Raymon Mens
Raymon Mens Review 6 november 2018
Leestijd: 7 minuten

Eerste reviews: Mac mini 2018 is een flexibele krachtpatser

Tot ieders vreugde kondigde Apple onlangs de Mac mini 2018 aan. Na vier jaar zonder enige vernieuwing, werd met spanning op deze vernieuwing gewacht. In afwachting van onze eigen review, heeft Apple enkele exemplaren naar de Amerikaanse pers en bloggers gestuurd. Dit is wat ze dachten van de nieuwe, kleinste Mac.

In dit artikel hebben we de belangrijkste punten uit de recensies van TechCrunchAppleInsiderTom’s guideMarco Arment en Jason Snell gecombineerd.

Mac mini 2018: nieuw hardware, zelfde vorm

De afgelopen jaren zijn de meest wilde speculaties ontstaan ​​over de richting die Apple met de Mac mini zou kunnen inslaan. Door bij zuinige en minder krachtige hardware te blijven zou Apple de Mac mini aanzienlijk kleiner kunnen maken. Intel doet dit bijvoorbeeld ook met zijn NUC.

Toch heeft Apple daar niet voor gekozen. Het ontwerp is ongewijzigd en alleen de kleur is anders (spacegrijs in plaats van zilver). De Mac mini 2018 heeft dezelfde afmetingen als zijn voorganger. Dat maakt de computer volgens Brian Westover (Tom’s Guide) niet zo innovatief. Andere fabrikanten brengen computers soms terug tot een HDMI-stick, betoogt de journalist.

Jason Snell (Six Colors) is van mening dat het behouden van de vorm van de kleine Mac een slimme keuze is. Veel mensen (en hostingproviders) hebben de mini ingebouwd en kunnen hun oude exemplaar nu zonder aanpassingen door een nieuwe vervangen. Aan de binnenkant is de Mac mini 2018 bovendien volledig opnieuw ontworpen. Er zijn krachtigere chips en daarom ook een groter koelelement. De voeding, nog altijd geïntegreerd, is ook krachtiger en daarom groter. Net als bij de iMac Pro is extra ruimte gemaakt door de harde schijven volledig te verwijderen en op SSD over te gaan.

Mac mini 2018 op Mac mini 2014
Foto: Six Colors – Klik/tap voor groter.

Instapmodel is snel

De Mac mini is alleen voorzien van SSD. Je krijgt standaard 128 GB opslag en een Intel i3-chip met 4 cores en 8GB RAM. Het instapmodel is door de meeste reviewers (op één na) getest. Dit model, dat in Nederland voor € 899 wordt verkocht, is aanzienlijk duurder dan voorheen. In Nederland is het 350 euro duurder dan de Mac mini uit 2014. Alle reviewers geven echter aan dat het instapmodel aanzienlijk sneller is dan voorheen. Voor de hogere prijs krijg je een stuk meer kracht.

Zelfs in de basisconfiguratie, met een 3,6 GHz quad-core Core i3, is de Mac mini aanzienlijk sneller dan al zijn voorgangers. In een test heeft AppleInsider de CPU-kracht gemeten met Geekbench. De Mac mini uit 2018 verslaat met gemak de meest krachtige Mac mini uit 2014 en 2012. Het instapmodel komt in de buurt van de 13-inch MacBook Pro met i5-chip. Niet slecht.

Mac mini 2018 benchmark
Via: AppleInsider – Klik/tap voor groter.

De kracht van een iMac Pro voor de helft

Wil je meer kracht? Dat kan! De Mac mini 2018 is ook verkrijgbaar met een Intel Core i5 3 GHz (6 cores met Turbo Boost tot 4,1 Hz), of Intel Core i7 (6 cores met Turbo Boost 4,6 GHz en Hyper Threading). Apple heeft ontwikkelaar Marco Arment deze high-end versie gestuurd, met 32 ​​GB RAM en 1 TB SSD-opslag. Een model dat in Nederland voor ongeveer € 3.000 verkocht wordt. Voor die prijs wordt de Mac mini een powermonster dat in staat is om te concurreren met een iMac Pro.

De ontwikkelaar van Overcast heeft deze Mac mini gebruikt om zijn app te compileren. De kleine Mac deed dat bijna even snel als zijn iMac Pro, uitgerust met een 10-core Xeon-processor. Ter vergelijking, de zo geconfigureerde all-in-one begint bij € 6,459, wat betekent dat de Mac mini hetzelfde prestatieniveau biedt voor praktisch de helft van het geld.

Mac mini 2018 xcode benchmark
Afbeelding: Marco Arment – Klik/tap voor groter.

De iMac Pro is bij de meest veeleisende taken, zoals het coderen van een video in H.265, nog altijd iets sneller. Bij deze opdracht heeft de Mac mini 20 minuten meer nodig dan de all-in-one, maar meer dan dertig minuten minder dan een 13-inch MacBook Pro uit 2018. Voor de lol heeft de ontwikkelaar de dezelfde taak op zijn Mac mini van 2014 uitgevoerd, en het kostte… 3 uur en 38 minuten meer!

Mac mini 2018 ffmpeg benchmark
Afbeelding: Marco Arment – Klik/tap voor groter.

GPU is de zwakke plek

De zwakke plek van deze generatie is de grafische chip (GPU). Er is geen losse GPU en de Mac mini 2018 moet het doen met de Intel-chip die is geïntegreerd in de processor. Als gevolg hiervan wordt de Mac mini op grafisch gebied door de iMac Pro en 13-inch MacBook Pro ingehaald. Laatstgenoemde heeft ook geen dedicated GPU, maar wel een krachtigere Intel-chip.

Daarentegen is de Mac mini 2018 compatibel met externe grafische kaarten, verbonden via Thunderbolt 3. Dit opent veel nieuwe opties, vooral voor al diegenen die grotere grafische behoeften hebben. Dit is het punt dat in alle reviews naar voren komt: deze Mac mini is een uiterst veelzijdige machine, zelfs meer dan vorige generaties.

Geekbench 4 GPU Mac mini 2018
Afbeelding: Marco Arment – Klik/tap voor groter.

SSD en RAM-geheugen

Apple heeft gekozen voor de beste componenten van dit moment voor deze Mac mini. Vooral de T2-chip valt op. Die is verantwoordelijk voor de beveiliging van het systeem en biedt ook spectaculaire SSD-prestaties. Tom’s Guide heeft snelheden van meer dan 2,5 GB/s gemeten, dat is dezelfde snelheid als een iMac Pro en veel sneller dan de kleine PC’s die concurreren met Apple’s computer. De SSD is wel op het moederbord gesoldeerd en is niet meer uit te breiden. Je kunt maximaal 2 TB installeren, voor bijna € 2.000.

De Mac mini biedt standaard 8 GB RAM, met de mogelijkheid om laten te upgraden tot 64 GB RAM. Dit kost bij Apple € 1.680, maar het goede nieuws is dat het geheugen niet op het moederbord gesoldeerd zit. Dit betekent dat het mogelijk is RAM toe te voegen. Het is echter niet gemakkelijk om dat zelf te doen. Jason Snell wijst erop dat het niet zo eenvoudig is als vroeger, niet omdat je specifieke gereedschappen nodig hebt om de kap open te maken, maar eerder omdat het koelsysteem de directe toegang blokkeert.

Mac mini 2018 openmaken
Foto: Tom’s guide – Klik/tap voor groter.

Om het RAM te veranderen, moet je verschillende componenten demonteren. Apple stelt voor om het in zijn winkels of bij een erkende reparateur te laten doen. Je kunt het echter ook zelf doen, zonder enig effect op de garantie, tenzij je iets kapot maakt. En je moet de originele geheugenreepjes bewaren voor reparaties. Kortom, het is mogelijk, maar niet ideaal.

Mac mini 2018 openmaken 2
Foto via: Tom’s guide – Klik/tap voor groter.

De Mac mini 2018 is erg veelzijdig

Apple verkocht de Mac mini ooit vooral als vervanger voor desktop-computers, maar richt zich nu vooral op professionals. Wil je de kleinste Mac gebruiken als een server? Apple biedt nu een Ethernet-poort van 10 Gbps. Doe je veel grafisch werk? Intel’s grafische kaart zal niet werken, maar je zult vier Thunderbolt 3-poorten aan de achterkant vinden. Zoals alle testers aangeven, heeft Apple het aantal poorten vrijwel identiek gehouden, net als bij de iMac Pro.

Er zijn vier poorten met Thunderbolt 3 en USB-C, twee USB 3.0-poorten en zelfs een HDMI 2.0-aansluiting. Het ontbreekt aan een SD-kaartlezer, een audio-ingang en de mogelijkheid om een ​​optische audiokabel aan te sluiten, zowel input als output. Deze opties zullen door sommige gebruikers worden gemist, maar zoals de eerste tests benadrukken, is er voldoende keuze aan de achterkant van de Mac mini om dit te compenseren.

Mac mini 2018 boeken
Klik/tap voor groter.

Iedereen is enthousiast

Alle reviewers zijn enthousiast. Niet alleen omdat we na vier jaar zonder update eindelijk weer iets krijgen, maar ook omdat Apple de Mac mini niet slechter of minder flexibel heeft gemaakt, zegt Marco Arment. Het is precies het tegenovergestelde, de fabrikant heeft alle voordelen van de machine behouden en in een modern jasje gestopt.

De Mac mini 2018 is nog steeds een nicheproduct, maar het is een veelzijdig product dat kan voorzien in verschillende behoeften. Jason Snell noemt de Mac mini 2018 “Het Zwitserse zakmes van Mac”. Door het handhaven van de grootte en bijna alle connectors, kan Apple profiteren van het succes van de vorige modellen, zegt TechCrunch. “Het zal voor veel gebruikers een perfecte update zijn”, concludeert Marco Arment.

Hoewel de Mac mini nog nooit zo duur is geweest, was hij nog nooit zo krachtig. Marco Arment vergelijkt dit nieuwe model vaak met de iMac Pro en het is waar dat het een zeer vergelijkbare update is. Zo erg zelfs dat je bijna van een iMac Pro zonder scherm kunt spreken. Dit is niet langer de Mac die speciaal is gemaakt voor switchers, het is een krachtige computer die door veel professionals kan worden gebruikt.

Mac mini 2018 thunderbolt 3
Foto: AppleInsider – Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste reviews: Mac mini 2018 is een flexibele krachtpatser
Sluiten