IKEA slaat handen ineen met Xiaomi voor AI en IOT

Door: Mark Hofman - 8 reacties
IKEA HomeKit

De geruchten gingen al enige tijd rond, maar de kogel is nu toch echt door de kerk. Xiaomi en IKEA hebben een deal gesloten waarin de twee zich gaan richten op Artifical Intelligence en Internet of Things. Denk hierbij aan de productie van smarthome producten en meubelen. 

IKEA en Xiaomi

Xiaomi breidt uit en slaat een nieuwe richting in. De Chinese techgigant gaat zich richten op de markt van Artifical Intelligence en Internet of Things. Speciale teams gaan zich de komende tijd focussen op nieuwe technologieën in een markt waar het bedrijf nog niet thuis is. Eerder werd al bekend dat Xiaomi een nieuw hoofdkwartier opende in Wuhan om zich te richten op AI, maar de focus lijkt dus verder te gaan dan dat. Tijdens de AIOT Developer Conference kondigde Lei Jun, oprichter van Xiaomi, aan dat het de handen ineen slaat met IKEA.

Geruchten over een samenwerking gingen al enige tijd rond, maar de bevestiging is nu hier. IKEA gaat zich, samen met Xiaomi, richten op de productie van smarthome producten en meubelen. Op dit moment beschikt de Zweedse grootmacht over haar eigen Home Lightning producten en heeft Xiaomi haar IoT platform. Details rondom de samenwerking zijn nog niet naar buiten gebracht, maar we weten dus wel waar de twee zich gezamenlijk op gaan richten.

Wat we wel weten is dat Xiaomi inmiddels in meer dan 220 smart hardware gerichte bedrijven heeft geïnvesteerd. De twee kunnen dus vrij nieuw zijn in het AI en IoT spelletje, maar zijn al wel volop bezig met de ontwikkelingen.

Xiaomi Ikea samenwerking IoT

Xiaomi de juiste keuze?

IKEA is een absolute grootmacht op de internationale markt en kiest voor een bedrijf als Xiaomi voor haar volgende stap. Maar is Xiaomi wel de juiste keuze? Hier in het westen kennen we het bedrijf voornamelijk van de budget-smartphones, maar in Azië is het merk niet weg te denken. Van Hue-achtige lampen tot aan smartphones en van computers tot aan vertaalapparaten: de techgigant heeft het. Maar hoe zit het met hun huidige positie op de IoT markt?

Het bedrijf heeft, met 34 miljoen gebruikers op Xiaomi AI, een flinke mijlpaal bereikt. Op het gebied van smartphones heeft het zo’n 132 miljoen IoT gekoppelde units verkocht in het derde kwartaal van 2018. Door de ontwikkelingen van haar producten en de goede verkoopcijfers heeft Xiaomi een heerlijke jaar gedraaid. Wanneer je de cijfers van dit jaar vergelijkt met die van vorige jaar, zien we een omzetstijging van maar lieft 89%. Het bedrijf is dus goed op weg, heeft flink wat bedrijven op dit gebied onder haar hoede en kent een breed aanbod aan producten.

Xiaomi Redmi 6A Kruidvat

Waar de meeste bedrijven misschien wel voor grote namen als Apple, Samsung of Google waren gegaan, doet IKEA het met Xiaomi. Of dat een goede beslissing is geweest, zal de tijd ons leren.

Gizmo China

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  icegodd

  Goed nieuws voor “Google Assistent of alexa”.

  Betaalbaar en design spullen van ikea, top.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Hier al dik een jaar een prachtig full screen toestel van Xiaomi en zeer tevreden erover. Gezien de scherpe prijsstelling van Xiaomi en van Ikea kan ik me de samenwerking wel voorstellen. Beide merken zijn ook koplopers op het gebied van ontwerp, dat bewees Xiaomi al met hun Mi Mix 2 smartphone die een groter relatief schermoppervlak heeft dan de iPhone X voor de helft van het geld.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Wanneer je de cijfers van dit jaar vergelijkt met die van vorige jaar, zien we een omzetstijging van maar lieft 89%.

  gat iets beter dan Apple zeg maar…

   

   

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Als het idd om ‘Home Lightning’ gaat verwacht ik ook een slimme brandblusser.

 • Profielfoto
  wacon

  Ok waarom hoef ik dit via OMT te lezen! Er staan al genoeg onnodige berichten op in mijn optiek. Gaat maar door al die weinig relevante zaken…

  Post wat meer inhoudelijke artikelen of echt Apple nieuwsberichten. Geen probleem dat er dan eens een paar dagen geen updates komen. Nu klik ik minder en minder naar OMT het laatste jaar.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  wacon op 28 november 2018 17:38
  Ok waarom hoef ik dit via OMT te lezen! Er staan al genoeg onnodige berichten op in mijn optiek. Gaat maar door al die weinig relevante zaken…

  Post wat meer inhoudelijke artikelen of echt Apple nieuwsberichten. Geen probleem dat er dan eens een paar dagen geen updates komen. Nu klik ik minder en minder naar OMT het laatste jaar.

  Omdat er zo weinig nieuws te melden valt van Apple zelf? Vertel eens: wanneer was nou de laatste echte innovatie van Apple?

 • Profielfoto
  wacon

  @Cenobyte, Daar zit wat in. Maar waarom moet er elke dag of meerdere keren per dag een nieuw bericht geplaatst worden? Nu wordt de site voor mij iig steeds minder interessant om te bezoeken.

 • Profielfoto
  SvS

  Hoeveel nieuwsitems per dag zou dan ideaal zijn volgens jullie?