Limiet schermtijd iOS 12 wederom deels te omzeilen 🤫

Door: Raymon Mens - 7 reacties
Klik/tap voor groter. Afbeelding:
Afbeelding: OMT

Eens in de zoveel tijd komt weer boven water dat het codeslot van iOS met een enorm ingewikkelde serie handelingen een klein beetje informatie vrijgeeft. De functie schermtijd van iOS 12, die je tijdlimieten op apps laat zetten, blijkt ook te omzeilen. Dit keer op een wel heel erg makkelijke manier.

Het gaat specifiek om Safari. De browser van Apple waarin bijvoorbeeld YouTube-video’s gekeken kunnen worden. Veel ouders gebruiken de limieten van schermtijd om de tijd die hun kroost op YouTube doorbrengt te beperken. Als de limiet bereikt is, kun je Safari echter geforceerd afsluiten en de klok zal opnieuw gaan lopen.

Bug schermtijd iOS 12 in Safari

OMT-lezer Randal meldde ons dat zijn zoon erin slaagde om onbeperkt YouTube te kijken, terwijl hij wel een limiet ingesteld had. De truc blijkt inderdaad zo eenvoudig te zijn als naar de appkiezer te gaan, Safari geforceerd te sluiten en daarna opnieuw op te starten. De limiet voor YouTube is dan weer ge-reset. Wij hebben dit meermaals geprobeerd en het werkt. Na een paar pogingen zal schermtijd niet eens meer proberen om de videodienst te blokkeren.

Alles wijst er overigens op dat dit om een uitzonderingsgeval gaat. Bij andere websites werkte deze truc namelijk niet. Het lijkt alleen te werken als een dienst -zoals YouTube- naast in een eigen app ook in Safari gebruikt kan worden. Een pijnlijk bugje dat Apple tot het grote plezier van veel kinderen nog niet gerepareerd heeft.

YouTube Schermtijd iOS 12
Klik/tap voor groter.

Eerdere trucs werken niet meer

Eerder bleek ook al dat het mogelijk is om de limieten voor een app te omzeilen door de app te verwijderen en deze opnieuw te installeren. Ook een klassieke truc: de tijd aanpassen, bleek te werken. Inmiddels heeft Apple deze achterdeurtjes gedicht. Hopelijk pakt Apple deze ook snel aan.

Schermtijd is meer dan een kinderslot

Heb je geen kinderen? Dan bespaart je dat in dit geval gedoe. De de schermtijd-functie echter nog steeds nuttig. Schermtijd geeft je inzicht in je smartphonegebruik en de statistieken zijn behoorlijk diepgaand. Zo zie je niet alleen hoe lang je apps open had staan, maar ook in welke apps je de meeste tijd doorbrengt. iOS 12 toont ook of je je telefoon meer of minder dan gemiddeld gebruikt. De gemiddelde iPhone wordt 1 uur en 52 minuten per dag gebruikt.

Tevens wordt getoond hoe vaak je telefoon is opgepakt en wat de oorzaak is. Is dat hoger dan gedacht? Kijk dan eens naar pushnotificaties. iOS 12 toont namelijk welke apps je het vaakst lastigvallen met een bericht. (Zie ook ➝ Nieuw in iOS 12: smartphonegebruik onder controle met schermtijd)

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  MJNZ

  Nou, facebook werkt via Safari ook niet als je er een limiet op zet..

 • Profielfoto
  csteelooper

  MJNZ op 13 november 2018 21:13
  Nou, facebook werkt via Safari ook niet als je er een limiet op zet..

  More like “Nou, Facebook werkt via Safari ook niet als je er een limit op zet…” Tijd voor een basic-versie van zowel de site als de app, eigenlijk…

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  csteelooper op 14 november 2018 08:11

  MJNZ op 13 november 2018 21:13
  Nou, facebook werkt via Safari ook niet als je er een limiet op zet..

  More like “Nou, Facebook werkt via Safari ook niet als je er een limit op zet…” Tijd voor een basic-versie van zowel de site als de app, eigenlijk…

  Maar dat is net zoiets als een winkel die zijn klanten oproept minder te kopen.

 • Profielfoto
  janau

  Kun je ook apps uitsluiten van schermtijd? Ik denk aan e-readers. Als ik een boek gelezen heb, geven die uren naar mijn smaak toch een vertekend beeld.

 • Profielfoto
  Mac-Mike

  Ik ben geregeld mij kinderen ‘kwijt’ uit schermtijd. Als ik in Schermtijd op een van de kinderen klik, komt er geen grafiek met de data (en ik heb een vermoeden dat ze dan ook niet goed beheerd worden).

  Schermtijd uitschakelen en weer inschakelen verhelpt het probleem.

  Bug of een zoon (+klas) die heel erg zijn best doen om het systeem te omzeilen, haha?

 • Profielfoto
  xaddict

  @janau: Jep. Je bepaalt zelf wélke apps wel of niet langer dan een afgesproken tijd bekeken worden. Ik zou zeggen, open de instelling eens;)

 • Profielfoto
  neuerburg

  Of je herstart de iPad. Dan staan de teller ook weer op 0