iPhone XR: de mogelijkheden en beperkingen van Haptic Touch

Door: Raymon Mens - 5 reacties
iPhone XR best verkochte toestel

De iPhone XR is in tegenstelling tot eerdere toesnellen niet voorzien van 3D Touch, maar van Haptic Touch. Het scherm is niet langer voorzien van een drukgevoelige laag die detecteert wanneer je stevig drukt. De iPhone 8, iPhone X en iPhone XS hebben dat wel. Haptic Touch werkt softwarematig en is daarom wat beperkter.

Heb je het 3D Touch echt nodig, of heb je genoeg aan Haptic Touch? Dat hangt er geheel van af welke functies je handig lijken om te gebruiken. In dit artikel zetten we de belangrijskte functies van 3D Touch en Haptic Touch op een rij, inclusief de beperkingen.

Homescreen-acties met app-iconen en mappen

Een van de handigste functies van 3D Touch zijn homescherm-acties. Je doet dit door stevig op het icoon van een app of map met apps te drukken. Een app kan je snelle informatie en snelkoppelingen tonen. De Weer-app toont bijvoorbeeld direct het weer op je huidige locatie, maar je kunt ook snel naar het weer op een andere (recente) locatie springen. Gebruik je mappen met apps. Dan kun je door stevig op een map te drukken meteen zien in welke app je notificaties hebt. Deze functie is niet op de iPhone XR beschikbaar.

 • 3D Touch: ja
 • Haptic Touch: nee
3D Touch homescherm acties
Klik/tap voor groter.

Snel antwoorden op notificaties

Heb je een notificatie? Dan kun je stevig drukken om iets met die notificatie te doen. Bij WhatsApp is het stevig drukken om meteen te antwoorden, bij een podcast-app kun je een nieuwe aflevering meteen afspelen, verwijderen of naar een wachtrij verplaatsen. Dit was aanvankelijk niet mogelijk met Haptic Touch op de iPhone XR, maar er is goed nieuws. In iOS 12.1.1 voegt Apple dit namelijk wel toe.

 • 3D Touch: ja
 • Haptic Touch: ja, vanaf iOS 12.1.1
Haptic Touch iPhone XR notificatie
Klik/tap voor groter.

Peak en Pop

Met Peak en Pop kun je door stevig op content in een app te drukken een voorvertoning krijgen. Dat kan een voorvertoning van een linkje zijn, maar ook van een e-mail of Tweet. Zolang je stevig blijft drukken, blijft de voorvertoning actief. Laat je het scherm weer los? Dan verdwijnt de preview weer. Je kunt tijdens het stevig drukken ook naar boven vegen om een link in een nieuw tabblad te openen of een e-mail door te sturen, te beantwoorden etc.

 • 3D Touch: ja
 • Haptic Touch: nee
3d touch peak en pop
Klik/tap voor groter.

Trackpad modus op toetsenbord

Wie had dat gedacht? iOS met een cursor voor snelle selectie van tekst. Als je in een veld kunt typen, kun je door stevig op het toetsenbord te drukken, ook een cursor laten verschijnen om snel een stuk tekst te selecteren. Dit is zowel met 3D Touch als Haptic Touch mogelijk, maar het werkt net iets anders.

 • 3D Touch: ja, stevige druk overal op toetsenbord
 • Haptic Touch: ja, stevige druk op spatiebalk
3d touch haptic touch toetsenbord
Klik/tap voor groter.

Drukgevoeligheid tekenen

Bij tekenen op het scherm in bijvoorbeeld de Notities-app, kun je met 3D Touch variatie in dikte van een penseel aanbrengen door steviger of zachter op het scherm te drukken. Dat werkt ook in externe apps zoals Procreate.

 • 3D Touch: ja
 • Haptic Touch: nee
iPhone XR tekenen
Klik/tap voor groter.

Meer Haptic Touch op iPhone XR

Wil je meer lezen over Haptic Touch op de iPhone XR? In onze uitgebreide FAQ gaan we veel dieper in op de technische werking van deze technologie. (Zie ook → iPhone XR: alles over 3D Touch en Haptic Touch)

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Nice artikel! Vraagje:

  Trackpad modus op toetsenbord
  Haptic Touch: ja, stevige druk op spatiebalk

   

  Hoezo een stevige druk? Zonder 3D touch heeft de iPhone toch geen idee of iets een stevige druk is of niet?

 • Profielfoto
  Ed Mokum

  Ik gebruik 3D touch nooit op m’n iPhone X. Heb het een paar keer geprobeerd maar vind het eigenlijk niet echt iets waar ik het voordeel van inzie. En het voelt op een of andere manier niet logisch om hard op je scherm te moeten drukken. Ongetwijfeld zijn er veel mensen die het wél handig vinden, maar voor mij helaas niet.

 • Profielfoto
  tuuur

  Op de linker kant van het scherm drukken is anders reuze handig hoor Ed Mokum 👌🏻

 • Profielfoto
  yasser

  @tuur

  Dit kan niet op een iPhone X((s)(max)(r)). Op deze toestellen moet je namelijk over het klein balkje onderin vegen. Werkt naar mijn mening trouwens nog handiger

 • Profielfoto
  McMeller

  Ik heb sinds gisteren een iPhone XR in plaats van mijn 8 Plus en heb uiteraard zitten experimenteren. Ik was verrast dat Telegram de zogeheten Peak-functie in de app heeft verwerkt door een chat vast te houden. De Pop-functie ontbreekt dan natuurlijk nog wel.

  Het vasthouden van een bericht in Mail heeft momenteel geen functie. Telegram bewijst dat niets Apple in de weg staat op de Peak-functie hier toe te voegen. En het misschien wel verder uit te bouwen, Pop door omlaag te trekken bijvoorbeeld?

  Zo fantaseer ik ook over eventuele veranderingen die Homescreen-acties mogelijk zouden maken. Dat zou betekenen dat het verplaatsen van apps net iets anders moet gebeuren. Wie weet wordt er allang aan gewerkt.

  Verder kan ik niet anders zeggen dan dat Haptic Touch heel prettig en doordacht aanvoelt. Op heel veel punten voelt het effectief precies hetzelfde aan, of zelfs prettiger. Ik vind het ook wel fijn dat ik niet hard hoef te drukken, zoals bij de zaklamp en de HomeKit-knop in mijn Bedieningspaneel. Hard drukken was wel fancy, maar normaal vasthouden had geen functie, dus wat was dan eigenlijk het nut van hard moeten drukken? Ik ben er blij mee, en nieuwsgierig naar de ontwikkelingen.