Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 3 november 2018

Privéberichten 81.000 Facebook-accounts in de uitverkoop

De BBC onthult een nieuw schandaal rondom Facebook. Dit keer kregen hackers naar verluidt toegang tot de privéberichten van minstens 81.000 gebruikers. Het gaat om berichten die via Facebook Messenger verstuurd zijn. Facebook lijkt echter niet direct schuldig aan dit nieuwe lek.

De privéberichten zijn opgeslagen in een database en worden voor 10 cent per account verkocht. Veel van deze accounts zouden van gebruikers uit Oekraïne en Rusland, maar ook de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn. Van nog eens 176.000 extra accounts zijn ook andere persoonlijke gegevens gestolen, zoals telefoonnummers en e-mailadressen.

Geen verband met eerdere hacks

De Britse omroep heeft bij de hackers bewijs van de hack opgevraagd, dat gekregen en bevestigd dat het om privéberichten van echte accounts gaat. Er zijn allerlei berichten gelekt. Van vakantiefoto’s tot een gesprek over een concert van de band Depeche Mode en moeder die over haar schoonzoon klaagt. Volgens de hackers heeft dit nieuwe lek niets te maken met het schandaal rondom Cambridge Analytica of de grote Facebook-hack van september.

Of er ook data van Nederlandse accounts gelekt is, blijft vooralsnog onbekend. Er worden op het Verenigd Koninkrijk na geen Europese landen genoemd.

Facebook Messenger hack illustratie
Afbeelding ter illustratie – Klik/tap voor groter.

Hoe komen privégesprekken Facebook op straat?

Facebook heeft zelf niet gecommuniceerd over een nieuwe hack. Dat roept de vraag op: hoe komen de hackers dan aan deze privégesprekken? De meest voor de hand liggende verklaring is een kwaadaardige browser-extensie. Plug-ins voor browsers krijgen immers volledige toegang tot wat zich in ieder tabblad afspeelt. Zo kunnen ze gemakkelijk gegevens stelen.

Extensies zijn vooral onder gebruikers van Google Chrome erg populair. Google heeft bijvoorbeeld een Chrome Web Store met duizenden extensies die in het verleden niet allemaal even goed werden gecontroleerd. Maar voordat we Google aan een hack van Facebook Messenger gaan linken (er zitten al genoeg messen van OMT in Google’s rug), is het beter om de feiten af te wachten, als die ooit boven water komen…

Reageer op artikel:
Privéberichten 81.000 Facebook-accounts in de uitverkoop
Sluiten