Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 1 november 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Knijpen’ van iPhone is weer terug

Vorig jaar was er veel ophef toen bleek dat Apple via software updates oudere iPhones langzamer maakte. Het werd Apple vooral kwalijk genomen dat men dit deed zonder het aan gebruikers mee te delen. Apple moest diep door het stof aan en legde uit dat dit een ‘power management feature’ was. het moest ervoor zorgen dat toestellen met oudere batterijen niet zomaar konden uitvallen.

Het bedrijf liet later weten dat de feature bij de toestellen van 2017 minder noodzakelijk zou zijn. In iOS 12.1 blijken de iPhone 8, 8 Plus en iPhone X echter tóch de controversiële feature te krijgen.

Omstreden feature zou niet nodig zijn op iPhone 8, 8 Plus en X

Zoals we weten zijn de iPhones uitgerust met lithium-ion batterijen. Na verloop van tijd gaan die nu eenmaal minder goed presteren. Apple heeft daarom op al zijn toestellen een power management systeem. De iPhone 8, 8 Plus en X zouden in eerste instantie echter niet in aanmerking komen voor het drastische systeem, dat de kloksnelheid verlaagt om de performance te verbeteren.

Met de komst van iOS 12.1 is het ‘knijpen’ weer terug bij de iPhone 8, 8Plus en X (klik/tap voor groter)

Op de support pagina van de toestellen laat Apple weten dat vanaf de iPhone 8 ze een geavanceerder hardware en software design gebruiken. Zo kan het systeem accurater inschatten hoeveel power het toestel nodig heeft en wat de werkelijke capaciteit van de batterij is. Hierdoor zouden ze een ander management systeem kunnen gebruiken. De impact hiervan zou minder merkbaar zijn dan bij de oudere iPhones.

iPhone 8, 8 Plus en X kregen tóch power management in iOS 12.1

Met de lancering van iOS 12.1 is de support pagina echter stilletjes aangepast met wat verontrustend nieuws. Er staat namelijk dat vanaf iOS 12.1 ook de iPhone 8, 8 Plus en X de ‘Performance Management’ feature krijgen. DIt kan ervoor zorgen dat de toestellen langzamer worden, het zogenaamde ‘knijpen’. Doordat de toestellen nieuwere hardware hebben zou de werking van de functie volgens Apple echter minder opvallen.

Ben je hier niet van gediend? Ze laten ook weten dat je op alle iPhones de omstreden feature weer kunt uitschakelen. Je kunt dit doen in Instellingen ➝ Batterij ➝ Batterijconditie ➝ Piekprestaties door op Schakel uit te tappen.

Toch zal dit nog bij veel gebruikers een vervelend onderbuikgevoel van herkenning opleveren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Knijpen’ van iPhone is weer terug
Sluiten