Kwartaalcijfers Apple Q4-2018: een record, maar niet door de iPhone

Door: Raymon Mens - 14 reacties

Apple heeft zijn kwartaalcijfers over het vierde fiscale kwartaal van 2018 onthuld, dat juli, augustus en september omvat. Het was geen gemakkelijk kwartaal voor Apple. Het enige nieuw producten dat echt mee kon wegen, was de MacBook Pro 2018. De iPhone XS (Max) en Apple Watch Series 4 waren nog te kort verkrijgbaar om vuurwerk te veroorzaken.

Apple zet echter nog steeds uitstekende cijfers neer. De winst en omzet stegen voor het vierde opeenvolgende kwartaal. Dit was op gebied van omzet en winst bovendien Apple’s beste vierde kwartaal ooit. Er werden 62,9 miljoen iPhones verkocht. De iPad ging 9,6 miljoen keer over de toonbank en er werden 5,2 miljoen Macs verkocht.

Kwartaalcijfers Apple Q4-2018 in het kort

Hieronder de kwartaalcijfers in één overzichtelijke tabel. Omzet, winst, diensten en andere producten: in miljarden dollars. Verkoop van iPhone, iPad en Mac: in miljoenen eenheden.

 Q4 2018Q4 2017Verandering
Omzet62,90052,57919,63%
Winst14,12510,71431,84%
iPhone-verkoop46,88946,6770,45%
iPad-verkoop9,69910,326-6,07%
Mac-verkoop5,2995,386-1,62%
Diensten9,9818,50117,41%
Andere producten4,2343,23131,04%

Omzet en winst

Apple verdiende in dit kwartaal $ 62,9 miljard, bijna 20% beter dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De winst bedraagt ​​14,125 miljard dollar, wederom een ​​mooie stijging van bijna 32 procent. Volgens Apple zijn de gestegen omzet en winst vooral te danken aan de sterke groei van diensten, accessoires (zoals de AirPods en Apple Watch) en de nieuwe MacBook Pro.

iPhone XS veroorzaakt (nog) geen vuurwerk

Het probleem van de iPhone was afgelopen kwartaal niet de gemiddelde verkoopprijs, die steeg namelijk. Het aantal verkochte exemplaren groeide echter maar een beetje. De iPhone XS (Max) was pas eind september te koop en het effect van de nieuwe iPhone is nog niet in deze cijfers te zien. De iPhone XR was bovendien het afgelopen kwartaal niet te koop, want de verkoop startte pas in oktober. Apple verkocht afgelopen maanden 46,8 miljoen smartphones, een stijging van 0,45%. Een kleine groei, maar wel onder de verwachtingen van analisten die 48,4 miljoen stuks verwachtten.

Tim Cook en Jon Ivy na introductie iPhones
Klik/tap voor groter.

iPad daalt, maar niet zorgelijk veel

De iPad vertoont sinds lange tijd ook weer tekenen van krimp. Vorig jaar werden in het vierde kwartaal nog 10,3 tablets verkocht, maar dit jaar waren dat er 9,7 miljoen. Een daling van 6 procent in vergelijking met vorig jaar. Het effect van de iPad 6 die in maart van dit jaar werd aangekondigd, wordt niet langer gevoeld. Gelukkig heeft Apple deze week nieuwe modellen gelanceerd.

Apple Event iPad Pro nieuw
Klik/tap voor groter.

Mac loopt zich weer warm

De Mac lijkt zich na teleurstellende kwartalen weer een beetje warm te lopen. De MacBook Pro 2018 die in de zomer werd gelanceerd, kan er niet voor een groei in verkochte eenheden zorgen, maar de krimp zwakt af. Met 5,3 miljoen verkochte Macs, daalt de verkoop 1,6% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017. Apple heeft onlangs een nieuwe MacBook Air en Mac mini aangekondigd, die kunnen in het volgende kwartaal voor een plus zorgen.

Diensten en andere producten stelen de show

Diensten blijven een belangrijke aanjager voor Apple’s winst en omzet. De App Store, Apple Music, Apple Pay en iCloud weerspiegelen de kracht van het Apple-ecosysteem. Dat stopt niet bij de aanschaf van een product, maar gaat door bij het gebruik ervan. Dit kwartaal genereerde diensten 10 miljard dollar, een nieuw record en een dikke toename tegenover Q3 van 2017 (+31,04%).

De omzet uit ‘andere producten’ die vooral bestaat uit accessoires, steeg met 31% tot 4,2 miljard dollar. Hoewel het nog steeds moeilijk is om het succes van de HomePod in te schatten, is het bekend dat Apple de markt voor draadloze audio domineert met de AirPods en Beats-hoofdtelefoons. De vraag naar AirPods is nog altijd groot.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  wacon

  “Laat je echter niet ontmoedigen”.. Waarom zou men wel/niet zich laten ontmoedigen door al dan niet matige of juist goed kwartaalcijfers?

  Zo lang je geen aandelen ervan bezit maakt dat allemaal niet echt wat uit voor iemand met een Apple product

 • Profielfoto
  vuurvreter

  “Het probleem van de iPhone is dit kwartaal niet de prijs, maar het aantal verkochte exemplaren.”

  Rare stelling, een te hoge prijs kan er wel degelijk voor zorgen dat er minder verkocht wordt.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Heb wat zinnen herschreven, dank voor de feedback.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Misschien ook even die “62,9 miljoen iPhones verkocht” aanpassen in de eerste alinea want dat zou juist wel een record betekenen.

 • Profielfoto
  Shmoo

   

  Dat zegt al voldoende. Ze gaan failliet.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Geen Apple Pay dus? 🙁

 • Profielfoto
  TheDoctor40

  @Q-collective
  Ik vind het vooral zo gek dat er helemaal geen aankondigingen zijn geweest omtrent Apple Pay. Normaliter gebeurd dit tijdens de kwartaalcijfers en na de behoorlijke geruchten van afgelopen week met België zou je op zijn minst een aankondiging van dat land verwachten. Maar nee, helemaal niks…

 • Profielfoto
  UtregCity

  Wat een farce eigenlijk, niet? Heel België blij met een dode ApplePay-mus (net als wij Nederlanders overigens). Hulde voor Bunq! 😎

 • Profielfoto
  NapO

  t lijkt allemaal heel rooskleurig, maar de aantallen verkopen ze aan distributie kanalen niet aan de consument of eind gebruiker.

  Dus t lijkt dat de verkopen geweldig zijn, dat is t dus niet. Apple poetst de boel op. Ik heb jaren lang bij een beurs genoteerd bedrijf gewerkt en de kwartaal cijfers was altijd een ware magie van schuiven met getalletjes en kleurtjes. De werkelijkheid was vaak heel anders.

 • Profielfoto
  kasuja

  Een hoop geld van diensten komen uit de zakken van Google. Die betalen een flink bedrag om op de iPhone zoekmachine nr 1 te zijn.

  Apple die claimt geen geld te verdienen aan jou privacy liegt op dit punt enorm. Een groot deel van hun inkomsten is afhankelijk van jou privacy….via Google integratie op jou iPhone.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  kasuja op 2 november 2018 09:28
  Een hoop geld van diensten komen uit de zakken van Google. Die betalen een flink bedrag om op de iPhone zoekmachine nr 1 te zijn.

  Apple die claimt geen geld te verdienen aan jou privacy liegt op dit punt enorm. Een groot deel van hun inkomsten is afhankelijk van jou privacy….via Google integratie op jou iPhone.

  Zolang de gebruiker kan kiezen voor een andere zoekmachine, lijkt me dat geen probleem.

 • Profielfoto
  Macman

  Ik zou de zin ‘Het enige nieuw producten dat echt mee kon wegen, was de MacBook Pro 2018.’ nog even herschrijven naar: ‘Het enige nieuwe product dat echt mee kon wegen, was de MacBook Pro 2018.’

 • Profielfoto
  Macman

  Ik zou in de intro de zin ‘Het enige nieuw producten dat echt mee kon wegen, was de MacBook Pro 2018.’ nog even herschrijven naar: ‘Het enige nieuwe product dat echt mee kon wegen, was de MacBook Pro 2018.’

 • Profielfoto
  KarelWillem

  En door die recordcijfers ging Apple een dag later op de beurs keihard onderuit. Ik zal die financiële wereld nooit begrijpen.