Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 12 november 2018
Leestijd: 3 minuten

Mac: de dagen van de ‘kleine updates’ zijn voorbij

De iPhone en iPad worden ieder jaar vernieuwd, maar dat kun je niet (meer) van de Mac zeggen. De iMac is anderhalf jaar oud en de MacBook Air kreeg onlangs (samen met de Mac mini) na jaren weer een update. Ongelukkige timing of een bewuste keuze? Volgens Apple is er sprake van het laatste.

Het bedrijf uit Cupertino bevestigt tegenover blogger John Gruber geen kleine ‘speed bump’ updates meer te doen voor Macs. Voorheen kon je ieder jaar op een nieuwe Intel-chip in de Mac rekenen, maar volgens Apple is dat anno 2018 de moeite niet. Het heeft gewoon niet genoeg waarde.

Geen ‘speed bumps’ meer voor de Mac

Voorheen vernieuwde Apple de Mac direct wanneer het mogelijk was. Of het nu ging om een iets krachtiger processor, soms een iets grotere harde schijf, of standaard een beetje meer RAM. Het was niet ongebruikelijk om twee Mac-updates per jaar te hebben. Dit was van 2006 tot 2011 zeker het geval.

Het releaseschema van de iMac en MacBook is tegenwoordig erg onregelmatig. Kijk maar naar de Mac mini, die na vier jaar zonder vernieuwing zat. Om maar te zwijgen over de Mac Pro die wacht op zijn wedergeboorte in 2019 wacht, na zes jaar zonder nieuws. De iMac en 12-inch Retina MacBook leken wel op een jaarlijks schema te zitten, maar doen het nu ook al anderhalf jaar zonder vernieuwing.

MacBook Air
Klik/tap voor groter.

Dit lijkt een nieuw beleid van Apple, dat is bevestigd tegenover Gruber. Apple zal de Mac waarschijnlijk niet meer alleen updaten om kleine componenten te upgraden. Het vereist een meer belangrijke nieuwigheid naast nieuwe Intel-chips. Denk aan een verbeterd toetsenbord of een geheel nieuw ontwerp. Dit verklaart waarschijnlijk ook waarom de iMac en 12-inch Retina MacBook nog niet vernieuwd zijn.

Weinig snelheidswinst van jaar tot jaar

Als dat het geval is, is Intel ook gedeeltelijk verantwoordelijk. Op het moment dat Apple zijn Macs elke zes maanden bijwerkte, was de snelheidswinst aanzienlijk. Tegenwoordig boeken Intel-chips geen enorme vooruitgang meer. De afgelopen drie jaar heeft Intel alleen winst geboekt door het aantal cores op zijn processors te verdubbelen. Hoe dan ook, de boodschap lijkt duidelijk: verwacht geen snelle update voor Macs die vorige week zijn gepresenteerd. Apple zal een nieuwe versie uitbrengen wanneer de evolutie significant genoeg is.

Er gaan al lang geruchten over Apple’s eigen A-chips in de Mac. Is het uitfaseren van Intel het punt waarop de jaarlijkse verniewing voor iedere Mac weer terugkeert? Dat is als we naar de iPad Pro kijken helemaal niet zeker, want die zit ook niet op een reguliere cyclus.

De high-end tablets van Apple hebben bijvoorbeeld nooit een A11-chip gehad. Ze gingen rechtstreeks van de A10X op de 2017-generatie naar de A12X op de nieuwste versie. De modellen met A10X kwamen uit in juni, een paar maanden voordat Apple de A11-chip in september presenteerde. Daaraan kun je zien dat de fabrikant een vast schema niet altijd respecteert en tegenwoordig de voorkeur geeft aan het updaten van producten wanneer men er klaar voor is en wanneer er voldoende vooruitgang is geboekt.

iPad Pro 2018 toetsenbord
Klik/tap voor groter.

iPhone als uitzondering

De iPhone is de uitzondering die de regel bevestigt. Het is het meest populaire product van Apple en ook de belangrijkste inkomstenbron. Daarom kan het bedrijf zich niet kan veroorloven een generatie over te slaan. Je kunt rekenen op een jaarlijkse update, met elk jaar een nieuwe processor. Voorlopig houdt Apple een jaarlijks tempo aan voor de Watch, maar we zouden niet verrast zijn als dat ook verandert. Wat de Apple TV betreft, deze is nooit regelmatig bijgewerkt en er is weinig reden om dit te veranderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Mac: de dagen van de ‘kleine updates’ zijn voorbij
Sluiten