iPad Pro 2018: wat wel en niet werkt via USB-C

Door: Raymon Mens - 12 reacties
iPad Pro 2018 USB-C

De iPad Pro 2018 is uniek. Het is het eerste iOS-apparaat dat een USB-C-aansluiting heeft. Apple heeft na 6 jaar afscheid genomen van de Lightning-poort, al blijft deze voorlopig wel op de iPhone zitten. Door USB-C is de nieuwe iPad een stuk flexibeler, want je kunt -in theorie- ieder randapparaat of accessoire via USB aansluiten.

Dat wil echter niet zeggen dat alles werkt. In iOS zijn nog een behoorlijk aantal beperkingen die ervoor zorgen dat niet ieder aangesloten apparaat met de iPad Pro 2018 werkt. Wij hebben de afgelopen dagen talloze apparaten geprobeerd. Hier is wat wel en niet werkt.

Specificaties USB-C iPad Pro 2018

De USB-C-poort onderaan de iPad Pro 2018 is een volledige USB 3.1 Gen 2 poort. Dat wil zeggen dat er een overdracht tot 10 gigabit/s mogelijk is. Ook USB-C Power Delivery wordt ondersteund, dat wil zeggen dat iedere oplader gebruikt kan worden om de iPad snel te laden.

Wat wel werkt

 • Opladen van de iPad Pro: logisch, natuurlijk, maar er is een beperking. Snelladen is niet mogelijk als de USB-C-kabel langer dan twee meter is.
 • Andere apparaten opladen: sluit een iPhone aan op de iPad Pro (de USB-C naar Lightning-kabel kost € 25) en de tablet laadt je smartphone op. Dit werkt ook voor andere apparaten en levert maximaal 7,5 watt stroom.
 • Ethernet: het was eigenlijk al mogelijk om een ​​Ethernet-kabel aan te sluiten op een iOS-apparaat, maar hiervoor waren twee adapters nodig (Lightning-naar-USB en USB naar Ethernet). Nu heb je genoeg aan slechts één verloopje (€ 39,95).
 • Kaartlezers: Apple heeft er voor de gelegenheid zelfs een gemaakt (€ 45).
 • Externe schermen tot 5K: iOS wordt standaard gespiegeld, maar sommige apps laten een uitgebreide modus toe. Keynote geeft bijvoorbeeld de presentatie op het externe scherm en de volgende dia op de iPad weer. De Djay-app toont animaties op het tweede scherm.
 • Toetsenborden.
 • USB-microfoons (ze verschijnen in GarageBand).
 • Digitale camera’s.
iPad Pro 2018 USB-C Microfoon
Klik/tap voor groter.

Dit werkt niet

 • Printers.
 • Audio-interfaces met meerdere ingangen (ze verschijnen niet in GarageBand, er is geen ondersteuning voor ASIO).
 • USB-sticks met data (iOS ziet alleen de afbeeldingen en ‘gewone’ bestanden verschijnen niet in de Bestanden-app).
iPad Pro 2018 USB-C adapter
Klik/tap voor groter.

Uitzondering externe schermen

Er zijn ook enkele uitzonderingen. Zo werken externe schermen in principe wel, maar het LG 5K-scherm dat Apple verkoopt niet. Dat komt omdat dit scherm beeld via het Thunderbolt 3-protocol verwacht. De iPad Pro gebruikt echter DisplayPort. Het is dus van belang dat een extern scherm HDMI of DisplayPort-signaal ondersteunt en niet alleen Thunderbolt 3.

iPad Pro 2018 USB-C
Klik/tap voor groter.

Verzoekjes zijn welkom in de reacties. Wij hebben een iPad Pro 2018 met USB-C en kunnen -mits we een bepaald apparaat hebben- dingen testen. (Zie ook → iPad Pro 2018 review: op (bijna) alle vlakken indrukwekkend)

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  mtooster

  @raymon

  De geteste audio interface, is die wel compatible met Core Audio?

  Want uiteraard heeft een iPad geen ASIO, dat heeft een Mac ook niet. (ASIO is Windows, Core Audio is macOS/iOS.)

 • Profielfoto
  Mac4altijd

  Even een gedachenspinsel:

  Zou het hiermee ook mogelijk worden je iPad Pro als een soort van Apple TV te gebruiken? Dus rechtstreeks aansluiten op je TV en met een draadloos toetsenbord en draadloos trackpad? Daarmee zou je bv. de volledige functionaliteit hebben van de ZiggoGo app (airplay werkt niet in combinatie met replay) en ook veel apps kunnen gebruiken die ontwikkeld zijn voor de iPad maar (nog) niet voor de Apple TV.

 • Profielfoto
  wensink

  Audio-interfaces met meerdere ingangen (ze verschijnen niet in GarageBand, er is geen ondersteuning voor ASIO).

  Dat is ook niet zo gek, aangezien een iPad geen Windows draait en ASIO enkel op Windows werkt. Op Macs maken audio interfaces gebruik van Core Audio. iOS maakt ook gebruik van Core Audio, dus het is eigenlijk een beetje vreemd dat er geen audio interfaces worden ondersteund in Garageband.

  Is het trouwens nog iemand anders opgevallen dat de hoekjes van de iPad net niet kloppen? Naar mijn idee complementeren de buitenste ronding en de binnenste ronding elkaar net niet. Kan aan mij liggen, maar op de iPhones is het wel goed.

 • Profielfoto
  Mac4altijd

  Excuus voor de taalpuristen onder ons: het is natuurlijk een gedachtespinsel.

 • Profielfoto
  mtooster

  En nog iets over die audio interfaces: Eigenlijk elke Core Audio compatible interface zou moeten werken. (Dat werkte op oudere iPads ook namelijk). zie: https://www.apple.com/shop/question/answers/product/MK0W2AM/A/audio-interface-compatibilty/Q27XF7TP4UTJU4AYH

  Een probleem zou natuurlijk kunnen zijn dat de voeding niet voldoende is. Ik neem aan dat de USB-C poort alleen extra stroom levert via  ‘USB Power Delivery.’  Misschien helpt het als je een USB-hub met voeding, of een audio interface met eigen voeding aansluit.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wat wel werkt

  😶 Heb je zojuist meer dan 1000 muntjes overgemaakt naar Apple en nog een halve stijve van het uitpakken van de doos.

   

 • Profielfoto
  Eprom

  Hebben jullie toevallig ook een USB MIDI Masterkeyboard getest?

 • Profielfoto
  Jurriaan

  Mac4altijd op 7 november 2018 12:08
  Even een gedachenspinsel:

  Zou het hiermee ook mogelijk worden je iPad Pro als een soort van Apple TV te gebruiken? Dus rechtstreeks aansluiten op je TV en met een draadloos toetsenbord en draadloos trackpad? Daarmee zou je bv. de volledige functionaliteit hebben van de ZiggoGo app (airplay werkt niet in combinatie met replay) en ook veel apps kunnen gebruiken die ontwikkeld zijn voor de iPad maar (nog) niet voor de Apple TV.

  Dat kan al vanaf de iPad 1. Dat aansluiten aan de TV. Trackpad kan alleen met jaillbreak van de ipad. iPhone kun je als remote gebruiken.

 • Profielfoto
  Kevin

  Voor de iPad is displayport dus de standaard, weliswaar met een zoveelste verloopadapter. Ben ik dan de enige die het raar vindt dat er geen mini displayport op de Mac Mini zit?

 • Profielfoto
  elice82

  @Kevin

  Ik kan Apple niet meer volgen met poorten. Het was simpel maar adapters vliegen je om de oren, ik weet niet wat het beste is.

  Maar een standaard kiezen was wel zo handig geweest.

  Ik ga weer switchen… Het prijsverschil van Apple producten en de poorten waarvoor je adapters moet kopen begint mij de keel uit te hangen. Om maar te zwijgen over T2 chip.

 • Profielfoto
  gsmaster

  Deze middag men pro 12,9 inch binnen gekregen. Top tablet, ultra snel, toch nog handig in gebruik ondanks zijn schermformaat. Opmerkelijk licht ook.

  Heerlijk om op zo’n scherm te YouTuben, split screen apps naast elkaar…

   

  2 opmerkingen, die waarvoor ik al vreesde:

  1 de bult van de camera achteraan is niet echt handig te noemen.

  2 geen OLED scherm wil zeggen geen perfect zwart, steekt wat tegen als je thuis reeds geproefd hebt van perfect zwart. Gezien de prijzen zou dit makkelijk een OLED scherm mogen zijn. Verder wel geen klagen over het scherm qua helderheid en scherpte, kleuren… allemaal top!

 • Profielfoto
  Ome Kor

  @Kevin.  DisplayPort-uitvoer bij de Mac mini gaat via de USB‑C aansluiting, maar wat heeft dat met de iPad te maken??