iPad Pro 2018 review: op (bijna) alle vlakken indrukwekkend

Door: Raymon Mens - 23 reacties

“Hey Raymon, beetje zin in de onthulling van de nieuwe iPad Pro?” – “Nouja… eigenlijk heb ik de iPad nooit zo boeiend gevonden. Ik heb een MacBook en iPhone, daar kan ik alles op wat nodig is”, zei ik tegen een andere Nederlandse journalist terwijl we op weg waren naar The Brookyn Academy of Music voor de onthulling van onder andere de iPad Pro 2018.

Het leek dan ook een beetje een straf om meteen na de onthulling van de nieuwe iPad Pro full-time met de tablet een de slag te gaan voor deze review. Kan ik het wel zonder Mac? Toch zorgt het nieuwe ontwerp samen met de krachtige hardware en de talloze verbeteringen dat dit een enorm begeerlijke iPad is. Kan die MacBook permanent aan de kant? Niet alles is perfect… Hier is de OMT review van de iPad Pro 2018.

Inhoud iPad Pro 2018 review

Nieuw ontwerp komt bekend voor

Je hebt het vast al gezien, maar het meest opvallende aan de nieuwe iPad Pro is het nieuwe ontwerp. De randen zijn nu recht en de home-knop heeft plaatsgemaakt voor Face ID en een scherm dat praktisch edge-to-edge is. Door deze uiterlijke veranderingen voelt de iPad Pro nu ook als een modern Apple-apparaat. De iPad Pro zag er voorheen een beetje ouderwets uit, zeker vergeleken met de iPhone X, maar dat is nu verleden tijd.

Het ontwerp doet een beetje aan de iPhone 5 denken en dat pakt erg goed uit. Het geeft de iPad Pro 2018 een robuuste maar toch stijlvolle look, zonder dik in de hand te voelen. Dit is een apparaat dat dun, maar toch serieus is. Ik ben fan en alleen al dit ontwerp maakt me enthousiast.

iPad Pro 2018 review foto 002
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: One More Thing)
iPad Pro 2018 review foto 001
Klik/tap voor groter.

Nieuw schermformaat en Liquid Retina

Door het nieuwe ontwerp, heeft de iPad Pro ook een nieuw schermformaat. Het 10,5-inch model bestaat niet meer en is nu 11-inch, terwijl de tablet niet fysiek groter is. Bij het 12,9-inch model heeft Apple gekozen om het formaat te verkleinen en de schermgrootte gelijk te houden. De 12,9-inch iPad Pro scheelt 2,5 centimeter in de hoogte en een ruim halve centimeter in de breedte.

Hoewel de iPhone als een tijdje naar OLED is, heeft Apple voor Liquid Retina gekozen. Dit is de marketingnaam voor een LCD-scherm met afgeronde hoeken. Het scherm ziet er prima uit en Apple heeft het kunstje dat afgeronde hoeken op een LCD-scherm maken heet, prima door. LCD werkt in tegenstelling tot OLED met een glasplaat, die kun je niet zomaar afbuigen. Door subpixel anti aliasing weet Apple op het oog toch mooi afgeronde hoeken te creëren. Op het oog zien ze er perfect uit, maar op een close-up foto zie je hoe hoe het precies werkt. Vergroot onderstaande foto en kijk naar de hoek, dan zie je met goed zoomen wat kleine rafels, maar met het blote oog zijn die niet te zien.

iPad Pro 2017 vs. iPad Pro 2018
iPad Pro 2017 (links) en iPad Pro 2018 (rechts) – Klik/tap voor groter.

Het nieuwe ontwerp en formaat brengt wel een lastige keuze met zich mee. Wordt het 11- of toch 12,9-inch? Naar mijn mening was de 12,9-inch iPad Pro altijd nét wat te lomp en groot, maar het nieuwe ontwerp maakt de tablet een stuk handzamer. Apple stelde een 11-inch model voor deze review beschikbaar, maar tijdens de hands-on na het Apple Event in New York kon ik ook de 12,9-inch iPad Pro 2018 proberen. Die was lang niet zo onhandig groot als zijn voorganger, dus zeker iets dat iPad power users willen overwegen.

Face ID werkt op één probleem na erg goed

De home-knop is niet meer en net als de iPhone X(S) en XR heeft de iPad Pro 2018 Face ID. De gezichtsscanner is snel en werkt in iedere rotatie. Indrukwekkend was dat Face ID op de iPad Pro ook onder aardig schuine hoeken werkte. In de trein op een tafeltje met het toetsenbord? Geen probleem. Liggend op tafel zonder cover? Iedere keer feilloos. Dit heeft Apple goed aangepakt.

De gezichtsscanner zit aan de zijkant van de iPad en dat zorgt ongetwijfeld voor de brede hoek, maar heeft ook een nadeel. Meer dan eens gebeurde het dat mijn hand tijdens het gebruik van de iPad Pro 2018 in portretstad de camera bedekte. De iPad is dan erg behulpzaam en toont met een pijltje dat de camera wordt bedekt, maar het zit een soepele flow wel in de weg. Het is even afwachten of dit wennen is, of een permanent probleem. De iPad Pro 2018 was tijdens het schrijven van deze review nog maar vier dagen actief in gebruik.

iPad Pro 2018 camera bedekt
Klik/tap voor groter.

A12X-chip en 6GB RAM: krachtmonster

De iPad Pro 2018 is voorzien van een Apple A12X-chip. Dit is de opvolger van de chip die in de iPhone XS zit en beschikt over maar liefst 8 cores. De GPU is ook door Apple gemaakt en beschikt over 7 cores. De iPad is verder uitgerust met 6GB RAM-geheugen, dat is 2GB meer dan de iPad Pro uit 2017.

Die kracht is niet alleen bij dagelijks gebruik, maar ook bij zware grafische toepassingen te merken. Foto’s van 24 megapixels importeren, bewerken en op volledige resolutie bekijken in Lightroom ging tijdens onze test zonder enige hapering, terwijl een MacBook Pro er moeite mee had. De iPad Pro was ook aanzienlijk sneller klaar met het exporteren van een 4K video in iMovie dan onze 13-inch MacBook Pro uit 2018.

iPad Pro 2018 geekbench benchmark
Geekbench 4 benchmark op de iPad Pro 2018 – Klik/tap voor groter.

Om een beter idee van de kracht van de A12X-chip te krijgen, hebben we Geekbench op de nieuwe iPad uitgevoerd. Dit is de industrie-standaard voor het meten van de prestaties van apparaten. De iPad Pro 2018 maakt in deze benchmark gehakt van de 13-inch MacBook Pro en komt ook aardig in de buurt van de 15-inch MacBook Pro.

iPad pro 2018 geekbench 4
Klik/tap voor groter.

USB-C is handig, maar ook ernstig beperkt

Dat Apple de iPad Pro steeds meer als computer ziet, blijkt ook uit de aansluiting die de nieuwe tablet heeft, namelijk USB-C in plaats van Lightning. De Mac is al jaren uitgerust met USB-C en dit is wat mij betreft de juiste beslissing. Al is het alleen maar als universele oplader. De lader van mijn MacBook kan nu niet alleen de Nintendo Switch, maar ook de iPad en nog wat andere USB-C-apparaten opladen. Dat scheelt aanzienlijk in het aantal opladers en kabels in je tas.

USB-C moet in theorie ook flexibeler zijn. De iPad Pro kan op een extern scherm aangesloten worden en ontwikkelaars kunnen in hun apps ondersteuning voor externe schermen inbouwen. Helaas is deze implementatie (nog) niet erg nuttig. Allereerst moeten apps de implementatie op individueel niveau regelen. Het is niet zoals bij een Mac dat het beeld automatisch naar een extern scherm uitgebreid wordt. Je kunt ook niet een app op je iPad en een app op je externe scherm draaien, of apps verplaatsen. Er zijn geen vensters. Het is puur een extra scherm voor een bepaalde app, of altijd mirroring. Voorlopig overtuigt dit niet.

iPad Pro 2018 hands on 001
iPad Pro 2018 met extern scherm tijdens de hands-on in New York – Klik/tap voor groter.

De beperkingen van iOS worden ook goed zichtbaar wanneer je bijvoorbeeld een externe audio-interface aansluit via USB-C. Als een app daar geen ondersteuning voor heeft, kun je er niets mee. Mijn MacBook herkende een MOTU-geluidskaart die aangesloten werd meteen (voor de kenner: ASIO-protocol), maar de iPad kon er niets mee. Dat geldt ook voor een USB-stick. Die verschijnt niet in de Bestanden-app. Het is echt opmerkelijk dat een besturingssysteem dat al meer dan 10 jaar bestaat zaken als ondersteuning voor ASIO of USB-sticks ontbeert.

Ipad Pro 2018 review foto 004
Klik/tap voor groter.

Apple Pencil 2

Wie iPad Pro zegt, denkt ook meteen aan de Apple Pencil. Bij de iPad Pro 2018 levert Apple een nieuwe generatie Apple Pencil die op een aantal vlakken verbeterd is. Zo kan de pencil magnetisch aan de iPad bevestigd worden. Dat zorgt er niet alleen voor dat je het digitale potlood nooit meer kwijt bent, maar ook dat deze automatisch opgeladen wordt. Geen gedoe meer met een Lightning-poort met een dopje. De Apple Pencil ligt ook aanzienlijk beter in de hand. Dat komt omdat er een afgeronde kant is, zo voelt het meer als een echt potlood. Nog een bijkomend voordeel: de Pencil rolt niet meer van tafel.

Apple Pencil 2
Klik/tap voor groter.

Puur functioneel is het digitale potlood ook verbeterd. Er is nu ondersteuning voor tikken. Je kunt twee keer op de voorkant tikken om een actie uit te voeren, zoals in teken-apps wisselen tussen je penseel en de gum, of het kleurenpalet oproepen. Dit werkt erg soepel en de detectie van tikken is ook erg nauwkeurig. Ik heb tevergeefs geprobeerd de Apple Pencil voor de gek te houden door er flink in de hand mee te spelen, de pencil als majorettestok tussen vingers te bewegen, maar dit werd allemaal niet als tikken gezien. Erg netjes. Als de iPad vergrendeld is, kun je ook met de Apple Pencil op het scherm tappen om meteen de notities-app te openen. Slim bedacht, of was het afgekeken van bijvoorbeeld de Galaxy Note? Hoe dan ook. Handig!

Deze snelle iteratie toont aan dat Apple naar zijn klanten heeft geluisterd en ergernissen snel kan oplossen. Dat gemak komt overigens wel met een prijs: want de oude Apple Pencil is niet compatibel met de iPad Pro 2018.

iPad Pro 2018 Apple Pencil
Klik/tap voor groter. (Bron: OMT)

Nieuw toetsenbord: Smart Keyboard Folio

Bij de nieuwe iPad Pro hoort ook een nieuw toetsenbord. Dit jaar noemt Apple dit het “Smart Keyboard Folio” en ook daar is het nodige aan verbeterd. Het is allereerst een stuk makkelijker te bevestigen en vereist geen vouwen meer. Je kunt de iPad er gewoon op leggen en magneten doen de rest. Een stuk handiger dan het vorige toetsenbord waarbij je flink moet vouwen. Het nieuwe toetsenbord ondersteunt ook twee kijkhoeken. Je kunt de iPad in schootmodus (praktisch recht) of bureaumodus (een meer hellende hoek) zetten. De schootmodus is wel erg recht en werkt alleen als je benen terwijl je zit schuin naar beneden lopen. Het toetsenbord voelt wel stabiel en stevig.

iPad Pro 2018 toetsenbord
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: OMT/Raymon Mens)

De Smart Keyboard Folio heeft nog een ander voordeel. Het vouwt zich niet meer om de handen heen, alleen de voor- en achterkant van de iPad worden bedekt. Daardoor voelt de iPad Pro 2018 met toetsenbord een stuk minder bulky. Dit nieuwe ontwerp heeft wel een nadeel: als je de iPad zonder toetsenbord wil gebruiken, kun je het naar achter vouwen, maar dan zitten de toetsen aan de achterkant. Je handen bedekken dus de toetsen, dat voelt een beetje vreemd. De toetsen worden overigens niet geactiveerd. Er is dus over nagedacht, maar het voelt wel een beetje vreemd. Het toetsenbord tikt wel lekker (deze review is op de iPad Pro met een smart keyboard folio geschreven), maar jammer is dat het geen verlichte toetsen heeft.

iPad Pro 2018 review foto 003
Klik/tap voor groter.

Het blijft iOS…

Tijdens de onthulling van de iPad Pro 2018 benadrukte Apple dat dit apparaat gehakt kan maken van bijna iedere laptop. Op het gebied van prestaties is dat zeker het geval, maar het blijft een iOS-apparaat. Het lijkt bij de iPad Pro meer dan ooit alsof er een realiteit op papier is die geweldig lijkt, maar toch tegen blijft vallen als je de tablet echt voor serieus werk gaat gebruiken.

Ik heb mijn werk vier dagen op de iPad Pro proberen te doen, maar dat blijft ondanks de krachtige hardware toch moeilijk. Split screen kan wel, maar lekker veel vensters die handig zijn bij het doen van research weer niet. Een podcast opnemen? Helaas, de externe audio-interface werkt niet. De bron van een website bekijken in Safari? Niet mogelijk. iOS voelt nog steeds als een besturingssysteem dat primair voor telefoons en de consumptie van content is gemaakt.

iPad Pro 2018 multitasken
Klik/tap voor groter.

Conclusie iPad Pro 2018 review: bijna alles verbeterd

Praktisch alles aan de iPad Pro 2018 is verbeterd en Apple heeft geen compromissen gesloten. Dit is hét apparaat dat laat zien dat Apple van zijn vorige producten leert. Iedere nieuwe iPad Pro lijkt eigenlijk perfect. We vroegen ons in 2016 al af hoe de 9,7-inch iPad Pro nog beter kon, het leek al de ideale tablet. Toch weet Apple ieder jaar weer te verrassen. Er waren vorig jaar natuurlijk een paar dingen om te tweaken. Geen plaats voor de Apple Pencil? Opgelost. Dat stomme dopje van de Apple Pencil steeds kwijt raakte? Opgelost. Klaar voor serieus Photoshop- en Lightroom-werk? Reken maar!

Combineer dat met een mooi ontwerp en prima accesoires en we kunnen niet anders dan concluderen dat de iPad Pro 2018 op ieder niveau geslaagd is. Apple’s hardware-team verdient een grote duim. Dit is een apparaat dat je wil gebruiken. Zeker als het software-team met iOS 13 grote stappen zet.

 • De iPad Pro 2018 is vanaf 7 november verkrijgbaar en nu te bestellen. De vanaf-prijs is € 899,-

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  Magnek

  Ik ben benieuwd naar een paar zaken: Heb je de nieuwe USB-C cardreader gebruikt om foto’s te importeren?
  Hebben jullie binnenkort nog een vergelijk of test over USB-C powerbanks die zowel de Macbook als de iPad Pro kunnen opladen? Nu zie ik wel verschillende USB-C powerbanks, maar vaak is het onduidelijk of deze voldoende power hebben om een MBP of deze iPad op te laden.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @Magnek: De USB-C reader hebben we er niet bij gekregen om te proberen en is nog niet leverbaar. Powerbanks ook niet geprobeerd, maar wel een interessant onderwerp dat ik op de agenda zet.

 • Profielfoto
  Basket Case

  Twee kleine geitjes: de 10.5” iPad Pro van vorig jaar had nog een A10X, geen A11X. En andere publicaties melden dat alleen de 1TB uitvoering van de nieuwe pro’s 6GB geheugen hebben, de rest zou 4GB hebben.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het is vooral een kwestie van; “De beste iPad is nog steeds een iPad”.

   

 • Profielfoto
  Lupaie

  Leuke review maar waar ik de iPad Pro vooral voor zou willen gebruiken is met apps als Affinity, ProCreate en Photoshop. En dan vooral de wisselwerking tussen de bestanden opmaken op de Mac en dan switchen naar de iPad voor handmatig tekenwerk en vice versa. Hoe werkt dat? Toen jullie in NY waren, hebben jullie toen ook de demo van Adobe Photoshop kunnen testen?

 • Profielfoto
  Maikelw

  Hi Raymond, Duidelijk artikel, leest lekker weg. Ik vraag me alleen af of je jezelf hier niet tegenspreekt?:

  Combineer dat met een mooi ontwerp en prima accesoires en we kunnen niet anders dan concluderen dat de iPad Pro 2018 op ieder niveau geslaagd is.

  Je geeft namelijk in de alinea daarboven aan:

  Het lijkt bij de iPad Pro meer dan ooit alsof er een realiteit op papier is die geweldig lijkt, maar toch tegen blijft vallen als je de tablet echt voor serieus werk gaat gebruiken.

  Apple zet de iPad de laatste jaren neer als een vervangen van een normale laptop, maar het blijkt dat wanneer je serieus wilt werken, dit niet het juiste apparaat is. Dan is hij toch niet op ieder niveau geslaagd? Zeker niet als het streven een laptopvervanger is?

 • Profielfoto
  mtooster

  Mijn MacBook herkende een MOTU-geluidskaart die aangesloten werd meteen (voor de kenner: ASIO-protocol)

  Dat hoop ik toch niet? Of draai je windows op je laptop?
  MacOS gebruikt Core Audio voor dat soort interfaces.
  Wel raar dat de iPad er niets mee kan, want met bijvoorbeeld GarageBand voor iOS zou je toch wel multitrack opnames moeten kunnen maken met de juiste interface.

 • Profielfoto
  kasuja

  Een refridgytoaster dus.

 • Profielfoto
  steveb

  kortom
  de iPad pro 12,9 ”  doet in 2018 wat apple in 2015 deed met de macbook 12″

  opvallen met
  – nieuw compact disign
  – (slechts) 1 poort.
  – usb c was nieuw in 2015. vandaag is het nieuwe op idivices

   

  compatibiliteit in de vuilbak?

  – pencil
  – iPhone niet geleverd met usb C kabel dus kan niet opladen via de ipad

   

   

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Precies, iOS is de beperkende factor niet de hardware. Op naar iOS13!

 • Profielfoto
  kasuja

  https://youtu.be/LykS0TRSHLY

  ook the verge stuit steeds tegen irritante drempels en kan nog niet om het feit heen dat ze zo nu en dan een echte computer nodig hebben om dingen gedaan te krijgen.

  De iPad pro kan nog geen computer vervangen door bekropen drempels in iOS.

 • Profielfoto
  kasuja

  lordoftheflatbush op 5 november 2018 19:44
  Precies, iOS is de beperkende factor niet de hardware. Op naar iOS13!

  Laten we het hopen dat een functioneler iOS 13 de oplossing is en die vreemde drempels in iOS  verledentijd zijn.

  Nu is de iPad Pro een Ferrari op een landweggetje met alle performance die het niet kwijt kan.

 • Profielfoto
  GodzillaNinja

  Bron niet bekijken op de iPad? Werkt gewoon met de opdrachten app.

 • Profielfoto
  rorooke

  iOS op de iPad is vreselijk. Dringend een productieve update nodig: mous-support, volwaardige mail en office apps, deftige bestandsbeheer,…

 • Profielfoto
  Peterk

  Prachtig zelf verzonnen:

  On Face ID:
  The Wired’s Jeffrey Van Camp:
  It works well, and doesn’t require that cut-out notch on the screen like the iPhone. It’s not quirk-free, though. We usually hold our iPhones in a portrait (vertical) orientation because that’s just how they fit in our hand. With an iPad like this, you almost always use two hands, and that means there isn’t really a “right” or “wrong” way to hold it. From time to time, my hands would sometimes accidentally block the Face ID camera when I held it in landscape (widescreen) orientation. And if I’m lounging around, my face may also be out of view. As I’ve gotten used to keeping my head in front of the tablet screen, and my hands away from its front-facing camera, Face ID evolved from a hindrance to a helpful, secure aid.

 • Profielfoto
  csteelooper

  mtooster op 5 november 2018 15:28

  Mijn MacBook herkende een MOTU-geluidskaart die aangesloten werd meteen (voor de kenner: ASIO-protocol)

  Dat hoop ik toch niet? Of draai je windows op je laptop?
  MacOS gebruikt Core Audio voor dat soort interfaces.
  Wel raar dat de iPad er niets mee kan, want met bijvoorbeeld GarageBand voor iOS zou je toch wel multitrack opnames moeten kunnen maken met de juiste interface.

  Elders in het artikel staat:

  De beperkingen van iOS worden ook goed zichtbaar wanneer je bijvoorbeeld een externe audio-interface aansluit via USB-C. Als een app daar geen ondersteuning voor heeft, kun je er niets mee.

   

  Dat betekent: iOS zelf kan er niets mee; ondersteunde apps wel. GarageBand is één van die apps… Werkte al prima met een Behringer UAC222 die werd aangesloten op een van de voorgaande iPad Pro’s middels de Apple Camera Connection Kit. Nu is alleen die laatste tussenstap weggenomen.

 • Profielfoto
  SvS

  Ik vraag me af, of je door de SD card gewoon de foto’s kan bekijken (quickview + bewerken)  in plaats van alles eerst te importeren. Dat was in 2012 al een afknapper op iPad van 16GB. Is het nu dan verbeterd? Zo niet, dat is heel zonde en een minnetje erbij t.o.v. de Macbooks. Het is een prachtapparaat, maar de profs willen wel niet tegen beperkingen in workflow aanlopen in de iOS, maar lekker werken. Dus beetje macOS Finder erin stoppen. iOS is verder heel goed in iPhones / 9.7″ iPad 2018.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Mooie review wel. Mooi apparaat ook. Maar ik ruil mijn iPad Pro niet in. De tablets zijn dit jaar weer duurder (en moet dan ook nieuwe Pencil) maar wat de reviewer zegt: het blijft iOS.

  Splitview is extreem traag (de schermen moeten opnieuw opgebouwd worden, dus je kunt net zo goed via de app switcher werken).

  Daarnaast is alles op de iPad met veel ruimte (whitespace) uitgevoerd. Een splitscreen werkt daardoor voor mij niet fijn, omdat je alsnog veel aan het scrollen bent. Ik heb graag veel content in mijn scherm.

  Dat Apple de USBc poort en externe schermen zo beperkt is zonde. Ik merk steeds vaker dat apps traag worden aangepast (zo heb ik nog steeds geen iPhone X optimized apps en iPhone Xs Max is ook lang nog niet alles). Developers kunnen zo wel bezig blijven!

  Al met al is het een stapje dichter bij een iPad met macOS? Stel je voor… je sluit je dock met keyboard en muis en scherm aan. macOS boot op je iPad: als een MacBook Pro.

  Want alles goed wel… wat is er nu zo pro aan? Het zijn niet de apps, als je het mij vraagt. Waar is Final Cut Pro X for iPad?

 • Profielfoto
  kasuja

  SvS op 6 november 2018 09:51
  Ik vraag me af, of je door de SD card gewoon de foto’s kan bekijken (quickview + bewerken)  in plaats van alles eerst te importeren. Dat was in 2012 al een afknapper op iPad van 16GB. Is het nu dan verbeterd? Zo niet, dat is heel zonde en een minnetje erbij t.o.v. de Macbooks. Het is een prachtapparaat, maar de profs willen wel niet tegen beperkingen in workflow aanlopen in de iOS, maar lekker werken. Dus beetje macOS Finder erin stoppen. iOS is verder heel goed in iPhones / 9.7″ iPad 2018.

  Dit kan niet volgens the verge.

 • Profielfoto
  kasuja

  iAmRenzo op 6 november 2018 12:45
  Mooie review wel…

  …Want alles goed wel… wat is er nu zo pro aan? Het zijn niet de apps, als je het mij vraagt. Waar is Final Cut Pro X for iPad?

  Het is binnen het iPad spectrum de beste en het meest pro device dat je kopen kan. Daar is niks aan gelogen. Maar in de realiteit laat de iPad Pro nog wat te wensen over zoals je zelf aan geeft.

  Apple laat hier kansen liggen. Of ze zijn gewoon nog niet klaar met een iOS dat meer lijkt op Mac OS dat touch ondersteund. Maar als iOS de toekomst visie van Apple is dan zie ik het somber in voor de Pro gebruiker.

  Je kan wat dat aan gaat net zo goed het zelfde geld stuk smijten op een Surface Pro. Dan heb je weliswaar met windows 10 te maken maar je hebt niet meer met die gekke drempels en beperkingen van iOS te maken. Je kan weer gewoon dingen doen en af maken op het zelfde apparaat.

  Met een iPad Pro blijft de noodzaak van een backup computer bestaan.
  Niet heel gek. Dat is weer extra inkomsten. Het draait uiteindelijk ook om geld.

 • Profielfoto
  Caszz

  Volgens min wordt de schoot-modes en bureaumodes door elkaar gehaald in dit artikel. Rechtop op desktop en platter op schoot.
  Anders moeten je benen wel heel schuin naar beneden hangen idd.

 • Profielfoto
  yourt

  Shmoo op 5 november 2018 13:43
  Het is vooral een kwestie van; “De beste iPad is nog steeds een iPad”.

   

  Da’s inderdaad de essentie: een vreselijk snelle iPad die – zoals ook geschreven werd – als een Ferrari op een landweggetje voelt. Dit zou ik als Pro spul gemakkelijk mee kunnen nemen “in the field”, weg van de echte computer. Maar hij vervangt die niet. Erger nog: een aantal sites verwijzen je inderdaad door naar een app-versie die beperkter is in mogelijkheden (zoals , om er ééntje te noemen Strava). Bestanden van mijn Canon moet ik eerst via een omweg importeren of ik moet vanuit mijn camera roll werken nadat ik alles geïmporteerd heb, wat nadien thuis extra werk meebrengt. En hardware aansluiten wordt afwachten inzake ondersteuning. Dit is inderdaad geen laptopvervanger maar een dure extensie daarbij. En voor veldwerk vaak ongeschikt of minstens zijn rpijs niet waard als je de data toch nadien op een laptop of desktop moet gaan overzetten/importeren, bewerken en/of beheren en aanpassen. Dat geldt vooral grote bestanden waar de nieuwe iPad net goed mee kan werken (wat een contradictie), terwijl data collectie, presentatie, eenvousige handelingen,… net zo goed op een ouder exemplaar kunnen om nadien vlot te bewerken op laptop/desktop. Zonder externe SSD-toegang (al was het alleen maar voor ALLERLEI databestanden zoals pptx, RAW files, mov, mid, flac, xlsx, docx,…) is dit absoluut geen laptopvervanger. Een laptop is een pc die je meenemt (lap versus desk dus) en waar je alles mee kan doen. Opteren voor de vernieuwde Air is ook een no-go: te zwak voor de kostprijs.

  OF hun winstcijfers nog gaan blijven goed gaan is nog maar de vraag… de omzet zal misschien wel stijgen in waarde maar allicht niet in aantallen. Een beetje flexibiliteit en tegemoetkoming aan echte noden en betaalbare toestellen zouden zonder al te veel aan het “Rolex-gehalte” af te doen een financieel slimme zet kunnen zijn op de langere termijn. Hier neemt Apple de verkeerde afslag volgens mij. Als ik al iets in huis haal, is het een “gewone” iPad 2018 met pencil, bedoeld als extra scherm annex tekentablet bij mijn MBP… aangestuurd via mijn (hardware) Luna Display die “Metal graphics acceleration” gebruikt. Werkt op de iPad Air ook zeer vlot overigens… maar die heeft geen pencil natuurlijk.

 • Profielfoto
  geanonimiseerd.account

  Prima podcast opnemen op de nieuwe iPad pro. Althans mijn Tascam US4x4 wordt gewoon herkend in GarageBand en ik kon simultaan twee kanalen opnemen.