Eerste reviews: Mac mini 2018 is een flexibele krachtpatser

Door: Raymon Mens - 30 reacties

Tot ieders vreugde kondigde Apple onlangs de Mac mini 2018 aan. Na vier jaar zonder enige vernieuwing, werd met spanning op deze vernieuwing gewacht. In afwachting van onze eigen review, heeft Apple enkele exemplaren naar de Amerikaanse pers en bloggers gestuurd. Dit is wat ze dachten van de nieuwe, kleinste Mac.

In dit artikel hebben we de belangrijkste punten uit de recensies van TechCrunchAppleInsiderTom’s guideMarco Arment en Jason Snell gecombineerd.

Mac mini 2018: nieuw hardware, zelfde vorm

De afgelopen jaren zijn de meest wilde speculaties ontstaan ​​over de richting die Apple met de Mac mini zou kunnen inslaan. Door bij zuinige en minder krachtige hardware te blijven zou Apple de Mac mini aanzienlijk kleiner kunnen maken. Intel doet dit bijvoorbeeld ook met zijn NUC.

Toch heeft Apple daar niet voor gekozen. Het ontwerp is ongewijzigd en alleen de kleur is anders (spacegrijs in plaats van zilver). De Mac mini 2018 heeft dezelfde afmetingen als zijn voorganger. Dat maakt de computer volgens Brian Westover (Tom’s Guide) niet zo innovatief. Andere fabrikanten brengen computers soms terug tot een HDMI-stick, betoogt de journalist.

Jason Snell (Six Colors) is van mening dat het behouden van de vorm van de kleine Mac een slimme keuze is. Veel mensen (en hostingproviders) hebben de mini ingebouwd en kunnen hun oude exemplaar nu zonder aanpassingen door een nieuwe vervangen. Aan de binnenkant is de Mac mini 2018 bovendien volledig opnieuw ontworpen. Er zijn krachtigere chips en daarom ook een groter koelelement. De voeding, nog altijd geïntegreerd, is ook krachtiger en daarom groter. Net als bij de iMac Pro is extra ruimte gemaakt door de harde schijven volledig te verwijderen en op SSD over te gaan.

Mac mini 2018 op Mac mini 2014
Foto: Six Colors – Klik/tap voor groter.

Instapmodel is snel

De Mac mini is alleen voorzien van SSD. Je krijgt standaard 128 GB opslag en een Intel i3-chip met 4 cores en 8GB RAM. Het instapmodel is door de meeste reviewers (op één na) getest. Dit model, dat in Nederland voor € 899 wordt verkocht, is aanzienlijk duurder dan voorheen. In Nederland is het 350 euro duurder dan de Mac mini uit 2014. Alle reviewers geven echter aan dat het instapmodel aanzienlijk sneller is dan voorheen. Voor de hogere prijs krijg je een stuk meer kracht.

Zelfs in de basisconfiguratie, met een 3,6 GHz quad-core Core i3, is de Mac mini aanzienlijk sneller dan al zijn voorgangers. In een test heeft AppleInsider de CPU-kracht gemeten met Geekbench. De Mac mini uit 2018 verslaat met gemak de meest krachtige Mac mini uit 2014 en 2012. Het instapmodel komt in de buurt van de 13-inch MacBook Pro met i5-chip. Niet slecht.

Mac mini 2018 benchmark
Via: AppleInsider – Klik/tap voor groter.

De kracht van een iMac Pro voor de helft

Wil je meer kracht? Dat kan! De Mac mini 2018 is ook verkrijgbaar met een Intel Core i5 3 GHz (6 cores met Turbo Boost tot 4,1 Hz), of Intel Core i7 (6 cores met Turbo Boost 4,6 GHz en Hyper Threading). Apple heeft ontwikkelaar Marco Arment deze high-end versie gestuurd, met 32 ​​GB RAM en 1 TB SSD-opslag. Een model dat in Nederland voor ongeveer € 3.000 verkocht wordt. Voor die prijs wordt de Mac mini een powermonster dat in staat is om te concurreren met een iMac Pro.

De ontwikkelaar van Overcast heeft deze Mac mini gebruikt om zijn app te compileren. De kleine Mac deed dat bijna even snel als zijn iMac Pro, uitgerust met een 10-core Xeon-processor. Ter vergelijking, de zo geconfigureerde all-in-one begint bij € 6,459, wat betekent dat de Mac mini hetzelfde prestatieniveau biedt voor praktisch de helft van het geld.

Mac mini 2018 xcode benchmark
Afbeelding: Marco Arment – Klik/tap voor groter.

De iMac Pro is bij de meest veeleisende taken, zoals het coderen van een video in H.265, nog altijd iets sneller. Bij deze opdracht heeft de Mac mini 20 minuten meer nodig dan de all-in-one, maar meer dan dertig minuten minder dan een 13-inch MacBook Pro uit 2018. Voor de lol heeft de ontwikkelaar de dezelfde taak op zijn Mac mini van 2014 uitgevoerd, en het kostte… 3 uur en 38 minuten meer!

Mac mini 2018 ffmpeg benchmark
Afbeelding: Marco Arment – Klik/tap voor groter.

GPU is de zwakke plek

De zwakke plek van deze generatie is de grafische chip (GPU). Er is geen losse GPU en de Mac mini 2018 moet het doen met de Intel-chip die is geïntegreerd in de processor. Als gevolg hiervan wordt de Mac mini op grafisch gebied door de iMac Pro en 13-inch MacBook Pro ingehaald. Laatstgenoemde heeft ook geen dedicated GPU, maar wel een krachtigere Intel-chip.

Daarentegen is de Mac mini 2018 compatibel met externe grafische kaarten, verbonden via Thunderbolt 3. Dit opent veel nieuwe opties, vooral voor al diegenen die grotere grafische behoeften hebben. Dit is het punt dat in alle reviews naar voren komt: deze Mac mini is een uiterst veelzijdige machine, zelfs meer dan vorige generaties.

Geekbench 4 GPU Mac mini 2018
Afbeelding: Marco Arment – Klik/tap voor groter.

SSD en RAM-geheugen

Apple heeft gekozen voor de beste componenten van dit moment voor deze Mac mini. Vooral de T2-chip valt op. Die is verantwoordelijk voor de beveiliging van het systeem en biedt ook spectaculaire SSD-prestaties. Tom’s Guide heeft snelheden van meer dan 2,5 GB/s gemeten, dat is dezelfde snelheid als een iMac Pro en veel sneller dan de kleine PC’s die concurreren met Apple’s computer. De SSD is wel op het moederbord gesoldeerd en is niet meer uit te breiden. Je kunt maximaal 2 TB installeren, voor bijna € 2.000.

De Mac mini biedt standaard 8 GB RAM, met de mogelijkheid om laten te upgraden tot 64 GB RAM. Dit kost bij Apple € 1.680, maar het goede nieuws is dat het geheugen niet op het moederbord gesoldeerd zit. Dit betekent dat het mogelijk is RAM toe te voegen. Het is echter niet gemakkelijk om dat zelf te doen. Jason Snell wijst erop dat het niet zo eenvoudig is als vroeger, niet omdat je specifieke gereedschappen nodig hebt om de kap open te maken, maar eerder omdat het koelsysteem de directe toegang blokkeert.

Mac mini 2018 openmaken
Foto: Tom’s guide – Klik/tap voor groter.

Om het RAM te veranderen, moet je verschillende componenten demonteren. Apple stelt voor om het in zijn winkels of bij een erkende reparateur te laten doen. Je kunt het echter ook zelf doen, zonder enig effect op de garantie, tenzij je iets kapot maakt. En je moet de originele geheugenreepjes bewaren voor reparaties. Kortom, het is mogelijk, maar niet ideaal.

Mac mini 2018 openmaken 2
Foto via: Tom’s guide – Klik/tap voor groter.

De Mac mini 2018 is erg veelzijdig

Apple verkocht de Mac mini ooit vooral als vervanger voor desktop-computers, maar richt zich nu vooral op professionals. Wil je de kleinste Mac gebruiken als een server? Apple biedt nu een Ethernet-poort van 10 Gbps. Doe je veel grafisch werk? Intel’s grafische kaart zal niet werken, maar je zult vier Thunderbolt 3-poorten aan de achterkant vinden. Zoals alle testers aangeven, heeft Apple het aantal poorten vrijwel identiek gehouden, net als bij de iMac Pro.

Er zijn vier poorten met Thunderbolt 3 en USB-C, twee USB 3.0-poorten en zelfs een HDMI 2.0-aansluiting. Het ontbreekt aan een SD-kaartlezer, een audio-ingang en de mogelijkheid om een ​​optische audiokabel aan te sluiten, zowel input als output. Deze opties zullen door sommige gebruikers worden gemist, maar zoals de eerste tests benadrukken, is er voldoende keuze aan de achterkant van de Mac mini om dit te compenseren.

Mac mini 2018 boeken
Klik/tap voor groter.

Iedereen is enthousiast

Alle reviewers zijn enthousiast. Niet alleen omdat we na vier jaar zonder update eindelijk weer iets krijgen, maar ook omdat Apple de Mac mini niet slechter of minder flexibel heeft gemaakt, zegt Marco Arment. Het is precies het tegenovergestelde, de fabrikant heeft alle voordelen van de machine behouden en in een modern jasje gestopt.

De Mac mini 2018 is nog steeds een nicheproduct, maar het is een veelzijdig product dat kan voorzien in verschillende behoeften. Jason Snell noemt de Mac mini 2018 “Het Zwitserse zakmes van Mac”. Door het handhaven van de grootte en bijna alle connectors, kan Apple profiteren van het succes van de vorige modellen, zegt TechCrunch. “Het zal voor veel gebruikers een perfecte update zijn”, concludeert Marco Arment.

Hoewel de Mac mini nog nooit zo duur is geweest, was hij nog nooit zo krachtig. Marco Arment vergelijkt dit nieuwe model vaak met de iMac Pro en het is waar dat het een zeer vergelijkbare update is. Zo erg zelfs dat je bijna van een iMac Pro zonder scherm kunt spreken. Dit is niet langer de Mac die speciaal is gemaakt voor switchers, het is een krachtige computer die door veel professionals kan worden gebruikt.

Mac mini 2018 thunderbolt 3
Foto: AppleInsider – Klik/tap voor groter.

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  plonserd

  Heel benieuwd naar de iFixit teardown. Ik zag in een filmpje al dat de wifi antenne met een redelijk kort kabeltje vanbinnen aan het deksel onderaan de Mac Mini vasthangt, waardoor je dus niet zomaar het deksel eraf haalt en direct vrije toegang hebt tot de rest van de computer om het ramgeheugen te upgraden (los van het feit dat je er ook nog eens de fan moet uithalen..) Heel benieuwd hoe dat kabeltje vasthangt en hoe haalbaar een ramupgrade zelf uitvoeren nu eigelijk is.

 • Profielfoto
  GuZ

  Weten jullie zeker dat er geen optische audio uitgang op de nieuwe mac mini zit? In de voorgaande modellen dubbelde de mini jack uitgang ook voor een optische uitgang.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  plonserd op 6 november 2018 20:20
  Heel benieuwd naar de iFixit teardown. Ik zag in een filmpje al dat de wifi antenne met een redelijk kort kabeltje vanbinnen aan het deksel onderaan de Mac Mini vasthangt, waardoor je dus niet zomaar het deksel eraf haalt en direct vrije toegang hebt tot de rest van de computer om het ramgeheugen te upgraden (los van het feit dat je er ook nog eens de fan moet uithalen..) Heel benieuwd hoe dat kabeltje vasthangt en hoe haalbaar een ramupgrade zelf uitvoeren nu eigelijk is.

  plonserd op 6 november 2018 20:20
  Heel benieuwd naar de iFixit teardown. Ik zag in een filmpje al dat de wifi antenne met een redelijk kort kabeltje vanbinnen aan het deksel onderaan de Mac Mini vasthangt, waardoor je dus niet zomaar het deksel eraf haalt en direct vrije toegang hebt tot de rest van de computer om het ramgeheugen te upgraden (los van het feit dat je er ook nog eens de fan moet uithalen..) Heel benieuwd hoe dat kabeltje vasthangt en hoe haalbaar een ramupgrade zelf uitvoeren nu eigelijk is.

  Dit filmpje ?

  https://youtu.be/URlhCO_zXH8?t=481

  Het ram zit onder een soort van kooitje.

  Het is wachten tot ifixit hem open gooit.

 • Profielfoto
  Wammesonline

  Is een externe GPU via Thunderbolt 3 te vergelijken met een interne GPU? Met andere woorden; dus niet alleen voor games maar vooral ook om grafische berekeningen sneller uit te voeren zoals het renderen van films?

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  “Alle reviewers geven echter aan dat het instapmodel aanzienlijk sneller is dan voorheen.” Dus de mini 2018 is aanzienlijk sneller dan die uit 2014. Juist ja.

 • Profielfoto
  Wammesonline

  Ethernet-poort van 10 Gbps kost 120€ extra

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik vind de instap prijs van € 899, veel te hoog geprijsd

  Het instap model heeft een Gbyte 128 SSD.

  Foei

  Als ik mijn Mac Mini late 2012 upgrade met een SSD haal ik misschien goede performens.

  Ik vind deze mini te duur voor €899

   

 • Profielfoto
  Niels

  Zwakke punt is weliswaar de integrated graphics, maar je kunt tegenwoordig natuurlijk wel een eGPU gebruiken via thunderbolt 3. En dan wordt de Mac Mini toch wel echt een beest.

   

 • Profielfoto
  whaha

  Ja, zolang je software eGPU ondersteunt…

 • Profielfoto
  plonserd

  Dit filmpje ?

  https://youtu.be/URlhCO_zXH8?t=481

  Het ram zit onder een soort van kooitje.

  Het is wachten tot ifixit hem open gooit.

  yup, dat filmpje idd

 • Profielfoto
  Le Big Mac

  Effe realistisch mbt eGPU: een Sonnet Breakaway 650W kost €400-500 Zet daar een Radeon Vega Frontier Edition GPU a €1600-2000 in en je eGPU-uitbreiding kost €2000-2500. Serieus geld en dan heb je nog niet de performance van een iMac Pro, zie http://barefeats.com/macbook-pro-13in-2018-with-egpu.html.

 • Profielfoto
  Outragemac

  Count me in. Na jaaaarenlang tevergeefs te wachten op dé broodnodige upgrade heb ik mijn wishlst bijna compleet.

  Toch geen iMac i7 2017.

  Blijkt dat de i7 in de iMac 2017 nogal snel heet wordt (95 graden, maar processor mag tot 105 graden) en de ventilator al vrij snel behoorlijk hard moet werken.
  Internet en YT staat er vil mee.

  Voor iemand die een paar uurtjes per dag een game speelt of af en toe een filmpje moet encoden zal dat geen probleem zijn, maar mijn doel is full on video rendering en encoding. Plankgas. Niet goed voor de levensduur van electronica.
  Nadeel van een AIO is ook: als het scherm, het moederboard, de processor of wat dan ook het begeeft is de rest ook meteen onbruikbaar.

  Beoogde set is nu:
  Mac Mini i7 (sneller dan iMac i7 2017)
  512GB SSD (sneller dan SSD iMac 2017)
  10 Gigabit Ethernet (sneller dan 1 Gigabit Ethernet iMac 2017)
  8 GB stock RAM + 32GB third party RAM (2666Mhz ipv 2400 Mhz van iMac 2017)
  Razer Core X egpu enclosure
  Sapphire Vega 64 (gelijk aan optionele iMac Pro videokaart, beduidend sneller dan de RX580 van de iMac 2017) Oa FCPX en Compressor hebben hier enorm baat bij door GPU acceleratie bij rendering/encoding.
  LaCie Big Dock Thunderbolt 3 12TB Raid 0
  Iiyama 5K scherm
  NAS behuizing voor 4 of 8 drives. (in mijn oude Mac Pro machines zitten ieder 4 HD’s, Daar kan ik dan een netwerkschijf van maken, waarvan de ene helft als opslag en de andere helft als mirror/backup), en die netwerkschijf is dan door alle 3 de machines te gebruiken, dus geen geklooi meer met overzetten via externe HD van de ene machine naar de andere)

  Uiteraard kost het allemaal “net” wat meer, (ook vanwege iets meer randapparatuur dan in eerste instantie bedacht) maar is wel beduidend sneller, modulair, meer future proof, beter upgradable etc etc.
  Valt 1 component onverhoopt om, dan resulteert dat niet in een volledig onbruikbaar systeem.

 • Profielfoto
  JeroenXC

  Ik mak gebruik van Photoshop, Lightroom voor fotobewerking en Ableton Live voor mixen te maken. Incidenteel iMovie om een klein filmpje te bewerken. Daarnaast office, mail en internetten.

  Wat raden jullie aan i5 of i7?  Is 8GB geheugen genoegen of beter 16GB.

  Heb nu een Mac mini eind 2012, 1,12TB Fusion Drive, i7 2,6 GHz en 8GB geheugen. Sinds een jaar gebruik ik Lightroom en het laden van 100+ RAW bestanden duurt wel even.

 • Profielfoto
  Outragemac

  @JeroenXC, Apple rekent  voor 16 GB evenveel als bijv een webshop voor 32 GB.

  ik zou de teardown ff afwachten and then do tour maths..

 • Profielfoto
  Outragemac

  Your maths bedoel ik uiteraard.

 • Profielfoto
  Imade

  Ik ga wachten tot 23 november… wie weet dat er dan een goede black friday deal is..maar hij komt zeker te weten in huis:-)

 • Profielfoto
  defores

  Met dit soort prijzen maakt Apple zichzelf belachelijk, volgens mij snappen ze helemaal niet meer waarom de Mac Mini draait?

  Gezien mijn ervaring met de Mac Mini uit 2014 kan ik nog beter de Mac Mini G4 blijven gebruiken welke zelfs sneller is dan die uit 2014. Het tweede argument is dat Apple zo arrogant is dat ze er alles aan doen om het onmogelijk te maken om geheugen en harde schijf te vervangen. Laten we eerlijk zijn 899 voor zulk achterhaalde hardware moet je gewoon niet meer willen kopen. Apple moet even weer de realiteit gaan zien.

 • Profielfoto
  N3RD

  Nogal wiedes dat ‘ie sneller is dan z’n voorgangers. Is meestal zo bij nieuwe modellen…

  Qua prijsstelling dat het goedkoper is dan een huidige iMac klopt, maar niet de helft. Je moet de aanschaf van beeldscherm, toetsenbord en muis ook meerekenen.

 • Profielfoto
  McMeller

  GuZ op 6 november 2018 20:23
  Weten jullie zeker dat er geen optische audio uitgang op de nieuwe mac mini zit? In de voorgaande modellen dubbelde de mini jack uitgang ook voor een optische uitgang.

  Ik ben het zelf niet nagegaan, maar reken er maar op dat het klopt. Ook eerdere MacBook Pro’s hadden een gecombineerde audio-aansluiting met optical out, maar de nieuwe niet. Ik denk dat het ondergewaardeerd werd, en weinig gebruikt. Op de AirPort Express ben ik er altijd erg blij mee geweest.

 • Profielfoto
  jebman

  Ik ben ook overtuigd geraakt. De iMac vervanger wordt geen iMac maar een mac mini. Inderdaad boodschappenlijstje klaar zetten voor de black friday deals die er ongetwijfeld zullen komen.

  Blijft de RAM een dingetje. Waar kan je dat gaan laten doen en tegen welke prijs en nog even de geekbench scores afwachten van de verschillende processoren om een keuze te maken. En hopelijk nog dit fiscale jaar een echt apple scherm (heb Tim een mailtje gestuurd)

 • Profielfoto
  donut

  De mac mini komt met 128 GB harde schijf – dat is te weinig voor een systeem schijf die nog moet groeien.

  Apple rekent voor 128 GB meer 240 euro- in de winkel kost 128GB  60 euro

  Apple rekent dus 180 euro teveel op een product ter waarde van 60 euro…

  en die 256 moet je hebben- je instap model wordt dus 1139 euro.

   

 • Profielfoto
  Matth

  kan ik een mac mini ook aan mijn iMac 27″ late 2013 hangen? Dat zou ik wel een mooie upgrade vinden als ik niet ook nog een nieuw scherm hoef te kopen

 • Profielfoto
  jebman

  Matth op 7 november 2018 13:28
  kan ik een mac mini ook aan mijn iMac 27″ late 2013 hangen? Dat zou ik wel een mooie upgrade vinden als ik niet ook nog een nieuw scherm hoef te kopen

  optie kwam ook bij mij op. Zou moeten kunnen met verloopje T3 naar T1 https://support.apple.com/en-us/HT204592

 • Profielfoto
  N3RD

  @donut
  Je kunt ook de 899,- als basis pakken. Vervolgens kun je op Apple website een grotere schijf selecteren.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Inderdaad is die 128GB schandalig, en vastgesoldeerd ook nog eens. Instapper had 256 moeten zijn. Je kan op 128 niet eens een backup van je iPhone meer maken.

  Maar je zou er ook een externe SSD aan kunnen hangen. Kan best tegenwoordig. Heeft iemand dat al?

  Al met al een topding, ik zou ‘m bijna nemen ter vervanging van de combinatie MacBook+iMac!

 • Profielfoto
  defores

  N3RD op 7 november 2018 15:22
  @donut
  Je kunt ook de 899,- als basis pakken. Vervolgens kun je op Apple website een grotere schijf selecteren.

  Voor 899 Euro mag je wel minstens 256GB, 16GB geheugen en een I5 verwachten. Dit is geen instap model meer maar gewoon weggegooid geld.

 • Profielfoto
  JeroenXC

  En hier de iFixit guide om het geheugen te vervangen.

  https://www.ifixit.com/Guide/Mac+mini+Late+2018+Memory+Replacement/115309

 • Profielfoto
  Frans

  donut op 7 november 2018 11:59
  De mac mini komt met 128 GB harde schijf – dat is te weinig voor een systeem schijf die nog moet groeien.

  Apple rekent voor 128 GB meer 240 euro- in de winkel kost 128GB  60 euro

  Apple rekent dus 180 euro teveel op een product ter waarde van 60 euro…

  en die 256 moet je hebben- je instap model wordt dus 1139 euro.

   

  De basis 6-core heeft 256 en kost 1.249. Lijkt mij een betere koop dan.

 • Profielfoto
  Werty

  Ik heb de Mac mini (i5 met 16GB RAM en 256GB SSD en verder uitgebreid met de snelste externe SSD 2TB (850MB/s) die ik kon vinden) dit weekend gekoppeld aan mijn nieuwe LG 34WK95U Ultrawide 5K scherm. Ik kom van een iMac Retina af (2014) dus het was even de vraag of dit scherm de iMac kon ‘vervangen’. Het antwoord is volmondig ja (LG heeft iets van 165 PPI en de iMac 250 dacht ik). Alleen als je van dichtbij kijkt zie je het verschil. Het is echt een beest van een monitor.

  Maar terug naar de Mac mini. Ben er tevreden over, behalve de grafisch prestaties. Ik koop geen Mac voor de games, maar Tomb Raider vind ik zo af en toe wel leuk. Geloof me, dat is op de Mac mini van geen kant te bespelen, ook al zet je de resolutie op 1600 ofzo. Ik geloof dat ik net 15 fps haal. Als ik op mijn 5 (!) jaar oude iMac alles lekker hoog zet haal ik makkelijk 50 fps. Een flinke tegenslag.

  Ja, ik kan een eGPU eraan koppelen maar ben dan (als ik er zelf 1 in elkaar knutsel) ook zo €650 verder.. Wellicht beter investeren in een PS4;-)

  Dus voor nu ff genieten van het grote scherm en ongetwijfeld andere prestaties die wel veel beter zijn (hoop op iets minder strandballen door die FusionDrive..)

 • Profielfoto
  bonestaak

  Grootste probleem is:  harde schijf (ssd) is niet te vervangen.  Dus is je schijf stuk kan je je hele mini wegpl..en.   Dus hier eindigt het Mac verhaal.