Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 1 november 2018

Kwartaalcijfers Apple Q4-2018: een record, maar niet door de iPhone

Apple heeft zijn kwartaalcijfers over het vierde fiscale kwartaal van 2018 onthuld, dat juli, augustus en september omvat. Het was geen gemakkelijk kwartaal voor Apple. Het enige nieuw producten dat echt mee kon wegen, was de MacBook Pro 2018. De iPhone XS (Max) en Apple Watch Series 4 waren nog te kort verkrijgbaar om vuurwerk te veroorzaken.

Apple zet echter nog steeds uitstekende cijfers neer. De winst en omzet stegen voor het vierde opeenvolgende kwartaal. Dit was op gebied van omzet en winst bovendien Apple’s beste vierde kwartaal ooit. Er werden 62,9 miljoen iPhones verkocht. De iPad ging 9,6 miljoen keer over de toonbank en er werden 5,2 miljoen Macs verkocht.

Kwartaalcijfers Apple Q4-2018 in het kort

Hieronder de kwartaalcijfers in één overzichtelijke tabel. Omzet, winst, diensten en andere producten: in miljarden dollars. Verkoop van iPhone, iPad en Mac: in miljoenen eenheden.


Omzet en winst

Apple verdiende in dit kwartaal $ 62,9 miljard, bijna 20% beter dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De winst bedraagt ​​14,125 miljard dollar, wederom een ​​mooie stijging van bijna 32 procent. Volgens Apple zijn de gestegen omzet en winst vooral te danken aan de sterke groei van diensten, accessoires (zoals de AirPods en Apple Watch) en de nieuwe MacBook Pro.

iPhone XS veroorzaakt (nog) geen vuurwerk

Het probleem van de iPhone was afgelopen kwartaal niet de gemiddelde verkoopprijs, die steeg namelijk. Het aantal verkochte exemplaren groeide echter maar een beetje. De iPhone XS (Max) was pas eind september te koop en het effect van de nieuwe iPhone is nog niet in deze cijfers te zien. De iPhone XR was bovendien het afgelopen kwartaal niet te koop, want de verkoop startte pas in oktober. Apple verkocht afgelopen maanden 46,8 miljoen smartphones, een stijging van 0,45%. Een kleine groei, maar wel onder de verwachtingen van analisten die 48,4 miljoen stuks verwachtten.

Tim Cook en Jon Ivy na introductie iPhones
Klik/tap voor groter.

iPad daalt, maar niet zorgelijk veel

De iPad vertoont sinds lange tijd ook weer tekenen van krimp. Vorig jaar werden in het vierde kwartaal nog 10,3 tablets verkocht, maar dit jaar waren dat er 9,7 miljoen. Een daling van 6 procent in vergelijking met vorig jaar. Het effect van de iPad 6 die in maart van dit jaar werd aangekondigd, wordt niet langer gevoeld. Gelukkig heeft Apple deze week nieuwe modellen gelanceerd.

iPad pro
Klik/tap voor groter.

Mac loopt zich weer warm

De Mac lijkt zich na teleurstellende kwartalen weer een beetje warm te lopen. De MacBook Pro 2018 die in de zomer werd gelanceerd, kan er niet voor een groei in verkochte eenheden zorgen, maar de krimp zwakt af. Met 5,3 miljoen verkochte Macs, daalt de verkoop 1,6% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017. Apple heeft onlangs een nieuwe MacBook Air en Mac mini aangekondigd, die kunnen in het volgende kwartaal voor een plus zorgen.

Diensten en andere producten stelen de show

Diensten blijven een belangrijke aanjager voor Apple’s winst en omzet. De App Store, Apple Music, Apple Pay en iCloud weerspiegelen de kracht van het Apple-ecosysteem. Dat stopt niet bij de aanschaf van een product, maar gaat door bij het gebruik ervan. Dit kwartaal genereerde diensten 10 miljard dollar, een nieuw record en een dikke toename tegenover Q3 van 2017 (+31,04%).

De omzet uit ‘andere producten’ die vooral bestaat uit accessoires, steeg met 31% tot 4,2 miljard dollar. Hoewel het nog steeds moeilijk is om het succes van de HomePod in te schatten, is het bekend dat Apple de markt voor draadloze audio domineert met de AirPods en Beats-hoofdtelefoons. De vraag naar AirPods is nog altijd groot.

Reageer op artikel:
Kwartaalcijfers Apple Q4-2018: een record, maar niet door de iPhone
Sluiten