Final Cut Pro X krijgt extensies en meer nieuws in grote update

Door: Raymon Mens - 6 reacties
Final Cut Pro X Logic Pro X
(Afbeelding: Apple / Bewerking: OMT)

Apple opent Final Cut Pro X voor extensies van derden. In versie 10.4.4 van de videobewerkingssoftware kan direct met materiaal van Frame.io, Shutterstock en CatDV gewerkt worden. Binnenkort volgen meer extensies en er zijn ook andere, noemenswaardige nieuwigheden.

Nieuwe functies Final Cut Pro X 10.4.4

Hoewel het versienummer aangeeft dat het om slecht een kleine update gaat, heeft Apple naast extensies nog meer nieuwe functies toegevoegd. Allereerst is er nu de mogelijkheid voor batch-exports. Dit was voorheen alleen met Compressor (betaalde extra software) mogelijk, maar nu ook rechtstreeks met Final Cut Pro X.

Final Cut Pro X Shutterstock
De Shutterstock-extensie – Klik/tap voor groter.

Daarnaast zijn er betere tools voor het reduceren van video-ruis en een zwevend venster voor tijdcodes. Dit was volgens Apple een functie die hoog op het verlanglijstje van video-editors stond. Vooral als met meerdere schermen wordt gewerkt, is een verplaatsbaar venster met tijdcodes erg handig. Tot slot is er nog een nieuwe weergavemodus die kleurcorrectie makkelijker moet maken. Het kleurenspectrum van beelden wordt nu duidelijk naast elkaar getoond.

Ook update voor Motion en Compressor

Motion en Compressor, twee losse Apple-apps die een aanvulling op Final Cut Pro X vormen, zijn ook bijgewerkt. Motion zorgt -zoals de naam al zegt- voor mooie motion graphics en heeft nu dezelfde tools voor kleurcorrectie als Final Cut, dat scheelt weer dubbel werk. De meest indrukwekkende nieuwigheid is echter het Tiny Planet-filter. Dat stelt je in staat om gemakkelijk 360-graden-animaties te maken. Een voorbeeld hieronder.

Compressor heeft tot slot een nieuwe 64-bits engine. Die moet de kracht en het beschikbare RAM-geheugen in moderne Macs maximaal benutten. Er is nu ook ondersteuning voor onder andere SRT-ondertitelingsbestanden. Makkelijk bij het delen van video op bijvoorbeeld Facebook.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  sciletto

  @raymon
  Wat denk jij? Is het waard om nu nog final cut pro x te kopen of kan ik beter wachten tot 10.50? Ik heb echt geen zin om met een upgrade namelijk weer 329,- te betalen en ik heb het idee dat net gebeurd:)

 • Profielfoto
  sciletto

  10.5 moet het zijn natuurlijk:)

 • Profielfoto
  Outragemac

  Batch processing in FCPX en 64bit Compressor. Nice features, voldoende meerwaarde  voor mij om te upgraden.

 • Profielfoto
  Milt

  sciletto op 16 november 2018 12:31
  @raymon
  Wat denk jij? Is het waard om nu nog final cut pro x te kopen of kan ik beter wachten tot 10.50? Ik heb echt geen zin om met een upgrade namelijk weer 329,- te betalen en ik heb het idee dat net gebeurd:)

  Volgens mij zijn alle updates sinds 10.0 gratis geweest.

 • Profielfoto
  sciletto

  Milt op 16 november 2018 13:04

  sciletto op 16 november 2018 12:31
  @raymon
  Wat denk jij? Is het waard om nu nog final cut pro x te kopen of kan ik beter wachten tot 10.50? Ik heb echt geen zin om met een upgrade namelijk weer 329,- te betalen en ik heb het idee dat net gebeurd:)

  Volgens mij zijn alle updates sinds 10.0 gratis geweest.

  oh echt? Dat wist ik niet:) thanks!

 • Profielfoto
  Tjerker

  Milt op 16 november 2018 13:04

  sciletto op 16 november 2018 12:31
  @raymon
  Wat denk jij? Is het waard om nu nog final cut pro x te kopen of kan ik beter wachten tot 10.50? Ik heb echt geen zin om met een upgrade namelijk weer 329,- te betalen en ik heb het idee dat net gebeurd:)

  Volgens mij zijn alle updates sinds 10.0 gratis geweest.

  Klopt. Alle 28(!)