Nieuwe Intel-chips: iMac Pro en Mac Pro in 2019 met 48 cores?

Door: Night - 7 reacties
Mac Pro Apple Pro Display

In 2019 zien we -zoals Apple eerder beloofde- een nieuwe Mac Pro en de iMac Pro is dan ook weer aan vernieuwing toe. Dat komt goed uit, want Intel heeft een reeks nieuwe processors voor high-end computers gepresenteerd. Het gaat om nieuwe Xeon-chips in de Cascade Lake-serie.

De nieuwe processor kan maximaal 48 cores met Hyper Threading bevatten. Ter vergelijking: de huidige Xeon-chips van de iMac Pro en Mac Pro komen niet verder dan 28 cores. Daarnaast kunnen de nieuwe chips tot twaalf DDR4-geheugenkanalen aansturen.

Nieuwe Intel Xeon-chips nog steeds op 14 nm

Hoewel meer cores natuurlijk altijd welkom zijn, boekt Intel relatief gezien weinig vooruitgang. De nieuwe Cascade Lake-chips worden nog steeds op een 14 nm procedé vervaardigd. Hoe kleiner het procedé, hoe efficiënter een chip kan werken omdat de transistors dichter op elkaar zitten. Apple gebruikt momenteel 7 nanometer, maar Intel heeft grote moeite om zijn proces verder te verkleinen.

Door het grote aantal cores en de warmteproductie, zullen deze chips alleen geschikt zijn voor computers met goede koelmogelijkheden. De iMac Pro en Mac Pro zijn de meest logische kandidaten. Het is volgens Intel ook mogelijk om twee processors in een computer te doen. Die kunnen dan tot 96 cores bevatten. Of we deze opzet ooit in Apple-desktops tegen zullen komen is vooralsnog onduidelijk.

Eerste ‘gestapelde’ CPU

On het aantal cores te verhogen, stapelt Intel ze. De Cascade Lake-processors worden samengesteld uit vier lagen die elk acht cores bevatten. Intel kondigt een snelheidswinst van 20% aan ten opzichte van de huidige generatie Xeons en maar liefst 240% vergeleken met AMD-chips. De nieuwe chips hebben ook nieuwe beveiligingsfuncties, die ze immuun moeten maken voor de eerdere beveiligingslekken Spectrum en Meltdown.

Intel Cascade Lake
klik/tap voor groter

Hoewel Intel nog steeds niet op het twee jaar geleden beloofde 10 nm procedé is overgestapt, is het stapelen van cores in slimme en noodzakelijke tussenstop. De chips worden door het stapelen van de rekenkernen niet fysiek groter, wat de kans op defecten verlaagd.

Binnenkort in de iMac Pro en Mac Pro?

De Cascade Lake-serie moet begin 2019 op de markt komen. Apple kan dan ook beginnen met de integratie in de nieuwe Mac Pro of iMac Pro. Misschien heeft Apple in de toekomst zelf ook nog verrassingen in petto met een zelf ontwikkelde ARM desktop-chip.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  En Hyper Threading is dé techniek die al die rot processor bugs de laatste tijd toelaat. Zoals spectre en meltdown.

  Dus zal dat in een firmware update wel weer uit moeten worden gezet 🤦🏼‍♂️

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Steeds meer reden om de imperatieve en object georiënteerde talen achter ons te laten en functioneel te gaan ontwikkelen!

 • Profielfoto
  winwiz

  HT gaan ze juist niet gebruiken op deze chips. Ze plakken 2 28 core chips aan elkaar waarvan ze er bij beide 4 uitschakelen, dus netto 2 x 24 cores.

  HT uitschakelen zorgt dus voor Security Mitigation
  HT + 4 Cores uitschakelen zorgt voor nog een ‘redelijk’ energie verbruik. Geschat wordt 225 watt voor alleen de CPU.
  De prijs?  Hoog, de 28 core Xeon wat de basis is kost €10.000 en er zitten er 2 in deze CPU
  Alternatief?  AMD Zen2 Epyc met 64 cores die rond die tijd ook zal uitkomen. Krachtiger, zuiniger en goedkoper. (7 nm)

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Is het niet handiger om eerst de iMac’s en Macbooks naar de huidige generatie Intel te trekken?

 • Profielfoto
  Melle

  Alhoewel het uiteraard juist is, ben ik volgende alinea moe gezien op OMT. In letterlijk elke post die iets met processor of snelheid of Intel of CPU heeft te maken, komt ie tevoorschijn.
  Ja ze hebben achterstand – we weten het intussen wel. 😉

  Hoewel meer cores natuurlijk altijd welkom zijn, boekt Intel relatief gezien weinig vooruitgang. De nieuwe Cascade Lake-chips worden nog steeds op een 14 nm procedé vervaardigd. Hoe kleiner het procedé, hoe efficiënter een chip kan werken omdat de transistors dichter op elkaar zitten. Apple gebruikt momenteel 7 nanometer, maar Intel heeft grote moeite om zijn proces verder te verkleinen

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Apple heeft al dual-processor computers uitgebracht … dat is wel zowat 10 jaar geleden; powermac g5 en Mac Pro bij de overgang naar intel zeker?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Melle op 6 november 2018 15:35
  Ja ze hebben achterstand – we weten het intussen wel. 😉

  Hoewel meer cores natuurlijk altijd welkom zijn, boekt Intel relatief gezien weinig vooruitgang. De nieuwe Cascade Lake-chips worden nog steeds op een 14 nm procedé vervaardigd. Hoe kleiner het procedé, hoe efficiënter een chip kan werken omdat de transistors dichter op elkaar zitten. Apple gebruikt momenteel 7 nanometer, maar Intel heeft grote moeite om zijn proces verder te verkleinen

  Ik vermoed dat de achterstand te verklaren is met de warmte ontwikkeling en het energieverbruik dat bij de 14nm chips (relatief gezien) te hoog is. Hierdoor worden de laptops te warm, terwijl Apple al warmteproblemen heeft met de oudere generatie cpu’s van Intel en dit dus met de nieuwste generatie alleen maar erger zou worden.

  Ik hoop dat Apple het voor elkaar krijgt om hun iPad/iPhone CPU af te takken naar een variant voor gebruik in laptops en (later) misschien zelfs in desktops. De consumentenlijn zou dan kunnen draaien op energiezuinige en stillere A-cpu’s en de pro-lijn zou dan op de zwaardere (maar warmer draaiende) Intel chips kunnen werken. Wel vergt dat weer een dubbele ontwikkeling qua OS-X natuurlijk, wat volgens mij het grootste struikelblok nog is.