iPad Pro 2018 van binnen: 8 speakers, 90 magneten en meer…

Door: Raymon Mens - 9 reacties

De eerste kopers hebben de iPad Pro 2018 in gebruik en onze uitgebreide review is online. Wat mist nog? Inderdaad, een blik aan de binnenkant van het tablet. Gelukkig heeft iFixit net zijn teardown gepubliceerd. Zo kunnen we zien dat Apple’s nieuwe tablet niet alleen indrukwekkende looks, maar ook verrassingen aan de binnenkant heeft.

De 11-inch iPad Pro 2018 lijkt op een boel fronten op de 10,5-inch iPad Pro uit 2017, maar er zijn ook een aantal opvallende vernieuwingen en toevoegingen gedaan. Wij zetten de belangrijkste op een rij.

Maar liefst 8 speakers

De vorige iPad Pro had 4 speakers, maar in de iPad Pro 2018 heeft Apple het aantal speakers verdubbeld. Er zitten er maar liefst 8 in de tablet: 4 tweeters en 4 woofers. Het speakersysteem in de iPad wordt dus ieder jaar krachtiger en het geluid beter.

Door aparte speakers te gebruiken voor hoge en lage tonen, hoopt Apple dit jaar niet alleen de luidheid, maar ook de klank aanzienlijk te verbeteren. De iPad Pro 2018 is dus niet alleen een krachtige machine om content op te maken, maar ook prima om te genieten van video met goed geluid.

iPad Pro 2018 speakers
Klik/tap voor groter.

De magie van 90 magneten

Magneten zijn een belangrijk onderdeel van de iPad Pro. Ze zorgen ervoor dat het bijpassende toetsenbord op zijn plaats blijft, maar ook dat de Apple Pencil op de bovenkant bevestigd kan worden. Om dit soepel te laten gaan, zitten er enorm veel magneten in de tablet. iFixit telde er maar liefst 90 door de hele behuizing. Dat maakt de iPad Pro trouwens ook een leuke koelkastmagneet.

Kleinere accu dan vorig jaar

De iPad Pro is dit jaar groter geworden. In plaats van 10,5-inch heeft de tablet een scherm van 11-inch gekregen, maar dat wil niet zeggen dat er ook een grotere accu in zit. Apple heeft in de iPad Pro 2018 een accu van 7812 mAh gedaan, terwijl de 10,5-inch iPad Pro vorig jaar een accucapaciteit van 8134 mAh had.

Dit hoef je overigens niet direct bij dagelijks gebruik te merken. De A12X-chip in de iPad Pro 2018 is namelijk op een kleiner procedé gemaakt dan de A10X uit 2017. Dat wil zeggen dat de transistors dichter op elkaar zitten en efficiënter werken. Daarom kan Apple met een iets kleinere accu toch dezelfde acuuduur bereiken.

iPad Pro 2018 accu
Klik/tap voor groter.

Steeds vaker deels modulaire opbouw

Er is dit jaar een trend de spotten in Apple’s nieuwe producten. Het bedrijf doet zijn best om onderdelen die met meest gevoelig voor slijtage zijn modulair op te bouwen. Bij de iPad Pro 2018 wil dat zeggen dat de USB-C-poort niet op het moederbord gesoldeerd zit. Ook maakt Apple gebruik van dubbelzijdige plakstrips in plaats van lijm om de accu te bevestigen. Daardoor is deze makkelijker te vervangen. Iets soortgelijks werd ook al in de MacBook Air 2018 toegepast. (Zie ook → MacBook Air 2018 van binnen: 5 verrassingen onthuld)

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Spinozo

  Blijft ie aan de koelkast hangen dan?

 • Profielfoto
  iMaf

  En hoelang zal het duren eer de nieuwe iPad pro in een nieuwe bendgate verwikkeld gaat geraken, ik heb een video op YouTube gezien en deze nieuwe iPad blijkt wel zeer snel te buigen 😬

 • Profielfoto
  tuuur

  Is eigenlijk onzinnig @iMaf want hoe vaak stop je hem in je broekzak? 😜

 • Profielfoto
  Night

  Je moet een iPad Pro ook niet gebruiken als onderdeel in een wedstrijd telefoonboek-scheuren, maar er gewoon zuinig net netjes mee omgaan 😱

 • Profielfoto
  error

  Over buigen gesproken: de huidige generatie Apple Magic Keyboards buigen. Ik heb twee edities met een numeriek toetsenbord, die liggen alleen plat op het bureau… beide gebogen door normaal gebruik.

  Lijkt mij sterk dat de iPad Pro 2018 dit bij normaal gebruik gaat doen.

 • Profielfoto
  iMaf

  Is eigenlijk onzinnig @iMaf want hoe vaak stop je hem in je broekzak? 😜

  @ tuur, inderdaad een iPad in je broekzak is onzinnig, vandaar dat ik je ook vergeef 😉, maar een iPad in je rugzak of welke tas je ook gebeurt om op je werk te geraken is dat niet en dus zal het nog maar af te wachten zijn eer de eerste gevallen van een gebogen iPad op duiken

 • Profielfoto
  gsmaster

  Het geluid is inderdaad zéér goed!

  De batterij heeft nu 1 lading van Apple gekregen en eentje van mezelf. Het toestel is morgen 1 week oud. Hij staat nu precies op 50%.

  Ik gebruik hem een uurtje per dag om te mailen, surfen. Meestal ook een klein uurtje video. En in het begin uiteraard ook wat de mogelijkheden testen.

  Doet het dus prima!

  Snelheid is trouwens super, zeker ter vergelijking met men iPad air van de eerste generatie.

 • Profielfoto
  iGuy

  Spinozo op 12 november 2018 16:50
  Blijft ie aan de koelkast hangen dan?

  Tja, blijkbaar!

  https://www.cultofmac.com/588990/2018-ipad-pro-refrigerator-magnet/

 • Profielfoto
  Caszz

  Hmm 🤔 niet naast je portemonnee in je tas duwen dus. Werken je pasjes ook niet meer. Of zie ik dit verkeerd?