Raymon Mens
Raymon Mens App Store 16 november 2018
Leestijd: 2 minuten

Final Cut Pro X krijgt extensies en meer nieuws in grote update

Apple opent Final Cut Pro X voor extensies van derden. In versie 10.4.4 van de videobewerkingssoftware kan direct met materiaal van Frame.io, Shutterstock en CatDV gewerkt worden. Binnenkort volgen meer extensies en er zijn ook andere, noemenswaardige nieuwigheden.

Nieuwe functies Final Cut Pro X 10.4.4

Hoewel het versienummer aangeeft dat het om slecht een kleine update gaat, heeft Apple naast extensies nog meer nieuwe functies toegevoegd. Allereerst is er nu de mogelijkheid voor batch-exports. Dit was voorheen alleen met Compressor (betaalde extra software) mogelijk, maar nu ook rechtstreeks met Final Cut Pro X.

De Shutterstock-extensie – Klik/tap voor groter.

Daarnaast zijn er betere tools voor het reduceren van video-ruis en een zwevend venster voor tijdcodes. Dit was volgens Apple een functie die hoog op het verlanglijstje van video-editors stond. Vooral als met meerdere schermen wordt gewerkt, is een verplaatsbaar venster met tijdcodes erg handig. Tot slot is er nog een nieuwe weergavemodus die kleurcorrectie makkelijker moet maken. Het kleurenspectrum van beelden wordt nu duidelijk naast elkaar getoond.

Ook update voor Motion en Compressor

Motion en Compressor, twee losse Apple-apps die een aanvulling op Final Cut Pro X vormen, zijn ook bijgewerkt. Motion zorgt -zoals de naam al zegt- voor mooie motion graphics en heeft nu dezelfde tools voor kleurcorrectie als Final Cut, dat scheelt weer dubbel werk. De meest indrukwekkende nieuwigheid is echter het Tiny Planet-filter. Dat stelt je in staat om gemakkelijk 360-graden-animaties te maken. Een voorbeeld hieronder.

Compressor heeft tot slot een nieuwe 64-bits engine. Die moet de kracht en het beschikbare RAM-geheugen in moderne Macs maximaal benutten. Er is nu ook ondersteuning voor onder andere SRT-ondertitelingsbestanden. Makkelijk bij het delen van video op bijvoorbeeld Facebook.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Final Cut Pro X krijgt extensies en meer nieuws in grote update
Sluiten