Steve Jobs Theatre wint prestigieuze ‘engineering award’

Door: Leroy van den Berg - 7 reacties
Steve Jobs theater wint belangrijke engineering prijs

The Institute of Structural Engineers heeft afgelopen vrijdag de winnaars van de Structural Awards 2018 bekend gemaakt. Het Steve Jobs Theatre op de campus van Apple (Apple Park) heeft de award gewonnen voor ‘Structural Artistry’.

Volgens de organisatie van het prestigieuze instituut is deze categorie bedoeld voor gebouwen die het normale in het abnormale transformeren. Het Steve Jobs Theatre (of beter gezegd: de lobby, want het theater zelf bevindt zich onder de grond) wordt voornamelijk geprezen vanwege glazen constructie en het wegwerken van kabels en pijpen in dit vrij onmogelijke gebouw.

steve jobs theater wint prestigieuze engineering prijs

Glazencilinder draagt gigantische dak van het Steve Jobs Theatre

“Het theater is het grootste gebouw in de wereld dat steunt op glas”, zo schreef de organisatie in het rapport. “Daarbij telt het theater het grootste dak van carbon dat ooit is gemaakt. Het dak bestaat uit 44 losse panelen. Vervolgens zijn al die panelen op de bouwplaats omgetoverd tot één dak dat in zijn geheel op het gebouw is gehesen. Hoewel het dak 80 ton weegt, wordt het slechts ondersteund door een gigantische glazen, zeven meter hoge cilinder. Elk glazen paneel van deze cilinder bestaat uit vier platen van twaalf millimeter dik.”

steve jobs theater wint prestigieuze engineering prijs

Je kunt je voorstellen dat het behoorlijk lastig is om in een volledig glazen, cirkelvormige muur de benodigde pijpen en bedrading weg te werken. De oplossing schuilt in de voegen tussen de glazenpanelen, zo weet de organisatie.

Tamina Canyon Crossing grote winnaar

De Tamina Canyon Crossing in Bad Ragaz (Zwitserland) was de grote winnaar van de avond. De brug werd geprezen voor z’n elegantie, eenvoud en efficiëntie. Vorig jaar was Apple’s Kunming Pavilion in China een van de meest geprezen gebouwen.
steve jobs theater wint prestigieuze engineering prijs steve jobs theater wint prestigieuze engineering prijs

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Jorik

  Bij het lezen van dit artikel is de verhouding inhoud en reclame weer ver zoeken op mijn systeem. Ongelofelijk:

  Enorme banner boven de OneMoreThing header. Vervolgens een video advertentie tussen de inleiding en de begin van het artikel, 2x een grote reclame aan de rechterzijde. En dan nog een sponsored sectie van Hertog Jan, dat ruim 2x zo groot is als het artikel zelf inclusief de andere reclames…

 • Profielfoto
  berik

  Eens met @jorik
  oMT was leuk, wordt steeds minder…

 • Profielfoto
  Mac4altijd

  AdBlock werkt prima, nergens last van

 • Profielfoto
  berik

  Ik heb nu ook alle blockers weer aangezet, heerlijk!

 • Profielfoto
  arno1975

  berik op 26 november 2018 19:50
  Ik heb nu ook alle blockers weer aangezet, heerlijk!

  Welke gebruik jij?

 • Profielfoto
  donut

  inhoudelijk wel een interessant artikel;

  Dit is typisch zo’n gebouw waar architecten van dromen maar die zo duur zijn dat het nooit wordt gebouwd.

  Apple heeft het geld en geeft het hieraan uit.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Ik zie toch echt liever dat ze prestigieuze prijzen winnen voor een waanzinnig goed ontworpen MacPro.

  Topnotch producten ontwikkelen en presenteren in met zwart afgehangen gehuurd zaaltje met een beamer is zoooh 2006.  Dat werkte prima voor mij als consument.