Leroy van den Berg
Leroy van den Berg Nieuws 26 november 2018
Leestijd: 1 minuut

Steve Jobs Theatre wint prestigieuze ‘engineering award’

The Institute of Structural Engineers heeft afgelopen vrijdag de winnaars van de Structural Awards 2018 bekend gemaakt. Het Steve Jobs Theatre op de campus van Apple (Apple Park) heeft de award gewonnen voor ‘Structural Artistry’.

Volgens de organisatie van het prestigieuze instituut is deze categorie bedoeld voor gebouwen die het normale in het abnormale transformeren. Het Steve Jobs Theatre (of beter gezegd: de lobby, want het theater zelf bevindt zich onder de grond) wordt voornamelijk geprezen vanwege glazen constructie en het wegwerken van kabels en pijpen in dit vrij onmogelijke gebouw.

Glazencilinder draagt gigantische dak van het Steve Jobs Theatre

“Het theater is het grootste gebouw in de wereld dat steunt op glas”, zo schreef de organisatie in het rapport. “Daarbij telt het theater het grootste dak van carbon dat ooit is gemaakt. Het dak bestaat uit 44 losse panelen. Vervolgens zijn al die panelen op de bouwplaats omgetoverd tot één dak dat in zijn geheel op het gebouw is gehesen. Hoewel het dak 80 ton weegt, wordt het slechts ondersteund door een gigantische glazen, zeven meter hoge cilinder. Elk glazen paneel van deze cilinder bestaat uit vier platen van twaalf millimeter dik.”

Je kunt je voorstellen dat het behoorlijk lastig is om in een volledig glazen, cirkelvormige muur de benodigde pijpen en bedrading weg te werken. De oplossing schuilt in de voegen tussen de glazenpanelen, zo weet de organisatie.

Tamina Canyon Crossing grote winnaar

De Tamina Canyon Crossing in Bad Ragaz (Zwitserland) was de grote winnaar van de avond. De brug werd geprezen voor z’n elegantie, eenvoud en efficiëntie. Vorig jaar was Apple’s Kunming Pavilion in China een van de meest geprezen gebouwen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Steve Jobs Theatre wint prestigieuze ‘engineering award’
Sluiten