Trådfri: HomeKit voor slimme stopcontacten IKEA vertraagd

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Sinds enkele weken verkoopt IKEA naast slimme lampen uit de Trådfri-serie ook slimme stopcontacten. Je kunt ze in een bestaand stopcontact doen en maakt er zo een slim stopcontact van dat met een app of afstandsbediening in- en uit te schakelen is. De woongigant beloofde snel ondersteuning voor Apple’s HomeKit, maar er is sprake van vertraging.

Het IKEA Trådfri-team laat weten nog wat langer nodig te hebben om de slimme stopcontacten met HomeKit te laten werken. Er is een probleem met de betrouwbaarheid opgetreden. Dat moet eerst opgelost worden, voordat een update uitgerold wordt.

HomeKit met onbekende vertraging

Het uitbrengen van een apparaat met HomeKit-ondersteuning is een intensief proces. De software moet niet alleen gemaakt worden, ook Apple moet het apparaat goedkeuren. Mogelijk heeft het bedrijf uit Cupertino een probleem met de stopcontacten van IKEA ontdekt en ze daarom afgewezen. Volgens IKEA moeten we op een ‘onbekende vertraging’ rekenen.

IKEA Tradfri slimme stopcontacten
Klik/tap voor groter.

Dit zal mensen die geïnvesteerd hebben in de Trådfri-lampen niet geruststellen, aangezien de initiële ondersteuning voor HomeKit daar ook langer op zich liet wachten. Als IKEA er echter in slaagt om HomeKit aan de praat te krijgen, heeft het bedrijf het goedkoopste assortiment met slimme apparaten op de markt. Om te kunnen functioneren vereist dit ecosysteem een bridge die op je router is aangesloten en vervolgens communiceert met alle accessoires.

Slimme stopcontacten IKEA Trådfri

De slimme stopcontacten zijn sinds kort in Nederland verkrijgbaar. De variant met afstandsbediening kost € 19,95 en alleen het slimme stopcontact wordt voor € 9,99 verkocht. Als je al een Trådfri-verbindingshub hebt, kun je de stopcontacten via de app bedienen.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Eve energy is dan wel overpriced, het ziet er wel fatsoenlijk/goed uit. En HomeKit.

 • Profielfoto
  Kameleman

  Kan je het verbruik opvolgen via een app?

 • Profielfoto
  meesje

  Gijs Raggers op 7 november 2018 19:25
  Eve energy is dan wel overpriced, het ziet er wel fatsoenlijk/goed uit. En HomeKit.

  Uiterlijk inderdaad een grote plus, maar het bluetooth bereik….. Waarom een stekker die continu in het stopcontact zit, niet wifi???

 • Profielfoto
  KarelWillem

  meesje op 8 november 2018 07:15
  Waarom een stekker die continu in het stopcontact zit…

  Die stekker moet toch ergens zijn stroom van krijgen.

 • Profielfoto
  Marcel

  Ik heb het hele systeem van Tradfri en het werkt uitstekend. Met Google home mini is hij volledig stem gestuurd in het Nederlands . En met de app is hij makkelijk de tijdstippen in te stellen

 • Profielfoto
  Ciao

  @Marcel: werken de slimme stopcontacten ook met Google Home?

 • Profielfoto
  madcat

  leuk op tijd voor bij de kerstboom:)

 • Profielfoto
  meesje

  KarelWillem op 8 november 2018 08:24

  meesje op 8 november 2018 07:15
  Waarom een stekker die continu in het stopcontact zit…

  Die stekker moet toch ergens zijn stroom van krijgen.

  Ja, dat is helder… 😉Maar waarom dan kiezen voor bluetooth en niet voor wifi. Energiezuinigheid is dan van minder belang.

 • Profielfoto
  Pixeldude

  Als het maar voor de kerst daar is, dan kan ik mn kerstboom erop aansluiten 😀

 • Profielfoto
  Marcel

  Ik gebruik de app van Google home mini en daar werken de lampen en de stopcontacten mee. Met Tradfri app kan je de tijden inschakelen, wat wel jammer in het systeem is dat diversen start en stop van 1 unit een aparte regel elke keer moet worden aangemaakt. Dus geen drie bv start/stop in een blok

 • Profielfoto
  Sarcas

  https://www.macrumors.com/2019/04/11/ikea-tradefri-smart-plugs-homekit/

  “Ikea’s affordable Trådfri smart plugs that first debuted in November are now able to connect to HomeKit after an update to the Trådfri app that was released yesterday. “