Pas op voor geruchten over de ‘tegenvallende’ verkoop iPhone XR

Door: Raymon Mens - 14 reacties

Het is ieder jaar hetzelfde liedje. Zou de verkoop van de nieuwe iPhone 2018-modellen zoals de iPhone XR enorm tegenvallen? Analisten proberen de leveranciersketen an Apple regelmatig te ontcijferen, maar bijten zich er meestal op stuk.

Vorig jaar meldden veel geruchten dat de verkoop van de iPhone X lager was dan verwacht. De hoge prijs zou de oorzaak zijn. Nikkei, het grootste economische dagblad ter wereld, beweerde zelfs dat Apple de productie van de iPhone X had gehalveerd. En raad eens? Vandaag brengt Nikkei hetzelfde nieuws. Apple zou de productie van de iPhone XR met 25% hebben verlaagd.

iPhone XR doomed… 🙄

In deze context is het moeilijk om deze nieuwe geruchten serieus te nemen. Bij de iPhone X bleek Nikkei er ook volledig naast te zitten. Apple verkocht niet alleen meer iPhones, maar ook meer duurdere iPhones. Het bericht van Nikkei was nergens op gebaseerd. Wij concludeerden al “doemroepers zaten fout” en adviseren een enorme korrel zout, nee een zoutbad, bij het consumeren van dit soort geruchten.

Waarom zitten analisten er zo vaak naast?

Analisten hebben eigenlijk alleen de leveranciersketen van Apple om hun voorspellingen op te baseren. Het kan soms om hele summiere informatie gaan, zoals een leveranciers van glas dat voor de lensjes van de camera gebruikt wordt. Zijn de orders van Apple 25% afgenomen? Dan wordt al snel de conclusie getrokken dat er minder iPhones verkocht zijn. Het kan echter ook gewoon zijn dat Apple wat meer bij een andere leverancier heeft besteld, want het bedrijf heeft zelden één leverancier voor een component. Analisten moeten werken met de data die ze hebben en er wordt een voorspelling verwacht. Dan krijg je dit.

Glazen bol
Klik/tap voor groter.

Waarom lees je dit nieuws dan overal?

Iedereen weet dat de natte vinger van analisten zelden nauwkeurig is. Toch lees je dit soort nieuws overal. Waarom? De verklaring is simpel. Kliks en geld. Iedereen wil kliks op zijn blog of website en een bericht over dat Apple’s nieuwe product het enorm slecht doet scoort gewoon lekker. Met iedere klik kunnen weer banners uitgeserveerd worden. De redacteur krijgt een aai van zijn baas omdat zijn artikel lekker scoort. De revenue-afdeling is tevreden omdat de omzet uit banners stijgt. De pageviews voor die dag zijn weer gehaald. Dat het niet bleek te kloppen, neemt met de vluchtigheid van het internet je na een week toch niet meer kwalijk. Bedankt, natte vinger van analisten en Apple.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  mmww

  Jaja! De iPhone Xs verkoopt zeker slecht.., dat had ik al begrepen. Overal op voorraad! De Xr zelfde verhaal. Niet omdat Apple slecht is of zo. Ze zijn te arrogant en te duur! En dat zeg ik als echte Apple fan. De Apple Watch verkoopt zeer goed! Dat heeft niks met Apple te maken! De consument wil gewoon iets nieuws! En dat biedt de Apple Watch dit jaar. Alle smartphone fabrikanten hebben het lastig anno 2018. Apple had de prijs lager moeten houden. 👍🤗

 • Profielfoto
  FFH

  @mmww, dus als een product niet uitverkocht is verkoopt een product slecht? Wellicht hebben ze de productie op voorhand al hoger liggen om teleurstelling te voorkomen en kans op aanbod bij de concurrent te verkleinen?

 • Profielfoto
  Kevin

  FFH op 7 november 2018 16:16
  @mmww, dus als een product niet uitverkocht is verkoopt een product slecht? Wellicht hebben ze de productie op voorhand al hoger liggen om teleurstelling te voorkomen en kans op aanbod bij de concurrent te verkleinen?

  Kan. Maar het is wel een rode vlag.

 • Profielfoto
  8-1 ja

  Ik vraag me af wie bij Apple het briljant vond om de iPhone X er te noemen. En dus af te stappen van de nummerieke benaming.

 • Profielfoto
  Qapla

  marco.nl op 7 november 2018 16:39
  Ik vraag me af wie bij Apple het briljant vond om de iPhone X er te noemen. En dus af te stappen van de nummerieke benaming.

  Hoezo? Hierna komt de iPhone XI.

 • Profielfoto
  xaddict

  Die eerste comment 😛

  Maar even serieus: kunnen we dan niet gewoon een lading artikelen de andere kant op in schema zetten? 🙂 gewoon tien titels in de komende weken met “nieuw verkooprecord Apple”, “iPhone XR best verkopende telefoon ter wereld”, “Heb jij géén iPhone? Sad” die laatste is nogal Trumpish maar je ziet het idee 😉

 • Profielfoto
  xaddict

  Oh. En in mijn omgeving maakt iedereen de stap van de 6 of 7 naar een X, XS of XR. Tot nog toe al tien mensen die ineens grijnzend met hun nieuwe iPhone komen showen (ik heb een 7, waar ik heel blij mee ben… 🙈)

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Kevin op 7 november 2018 16:36

  FFH op 7 november 2018 16:16
  @mmww, dus als een product niet uitverkocht is verkoopt een product slecht? Wellicht hebben ze de productie op voorhand al hoger liggen om teleurstelling te voorkomen en kans op aanbod bij de concurrent te verkleinen?

  Kan. Maar het is wel een rode vlag.

  Voor zover ik weet, werd het probleem van wachtrijen en uitverkochte iPhones een dikke drie jaar geleden door Apple aangepakt. Vanaf dat moment kreeg je opeens analisten en bloggers die riepen dat iPhones slecht verkochten omdat ze niet overal uitverkocht waren. In het begin was dat nog begrijpelijk, maar ondertussen heeft dat verhaal al een baard van een meter.

 • Profielfoto
  Night

  En ook dat verhaal (op voorraad = slechte verkoop) berust dus weer op…eh… niets. 😉

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Goed artikel Raymon! Ook wel eens belangrijk om dat te melden.

  EN De iPhone XR wordt sowieso een hit.

  Alhoewel ik ‘m persoonlijk ietsje te zwaar en te groot vind.

 • Profielfoto
  Arjan110

  Ik weet niet of de analisten gelijk hebben of niet. Wat ik wel zie is dat Apple over de hele linie (iPhone, iPad, IMac, MacBook Air ….) de instapprijzen stevig verhoogd. Ben benieuwd wat dit gaat doen met de verkopen. Persoonlijk vind ik de prijzen steeds meer van de zotte.

 • Profielfoto
  cheque

  De prijzen van Apple producten lijken hoog, vergeet de inruilwaade niet, die is ook hoog.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Iedereen weet dat de natte vinger van analisten zelden nauwkeurig is. Toch lees je dit soort nieuws overal. Waarom? De verklaring is simpel. Kliks en geld. Iedereen wil kliks op zijn blog of website en een bericht over dat Apple’s nieuwe product het enorm slecht doet scoort gewoon lekker.

  Ik wil ook graag geld verdienen, maar dat wil niet zeggen dat ik in een leren pakje met een gat aan de achterkant en ’n bordje “entree 2 euro” over de wallen ga lopen. Ik snap het hoor, maar nu zie je wel het verschil tussen een hobbysite en een meelopende uitgever > Boeiend wat er staat, als we maar kliks krijgen. Jammer, maar kudos voor de eerlijkheid.

 • Profielfoto
  dkoel

  Arjan110 op 7 november 2018 17:42
  Ik weet niet of de analisten gelijk hebben of niet. Wat ik wel zie is dat Apple over de hele linie (iPhone, iPad, IMac, MacBook Air ….) de instapprijzen stevig verhoogd. Ben benieuwd wat dit gaat doen met de verkopen. Persoonlijk vind ik de prijzen steeds meer van de zotte.

  Absoluut met je eens. Het is dan wel de vraag wat je ermee doet… Spaar je een maandje door en koop je het alsnog? Of ga je op zoek naar een alternatief?

  Ik verwacht dat de meeste mensen even door sparen en het product alsnog kopen.