Luna Display: Gebruik je iPad als display voor je nieuwe Mac mini

Door: Night - 15 reacties
Luna Display

De indrukwekkende prestaties van de nieuwe Mac mini maken van deze kleinste Mac een ideale desktop computer. Eén nadeeltje: er zit geen monitor, muis of toetsenbord bij. Nu kun je dat echter in één keer oplossen.

Tijdens een van onze speurtochten op het internet ontdekten we een leuk gadget van Luna Display. Een dongel, die het mogelijk maakt om via WiFi alle functionaliteit van de iPad te benutten om bijvoorbeeld een Mac Mini aan te sturen.

Het touch display van de iPad functioneert niet alleen als beeldscherm, maar kan ook de functie van muis en toetsenbord voor zijn rekening nemen. Zelfs de Apple Pencil is goed te gebruiken. Dat geldt overigens niet alleen voor een Mac mini. Met de Luna connector kun je een iPad als tweede display gebruiken op bijna elke Mac.

Voor- en nadelen van Luna Display

Er zitten nog wel wat nadeeltjes aan de Luna Display. Zo werkt het niet goed samen met FileVault. Ook blijft er nog steeds een externe monitor nodig bij het herstarten.

Toch werkt het geheel verder vrij eenvoudig en intuïtief. Het combineert het beste van zowel de Mac als de iPad. De Luna Display is niet alleen compatible met diverse Macs en iPads, maar ook met accessoires zoals Apple’s Magic Keyboard, Magic Mouse 2 en de Apple Pencil. Apple ecosysteem ten top dus.

Mac mini met iPad display
Gebruik een iPad als display, toetsenbord en muis bij je Mac mini (klik/tap voor groter)

Wat heb je nodig?

Allereerst heb je natuurlijk de Luna Display nodig. Deze connector komt, met verzendkosten, op een kleine 80 euro. Daarnaast heb je een iPad 2 of nieuwer nodig, die voorzien is van minimaal iOS 9.1. Een iPad 2, iPad Pro of iPad mini kan ook. De Mac die je wil gebruiken moet minimaal van macOS 10.11 El Capitan zijn voorzien.

Hoe werkt het?

Vrij eenvoudig, zo blijkt. Op zowel de iPad als de Mac moet een app van Luna Display geïnstalleerd worden. Die kun je gratis downloaden uit de iOS Store. Voor macOS staat de app op hun website. Verder moet je de dongel in je Mac steken. Daarvan is zowel een USB-C als een Mini DisplayPort versie verkrijgbaar. De dongel verbindt de iPad en de Mac eenvoudig via een bestaand WiFi netwerk.

We hebben diverse reviews gelezen over de Luna Display en we moeten zeggen dat het allemaal erg indrukwekkend en veelbelovend klinkt. Omdat het geheel draadloos werkt, is het niet alleen ideaal in elke studio of kantooromgeving, maar ook gewoon thuis.

Meer informatie: ➔ Luna Display website

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  Cool 😁 ziet er goed uit!

 • Profielfoto
  McWouter

  Indrukwekkend? Zeker! Heb sinds twee weken Luna in mijn MacPro hangen, werkt goed. Enige nadeel is dat standaard bij gebruik van Astropad je geen extern (of softwarematig) toetsenbord kunt gebruiken. De Luna Display app ondersteunt dat wel (maar die ondersteunt geen drukgevoeligheid van de Apple Pencil). Astropad Studio ondersteunt wel het gebruik van een toetsenbord, maar dat kost een vermogen per jaar via een abonnement.

  Het geheel is zeer bruikbaar, iets sneller dan de gewone wifi-verbinding of USB verbinding met Astropad. Af en toe wel nog wat lag, maar prima werkbaar.

  Leukste is dat de iPad nu als volwaardig tweede scherm (draadloos!) is te gebruiken. Geen zwarte balken meer en voor mij als iPad Pro 12,9 inch gebruiker echt heel fijn.

  Als ik mijn reguliere monitor uit zet werkt Luna zelfs als enige scherm. Met een toetsenbord aan je iPad kun je deze dan als ware als een soort thin-client voor je Mac gebruiken (binnen je wifi-netwerk).

 • Profielfoto
  Melle

  Hmmmm. Interessanb

 • Profielfoto
  Kevin

  Feitelijk heb je hiermee eindelijk macOS op je iPad. Nice.

 • Profielfoto
  Melle

  En macOS werkt dan eigenlijk gewoon met touch?

 • Profielfoto
  N3RD

  “Vind ik leuk!”

 • Profielfoto
  McWouter

  Melle op 18 november 2018 12:30
  En macOS werkt dan eigenlijk gewoon met touch?

  @ Melle: alsof je Mac OS op een touchscreen monitor gebruikt ja. Je ziet natuurlijk wel de muispijl daar waar je het scherm aanraakt.

   

 • Profielfoto
  Spinozo

  Waarom zou je die dongel nodig hebben?

 • Profielfoto
  Night

  Om draadloos het beeld van de Mac naar de iPad te sturen. Bedraad gaat niet, want dat ondersteund de iPad niet via USB-C.

 • Profielfoto
  whaha

  Ik zou er bijna een iPad voor kopen. Gaaf.

  Hoe zit het met de latency? Valt er mee te gamen?

 • Profielfoto
  Frans

  whaha op 18 november 2018 16:50
  Ik zou er bijna een iPad voor kopen. Gaaf.

  Hoe zit het met de latency? Valt er mee te gamen?

  Je hebt sowieso latency via het WiFi netwerk, daar zou je met gamen last van kunnen hebben. Zie deze reviews (in het Engels):

  https://appleinsider.com/articles/18/10/10/hands-on-luna-display-extends-your-macs-display-to-the-ipad-wirelessly

  https://www.imore.com/luna-display-truly-wireless-second-screen-ipad-premium

   

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Wat is de meerwaarde tov gratis RealVNC?

 • Profielfoto
  McWouter

  Luna biedt een draadloos tweede scherm, in plaats van het overnemen van een scherm.

 • Profielfoto
  Melle

  De nieuwe iPad pro zou mijn eerste iPad worden, fantastisch ding, alleen blijft het een iPad. Nu met dit dingetje is dit eigenlijk de doorslaggevende reden om er eindelijk eentje in huis te halen. Koppelen aan de Mac pro hier. Lijkt superhandig !

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Leuk idee, maar veel te traag volgens mij, veel te veel lag, en dan game ik niet eens! Het is verschrikkelijk om anno 2018 nog met stroperig trage interfaces te moeten werken.

  Gamen is natuurlijk al helemaal onmogelijk