Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 november 2018

iPad Pro 2018: Apple Pencil 2 niet alleen nuttig voor tekenen

De iPad Pro 2018 met Apple Pencil 2 is nu enige tijd te koop. Apple’s digitale potlood heeft net als de iPad een boel verbeteringen gehad. Zo kun je ‘m direct op de iPad bevestigen en opladen en is de grip aanzienlijk verbeterd. De belangrijkste verbetering is echter dat je nu ook dubbel op de Apple Pencil 2 kunt tikken om een actie uit te voeren.

Misschien denk je bij de Apple Pencil vooral aan tekenen, maar dat is inmiddels niet meer zo. Apple’s nieuwe digitale potlood komt bij veel meer van pas. Dat zien we bijvoorbeeld in Adobe Lightroom, maar zeker in Ferrite, dat de Apple Pencil op een voorbeeldige manier ondersteunt.

Adobe Lightroom: fotobewerken met Apple Pencil

Adobe Lightroom voor iOS is onlangs voorzien van ondersteuning voor de Apple Pencil 2. Je kunt met Apple’s digitale potlood nu nauwkeurige selecties maken en door dubbel op de Pencil te tikken wisselen tussen bewerk- en wismodus. Selecties maken gaat een stuk nauwkeuriger dan met je vinger. Een vrij simpele toepassing.

Adobe Lightroom iPad Pro 2018 Apple Pencil
Klik/tap voor groter.

Ferrite: het schoolvoorbeeld

Dat het ook veel geavanceerder kan, bewijst Ferrite. De professionele audio-editor voor iOS ondersteunt de Apple Pencil 2 ook en gaat een stuk verder dan Lightroom. Ferrite gebruikt Apple’s digitale potlood om een workflow die uit twee handen bestaat mogelijk te maken. Je kunt met je vingers zaken als zoeken en zoomen regelen, maar met de Pencil zelf bewerkingen uitvoeren. Dat zorgt ervoor dat je stukken sneller werkt.

iPad Pro 2018 Apple Pencil 2 ferrit
De interface van Ferrite – Klik/tap voor groter.

Ferrite blinkt ook uit in het aantal opties. Zo kun je niet alleen instellen wat dubbel tikken op de Apple Pencil 2 doet, maar ook instellen welke actie uitgevoerd moet worden als je audio met de Pencil selecteert. Moet het meteen verwijderd worden, of alleen geselecteerd? Aan de dubbele tik op de Pencil zijn bovendien ook heel veel acties te koppelen.

Dat maakt het digitale potlood nuttig voor bijvoorbeeld het bewerken van podcasts, waarbij vaak stiltes moeten worden verwijderd. Je stelt de dubbele tap dan in op ‘Ripple delete’. Bij de productie van muziek, waarbij stukjes vaak opnieuw beluisterd moeten worden, kan door op de Pencil te tikken juist weer snel voor- of achteruit gespoeld worden.

Klik/tap voor groter.
Klik/tap voor groter.

Potentieel voor andere apps

Het is nu afwachten wat andere apps gaan doen. Door het voorbeeld van Ferrite is nu zeker dat de Apple Pencil 2 niet alleen voor tekenaars is, maar de potentie heeft om in een boel apps een handige tool te worden. Zeker als werken met twee handen de standaard wordt. (Zie ook → Verborgen mogelijkheden voor de Apple Pencil 2?)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPad Pro 2018: Apple Pencil 2 niet alleen nuttig voor tekenen
Sluiten