MacBook Air 2018 vs. MacBook Pro: de 5 grootste verschillen

Door: Raymon Mens - 20 reacties

Onlangs onthulde Apple de nieuwe MacBook Air 2018. De dunste computer in het assortiment heeft eindelijk weer een vernieuwing gekregen en lijkt veel op de MacBook Pro. Zo is er een 13-inch Retina-scherm, een vlindertoetsenbord van de derde generatie en Touch ID. Toch zijn er ook verschillen.

Dat er twee Thunderbolt 3-poorten minder dan op de MacBook Pro zijn, ziet iedereen wel. Wij focussen ons in dit artikel dan ook op de vijf belangrijkste verschillen aan de hardware.

Het scherm is iets minder

Het scherm is een van de belangrijkste elementen van een MacBook. Je moet er immers doorlopend naar kijken. Hoewel de MacBook Air 2018 net als de MacBook Pro een Retina-scherm met resolutie van 2560 x 1600 pixels heeft, is het scherm van de MacBook Pro op vele gebieden beter.

Zo is de maximale helderheid van het scherm van de Air 300 nits, terwijl de Pro tot 500 nits gaat. Ook ondersteunt de Air in tegenstelling tot de Pro geen brede kleur­weer­gave (P3), maar alleen de standaard kleur­weer­gave (volledig sRGB). Ook heeft de MacBook Air 2018 geen ondersteuning Voor True Tone. Dat is de techniek die de kleurtonen van het scherm automatisch aanpast aan het omgevingslicht en zo rustiger voor de ogen is.

Merk je dit echt? Dat het scherm iets minder fel is, zal vooral in direct zonlicht nadelig zijn. De brede kleurweergave merk je alleen bij het bewerken van foto’s met veel details en True Tone valt in de categorie “leuk om te hebben, maar niet essentieel”.

MacBook Air scherm 001
Klik/tap voor groter.

Accuduur MacBook Air 2018 is beter

De MacBook Air 2018 heeft een betere accuduur dan de MacBook Pro (model met en zonder Touch Bar). Met de Pro kun je volgens Apple tot 10 uur draadloos internetten, maar bij de Air is dat 12 uur. Uiteraard is de accuduur erg afhankelijk van het type gebruik, maar over het algemeen kun je op de Air een iets betere accuduur verwachten. Dat komt omdat de CPU (processor) van de MacBook Air van een aanzienlijk zuiniger type is.

Dit wil trouwens niet zeggen dat de accuduur van de MacBook Air 2018 altijd beter is. De processor van de computer is zuiniger, omdat die minder krachtig is. Sommige taken, zoals het renderen van een video, zullen langzamer gaan op de Air. Waardoor de computer langer met een zwaar belaste processor aan zal blijven staan. Daardoor kan het best zijn dat de MacBook Pro bij zware taken een betere accuduur heeft. Voor surfen, tekstverwerken, muziek luisteren en ander licht werk, is de Air echter langer je vriend.

MacBook Air 2018 Accu
Klik/tap voor groter.

CPU (processor) is van een hele andere klasse

De CPU (Intel-chip) in de MacBook Air 2018 is een vreemde eend in in de bijt. Apple gebruikt een dual-core 1.6 GHz Core i5-8210Y-processor. Dit type chip zat voorheen alleen in de ultra-dunne 12-inch MacBook, maar nu ook in de Air. Kenmerk van deze chips is dat ze erg zuinig zijn en weinig warmte produceren. In de MacBook Air uit 2015 en MacBook Pro zonder touch bar gebruiken een dual-core Intel-chip uit de U-serie die veel minder zuinig is, meer warmte produceert en ook krachtiger is. De 13-inch MacBook Pro met Touch Bar heeft weer een quad‑core-chip.

Hoewel de 12-inch MacBook En MacBook Air 2018 een chip uit dezelfde klasse gebruiken, zijn de chips niet gelijk. De Air heeft namelijk actieve koeling (een ventilatortje) en de chip mag meer energie verbruiken. namelijk 7 watt in plaats van 5 watt. Het is nog steeds aanzienlijk minder dan de 15 watt van de MacBook Air uit 2015/2017 en de 28 watt van de 13-inch MacBook Pro en dat is ook aan de prestaties te zien.

MacBook Air 2018 geekbench benchmarks
Resultaten Geekbench 4 – Klik/tap voor groter.

In de eerste Geekbench-benchmarks is te zien dat de prestaties van de nieuwe MacBook Air beter zijn dan die van het oude model uit 2015/2017. Ook de 12-inch MacBook is langzamer, maar de MacBook Pro met en zonder Touch Bar is nog altijd sneller. De MacBook Pro met Touch Bar profiteert vooral in de multi core-benchmark van zijn dubbele hoeveelheid cores. Toch is de MacBook Air 2018 prima geschikt voor licht grafisch werk en incidenteel een video monteren, maar zware bewerkingen in Photoshop met grote bestanden, kun je beter aan een MacBook Pro overlaten.

Geen Bluetooth 5

Dit is wat ons betreft een beetje vreemde keuze. De nieuwe MacBook Air heeft in tegenstelling tot de MacBook Pro met Touch Bar geen Bluetooth 5. De Air moet het doen met Bluetooth 4.2. Dat wil zeggen dat het bereik van Bluetooth kleiner is en de snelheid lager.

Ga je dit bij dagelijks gebruik merken? Momenteel niet, maar als Apple straks bijvoorbeeld met AirPods 2 die Bluetooth 5 ondersteunen uitkomt, kunnen ze als ze op de Air aangesloten zijn, niet van een groter bereik en beter signaal profiteren. Voor een toetsenbord en muis maakt het overigens weinig uit, die doen het ook met Bluetooth 4.2 prima.

AirPods
Klik/tap voor groter.

Graphics minder krachtig

Het laatste, zeer opmerkelijke, verschil is dat de graphics van de MacBook Air 2018 een stuk minder krachtig zijn. Niet alleen minder krachtig dan die van de MacBook Pro, maar ook minder krachtig dan die van de MacBook Air uit 2015/2017. De Air uit 2018 heeft namelijk een Intel HD 617 GPU, terwijl de MacBook Air uit 2017 een HD 6000 GPU heeft. Ondanks dat laatstgenoemde een stuk ouder is, zijn de prestaties volgens de eerste benchmarks met een vergelijkbare chip ruim 60% beter. Dit komt omdat Apple voor een fundamenteel andere grafische chip heeft gekozen.

Dit ga je zeker merken, vooral bij fotobewerking met apps die Metal ondersteunen en bij het aansluiten van meerdere externe schermen. Gamen was op een MacBook altijd al een slecht idee, en dat blijft het ook. Aan de andere kant is het op de nieuwe MacBook Air wel mogelijk om een eGPU via Thunderbolt 3 aan te sluiten, maar of veel Air-gebruikers dat gaan doen, is nog maar de vraag. Het zorgt er in ieder geval wel voor dat aan je bureau het gebrek aan grafische spierballen niet merkbaar hoeft te zijn.

MacBook Pro 2018
Klik/tap voor groter.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  JLnl

  Goed artikel Raymon, met deze heldere uitleg is het voor mij een stuk eenvoudiger om een weloverwogen keuze te maken. (Wishlist: exit Air, welcome MBPTB:-)

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Zeer interessante info. Bedankt Raymon. 👍

 • Profielfoto
  Spinozo

  De vraag is natuurlijk hoe lang die Air op piekprestaties kan blijven functioneren totdat ie terugschakelt tov de Pro. De MacBook 12 inch schakelt in ieder geval direct na de Geekbench terug naar een abominabel niveau , maar die heeft helemaal geen koelingsproblemen

 • Profielfoto
  N3RD

  Dat er verschil in zit, is duidelijk. Is ook goed; verschil had wat mij betreft iets groter of unieker mogen zijn, maar…

  … wat mij niet duidelijk is, is het prijsverschil. Die is maar zo klein, want krap € 125,- excl BTW is maar heel weinig en daardoor neig ik al snel naar de Pro.

 • Profielfoto
  Oliveanus

  Kijk, op dit soort gegevens zat ik nu te wachten. 👍

 • Profielfoto
  Spinozo

  Het is eigenlijk een MacBook 12” in een 13” jasje en een taps toe Air design. Ik ga voor de Pro, want het prijsverschil is te klein en misschien is dat ook juist de bedoeling van Apple. Geef je toch weer net wat meer uit.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Ik denk dat de verwaarlozing van de Macbook Air niet langer acceptabel was voor de Apple top, daarom verordonneerde men een nieuw model. Maar ze zijn er met de nieuwe Air niet in geslaagd om meerwaarde te creëren t.o.v. de goedkoopste Macbook Pro, die me gewoon de betere keuze lijkt. Ondanks dat die het ‘lelijke eendje’ is van de Macbook Pro lijn.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Niemand ziet het verschil in opladen?

  MacBook Air 30W adapter (vorige had 45W)
  MacBook Pro 61W adapter

   

   

  Ik vind de Air een beetje een billige machine. Het is allemaal net niet en alle serieuze specs en features zijn naar de iPad Pro gegaan.

  Apple laat duidelijk zien dat het wilt dat je de iPad Pro gaat meten met de Surface en niet de Air.

   

   

 • Profielfoto
  wensink

  Overduidelijk veel te duur dus.

 • Profielfoto
  Yosemite

  In het artikel staat dat de Pro vier Thunderbolt poorten heeft, maar dat geldt alleen voor de versie met Touchbar, de instapmodellen zonder Touchbar hebben ook maar twee Thunderbolt poorten.

 • Profielfoto
  Melle

  Jips. De relevante vergelijking is tussen net MacBook Air 2018 en de MacBook pro 2017 non touchbar. Die heeft trouwens nog een 2nd gen toetsenbord. Het enige wat mij eigenlijk tegenhoudt om nu al voor de 2017 te gaan.

  Als ze die eens gaan upgraden ( waar ik trouwens voor begin te vrezen en denk dat ze die vanaf ze kunnen gaan schrappen en dus nooit meer updaten…) met 3th gen keyboard en 8th gen processor, en mss zelfs met touch id, dan wordt de Air in mijn ogen helemaal nutteloos. Nu heeft ie door zijn nieuw zijn, touch id, wedg design, kleurtjes nog enigszins paar echter voordelen, die dan zouden wegvallen. Behalve het wedg design dan, waar ik trouwens grote fan van ben, maar niet genoeg om voor hetzelfde geld een mindere computer te kiezen. (Die 2017 MacBook pro’s vindt je trouwens makkelijk met korting dus het prijs verschil is zelf nog minder dan op de Apple website)

 • Profielfoto
  servir frais

  Waar kunnen jullie nog een Macbook Pro zonder touchbar bestellen op Apple.be zie ik die nergens meer staan…?

  Mijn Macbook Pro Retina late 2013 is volgende maand fiscaal afgeschreven dus mag ik van mijn accountant uitkijken naar nieuw ‘speelgoed’;)

  Zelf twijfel ik sterk tussen een nieuwe Macbook Pro met extern beeldscherm zoals ik nu heb, of een 27 inch iMac met 5K display. Destijds vlot 4199 euro betaald voor de MBP en als ik nu een nieuwe configureer met terug snelste processor en videokaart met 1Tb SSD kom ik toch al terug stevige prijzen uit… Ik heb dan nog geen nieuwe display! (SLIK)

 • Profielfoto
  donut

  Alleen de prijs verschilt niet

 • Profielfoto
  Cenobyte

  De Macbook Pro heeft een verouderde processor (van de 7e generatie) de Macbook Air heeft dan een nog oudere processor???

   

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Nee, de nieuwe Air heeft een nieuwe generatie CPU, zij het (helaas) een low power versie van 7W, de gewone MacBook heeft een 5W. Ik denk dat ik er toch één koop. De T2 chip, met de touch id, de twee poorten en het iets lichtere gewicht en kleinere form factor ten opzichte van de non-touchbar MacBook Pro gaven de doorslag.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  servir frais op 6 november 2018 08:55
  Waar kunnen jullie nog een Macbook Pro zonder touchbar bestellen op Apple.be zie ik die nergens meer staan…?

  Mijn Macbook Pro Retina late 2013 is volgende maand fiscaal afgeschreven dus mag ik van mijn accountant uitkijken naar nieuw ‘speelgoed’;)

  Zelf twijfel ik sterk tussen een nieuwe Macbook Pro met extern beeldscherm zoals ik nu heb, of een 27 inch iMac met 5K display. Destijds vlot 4199 euro betaald voor de MBP en als ik nu een nieuwe configureer met terug snelste processor en videokaart met 1Tb SSD kom ik toch al terug stevige prijzen uit… Ik heb dan nog geen nieuwe display! (SLIK)

  @servir frais, als je de mobiliteit van een macbook air/pro niet nodig hebt, als je aan een iPad genoeg hebt daarvoor, dan is een 27′ retina iMac een geweldig apparaat, en meer value for money (+ de 27″ heeft uitbreidbaar geheugen, geldt helaas niet voor de SSD). Ik heb de 2014 versie.

  Echter, zie https://buyersguide.macrumors.com/#iMac hij is aan een update toe.

  Dus nog even een halfjaartje wachten komt in aanmerking. Gezien de dure USD en de recente neiging van Apple om de prijzen te verhogen zal die vernieuwde iMac vermoedelijk wel duurder zijn. Tja.

 • Profielfoto
  Melle

  @servir frais – bijna overal eigenlijk. Ook bij Apple.be.

 • Profielfoto
  Doede

  Ik kijk vanaf de zijlijn naar een portable Mac, altijd een bureaumodel gehad. Mijn 27″ iMac (late 2013) gaat echter nog prima mee en is nog steeds een “beest” van een machine. De zware fotobestanden handelt hij prima af. Wellicht een voordeel dat ik nog nooit achter een nieuwere machine heb gezeten en de prestaties daarvan heb uitgetest. Kijkend naar de Macbooks, halen ze ’t volgens mij nog niet of pas nét vergeleken met de power, RAM en Fusiondrive (3Tb/128gb) van mijn iMac. Ik denk nog een paar jaar bij de iMac te blijven…

 • Profielfoto
  hummel003

  Ik heb nog steeds mijn 24 inch iMac van 2009 geüpgrade met een ssd en die is meer dan snel genoeg. Ik ben nu wel in de markt voor iets nieuw maar ik kan totaal niet beslissen. De nieuwe MacBook air. MacBook pro of zelfs de nieuwe iPad pro 12 inch. Ik heb op dit moment een iPad pro 9,7 die ik altijd meeneem maar ik wil een groter scherm. Maar dan denk ik weer, het geld dat ik geef aan die iPad, daar heb je een MacBook voor. Maar welke MacBook zou ik kopen. Hij moet vooral vlot mee te nemen zijn en lang meegaan op batterij. Ik doe er geen zwaar werk op. Dan zou je zeggen de air. Maar voor 150 euro meer heb je dan weer de pro… pffff;)

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Wat echt geweldig zou zijn is dat Apple hun eigen processoren kan gaan gebruiken in laptops en zelfs desktops. Ik hoop dat ze met de A-cpu’s een goed uitgangspunt hiervoor zouden hebben en dat ze Intel dan weer gedag kunnen zeggen. Zou eindelijk weer eens een opvallende innovatie zijn.