Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 19 november 2018

Download tool Instagram lekte wachtwoorden gebruikers

Het is al een tijdje mogelijk om al je foto’s van Instagram te downloaden. Het dochterbedrijf van Facebook heeft een speciale pagina voor gegevensdownloads, maar die bevatte een beveiligingsprobleem dat het wachtwoord van gebruikers lekte.

Het sociale netwerk heeft het probleem dat aanvankelijk door The Information werd ontdekt inmiddels erkend. Bij het downloaden van je gegevens verscheen je wachtwoord als platte, leesbare tekst in de url van de pagina. Dit is geen groot lek, maar desalniettemin zorgelijk.

Instagram zette wachtwoord gebruikers in url

Volgens Instagram is slechts een klein deel van de gebruikers getroffen en is het lek inmiddels gedicht. Toch kunnen wachtwoorden van gebruikers nog steeds als volledig leesbare tekst rondzwerven in de browsergeschiedenis van apparaten. Als je de afgelopen tijd een gegevensdownload bij het sociale netwerk hebt aangevraagd, is het raadzaam om je browsergeschiedenis te wissen.

Het vermelden van een wachtwoord in een url/link is hoogst ongebruikelijk. Normaal wordt bij inloggen hooguit een speciale ‘hash’ van een wachtwoord gebruikt. Dit is een wiskundige representatie van het wachtwoord die alleen door de server van de dienst in kwestie ontcijferd kan worden. Waarom gekozen is om het volledige wachtwoord te gebruiken, blijft vooralsnog onduidelijk. $5 minimum deposit casino canada

Instagram gegevensdownload 001
Klik/tap voor groter.

Browsergeschiedenis wissen

Je browsergeschiedenis wissen gaat op iOS als volgt:

  • Ga naar Instellingen en vervolgens naar Safari.
  • Scroll helemaal naar onder.
  • Tik op Wis geschiedenis en data en bevestig dit.

Op de Mac kun je in zowel Safari als Firefox je geschiedenis meteen wissen onder het menu ‘Geschiedenis’. In Chrome werkt het iets anders. Daar kun je de optie vinder onder InstellingenGeavanceerdPrivacy en BeveiligingBrowsegegevens wissen. Op Windows werkt dit in Chrome en Firefox op precies dezelfde manier. Bij Internet Explorer en Edge kun je de optie ook direct onder het scherm met je browsergeschiedenis vinden.

Reageer op artikel:
Download tool Instagram lekte wachtwoorden gebruikers
Sluiten