trackpad volledig ingebouwd

Hoewel het makkelijker is om de meeste onderdelen te vervangen, heeft Apple toch een compromis moeten doen. Het trackpad van de 13-inch MacBook Air zit onder het moederbord ingebouwd, dat wil zeggen dat je eerst de halve MacBook uit elkaar moet halen om het trackpad te vervangen. Daar staat natuurlijk tegenover dat de accu en andere onderdelen makkelijker te vervangen zijn.

MacBook Air 2018 onderdelen
Klik/tap voor groter.

Meer MacBook Air 2018

De MacBook Air 2018 is vanaf nu te koop bij Apple en heeft een vanaf-prijs van € 1.349. Wij hebben al het nodige over de nieuwe laptop geschreven. Deze artikelen mag je niet missen:

Reageer op artikel:
MacBook Air 2018 van binnen: 5 verrassingen onthuld
Sluiten