Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 november 2018

Instagram rekent af met gekochte volgers, reacties en likes

Ook zonder moeite influencer worden? Je hebt twee opties: allereerst kun je schaarsgeklede foto’s posten op Instagram en likes van bronstige smartphone-gebruikers krijgen. Geen perfect lichaam, of wil je dat niet? Dan koop je voor een paar honderd euro tienduizenden likes en volgers. Tot vandaag, want Instagram heeft maatregelen tegen gekochte volgers en likes aangekondigd.

Het sociale netwerk dat zich vooral op foto’s richt wil alleen nog maar authentieke reacties en echte likes. Momenteel zijn er veel apps die automatisch op accounts inloggen en likes uitdelen of reacties plaatsen. Die worden nu verwijderd en gebruikers die dit soort apps en diensten gebruiken, moeten verplicht hun wachtwoord wijzigen.

Maatregelen Instagram

Door het wijzigen van het wachtwoord hebben apps die automatisch likes uitdelen of reacties plaatsen geen toegang meer tot accounts. Zo hoopt het sociale netwerk nep likes en volgers in de ban te stoppen. Hoe precies wordt gedetecteerd of een like of reactie nep is, wordt niet gemeld. Het lijkt echter niet heel moeilijk om dit te detecteren. Veel van de ‘nep likes’ of reacties zullen van hetzelfde IP-adres of apparaat komen en dezelfde inhoud hebben. Instagram zelf zegt dat bij de detectie machine learning komt kijken.

Instagram nep likes follower 001
Klik/tap voor groter.

Twee soorten nep likes en reacties

Er zijn twee soorten nep-likes en -reacties op Instagram. Allereerst zijn er de diensten die ze geautomatiseerd in bulk verkopen. Voor ongeveer 100 euro koop je momenteel 25.000 likes. Dit is het soort misbruik dat Instagram waarschijnlijk makkelijk kan detecteren en verwijderen.

Er is echter ook nog een andere laag die wellicht moeilijker te detecteren is, de zogenaamde Instagram Pods. Dit zijn kleine groepjes van influencers die zich op hetzelfde segment (bijvoorbeeld: mode) richten. Ze vormen via Instagram een groepschat en plaatsen links naar elkaars nieuwste foto’s in die chat. De afspraak is dat iedereen in deze ‘pod’ op elkaar reageert en een like uitdeelt. Zo moeten de likes en reacties authentiek blijven. Of dit soort likes en reacties ook worden gedetecteerd en verwijderd, is vooralsnog onduidelijk.

Het is hoe dan ook goed om te zien dat er actie wordt ondernomen tegen gekochte volgers, reacties en likes. Zo krijgen authentieke influencers met een écht publiek meer ruimte en kansen.

Reageer op artikel:
Instagram rekent af met gekochte volgers, reacties en likes
Sluiten