Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 7 november 2018
Leestijd: 2 minuten

iPad Pro 2018: wat wel en niet werkt via USB-C

De iPad Pro 2018 is uniek. Het is het eerste iOS-apparaat dat een USB-C-aansluiting heeft. Apple heeft na 6 jaar afscheid genomen van de Lightning-poort, al blijft deze voorlopig wel op de iPhone zitten. Door USB-C is de nieuwe iPad een stuk flexibeler, want je kunt -in theorie- ieder randapparaat of accessoire via USB aansluiten.

Dat wil echter niet zeggen dat alles werkt. In iOS zijn nog een behoorlijk aantal beperkingen die ervoor zorgen dat niet ieder aangesloten apparaat met de iPad Pro 2018 werkt. Wij hebben de afgelopen dagen talloze apparaten geprobeerd. Hier is wat wel en niet werkt.

Specificaties USB-C iPad Pro 2018

De USB-C-poort onderaan de iPad Pro 2018 is een volledige USB 3.1 Gen 2 poort. Dat wil zeggen dat er een overdracht tot 10 gigabit/s mogelijk is. Ook USB-C Power Delivery wordt ondersteund, dat wil zeggen dat iedere oplader gebruikt kan worden om de iPad snel te laden.

Wat wel werkt

 • Opladen van de iPad Pro: logisch, natuurlijk, maar er is een beperking. Snelladen is niet mogelijk als de USB-C-kabel langer dan twee meter is.
 • Andere apparaten opladen: sluit een iPhone aan op de iPad Pro (de USB-C naar Lightning-kabel kost € 25) en de tablet laadt je smartphone op. Dit werkt ook voor andere apparaten en levert maximaal 7,5 watt stroom.
 • Ethernet: het was eigenlijk al mogelijk om een ​​Ethernet-kabel aan te sluiten op een iOS-apparaat, maar hiervoor waren twee adapters nodig (Lightning-naar-USB en USB naar Ethernet). Nu heb je genoeg aan slechts één verloopje (€ 39,95).
 • Kaartlezers: Apple heeft er voor de gelegenheid zelfs een gemaakt (€ 45).
 • Externe schermen tot 5K: iOS wordt standaard gespiegeld, maar sommige apps laten een uitgebreide modus toe. Keynote geeft bijvoorbeeld de presentatie op het externe scherm en de volgende dia op de iPad weer. De Djay-app toont animaties op het tweede scherm.
 • Toetsenborden.
 • USB-microfoons (ze verschijnen in GarageBand).
 • Digitale camera’s.
iPad Pro 2018 USB-C Microfoon
Klik/tap voor groter.

Dit werkt niet

 • Printers.
 • Audio-interfaces met meerdere ingangen (ze verschijnen niet in GarageBand, er is geen ondersteuning voor ASIO).
 • USB-sticks met data (iOS ziet alleen de afbeeldingen en ‘gewone’ bestanden verschijnen niet in de Bestanden-app).
iPad Pro 2018 USB-C adapter
Klik/tap voor groter.

Uitzondering externe schermen

Er zijn ook enkele uitzonderingen. Zo werken externe schermen in principe wel, maar het LG 5K-scherm dat Apple verkoopt niet. Dat komt omdat dit scherm beeld via het Thunderbolt 3-protocol verwacht. De iPad Pro gebruikt echter DisplayPort. Het is dus van belang dat een extern scherm HDMI of DisplayPort-signaal ondersteunt en niet alleen Thunderbolt 3.

iPad Pro 2018 USB-C
Klik/tap voor groter.

Verzoekjes zijn welkom in de reacties. Wij hebben een iPad Pro 2018 met USB-C en kunnen -mits we een bepaald apparaat hebben- dingen testen. (Zie ook → iPad Pro 2018 review: op (bijna) alle vlakken indrukwekkend)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPad Pro 2018: wat wel en niet werkt via USB-C
Sluiten