Mac: de dagen van de ‘kleine updates’ zijn voorbij

Door: Raymon Mens - 20 reacties
Mac Apple

De iPhone en iPad worden ieder jaar vernieuwd, maar dat kun je niet (meer) van de Mac zeggen. De iMac is anderhalf jaar oud en de MacBook Air kreeg onlangs (samen met de Mac mini) na jaren weer een update. Ongelukkige timing of een bewuste keuze? Volgens Apple is er sprake van het laatste.

Het bedrijf uit Cupertino bevestigt tegenover blogger John Gruber geen kleine ‘speed bump’ updates meer te doen voor Macs. Voorheen kon je ieder jaar op een nieuwe Intel-chip in de Mac rekenen, maar volgens Apple is dat anno 2018 de moeite niet. Het heeft gewoon niet genoeg waarde.

Geen ‘speed bumps’ meer voor de Mac

Voorheen vernieuwde Apple de Mac direct wanneer het mogelijk was. Of het nu ging om een iets krachtiger processor, soms een iets grotere harde schijf, of standaard een beetje meer RAM. Het was niet ongebruikelijk om twee Mac-updates per jaar te hebben. Dit was van 2006 tot 2011 zeker het geval.

Het releaseschema van de iMac en MacBook is tegenwoordig erg onregelmatig. Kijk maar naar de Mac mini, die na vier jaar zonder vernieuwing zat. Om maar te zwijgen over de Mac Pro die wacht op zijn wedergeboorte in 2019 wacht, na zes jaar zonder nieuws. De iMac en 12-inch Retina MacBook leken wel op een jaarlijks schema te zitten, maar doen het nu ook al anderhalf jaar zonder vernieuwing.

MacBook Air
Klik/tap voor groter. Afbeelding: OMT/Koen van Tongeren

Dit lijkt een nieuw beleid van Apple, dat is bevestigd tegenover Gruber. Apple zal de Mac waarschijnlijk niet meer alleen updaten om kleine componenten te upgraden. Het vereist een meer belangrijke nieuwigheid naast nieuwe Intel-chips. Denk aan een verbeterd toetsenbord of een geheel nieuw ontwerp. Dit verklaart waarschijnlijk ook waarom de iMac en 12-inch Retina MacBook nog niet vernieuwd zijn.

Weinig snelheidswinst van jaar tot jaar

Als dat het geval is, is Intel ook gedeeltelijk verantwoordelijk. Op het moment dat Apple zijn Macs elke zes maanden bijwerkte, was de snelheidswinst aanzienlijk. Tegenwoordig boeken Intel-chips geen enorme vooruitgang meer. De afgelopen drie jaar heeft Intel alleen winst geboekt door het aantal cores op zijn processors te verdubbelen. Hoe dan ook, de boodschap lijkt duidelijk: verwacht geen snelle update voor Macs die vorige week zijn gepresenteerd. Apple zal een nieuwe versie uitbrengen wanneer de evolutie significant genoeg is.

Er gaan al lang geruchten over Apple’s eigen A-chips in de Mac. Is het uitfaseren van Intel het punt waarop de jaarlijkse verniewing voor iedere Mac weer terugkeert? Dat is als we naar de iPad Pro kijken helemaal niet zeker, want die zit ook niet op een reguliere cyclus.

De high-end tablets van Apple hebben bijvoorbeeld nooit een A11-chip gehad. Ze gingen rechtstreeks van de A10X op de 2017-generatie naar de A12X op de nieuwste versie. De modellen met A10X kwamen uit in juni, een paar maanden voordat Apple de A11-chip in september presenteerde. Daaraan kun je zien dat de fabrikant een vast schema niet altijd respecteert en tegenwoordig de voorkeur geeft aan het updaten van producten wanneer men er klaar voor is en wanneer er voldoende vooruitgang is geboekt.

iPad Pro 2018 toetsenbord
Klik/tap voor groter.

iPhone als uitzondering

De iPhone is de uitzondering die de regel bevestigt. Het is het meest populaire product van Apple en ook de belangrijkste inkomstenbron. Daarom kan het bedrijf zich niet kan veroorloven een generatie over te slaan. Je kunt rekenen op een jaarlijkse update, met elk jaar een nieuwe processor. Voorlopig houdt Apple een jaarlijks tempo aan voor de Watch, maar we zouden niet verrast zijn als dat ook verandert. Wat de Apple TV betreft, deze is nooit regelmatig bijgewerkt en er is weinig reden om dit te veranderen.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Spinozo

  Eens, Intel staat al jaren stil. Mijn MacBook Air uit 2013 is nog net zo goed als de nieuwe als ik Geekbench mag geloven. Die paar puntjes meer merk je nauwelijks.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Spinozo op 12 november 2018 15:40
  Eens, Intel staat al jaren stil. Mijn MacBook Air uit 2013 is nog net zo goed als de nieuwe als ik Geekbench mag geloven. Die paar puntjes meer merk je nauwelijks.

  Behalve het retinascherm is de processor van de laatste Macbook Air best een stuk sneller hoor. Maar ik ben het deels wel met je eens: als het ding het nog goed doet is het zonde van je geld om te investeren in een nieuwe. Mijn Macbook Air is zelfs ouder en doet het ook nog prima, dus die blijft lekker nog even.

 • Profielfoto
  nallie

  Eigenlijk is dat helemaal geen gekke keuze van Apple. Ikzelf heb afgelopen augustus mijn 2011 iMac vervangen, omdat de videokaart het had begeven, voor een nieuwe iMac. Het enigste verschil wat merkbaar is in gebruik, is het scherm. Omdat dit nu een retina scherm is. Verder merk ik niks qua performance boost. Tegenwoordig is de hardware krachtig genoeg voor een fijne gebruikers ervaring. Wel zou het helpen als een iMac standaard is voorzien van een SSD inplaats van een mechanische hardeschijf. Nu heb ik extra de portemonnee moeten trekken voor een SSD en extra geheugen. Een game machine zal een imac nooit worden en volgens mij ambieert Apple dat ook niet.  Al zullen er wel spellen zijn die gespeeld kunnen worden op een iMac. Mij gaat het om de gebruikers ervaring en daarin verslaat OSX nog steeds Windows.

 • Profielfoto
  Carrion

  Laptops die meer dan 2000 euro kosten zouden steeds van de nieuwste generatie voorzien moeten zijn.

 • Profielfoto
  bugboy

  Carrion op 12 november 2018 16:41
  Laptops die meer dan 2000 euro kosten zouden steeds van de nieuwste generatie voorzien moeten zijn.

  De prijzen van Apple producten blijven ook de hele periode hetzelfde, dus na een jaar betaal je nog steeds premium voor een wat verouderd product. Dat voelt niet echt fijn, maar ik vraag mij af hoeveel consumenten dat echt doorhebben.

   

 • Profielfoto
  Melle

  Inderdaad. Minstens per 6 maanden minimale prijsverlaging doorvoeren zou markt conform zijn (en dan hoeven speedbumps helemaal niet) maar zoals hierboven al gezegd – Apple geraakt ermee weg, dus waarom zouden ze hun eigen marges aantasten ?

  Mensen die op de hoogte zijn van hun producten en update regimes kopen strategisch en zijn bezig met op het juiste moment iets te kopen of te vervangen.

  Andere gebruikers gaan naar een winkel of online shop en kopen wat ze nodig hebben, op het moment wat ze nodig hebben. (En zullen nooit zelf de verschillen merken of kennen – en dat is eigenlijk een kwaliteit)

  Mijn wens voor een Apple laptop en vervanger van mijn Air is duidelijk: minstens 1TB SSD, liefste 16GB of 8Gb, maar dan upgradable. Een goede processor (2 cores voldoende, maar wel minstens ongeveer dubbel zo snel als mijn i7 uit 2012) en on board GPU (idem qua verbetering tov. Mijn Air 2102) minstens 3th gen keyboard of liever nog beter en functions keys.

  De MacBook pro 2017 komt hier het dichts bij, maar heeft nog 2nd gen keyboard en dit weekend nog eens uitvoerig getest in een Apple shop en ik vind het verschil toch belangrijk. 2nd gen is irritant lawaaierig en echt te weinig travel, 3gen is merkbaar stiller en iets stabieler en aangenamer om te typen…

  Dusja. – zo ben ik nu nog niet content met wat ze aanbieden. De Air is net iets sneller op GPU en CPU vlak als de i7 ( toch voor korte workloads) maar mijn Air begint echt te traag te worden voor mijn autocad, indesign, photoshop needs, dus ik moet iets krachtiger hebben om terug minstens 3 jaar zonder zorgen verder te kunnen.

  Dus op dit moment ben ik aan het twijfelen, wachten op een update van de 2017 MacBook pro OF Mijzelf toch maar overgeven aan die touchbar.

  De Air leek eerst perfect, maar bij nader inzicht toch niet de computer voor mij.
  Jammer wel, prijs maakt mij niet uit..

 • Profielfoto
  wensink

  Hypocriet, ze hebben net de MacBook Pro’s geupdated en brengen over een paar dagen al nieuwe uit met de Vega GPU’s…

 • Profielfoto
  Maarten

  Hangt er vanaf. Als ze deze er boven positioneren dan heb je een echte pro machine met i9 en 32gb ram

 • Profielfoto
  sjap

  “Het heeft gewoon niet genoeg waarde.” De spijker op z’n kop. Het levert ze simpelweg te weinig op. De verkopen nemen er niet door toe. En zoals hier boven ook al gesteld: ze komen er mee weg.

  Maar het gaat niet alleen om de speedbumps. Traditioneel bleven de te oudere modellen nog even op de markt tegen een lagere prijs. De nieuwe leverde meer voor hetzelfde geld en betekenden dus eigenlijk een prijsverlaging.

  Nu lijkt het in een verzadigde markt Apple alleen nog maar te gaan om winstmaximalisatie tegen de meest minimale inspanning, maximaal rendement per product en per klant. Hoe kunnen we dankzij het ecosysteem zoveel mogelijk verdienen aan de loyale fanbase.

 • Profielfoto
  Edwin

  @Cenobyte: Ik heb een Macbook Pro het topmodel uit 2013 en deze is nog supersnel! De duurste maar de beste investering in computers die ik ooit heb gedaan! Ik hoef voorlopig nog geen nieuwe te halen want ik loop niet tegen beperkingen aan. Dus ik sluit me bij jou aan.

 • Profielfoto
  Bart119

  Een slechte zaak voor de consument. Als je vandaag de dag het oude model MacBook Air koopt – wat nog steeds bij Apple nieuw te verkrijgen is, zal deze ondanks zijn gedateerde scherm voor de meeste gebruikers ruimschoots voldoen.

  Maar… hoelang gaat dit toestel nog ondersteuning onder de vorm van updates krijgen?

 • Profielfoto
  whaha

  Vooral dat laatste is erg karig. Maar ik heb de update les in 2007 al geleerd. Ik wacht rustig op het nieuwe model iMac.

  Over vernieuwingen gesproken: standaard SSD in een iMac is geen goede vernieuwing? Dat doen ze bij de Mac mini wel!

 • Profielfoto
  RJG

  @sjap
  Klopt wat jij zegt:
  Hoe kunnen we dankzij het ecosysteem zoveel mogelijk verdienen aan de loyale fanbase.

  Ze zoeken de grens op hoe ver ze kunnen gaan met het op voeren van de prijzen, net een echt bedrijf 😉. Door een hele grote grote groep trouwe klanten kunnen ze heel ver gaan, daar is helaas weinig aan te doen.

  Niet meer kopen maar ja, dat willen we ook niet en daarmee houden we het in stand 🤨

 • Profielfoto
  sjap

  @RJG Klopt. Maar bij mij is Apple een grens overgegaan. Ik was al sceptisch vanwege recente ‘vernieuwingen’ zoals die rare Touchbar. Toch weer een nieuwe Macbook Pro gekocht voor veel te veel geld. Maar na een paar recente Apple Store and Apple Care ervaringen sluit ik niet uit dat het mijn laatste was (na bijna 30 jaar!).

  Nu serieus bezig om uit het ecosysteem te breken met een Essential Phone and een Dell XPS (onherkenbaar geskinned haha) en Elementary OS. En dat bevalt supergoed! Toegegeven: ik kan nog niet zonder mijn Mac maar ik voel me niet langer exclusief overgeleverd aan de grillen van Apple;)

 • Profielfoto
  yellow

  De gemiddelde consument koopt een Mac waarschijnlijk eens in de 5 a 6 jaar. Mijn huidige MacBook komt uit 2012 en kan hopelijk nog 2 a 3 jaar mee. Dus een update-cycle per 2,5 a 3 jaar zou prima zijn. Wil je na 2 jaar toch een nieuwe dan kan je beter een paar maanden wachten. Zit je in 4 jaar dan kan je gewoon kopen omdat je weet dat de volgende upgrade pas over 2 jaar is.

  Een jaarlijkse update van Apple is echt onnodig. Je moet ook naar de ontwikkelingskosten kijken. Heb liever dat ze een machine uitgebreid testen dan vlug-vlug een iets betere processor er in proppen. Plus: koop je iets duurs, is het na 11 maanden alweer verouderd! Dat is toch ook balen?

 • Profielfoto
  strigoi

  De huidige product line-up van Apple is één grote cluster f*ck. Dit artikel verwoord het wat mij betreft erg goed.

  Op Mac gebied volg ik het al helemaal niet meer:
  – Verschillende generaties keyboards in verschillende laptops.
  – Verschillende generaties processoren verspreid over de gehele line-up.
  – Verschillende generaties en soorten IO in de verschillende producten.
  – Het selectief updaten van de Mac hardware.
  – Veel te lang wachten met een goed antwoord op de mislukte trashcan.

  En dan ook afstappen van de kleine speedbumps. Als je dergelijke prijzen voor je hardware vraagt dan mag je als consument het nieuwste van het nieuwste verwachten. Premium tech comes with a premium price. Geef ons dan ook premium tech, zelfs al is dat maar marginaal beter als de versie ervoor.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Dat is dus gewoon ruk. Apple houdt namelijk net zo makkelijk de volledige looptijd van de producten dezelfde prijs aan. Als er drie jaar niks mee gebeurt, is dat gewoon een slecht verhaal. Apple drukt lekker zijn kosten en wij betalen gewoon hetzelfde, of eigenlijk: meer want met al die stilstaande vooruitgang is de top-end MBP mooi gauw €1000 duurder dan in 2013. Nee laat ze maar mooi de beperkte snelheidswinstjes van Intel volgen. “Daar pluk ik, de vruchten van”

 • Profielfoto
  Dieter_31

  Vernieuwing brengt niet altijd een verbetering. Het is zoals de laatse generatie laptop zonder usb poorten, ach dan moet nog iets bijkopen om een simpele usb poort op te kunnen aansluiten. Ik vind allemaal beetje ver gezocht want Macbook koop ik gewoon niet meer alleen het feit dat de randapparatuur niet meer kan aansluiten daarop. Ik werk nu nog mac pro 5.1 thuis en waarom: simpel, ik kan er zelf iets de reparatie aan doen zonder daar veel geld tegen te slaan.

 • Profielfoto
  whaha

  Ja, die nieuwe iMac moet nu wel écht heel erg goed worden, want dat is het risico dat Apple hier neemt, want anders ga ik ‘m ook niet nemen.

  Ik weet niet goed hoe ik mijn iTunes bibliotheek overzet op een ander OS, maar mijn geduld raakt een beetje op, op deze manier.

 • Profielfoto
  whaha

  strigoi op 13 november 2018 00:49
  De huidige product line-up van Apple is één grote cluster f*ck. Dit artikel verwoord het wat mij betreft erg goed.

  Op Mac gebied volg ik het al helemaal niet meer:
  – Verschillende generaties keyboards in verschillende laptops.
  – Verschillende generaties processoren verspreid over de gehele line-up.
  – Verschillende generaties en soorten IO in de verschillende producten.
  – Het selectief updaten van de Mac hardware.
  – Veel te lang wachten met een goed antwoord op de mislukte trashcan.

  En dan ook afstappen van de kleine speedbumps. Als je dergelijke prijzen voor je hardware vraagt dan mag je als consument het nieuwste van het nieuwste verwachten. Premium tech comes with a premium price. Geef ons dan ook premium tech, zelfs al is dat maar marginaal beter als de versie ervoor.

  Dat artikel verwoordt het wel heel erg goed inderdaad. Jobs wilde bijvoorbeeld ook geen grotere telefoons dan 4 inch. Inmiddels maakt Apple geen 4 inch telefoons meer. Bizar.