Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 5 november 2018

MacBook Air 2018 vs. MacBook Pro: de 5 grootste verschillen

Onlangs onthulde Apple de nieuwe MacBook Air 2018. De dunste computer in het assortiment heeft eindelijk weer een vernieuwing gekregen en lijkt veel op de MacBook Pro. Zo is er een 13-inch Retina-scherm, een vlindertoetsenbord van de derde generatie en Touch ID. Toch zijn er ook verschillen.

Dat er twee Thunderbolt 3-poorten minder dan op de MacBook Pro zijn, ziet iedereen wel. Wij focussen ons in dit artikel dan ook op de vijf belangrijkste verschillen aan de hardware.

Het scherm is iets minder

Het scherm is een van de belangrijkste elementen van een MacBook. Je moet er immers doorlopend naar kijken. Hoewel de MacBook Air 2018 net als de MacBook Pro een Retina-scherm met resolutie van 2560 x 1600 pixels heeft, is het scherm van de MacBook Pro op vele gebieden beter.

Zo is de maximale helderheid van het scherm van de Air 300 nits, terwijl de Pro tot 500 nits gaat. Ook ondersteunt de Air in tegenstelling tot de Pro geen brede kleur­weer­gave (P3), maar alleen de standaard kleur­weer­gave (volledig sRGB). Ook heeft de MacBook Air 2018 geen ondersteuning Voor True Tone. Dat is de techniek die de kleurtonen van het scherm automatisch aanpast aan het omgevingslicht en zo rustiger voor de ogen is.

Merk je dit echt? Dat het scherm iets minder fel is, zal vooral in direct zonlicht nadelig zijn. De brede kleurweergave merk je alleen bij het bewerken van foto’s met veel details en True Tone valt in de categorie “leuk om te hebben, maar niet essentieel”.

MacBook Air scherm 001
Klik/tap voor groter.

Accuduur MacBook Air 2018 is beter

De MacBook Air 2018 heeft een betere accuduur dan de MacBook Pro (model met en zonder Touch Bar). Met de Pro kun je volgens Apple tot 10 uur draadloos internetten, maar bij de Air is dat 12 uur. Uiteraard is de accuduur erg afhankelijk van het type gebruik, maar over het algemeen kun je op de Air een iets betere accuduur verwachten. Dat komt omdat de CPU (processor) van de MacBook Air van een aanzienlijk zuiniger type is.

Dit wil trouwens niet zeggen dat de accuduur van de MacBook Air 2018 altijd beter is. De processor van de computer is zuiniger, omdat die minder krachtig is. Sommige taken, zoals het renderen van een video, zullen langzamer gaan op de Air. Waardoor de computer langer met een zwaar belaste processor aan zal blijven staan. Daardoor kan het best zijn dat de MacBook Pro bij zware taken een betere accuduur heeft. Voor surfen, tekstverwerken, muziek luisteren en ander licht werk, is de Air echter langer je vriend.

MacBook Air 2018 Accu
Klik/tap voor groter.

CPU (processor) is van een hele andere klasse

De CPU (Intel-chip) in de MacBook Air 2018 is een vreemde eend in in de bijt. Apple gebruikt een dual-core 1.6 GHz Core i5-8210Y-processor. Dit type chip zat voorheen alleen in de ultra-dunne 12-inch MacBook, maar nu ook in de Air. Kenmerk van deze chips is dat ze erg zuinig zijn en weinig warmte produceren. In de MacBook Air uit 2015 en MacBook Pro zonder touch bar gebruiken een dual-core Intel-chip uit de U-serie die veel minder zuinig is, meer warmte produceert en ook krachtiger is. De 13-inch MacBook Pro met Touch Bar heeft weer een quad‑core-chip.

Hoewel de 12-inch MacBook En MacBook Air 2018 een chip uit dezelfde klasse gebruiken, zijn de chips niet gelijk. De Air heeft namelijk actieve koeling (een ventilatortje) en de chip mag meer energie verbruiken. namelijk 7 watt in plaats van 5 watt. Het is nog steeds aanzienlijk minder dan de 15 watt van de MacBook Air uit 2015/2017 en de 28 watt van de 13-inch MacBook Pro en dat is ook aan de prestaties te zien.

MacBook Air 2018 geekbench benchmarks
Resultaten Geekbench 4 – Klik/tap voor groter.

In de eerste Geekbench-benchmarks is te zien dat de prestaties van de nieuwe MacBook Air beter zijn dan die van het oude model uit 2015/2017. Ook de 12-inch MacBook is langzamer, maar de MacBook Pro met en zonder Touch Bar is nog altijd sneller. De MacBook Pro met Touch Bar profiteert vooral in de multi core-benchmark van zijn dubbele hoeveelheid cores. Toch is de MacBook Air 2018 prima geschikt voor licht grafisch werk en incidenteel een video monteren, maar zware bewerkingen in Photoshop met grote bestanden, kun je beter aan een MacBook Pro overlaten.

Geen Bluetooth 5

Dit is wat ons betreft een beetje vreemde keuze. De nieuwe MacBook Air heeft in tegenstelling tot de MacBook Pro met Touch Bar geen Bluetooth 5. De Air moet het doen met Bluetooth 4.2. Dat wil zeggen dat het bereik van Bluetooth kleiner is en de snelheid lager.

Ga je dit bij dagelijks gebruik merken? Momenteel niet, maar als Apple straks bijvoorbeeld met AirPods 2 die Bluetooth 5 ondersteunen uitkomt, kunnen ze als ze op de Air aangesloten zijn, niet van een groter bereik en beter signaal profiteren. Voor een toetsenbord en muis maakt het overigens weinig uit, die doen het ook met Bluetooth 4.2 prima.

AirPods 2
Klik/tap voor groter.

Graphics minder krachtig

Het laatste, zeer opmerkelijke, verschil is dat de graphics van de MacBook Air 2018 een stuk minder krachtig zijn. Niet alleen minder krachtig dan die van de MacBook Pro, maar ook minder krachtig dan die van de MacBook Air uit 2015/2017. De Air uit 2018 heeft namelijk een Intel HD 617 GPU, terwijl de MacBook Air uit 2017 een HD 6000 GPU heeft. Ondanks dat laatstgenoemde een stuk ouder is, zijn de prestaties volgens de eerste benchmarks met een vergelijkbare chip ruim 60% beter. Dit komt omdat Apple voor een fundamenteel andere grafische chip heeft gekozen.

Dit ga je zeker merken, vooral bij fotobewerking met apps die Metal ondersteunen en bij het aansluiten van meerdere externe schermen. Gamen was op een MacBook altijd al een slecht idee, en dat blijft het ook. Aan de andere kant is het op de nieuwe MacBook Air wel mogelijk om een eGPU via Thunderbolt 3 aan te sluiten, maar of veel Air-gebruikers dat gaan doen, is nog maar de vraag. Het zorgt er in ieder geval wel voor dat aan je bureau het gebrek aan grafische spierballen niet merkbaar hoeft te zijn.

MacBook Pro
Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
MacBook Air 2018 vs. MacBook Pro: de 5 grootste verschillen
Sluiten